ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαλυτικές επιπτώσεις μιας επικίνδυνης πολιτικής

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν μουσικοί οργανισμοί της χώρας μας, κρατικοί και επιχορηγούμενοι, ολοένα και μεγαλώνουν εξαιτίας της όλο και πιο ασφυκτικής πολιτικής που ασκείται στον πολιτισμό. Τελευταίο «θύμα» αυτής της επικίνδυνης πολιτικής, που για κάποιες ορχήστρες εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την ίδια τους την ύπαρξη, αποτελούν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία, μουσικά σύνολα με μακρόχρονη ιστορία και σημαντική προσφορά, βρίσκονται αντιμέτωπα με διαλυτικές καταστάσεις που απορρέουν από την αδιαφορία και την απαξίωση του κράτους να τους προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. Τα τρία σύνολα βρίσκονται μετέωρα, καθώς από τα μέσα του περασμένου μήνα έληξαν οι συμβάσεις, τουλάχιστον, 40 μουσικών - χορωδών. Η μη ανανέωση των συμβάσεων σε αυτό το μεγάλο και απαραίτητο μέρος των εργαζόμενων μουσικών - χορωδών, καθιστά ουσιαστικά ανέφικτη την ομαλή λειτουργία των συνόλων. Κάτι που αποδείχτηκε πρόσφατα με την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 19/1 στο Μέγαρο Μουσικής συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής και Χορωδίας της ΕΡΤ με συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. «Η αναβολή οφείλεται στην εκκρεμότητα που ανέκυψε πρόσφατα, όσον αφορά στις συμβάσεις των έκτακτων μουσικών και χορωδών των Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση αναβολής της συναυλίας, αποδεικνύοντας ότι έτσι «κουτσή» η ορχήστρα, όπως και τα άλλα δύο σύνολα, δεν είναι δυνατόν να ...προχωρήσουν. Οσο για το αρμόδιο ΥΠΠΟΤ όπου υπάγονται τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, συνεχίζει την πεπατημένη... της πλήρους αδιαφορίας.

Από «ακρωτηριασμό» μέχρι ...«θάνατο»

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Πρόσφατο παράδειγμα της αναλγησίας που διέπει την «πολιτιστική» πολιτική των σημερινών διαχειριστών της εξουσίας είναι και αυτό της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Η ορχήστρα, που επί χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντιμετώπιζε οξύτατα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα δυσχέρειες στο έργο της και πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς των μουσικών της, δέχτηκε τη χαριστική βολή από ίδιο το ΥΠΠΟΤ, που όφειλε να της εξασφαλίζει, έστω, την επιβίωση. Το ΥΠΠΟΤ παραβιάζοντας την υποχρέωσή του απέναντί της μηδένισε την τακτική επιχορήγησή της για το 2011, στερώντας της πλέον κάθε δυνατότητα κάλυψης λειτουργικών δαπανών και προγραμματισμού. Απλήρωτοι επί σχεδόν ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στην ορχήστρα, οδηγήθηκαν με το «μαχαίρι στο λαιμό» να ...συμμορφωθούν στις απαιτήσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την οποία η διοίκηση της Ορχήστρας έχει υπογράψει τριετή σύμβαση συνεργασίας (2011-2013). Να δηλώσουν ότι αποποιούνται τη σχέση εργασίας τους - δηλαδή τη μονιμότητα - και ν' αποδεχτούν ότι πλέον θα αμείβονται με «ψίχουλα» ανά συναυλία...

Κι ενώ το ΥΠΠΟΤ συνεχίζει να απαξιώνει σημαντικούς και δοκιμασμένους φορείς πολιτισμού και να τους καταδικάζει σε αργό ή και γρηγορότερο «θάνατο», επιδεικνύοντας μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία στην αντιμετώπιση των ζωτικής σημασίας προβλημάτων τους, στο χώρο εμφανίζονται και ισχυροποιούνται επιχειρηματικοί όμιλοι «πολιτιστικού» προφίλ.

Μήπως αυτό δε μαρτυρά και η ολοένα πιο ασφυκτική κατάσταση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρότατα προβλήματα που εμποδίζουν τη λειτουργία του; Ο παλαιότερος δημόσιος φορέας πολιτισμού της χώρας (φέτος κλείνει 98 χρόνια) και μοναδικός που παρέχει δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές του, σε μία χώρα όπου η μουσική παιδεία έχει ολοκληρωτικά εκχωρηθεί στους ιδιώτες, εξαιτίας της ασφυκτικής αντιλαϊκής πολιτικής έχει ακρωτηριαστεί, ενώ εγκυμονούνται κίνδυνοι για ενδεχόμενο κλείσιμο ή ιδιωτικοποίησή του. Υπενθυμίζουμε ότι οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργάζονται με βασικές υλικοτεχνικές ελλείψεις, χωρίς να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα των τελευταίων 12 μηνών και χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν κάποια λύση. Οι καθηγητές ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν το 90% των εκπαιδευτικών αναγκών, δεν μπορούν να εργαστούν καθώς δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση, λόγω της ισχνής επιχορήγησης του Ωδείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2009, η ετήσια επιχορήγηση προς το ΚΩΘ ήταν περίπου 1.200.000 ευρώ και με τα χρήματα αυτά καλυπτόταν έστω και μετά βίας η μισθοδοσία του διδακτικού προσωπικού του. Το 2010 η ετήσια επιχορήγηση έπεσε στις 800.000 ευρώ, οι καθηγητές έμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Το 2011 η επιχορήγηση έπεσε στις 650.000 ευρώ και με νέα απόφαση της κυβέρνησης ακόμη περισσότερο στις 330.000 ευρώ. Η έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ που υπέγραψε ο υπουργός λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, δεν επαρκεί ούτε για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του Ωδείου που αντιστοιχούν στο προηγούμενο έτος. Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες (ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο), ενώ τα χρέη σε προμηθευτές έχουν συσσωρευτεί και ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Αν δε βρεθεί λύση, το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο του Ωδείου», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Εκτός από τη μη ανανέωση των συμβάσεων και τη δραματικά μειωμένη επιχορήγηση, σκανδαλώδης είναι η αδιαφορία του ΥΠΠΟΤ και για άλλα σημαντικά προβλήματα του Ωδείου, όπως το κτιριακό, η διαβάθμιση των σπουδών και η τροποποίηση του απαρχαιωμένου οργανογράμματός του.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης είναι το θέμα της πρόσφατης Ερώτησης (10/01/12) προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Οικονομικών που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου. Τονίζουν ότι η «αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα είναι η εδώ και αρκετά χρόνια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης» και πως «τα αποτελέσματα της διαχρονικής αυτής απαξίωσης του μοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας είναι πλέον φανερά. Οι 100 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 12 περίπου μήνες, ενώ οι συμβάσεις των καθηγητών ορισμένου χρόνου (καλύπτουν το 90% των εκπαιδευτικών αναγκών) έχουν λήξει. Επίσης πολλά είναι και τα λειτουργικά προβλήματα του Κ.Ω.Θ., όπως η μη δυνατότητα αποπληρωμής των προμηθευτών, του ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά. Αλλά και προβλήματα όπως το κτιριακό, η διαβάθμιση των σπουδών και η τροποποίηση του απαρχαιωμένου οργανογράμματος, ταλανίζουν τους σπουδαστές και εργαζόμενους.

Ολα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί σε προηγούμενες ερωτήσεις του κόμματός μας και τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ενώ είχαν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει λύση, οι υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκαν. Γι' όλα αυτά ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως εμπόρευμα. Τη στιγμή που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για το Κρατικό Ωδείο και τα άλλα μουσικά σύνολα της χώρας, την ίδια στιγμή επιχορηγούν αδρά επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού».

Θεωρώντας ότι «απαραίτητος όρος για να καλλιεργηθεί και αναπτυχθεί η μουσική παιδεία στον τόπο μας είναι να παρέχεται από το κράτος δωρεάν μέσα από το σύστημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και ότι το Κρατικό Ωδείο αποτελεί βάση προς αυτή την κατεύθυνση» οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς: Θα χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση επαρκώς, άμεσα και από τον κρατικό προϋπολογισμό το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία και η αναβάθμιση του ρόλου του και να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες του; Θα καταβάλλει στους εργαζόμενους το σύνολο των δεδουλευμένων τους και θα μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;


Ρ. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ