ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αντιδράσεις για την απροκάλυπτη κατάργηση του ασύλου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εισβολή της αστυνομίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο την περασμένη Πέμπτη και την προσπάθεια σύλληψης δεκάδων φοιτητών που κινητοποιούνταν ζητώντας συνάντηση με την πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν γιατί τους κόπηκε ένα εξάμηνο από το πρόγραμμα σπουδών τους.

Θυμίζουμε ότι τελικά οι φοιτητές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των φοιτητών αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρο Γουλή, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Μάλιστα, για τα παραπάνω γεγονότα και τα προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησης:

«Με ειδική τροποποίηση του υπουργείου Παιδείας ανακοινώθηκε στις 8 Ιανουαρίου στους φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ότι η παρακολούθηση μαθημάτων ή πρακτικών στο εξωτερικό καθίσταται στην ουσία προαιρετική. Η συγκεκριμένη τροποποίηση προβλέπει στην ουσία τη μη κατοχύρωση του "εξαμήνου εξωτερικού" ως απαραίτητης προϋπόθεσης για το πτυχίο, με συνεπακόλουθο τη δραστική μείωση του κονδυλίου που δίνεται για αυτό το σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμα βάρος που πέφτει στις πλάτες των φτωχών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, αναγκάζοντας τους φοιτητές να πληρώνουν από την τσέπη τους τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα έξοδα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πέραν των παραπάνω, στις δίκαιες κινητοποιήσεις του συλλόγου των φοιτητών για τη διεκδίκηση κατοχύρωσης του αντίστοιχου κονδυλίου, η τρικομματική κυβέρνηση, από κοινού με τις πρυτανικές αρχές, κάλεσαν την αστυνομία καταπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 27 συλλήψεις! Αυτός είναι ο "νόμος και η τάξη" τους»!

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό:

  • Να παρθεί πίσω τώρα η απαράδεκτη αυτή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, όλοι οι φοιτητές να υποβάλλουν χωρίς προσκόμματα τις δηλώσεις τους για το εξάμηνο εξωτερικού.
  • Να δοθεί άμεσα γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και τα έξοδα για το εξάμηνο εξωτερικού, την εξασφάλιση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας για όλους (σίτιση, στέγαση κ.λπ.).
Διδάσκοντες και πρυτανεία

Στο μεταξύ πήραν θέση για το θέμα με ανακοινώσεις τους η Ενωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Πρυτανεία.

Το ΔΣ της Ενωσης Διδασκόντων καταγγέλλει την παραβίαση του ασύλου και την προσαγωγή των φοιτητών που ζητούσαν να συνομιλήσουν με την Πρύτανη του πανεπιστημίου προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. «Το γεγονός ότι επρόκειτο για μια καθ' όλα ειρηνική κινητοποίηση των φοιτητών, όπως ομολογείται από όλες τις πλευρές, καθιστά το γεγονός της επέμβασης της αστυνομίας ακόμη πιο προκλητικό και απαράδεκτο», σημειώνει το ΔΣ της Ενωσης Διδασκόντων που επίσης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη τη στάση της Πρυτανείας του Ι.Π. για την άρνησή της ακόμη και να συζητά με τους φοιτητές που κινητοποιούνται για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Αντιθέτως, με την ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου εκφράζει τη θλίψη της για τα γεγονότα, αλλά ρίχνει όλη την ευθύνη στους φοιτητές φτάνοντας στο σημείο να μιλάει για «παραβατικές συμπεριφορές» (!) και δε βρίσκει να πει ούτε μισή κουβέντα καταδίκης ή έστω αποστασιοποίησης από την εισβολή της αστυνομίας!!

Ανακοίνωση - παρέμβαση για το θέμα έβγαλε και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλοντας την κλιμάκωση των κρουσμάτων κατάργησης του ασύλου και παρέμβασης των δυνάμεων καταστολής μέσα στις σχολές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προωθείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Στη δημοσιότητα το σχέδιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος

Την Κυριακή, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης, ενώ επίσης, το έστειλε για τη γνωστή «διαβούλευση» (ψευδεπίγραφο διάλογο) στη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ, που «καλούνται» μέχρι το τέλος του μήνα να στείλουν τις απόψεις τους.

Στο σχέδιο του ΠΔ περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των διευθυντών σχολείων και των στελεχών εκπαίδευσης. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε σε ποιο σχολείο θα κρίνονται οι εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για το σχολείο της «αγοράς» και της διαφοροποίησης.

Ο μηχανισμός αξιολόγησης, παρότι φαίνεται πως δε θα παίζει ρόλο εμφανώς στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών, εάν συνδεθεί με τους στόχους της κυβέρνησης γίνεται φανερό πως «κερδισμένος» θα είναι ο δάσκαλος που εφαρμόζει τη λογική της «αγοράς» στο σχολείο.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο σχέδιο του ΠΔ γίνεται λόγος για «παροχή κινήτρων για τη διαρκή επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών και των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο και της διά βίου μάθησης». Η «παροχή κινήτρων» καθιστά την επιστημονική εξέλιξη αποκλειστικά ατομική ευθύνη του εκπαιδευτικού κι όχι κρατική όπως θα έπρεπε να είναι μέσα από ένα σύστημα επιστημονικής επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται για μια σειρά πλευρές του έργου τους: «Εκπαιδευτικό περιβάλλον» («διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες», «παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη», «οργάνωση της σχολικής τάξης»), «σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας» («βαθμός πρόσληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών», «στόχοι και περιεχόμενο», «διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα»), «διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών», «υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια», «επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη».

Για τη αξιολόγηση χρησιμοποιείται μια κλίμακα με τους παρακάτω χαρακτηρισμούς: «Ελλιπής», «επαρκής», «πολύ καλός» ή «εξαιρετικός». Στον κάθε χαρακτηρισμό υπάρχει αντιστοιχία βαθμών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΕΛΕ
Ο εκφυλισμός σε όλο του το μεγαλείο

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 35ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με τις αρχαιρεσίες για το ΔΣ της Ομοσπονδίας και τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) έλαβε 14 ψήφους και 1 έδρα, η «Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 90 ψήφους και 11 έδρες, οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έλαβαν 14 ψήφους και 2 έδρες, η ΡΑΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 9 ψήφους και 1 έδρα. Στην ψηφοφορία για τους αντιπροσώπους της ΓΣΕΕ η «Ενότητα» ...διασπάστηκε (σε «Ενότητα» και «Ενωτική Κίνηση»), προφανώς για να πάρει περισσότερους αντιπροσώπους. Ετσι, η «Ενότητα» πήρε 65 ψήφους και 2 αντιπροσώπους, η «Ενωτική Κίνηση» 21 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν εξέλεξαν αντιπρόσωπο (η ΑΣΚ πήρε 3 ψήφους, οι «Παρεμβάσεις» 11 ψήφους, η ΡΑΚΕ 10 ψήφους).

Πάντως, οι διαδικασίες του συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ απέδειξαν για άλλη μια φορά τον εκφυλισμό και την αλλοίωση των συσχετισμών. Συγκεκριμένα, νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι από σωματείο, του οποίου η θητεία του ΔΣ είχε λήξει. Επίσης, νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι από σωματείο στο οποίο ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής ήταν ταυτόχρονα και ο πρόεδρος του σωματείου, αλλά και υποψήφιος αντιπρόσωπος για το συνέδριο (που τελικά εκλέχτηκε κιόλας).

Αντίθετα, αποκλείστηκε το νεοσύστατο σωματείο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, επειδή «διαπράττει το έγκλημα» να γράφει σαν μέλη του όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή και καθηγητές και γραμματείς και οδηγούς κλπ. Για τον ίδιο λόγο, στο προηγούμενο συνέδριο είχε αποκλειστεί το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση νομού Αττικής «Ο Βύρωνας». Ακόμη, στην αίθουσα διεξαγωγής του συνεδρίου έλειπαν σταθερά περισσότεροι από τους μισούς αντιπροσώπους. Ειδικά το μεσημέρι του Σαββάτου, στην αίθουσα δεν ήταν παρόντες ούτε ένας στους τρεις συνέδρους...

Αποκλεισμός ΑμΕΑ απ' τις εικαστικές σχολές

Εξαιτίας νομικού «κενού», τα τελευταία δύο χρόνια τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) δεν έχουν δικαίωμα σε ειδικές εξετάσεις για τα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας. Οπως είναι γνωστό, οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ δεν εισάγονται μέσω πανελληνίων, αλλά εξετάσεων που κάνει η Σχολή το Σεπτέμβρη. Μέχρι τη χρονιά 2010-11 μετά από αυτές τις εξετάσεις διεξάγονταν και ειδικές εξετάσεις για ΑμΕΑ.

Τις τελευταίες δύο χρονιές δε γίνονται αυτές οι εξετάσεις και τα ΑμΕΑ δίνουν τις εξετάσεις με τους άλλους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν σε αυτές. Στο νόμο 3794/2009, αναφέρεται πως τα ΑμΕΑ (αναφέρονται οι κατηγορίες) «εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (AEI) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής». Δεν υπάρχει πρόβλεψη τι γίνεται με τις περιπτώσεις των ΑμΕΑ που θέλουν να δώσουν στις σχολές που εξαιρούνται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ