ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ενα βράδυ που 'βρεχε...

Στο Νίκο Γούναρη (1915-1965), μια από τις κορυφαίες φωνές του μεσοπολέμου είναι αφιερωμένη η συναυλία που πραγματοποιείται στις 25 Γενάρη (8.30μμ) στο Badminton, με βασικούς ερμηνευτές τους Κώστα Μακεδόνα και Μπάμπη Τσέρτο. Τραγουδιστής με βελούδινη φωνή, που επικοινωνούσε με τον κόσμο με αμεσότητα και αλήθεια, ο Ν. Γούναρης υπήρξε και ένας πολύ αξιόλογος συνθέτης τραγουδιών. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ιδιοτήτων, του έδωσε τον τίτλο του τροβαδούρου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στα χρόνια της Κατοχής, ενώ παράλληλα είχε ενεργή συμμετοχή στην Αντίσταση. Οι ερμηνείες του πλημμυρισμένες από πάθος, φαντασία και ευαισθησία, ξεσήκωναν το κοινό του. Δεν τραγουδούσε μόνο με το στόμα του, αλλά και με την ψυχή του, κάτι που γινόταν αντιληπτό από τον κόσμο που τον αποθέωνε. Ο μεγάλος τροβαδούρος έζησε όλη του τη ζωή στο πάλκο και πέθανε σε ηλικία μόλις 50 χρόνων, πάνω στην ακμή της σταδιοδρομίας του. Στη συναυλία θ' ακουστούν γνωστά τραγούδια του, όπως: «Ενα βράδυ που 'βρεχε», «Κάιρο», «Για τις γυναίκες», «Πάμε στα μπουζούκια», «Εσύ με κάνεις να γράφω τραγούδια», «Η κότα η στρουμπουλή», «Σκαλί καλέ μου σκαλί» κ.ά. Τα τραγούδια θα αποδώσει η «Athens Chamber Orchestra» σε διεύθυνση και ενορχήστρωση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη. Μαζί με τους Κ. Μακεδόνα και Μπ. Τσέρτο, τραγουδιστές που έχουν μελετήσει το έργο του Νίκου Γούναρη, εμφανίζονται η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η ομάδα P.M.T.P Company της Σίας Κοσκινά και ο νέος τραγουδιστής Χάρης Μακρής. Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός. Τιμές εισιτηρίων: 12-25 ευρώ.

Παραισθητικός ισχυρισμός

«Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman» του Tom Peuckert παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, στις 23, 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα, τηλ. 210/3246.614).

Το έργο παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία το 2000 και επί σειρά ετών στο ιστορικό Berliner Ensemble, το θέατρο που ίδρυσε μεταπολεμικά ο Μπρεχτ στο Βερολίνο. Στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καντιώτη και μετάφραση του Συμεών Γρ. Σταμπουλού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Ηλία Λόη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα. Στο ρόλο του παραληρηματικού Antonin Artaud (αν δεν πρόκειται για έναν σχιζοφρενή τρόφιμο ψυχιατρείου που θέλει να ταυτιστεί με τον θεωρητικό του «Θεάτρου της σκληρότητας») ο Νίκος Παντελίδης. Επί σκηνής ο Αλέξανδρος Μποτίνης παίζει διασκευασμένα για τσέλο έργα των Mozart και Klaus Nomi. Τραγουδά ο Andre Maia.

Θύματα της άγνοιας

Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παρουσιάζεται το έργο του Γερμανού συγγραφέα Φραντς Ξάβερ Κρετς «Stallerhof» (1972) σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Σε μια φάρμα της Βαυαρίας, η πνευματικά καθυστερημένη Μπέπι υποφέρει από την ψυχρότητα των γονιών της, οι οποίοι, θύματα κι αυτοί της άγνοιας, τη σπρώχνουν όλο και περισσότερο στη μοναξιά. Ο μόνος που της δίνει σημασία είναι ο μοναχικός, μεσήλικας, λίγο πριν τη σύνταξη, εποχιακός εργάτης Ζεπ. Μια παράξενη «ερωτική» σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο κορίτσι και τον άντρα, που οδηγεί στην εγκυμοσύνη της κοπέλας.

Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνικό - κοστούμια Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Αμαλία Αρσένη, Μάνος Βακούσης, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

Ο συγγραφέας έρχεται στην Ελλάδα, για να δει την παράσταση (25/1) και στις 26/1 θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο «Γκαίτε», ενώ θα συμμετέχει σε συζήτηση, με τον σκηνοθέτη και τη θεατρολόγο Δήμητρα Κονδυλάκη, με θέμα «Το θέατρο σε καιρούς πολιτικών ανατροπών».

«Σταθμοί» μιας μεγάλης πορείας

Ενα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από σπουδαία τραγούδια, που σφράγισε με τη φωνή του στη διάρκεια της μακρόχρονης καλλιτεχνικής διαδρομής του, θα παρουσιάσει ο Μανώλης Μητσιάς, στις 21 και 22 Γενάρη (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο διήμερο συναυλιακό οδοιπορικό στο ελληνικό τραγούδι, με τίτλο «Σταθμοί και Δρομολόγιο», ο καταξιωμένος ερμηνευτής μεγάλων δημιουργών και κορυφαίων ποιητών μας, θα παρουσιάσει κομμάτια που έχουμε αγαπήσει. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και συμπορεύεται με παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακεδονίας, που έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της καριέρας του. Τον Μ. Μητσιά συνοδεύουν επί σκηνής τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας» του Αλέξανδρου Ζώρα, 8μελής Λαϊκή Ορχήστρα και η τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου. Παίζουν οι μουσικοί: Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (κλασική κιθάρα), Παναγιώτης Σαμαράς (ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς, κρουστά) και Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχήστρωση). Τιμές εισιτηρίων: 25-50 ευρώ και 14 ευρώ (φοιτητικά).

Ονειρό της το φεγγάρι

Η γνωστή μας ύποπτη και ατίθαση «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στο θέατρο «Αθηνών», σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη. Αυτή τη φορά, ο Κώστας Γάκης και ο Δημήτρης Μακαλιάς, αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μια νέα εκδοχή του έργου και να αφηγηθούν με μοναδικό εργαλείο το σώμα τους και με ελάχιστα σκηνικά, την ιστορία της Ιωάννας, μιας μικρής, κόκκινης και εξόριστης κατσαρίδας, η οποία ονειρεύεται να ανέβει στο φεγγάρι. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελίνα Παρασκευαΐδη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Βήμα στο σύγχρονο ελληνικό λόγο

Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, τη νέα θεατρική χρονιά, επικεντρώνεται αποκλειστικά στο νέο ελληνικό ρεπερτόριο και παρουσιάζει στο κοινό παραστάσεις έργων δόκιμων και νεότερων Ελλήνων συγγραφέων, δίνοντας βήμα αποκλειστικά στο σύγχρονο ελληνικό λόγο.

Συνεχίζονται οι παραστάσεις «Αν αργήσω, κοιμήσου...», του Ακη Δήμου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη και Μίνου Θεοχάρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη, «Φ», από την ομάδα Tandem, σε κείμενο του θιάσου και σκηνοθεσία Μαργαρίτας Γερογιάννη, και «Κέλυφος», του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χριστοφή, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τη Μαργαρίτα Τρίκκα και τον Αντονι Μπερκ. Ξεκίνησε ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου η μουσική παράσταση «It's my party», του Μίνου Θεοχάρη, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού με τον Μίνωα Θεοχάρη.

Ενώ ξεκινούν και οι παραστάσεις: «Ποιος κοιμάται απόψε;», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία της ίδιας, με τους: Λένα Γιάκα, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Καλλιρρόη Μυριαγκού και Σήφη Πολυζωίδη και «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη», μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου, σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή της Βάσιας Ατταριάν, με τους: Παναγιώτη Κατσώλη, Νάνσυ Μπούκλη και Στέλλα Νούλη (έναρξη 24/1). Επίσης, «ΝΙΝΑ 2» της Κάτιας Σπερελάκη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με την Κάτια Σπερελάκη (έναρξη 26/1).

«Αρωμα» Μεσογείου

Ενα μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις παραδόσεις των λαών της Μεσογείου παρουσιάζουν ο Γιάννης Μαθές και η Ηλιάννα Αντωνίου στο τραγούδι, παρέα με τον Θοδωρή Λυκουρόπουλο (βιολί), την Βικτωρία Κυριακίδη (φλάουτο) και τον Σάκη Νεγρίν (κιθάρα/ενορχηστρώσεις), στις 27 Γενάρη (9μμ), στο «Art Gallery Cafe» (Ιπποκράτους 1 και Γαληνού, Βούλα, 210.8958.866). Ερμηνεύουν ναπολιτάνικες καντσονέτες, ταραντέλες από την Κάτω Ιταλία και μελωδίες με επίκεντρο τη μαγεία της Κορσικής, τραγούδια από την Ισπανία και ερωτικές μπαλάντες της μακραίωνης σεφαραδίτικης παράδοσης, αλλά και φάδος και συγκινητικές σμυρνέικες και κυπριακές μελωδίες, καθώς και σύγχρονα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου με άξονα το ρυθμό της ταραντέλας και όχι μόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ