ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Κινητοποιήσεις με αίτημα «Θέρμανση φτηνή για το λαό»

Παρεμβάσεις σε Νίκαια και Δραπετσώνα ενάντια στη φοροληστεία και τα χαράτσια

Από την κινητοποίηση στο Περιστέρι
Από την κινητοποίηση στο Περιστέρι
Κινητοποίηση στη ΔΕΗ πραγματοποίησε, χτες, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου, καταγγέλλοντας τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η κεντρική αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που είχε έρθει για να κάνει διακανονισμό. Πολλοί από αυτούς διαμαρτύρονταν καθώς δεν είχαν να καταβάλουν τα χρήματα ούτε για το ποσό που απαιτείται για το διακανονισμό, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που υποστήριζαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν χαράτσια παρότι τα σπίτια που διαμένουν δεν τους ανήκουν. Κινητοποιήσεις, για τον ίδιο λόγο, έγιναν χτες και από τις Λαϊκές Επιτροπές Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης, στη ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων καθώς και στη ΔΕΗ Μενιδίου από τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση, με αίτημα «Θέρμανση φθηνή για το λαό» προγραμματίζουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Με ανακοίνωσή τους, που μοιράζεται πλατιά μέσα από εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, καλούν το λαό να παλέψει για την επιβίωσή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τον εξαθλιώνουν. Μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Αυτή τη στιγμή είναι θέμα επιβίωσης να αγωνιστούμε να μειωθούν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο αέριο. Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τέτοια υπέρογκα ποσά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους, η υγεία μικρών παιδιών, ηλικιωμένων και ανήμπορων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που συναντούμε γύρω μας σε όλες τις γειτονιές".

Νίκαια - Δραπετσώνα

Παρεμβάσεις στις εφορίες Νίκαιας και Δραπετσώνας έγιναν χτες, από τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας,Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Περάματος, ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών.

«Τις 5.500 ευρώ έφτασα να χρωστάω στην Εφορία και είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ. Και να θέλω δεν μπορώ να πληρώσω. Ασε τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια. Είτε η τράπεζα θα μου πάρει το σπίτι είτε η Εφορία. Μία είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε οι εργαζόμενοι. Οργάνωση, αγώνας και αλληλεγγύη ταξική. Με 5 ψάρια από την αλληλεγγύη των δήθεν φιλάνθρωπων που αλωνίζουν δεν χορταίνει η οικογένεια», ανέφερε ο Παναγιώτης Μπαβέας, ο οποίος συμμετείχε στην παρέμβαση στην Εφορία της Δραπετσώνας.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της χτεσινής κινητοποίησης ήταν όταν υπάλληλοι από την Εφορία της Δραπετσώνας ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους. «Είμαστε και εμείς στην ίδια κατάσταση. Μόνο με τον κοινό μας αγώνα και αλληλεγγύη μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε μία υπάλληλος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ...
Μεγάλες πλημμύρες στην Ηλεία

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στα Κρέστενα μετά την άνοδο της στάθμης στον Αλφειό

Eurokinissi

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στα Κρέστενα μετά την άνοδο της στάθμης στον Αλφειό
Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των λοιπών συγκυβερνήσεων καθώς και αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το γεγονός ότι η Ηλεία είναι ανοχύρωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα, ανέδειξε με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, μετά τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, πλημμύρισαν εκτεταμένες περιοχές κοντά στις όχθες του Αλφειού με αποτέλεσμα να πληγούν αγροτικές καλλιέργειες καθώς και κοπάδια αιγοπροβάτων που πνίγηκαν, επειδή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική και αντικατολισθητική προστασία του, ενώ ελάχιστα ήταν και τα σημεία της κοίτης που καθαρίστηκαν τη φετινή περίοδο.

Οπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας: «Ως ΚΚΕ έχουμε επισημάνει κατ' εξακολούθηση μετά τις πυρκαγιές του 2007 ότι αν δε γίνουν έργα και δεν παρθούν μέτρα κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να θρηνήσουμε θύματα και να μετράμε πληγές. Οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αλλά και των εκλεκτών τους σε Δήμους και Περιφέρεια, είναι μεγάλες όσον αφορά τις ελλείψεις και τα έργα που έγιναν με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την κερδοσκοπική - εμπορευματική χρήση τους.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται:

-- Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

-- Αμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων που θα περιορίζουν, αν δεν εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων.

-- Αμεση αποζημίωση για όλες τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές. Να μην ισχύσει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

-- Αμεσος καθαρισμός στις κοίτες των ποταμών και στα ρέματα.

-- Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή και κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα διευθέτησης και, όπου είναι απαραίτητο, εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες.

-- Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών χειμάρρων και ρεμάτων μέχρι την εκβολή τους».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και η Ενωση Εισαγγελέων, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων. Χτες και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 10 Φλεβάρη που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης.

Ο Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟΥΠΟΥΛΟΣ μετά από πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών απαλλάσσεται από την κατηγορία της «απλής συνέργειας σε ληστεία», σε βαθμό κακουργήματος. Παραπέμπεται όμως σε δίκη για τις υπόλοιπες κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης! Να υπενθυμίσουμε ότι ο Π. Καπετανόπουλος συνεχίζει να διώκεται ποινικά παρά την απαλλαγή του από το κακούργημα, γιατί έκανε το αυτονόητο. Διαμαρτυρήθηκε για την κακομεταχείριση από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» ενός συλληφθέντα και ακινητοποιημένου μετανάστη. Την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ζητούσε με ανακοίνωση της η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Προστέθηκαν δύο νέοι σταθμοί είσπραξης διοδίων

Την αναπροσαρμογή της τιμής διοδίων από τη Δευτέρα 28 Γενάρη στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί), με την προσθήκη ενός ακόμη μετωπικού σταθμού είσπραξης (στο Κλειδί Αιγίνιο) και ενός πλευρικού (στη Λεπτοκαρυά Πιερίας), ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξαιτίας της αναπροσαρμογής αυτής οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν δέκα λεπτά του ευρώ ακριβότερα τη διαδρομή (14,60 ευρώ, από 14,50 ευρώ) ενώ οι οδηγοί φορτηγών με 2 και τρεις άξονες θα πληρώνουν 36,30 ευρώ από 35,70 ευρώ. Ωστόσο, με την προσθήκη των νέων σταθμών σημαντική αύξηση θα έχουν όσοι θα κάνουν τοπικές διαδρομές, καθώς μία διαδρομή Κατερίνη - Θεσσαλονίκη θα στοιχίζει 1 ευρώ παραπάνω, ενώ όσοι κινούνται από τη Λεπτοκαρυά στη Θεσσαλονίκη θα πληρώνουν πλέον στον πλευρικό σταθμό 1,80 ευρώ.

Ειδικότερα, στους επτά μετωπικούς σταθμούς πλέον του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου οι οδηγοί ΙΧ από τη Δευτέρα θα πληρώνουν: 2,20 ευρώ στο Αιγίνιο, 1,20 ευρώ στα Μάλγαρα, 2 ευρώ στη Λεπτοκαρυά, 2 ευρώ στον Πυργετό, 1,40 στο Μακρυχώρι, 3,10 στο Μοσχοχώρι και 2,70 στην Πελασγία. Αντίστοιχα στους τρεις πλέον πλευρικούς σταθμούς θα πληρώνουν: 1,80 ευρώ στη Λεπτοκαρυά, 1,10 ευρώ στο Μακρυχώρι και 70 λεπτά στη Γυρτώνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ