ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Χρηματοδότες ψάχνει το Παρίσι

Πρόσφυγες στο Μάλι που ξεσπιτώνονται λόγω των συγκρούσεων
Πρόσφυγες στο Μάλι που ξεσπιτώνονται λόγω των συγκρούσεων
MΠΑΜΑΚΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Ισχυρές πιέσεις για την επαρκή χρηματοδότηση της λεγόμενης Αφρικανικής Ενοπλης Αποστολής «ΑFISMA» στο Μάλι ασκεί το Παρίσι κυρίως σε χώρες της ΕΕ σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει πόρους για την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιεί στη δυτικοαφρικανική χώρα από τις 11 του μήνα, στο όνομα της αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας», στην πραγματικότητα όμως για την καταλήστευση του τεράστιου ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας.

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να παραδώσει «το συντομότερο δυνατόν» στην αποστολή ΑFISMA τα ηνία της στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιεί το Παρίσι στο Μάλι, αναγνωρίζοντας εντούτοις ότι αυτό «θα χρειαστεί χρόνο».

Ηδη, οι πρώτοι υπολογισμοί για χρηματοδότηση της αποστολής AFISMA αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 500.000.000 δολάρια, εκ των οποίων φαίνεται πως έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα μισά, δηλαδή περίπου 150.000.000 με 200.000.000 δολάρια. Απ' αυτά τα περίπου 200.000.000, τα 50.000.000 προέρχονται από την ΕΕ.

Υπό τις πιέσεις του Παρισιού δρομολογήθηκε έτσι η πραγματοποίηση μίας «διεθνούς διάσκεψης δωρητών» για τις 29 τρέχοντος μηνός, όχι βεβαίως για την αποστολή της επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ανάγκη ο (ταλανιζόμενος από την πολυετή φτώχεια και την τωρινή στρατιωτική επέμβαση) μαλινέζικος λαός αλλά για τη χρηματοδότηση της ένοπλης αποστολής «ΑFISMA» (της ΕCOWAS - δηλαδή της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας) στο Μάλι. Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής για το Μάλι στις 5 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας.

Επείγουσα συζήτηση για την κατάσταση σε Μάλι και Αλγερία και την «ασφάλεια» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πρόκειται να γίνει την Πέμπτη στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εν μέσω της αναζήτησης «δωρητών» ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Ολάντ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, επιβεβαίωσε χτες ότι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με το μαλινέζικο στρατό ανακατέλαβαν τις κεντρικές πόλεις Ντουέντζα και Ντιαμπαλί και πρόσθεσε πως οι Γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται πλέον στο μαλινέζικο έδαφος είναι περίπου 2.150.

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεων και διαβουλεύσεων συνέχεια

Εφτασαν οι πρώτοι «Πάτριοτ» στην Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε σαμποτάζ των «ενόπλων τρομοκρατών» απέδωσαν οι συριακές αρχές το εκτεταμένο μπλακάουτ, που βύθισε στο σκοτάδι τη Δαμασκό αλλά και μεγάλο τμήμα της νότιας Συρίας, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, και δεν αποκαταστάθηκε, έστω και μερικώς, πριν από χτες το μεσημέρι. Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «αλ Ουατάν», οι συριακές αρχές προχωρούν σε αύξηση από 9% και πάνω των τιμών της βενζίνης, του αλευριού αλλά και άλλων βασικών αγαθών, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει πρόβλημα στην τροφοδοσία.

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Ρωσία απομακρύνει 100 υπηκόους της από τη Δαμασκό διά μέσου Βηρυτού. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, κάλεσε, εκ νέου, την «αντιπολίτευση» σε διάλογο, εφόσον καταθέσει τα όπλα και αποκηρύξει κάθε ξένη επέμβαση, προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να συζητηθούν ο τρόπος εκλογής νέου Κοινοβουλίου και η εκπόνηση νέου Συντάγματος. Ο Μουάλεμ, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δε θα συζητηθεί τίποτε σχετικά με τον Πρόεδρο Ασαντ. Επίσης, εκπρόσωπος του συριακού στρατού δήλωσε ότι «η τελική νίκη επί των τρομοκρατών θα είναι συντριπτική».

Η αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία, που σχηματίστηκε με τη στήριξη αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου στις αρχές Δεκέμβρη στο Κατάρ, δεν κατέληξε, για δεύτερη φορά, σε συμφωνία σχετικά με τη σύσταση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης», θέμα το οποίο συζητούσε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες διεκόπησαν, λόγω διαφωνιών, και μια 5μελής επιτροπή ανέλαβε να καταθέσει προτάσεις εντός δεκαημέρου.

Τέλος, στη γειτονική Τουρκία έφτασε χτες το γερμανικό πλοίο «Suecia Seaways» που μεταφέρει τις δύο γερμανικές αντιαεροπορικές συστοιχίες «Πάτριοτ» που θα αναπτυχθούν στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ωρες νωρίτερα είχε φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας και το ολλανδικό πλοίο «Louise Russ» καθώς και 240 Γερμανοί στρατιώτες που θα χειρίζονται τους γερμανικούς «Πάτριοτ». Το σύνολο των συστοιχιών (μαζί με τις δύο αμερικανικές) θα είναι έτοιμο προς λειτουργία κάποια στιγμή το Φλεβάρη.

ΡΩΣΙΑ
Αεροναυτικά γυμνάσια σε Μεσόγειο - Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ξεκίνησε τη Δευτέρα 21/1 τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση, που πραγματοποιεί στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Στα γυμνάσια συμμετέχουν πολεμικά πλοία και των 4 πολεμικών στόλων της Ρωσίας, δηλαδή του Βόρειου Στόλου, του Στόλου της Βαλτικής, του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και του Στόλου του Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, αντιναύαρχος Λεονίντ Σουκάνοφ, που ήδη βρίσκεται στο επιτελείο της άσκησης, στο καταδρομικό «Moskva» στη Μεσόγειο Θάλασσα, στην άσκηση συμμετέχουν 23 πλοία και σκάφη υποστήριξης, τρία υποβρύχια, εκ των οποίων ένα πυρηνικό, και 25 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιχείρηση συντονισμού με αποβατικές μονάδες πεζοναυτών και μονάδες αλεξιπτωτιστών στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών ΜΜΕ αυτά τα γυμνάσια του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας πραγματοποιούνται για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες σε μια τόσο μεγάλη κλίμακα. Οπως έχει δηλώσει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στόχος των γυμνασίων είναι η ενίσχυση της διεύθυνσης και της αύξησης του συντονισμού των δυνάμεων των πολεμικών στόλων σε επιχειρήσεις που διεξάγονται σε απομακρυσμένες θάλασσες.

Αν και αυτά τα γυμνάσια παρουσιάζονται ως προσχεδιασμένα κι ενταγμένα στο σύνολο των εκπαιδευτικών γυμνασίων του ρωσικού στόλου για το 2013, δεν μπορεί να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι γίνονται σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τις πρώτες ύλες και τον έλεγχο των διαύλων επικοινωνίας κι εμπορίου, την ώρα που συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και η αιματηρή σύγκρουση στη Συρία. Οταν στην ίδια περιοχή πλέουν τα πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που απειλούν με άμεση εμπλοκή στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία.


Ι.Π.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εληξε, με λουτρό αίματος, η ομηρία

ΑΛΓΕΡΙ.--

«Επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Αλγερινός πρωθυπουργός, Αμπντελμάλεκ Σελάλ, την τετραήμερη επιχείρηση του αλγερινού στρατού για τον τερματισμό της ομηρίας δεκάδων ξένων εργαζομένων στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Αϊν Αμένας, στην έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, που έληξε το Σάββατο το βράδυ. Κατά τον Σελάλ, η επιχείρηση κρίνεται επιτυχημένη εφόσον δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των ισλαμιστών ενόπλων απαγωγέων, που ήταν να μεταφέρουν τους ομήρους στο γειτονικό Μάλι. Δήλωσε ότι στις εγκαταστάσεις εργάζονταν 790 Αλγερινοί και 134 ξένοι από 26 χώρες.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σελάλ έδωσε και τον πρώτο επίσημο απολογισμό της επιχείρησης εκ μέρους της αλγερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτόν, σκοτώθηκαν συνολικά 38 ξένοι υπήκοοι από οκτώ χώρες και 11 Αλγερινοί εργαζόμενοι καθώς και 29 ένοπλοι ισλαμιστές. Επισήμως, έχουν καταμετρηθεί επτά Ιάπωνες νεκροί, έξι Φιλιππινέζοι, τρεις Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, δύο Ρουμάνοι και ένας Γάλλος και αγνοούνται πέντε ξένοι. Εντούτοις, τα στοιχεία αυτά δεν επιβεβαιώνονται από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών καταγωγής των ομήρων.

Ο Αλγερινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ομάδα των ενόπλων αποτελούνταν από 32 άτομα, τα οποία εισήλθαν στο αλγερινό έδαφος από το Μάλι, και σε αυτήν συμμετείχαν Αιγύπτιοι, Μαυριτανοί, Τυνήσιοι, Αλγερινοί, Νιγηριανοί και από το Μάλι, αλλά και δύο Καναδοί. Επίσης, πρόσθεσε ότι ορισμένοι ήταν ειδικοί στη χρήση εκρηκτικών και είχαν παγιδεύσει σημεία και των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου, καθώς και ότι μεταξύ τους υπήρχε και ένας Νιγηριανός πρώην εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις ο οποίος τις γνώριζε πολύ καλά. Δήλωσε ότι συνελήφθησαν τρεις εκ των ενόπλων χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία γι' αυτούς. Τόνισε, δε, ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις είχε σχεδιαστεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν.

ΙΡΑΚ
Τριβές για τις ενεργειακές συμφωνίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνάντηση με το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil είχε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, κατά την οποία επεσήμανε στον Ρεξ Τίλερσον, ότι ο οποιοσδήποτε επενδύει στο Ιράκ «θα πρέπει να σέβεται το σύνταγμα». Η αναφορά σχετίζεται με τη συμφωνία της εταιρείας με την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση για εξαγωγή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ χωρίς την έγκριση και τη διαμεσολάβηση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης. Η Βαγδάτη φέρεται να έχει εξοργιστεί περισσότερο και γιατί η ενίσχυση της συνεργασίας της εταιρείας με την αυτόνομη κουρδική περιοχή συνδυάστηκε με την απόσυρσή της από επένδυση στο πετρελαϊκό κοίτασμα Δυτική Κούρνα 1, στο νότιο Ιράκ, όπου συνεργαζόταν με τη βρετανο-ολλανδική Shell. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δε διακόπηκε η ροή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ προς την Τουρκία, στον αγωγό Κιρκούκ - Τσεϊχάν, ο οποίος το Σάββατο έγινε ξανά στόχος βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική νοτιοανατολική επαρχία Μάρντιν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ