ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιθέσεις και παζάρια στις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις

Το «Μοντρέ Παλάς», το ξενοδοχείο όπου θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, προετοιμάζεται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Το «Μοντρέ Παλάς», το ξενοδοχείο όπου θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, προετοιμάζεται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
ΒΕΡΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο πολυτελές ελβετικό θέρετρο Μοντρέ της Ελβετίας μεταφέρεται από σήμερα και τις επόμενες μέρες η ενδοϊμπεριαλιστική διελκυστίνδα για την κατάσταση στη Συρία, που εδώ και 3 χρόνια είναι σε εξέλιξη επέμβαση, με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους. Στόχος της διάσκεψης «Γενεύη 2» υποτίθεται ότι είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι πρώτες αντιπροσωπείες δεκάδων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες περίπου 40 χώρες άρχισαν να καταφτάνουν στο Μοντρέ από χτες το απόγευμα, ενώ ώρες πριν (αργά το βράδυ της Δευτέρας) ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε αποσύρει την πρόσκληση για συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις κυρίως των Αμερικανών, αλλά και τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η απόσυρση της πρότασης ερμηνεύτηκε χτες από τον Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, ως «προφορική παρεξήγηση» ανάμεσα στον Μπαν Γκι Μουν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προτού αποσταλεί η επίσημη πρόσκληση στην Τεχεράνη, επειδή τάχα ο τελευταίος δε μετέφερε σε γραπτή λεπτομερή ανακοίνωση τα όσα είχε πει «ιδιωτικώς κι εμπιστευτικώς» στον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δίνοντας διαβεβαιώσεις για τους όρους συμμετοχής ... υιοθετώντας το στόχο προετοιμασίας μιας μεταβατικής κυβέρνησης για τη Συρία».

Η απόσυρση της πρόσκλησης, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Μόσχα και Τεχεράνη.

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την εξέλιξη «λάθος, αλλά όχι καταστροφή», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της διάσκεψης. Πρόσθεσε πως θα πιέσει για «διαπραγμάτευση μεταξύ των εμπλεκόμενων συριακών πλευρών δίχως προϋποθέσεις», σημειώνοντας εν τούτοις ότι οι ταλαντεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τη συμμετοχή του Ιράν υπονόμευσαν το ρόλο και την επιρροή του ΟΗΕ. Σημείωσε ακόμη ότι η απουσία του Ιράν από μια λίστα 40 και πλέον χωρών «δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ερωτήματα».

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται συντονισμός για την εξάλειψη της «Αλ Κάιντα», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, είπε πως αυτή γίνεται δίχως να παραβιάζονται διεθνείς κυρώσεις.

Το ίδιο 24ωρο στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε «λύπη» για την απόσυρση της πρόσκλησης,ερμηνεύοντάς την ως αποτέλεσμα «τεράστιας πίεσης» στο ΓΓ του ΟΗΕ. Κάλεσε μάλιστα τον τελευταίο ν' αποκαλύψει κάποτε «τους πραγματικούς λόγους» που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο να δεχτεί όρους για τη συμμετοχή της και ότι δεν επρόκειτο να στείλει παρά έναν υφυπουργό».

Ωρες πριν την έναρξη της σημερινής συνδιάσκεψης στο Μοντρέ της Ελβετίας, έγινε (σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου) «σοβαρή κι εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας, δίχως ωστόσο να γίνει γνωστή άλλη πληροφορία.

Τέλος, την παραμονή της σημερινής συνδιάσκεψης το Κατάρ (που όπως και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη δράση μισθοφόρων ισλαμιστών στη Συρία) τροφοδότησε διεθνή ΜΜΕ με μια «έκθεση» 32 σελίδων που συνέταξαν τρεις πρώην διεθνείς εισαγγελείς που κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση για εκτελέσεις 11.000 φυλακισμένων και βασανιστήρια, με βασικό «στοιχείο» τη μαρτυρία μόλις ενός Σύρου λιποτάκτη φωτογράφου της συριακής αστυνομίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία στην Αφρική

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ετοιμος να προωθήσει τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική εμφανίστηκε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα δημιουργηθούν νέα φυλάκια ελέγχου και στρατιωτικές βάσεις, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών από οργανώσεις που θεωρούνται παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» και δρουν ιδιαίτερα στην ταραχώδη περιοχή του Σαχέλ στη Βόρεια Αφρική...

Ο ίδιος ανέφερε ένταση της διμερούς «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας ιδιαίτερα με χώρες (πρώην γαλλικές αποικίες) όπως το Τσαντ, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Μάλι, σημειώνοντας πως το ευρύτερο σχέδιο αυτών των κινήσεων «θα γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ» και πως θα παρουσιάσει σημαντικές πτυχές αυτών των σχεδιασμών σε Αμερικανούς αξιωματούχους στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει εντός της βδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Ο Λε Ντριάν είπε πως θα υπάρξει «διαφορετική αναδιοργάνωση» και αναδιάταξη, αλλά όχι αυξομείωση στον αριθμό των περίπου 3.000 Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται σήμερα κυρίως (αλλά όχι μόνο...) σε χώρες του Σαχέλ της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής, σημειώνοντας ότι θα ενισχυθεί και θ' αναβαθμιστεί το Αμπιτζάν (εμπορική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού) ως «πύλη εισόδου» για τη γαλλική στρατιωτική επιμελητειακή υποστήριξη στην Αφρική, ενώ το αφρικανικό «στρατηγείο» της γαλλικής Αεροπορίας θα στηθεί στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, όπου υπάρχει βάση μαχητικών γαλλικών αεροσκαφών «Μιράζ» και «Ραφάλ». Τα σχέδια ενίσχυσης της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική εντάσσονται στον έντονο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη και στον οποίο συμμετέχουν και αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, που εδώ και δύο δεκαετίες μονοπωλιακοί της όμιλοι, ενεργειακοί, κατασκευαστικοί κ.λπ., δραστηριοποιούνται σε όλη την Υποσαχάρεια Αφρική.

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ
Εναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησαν χτες στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματευτικές ενταξιακές συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, και του Ευ. Βενιζέλου, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας που έχει την Προεδρία στην ΕΕ έως το τέλος Ιούνη. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η αστική τάξη της χώρας, που προέκυψε μετά τη διάλυση, με ιμπεριαλιστική επέμβαση, της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, να ενταχθεί σε αυτήν την καπιταλιστική διακρατική συμμαχία.

Η σερβική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς έγινε αρχικά δεκτή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δήλωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ είναι «μεγάλη επιτυχία» ως «η αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο πλευρών».

Αναφέρθηκε στις σχέσεις Βελιγραδίου - Κοσσυφοπεδίου (περιοχή που αποσπάστηκε από τη Σερβία), εγκωμιάζοντας τη συμφωνία για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων «πριν και μετά την ιστορική συμφωνία» του Απρίλη 2013, ενώ ανέφερε ως σημαντικότερες προκλήσεις για το Βελιγράδι τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της «έννομης τάξης, του δικαστικού συστήματος, της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δημόσιας διοικητικής μεταρρύθμισης, της ελευθερίας του Τύπου και πολιτικών προστασίας των μειονοτήτων».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της διάσκεψης, χαρακτήρισε τη χτεσινή «ιστορική μέρα για τη Σερβία», προσθέτοντας ότι παρουσιάστηκε το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ, για την κατάρτιση του οποίου υποτίθεται πως συνυπολογίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας. Σήμερα, όπως δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούλιν, Σέρβος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται να εξεταστεί το κεφάλαιο 35, όπου αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένεται να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για το τι περιμένουν από την περαιτέρω «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Τέλος, χτες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ) έριξε και το «τυράκι», για να πιαστεί στη «φάκα» ο σέρβικος λαός, και ανακοίνωσε πως χορηγεί στη Σερβία δάνειο ύψους 150.000.000 ευρώ για έργα υποδομής και «βοήθεια» σε επιχειρήσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθήλωση συριακού αεροσκάφους στην Αθήνα

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Η αποστολή της Συρίας στο δρόμο για τη διάσκεψη της «Γενεύης 2» υπέστη στην πράξη τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχει ενεργά στις κυρώσεις, καθήλωσε το αεροσκάφος της επίσημης αποστολής της Συρίας μ' επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Ουαλίντ Αλ Μουάλεμ, που είχε σταθμεύσει για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 2 μ.μ. και του επέτρεψε να φύγει μετά από 4 ώρες κωλυσιεργία.

Οπως ισχυρίστηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ, «εφαρμόστηκαν οι κανονισμοί για τις περιπτώσεις διεθνούς εμπάργκο».

Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον υπουργό Εξωτερικών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόβλημα που προέκυψε με τον ανεφοδιασμό του συριακού αεροσκάφους που μετέφερε διπλωματική αποστολή της Συρίας, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση την επίλυση του προβλήματος. Η απάντηση του υπ. Εξωτερικών ήταν ότι το πρόβλημα, που προέκυψε, θα διευθετηθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ