ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Κλιμακώνουν τον πόλεμο στην εργατική - λαϊκή οικογένεια

Τα αστικά κόμματα διαλαλούν την αποφασιστικότητά τους, σε ενιαίο μέτωπο, να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο

Νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση επί της ουσίας των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, διάλυση των όποιων κοινωνικών δομών έχουν απομείνει, της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, παραπέρα ανατροπές συνολικά στους όρους ζωής και δουλειάς για τη λαϊκή οικογένεια, ετοιμάζει η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», σε συνέργεια με την τρόικα, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Στα επόμενα βήματα για κλιμάκωση του ταξικού πολέμου, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών αστικών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους σύμπλευση και δρομολόγησαν την επιβολή πρόσθετων μέτρων, μέσω του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει την επόμενη δανειακή σύμβαση, για τη σύναψη της οποίας βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας. «Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πάμε με ενιαίες θέσεις όλων των κομμάτων. Και των τριών κομμάτων (...) Θα υπάρξουν κοινές θέσεις σε όλα τα μνημονιακά θέματα αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε την επομένη της σύσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, σε συνέντευξη στον «ΑΝΤ1».

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι παραπέρα ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς και η επιβολή νέων μέτρων, που θα συρρικνώσουν κι άλλο τις «κοινωνικές δαπάνες», στο όνομα του να μειωθεί παραπέρα το δημόσιο έλλειμμα. Για όλα τα παραπάνω, ο Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχαν την Παρασκευή διαδοχικές συναντήσεις και με το κλιμάκιο της τρόικας.

Στις 30 Γενάρη, στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρουσιάσει το «προσωρινό μνημόνιο», που θα περιλαμβάνει την πλειοψηφία των επόμενων βάρβαρων μέτρων, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, καθώς και τα κεφάλαια που προορίζονται για την «ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές από το «κούρεμα».

Μισθοί πείνας και εξαθλίωσης

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή μέτρων για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Σ' αυτήν τη φάση, κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία και εργατοπατέρες ρίχνουν το βάρος στην ολοκλήρωση του «κοινωνικού διαλόγου», με στόχο να νομιμοποιήσουν το πλήθος των προαποφασισμένων αντεργατικών μέτρων. Δεν είναι καθόλου τυχαία η λύσσα, με την οποία επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και τα αστικά κόμματα, για το μπλοκάρισμα του «κοινωνικού διαλόγου» από τις ταξικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι τα αποτελέσματα του «κοινωνικού διαλόγου» είναι αναγκαία σαν «βάση» για την προώθηση μέτρων που θα πάρουν τη μορφή νόμου, ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αν οι αποφάσεις των «κοινωνικών εταίρων» δεν καλύψουν πλήρως την γκάμα των προαποφασισμένων ανατροπών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το «μαύρο μέτωπο» σχεδιάζει:

  • Την κατάργηση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Την κατάργηση ή τη δραστική μείωση του 13ου και 14ου μισθού. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται, είναι να επιβληθεί μισθολογικό «πλαφόν» πάνω από το οποίο τα δώρα και το επίδομα αδείας ή θα καταργηθούν οριστικά, ή θα δίνονται πετσοκομμένα.
  • «Σπάσιμο» των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στόχος κυβέρνησης - εργοδοτών είναι οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς που προβλέπονται από κλαδικές συμβάσεις και υπερβαίνουν τις κατώτερες αποδοχές που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 30% - 40% τις κατώτερες αποδοχές της ΕΓΣΣΕ.
  • Το «πάγωμα» για τέσσερα χρόνια ή ακόμα και την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες). Οι εργοδότες απαιτούν και «πάγωμα» της αύξησης του 2,5% που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλιο.
  • Την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Πρώτες στη λίστα κεφαλαιοκρατών - κυβέρνησης είναι η επιβολή της τετραήμερης εργασίας ή της εκ περιτροπής εργασίας, που μπορούν να εξασφαλίσουν στους εργοδότες άμεση μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» από 15% μέχρι 20%.
  • Μείωση από 10% - 15% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες, που θα σηματοδοτήσει αντίστοιχη αύξηση των κερδών τους και νέο πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κουρεύουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων

Η νέα, ακόμα πιο επιθετική επέλαση της συγκυβέρνησης στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γίνεται στο φόντο των παζαριών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι «θριαμβολογίες» του Μεγάρου Μαξίμου για την επιτυχία του περιβόητου προγράμματος «PSI» (της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές) και το προκλητικό επιχείρημα ότι η «επιτυχία» του θα είναι «ανάσα» για τον ελληνικό λαό, αποτελούν το προπέτασμα του καπνού για τη λαίλαπα που θα ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον: Μετά την ολοκλήρωση του «PSI», θα ακολουθήσει η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ και του νέου μνημονίου με μέτρα - κόλαφο για τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.

Δεύτερον: Από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων θα υποστούν τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση χρωστά σε ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία 26 δισ. Με ένα κούρεμα της τάξης του 50% τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν περίπου 13 δισ. Απώλειες που θα μετακυλήσουν, μέσω δραστικών περικοπών, στο σύνολο των ασφαλιστικών και υγειονομικών παροχών τους.

Τρίτον: Η περιβόητη πρώτη δόση του νέου δανείου ύψους 89 δισ. ευρώ, που η κυβερνητική προπαγάνδα υποστηρίζει ότι θα αποτελέσουν «ανάσα» για το λαό, θα δοθούν: Τα 30 δισ. απευθείας στους τραπεζικούς ομίλους και τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Αλλα 39 δισ. ευρώ θα δοθούν για την «ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών. Ακόμα 14 δισ. ευρώ θα δοθούν σε πιστωτές για την κάλυψη κρατικών ομολόγων που λήγουν το Μάρτη του 2012. Με τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει χρέη προς τους ιδιώτες. Επί της ουσίας, το σύνολο του δανείου των 130 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στα θησαυροφυλάκια των τραπεζικών ομίλων και των τοκογλύφων για την αποπληρωμή των ληστρικών δανείων. Στον αντίποδα, η αποπληρωμή του νέου δανείου θα φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων για τα επόμενα τριάντα τουλάχιστον χρόνια.

Τέταρτον: Το νέο κρατικό χρέος που θα προκύψει μετά το «κούρεμα», και πάλι δεν θα είναι «βιώσιμο», δίνοντας λαβή στις επόμενες αστικές κυβερνήσεις να το αξιοποιούν εκβιαστικά σαν «μπαμπούλα» για να προωθήσουν νέες ανατροπές. Παράλληλα, με τη νέα σύμβαση, το χρέος θα υπόκειται σε καθεστώς ετεροδικίας, συγκεκριμένα στο βρετανικό Δίκαιο, με τους πιστωτές να μπορούν, μεταξύ άλλων, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν νομικά στην Ελλάδα την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο, μέσω της κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας, είτε της κατάσχεσης όλων των μελλοντικών «πόρων» του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι τα παζάρια για το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων δεν γίνονται για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά αποκλειστικά για την προστασία των κεφαλαίων και των τραπεζικών ομίλων και των υπόλοιπων τμημάτων της πλουτοκρατίας.

Αντεπίθεση τώρα!

Αυτό που καλούνται να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι ότι η νέα σφαγή των μισθών, οι παραπέρα περικοπές των συντάξεων, η διάλυση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν αποτελούν «προαπαιτούμενα», όπως ισχυρίζεται η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα, για την υπογραφή της νέας δανειακή συμφωνίας, αλλά στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του.

Η εργατική τάξη, μπροστά στη νέα βάρβαρη επέλαση, μπορεί και πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της. Να οργανωθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, με επιθετικά αιτήματα και διεκδικήσεις, παλεύοντας με συνέπεια και διάρκεια για την ανατροπή της πολιτικής που τα επιβάλλει. Να συγκροτήσει ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο, που θα αντεπιτεθεί και θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και των κομμάτων που την υπηρετούν, ανοίγοντας το δρόμο για τη δική της εργατική - λαϊκή εξουσία.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ