ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ζητούν δραστική μείωση του ωραρίου

Απέναντι στην κυβερνητική πρόκληση, όλο και περισσότερες οργανώσεις ΕΒΕ από όλη τη χώρα απαντούν απαιτώντας μείωση του ωραρίου

Κλιμακώνεται η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρών ΕΒΕ απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης για το ωράριο των καταστημάτων, καθώς όλο και περισσότερα σωματεία και Ομοσπονδίες, όχι μόνο ορθώνουν το ανάστημά τους για να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια, αλλά απαιτούν και τη δραστική μείωση του ωραρίου στις 48 ώρες! Την ίδια ώρα που οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ κωλυσιεργούν και προσβλέπουν σε «διάλογο» με την κυβέρνηση, η βάση των ΕΒΕ ετοιμάζεται να αναλάβει δράση, προτάσσει την αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με τους εργαζόμενους στο εμπόριο και θέτει τα δικά της αιτήματα κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, που την Τετάρτη πραγματοποίησε σύσκεψη για το ωράριο, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη, εκπρόσωποι από Ομοσπονδίες, σωματεία, τοπικές ενώσεις, εμπορικοί σύλλογοι, εκτίμησαν ότι οι μικροί ΕΒΕ απειλούνται, προκειμένου να ενισχυθούν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ εντόπισαν τις «σοβαρές ευθύνες που έχουν οι πλειοψηφίες των ηγεσιών των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ, γιατί ενθάρρυναν και ουσιαστικά έδωσαν το "πράσινο φως" για την απελευθέρωση του ωραρίου». Ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι συντονισμένοι αγώνες με τους εργαζόμενους μπορούν να επιβάλλουν λύσεις.

Τα αιτήματα που υιοθετήθηκαν στη σύσκεψη είναι: Καταδίκη των κυβερνητικών μέτρων - κανένας διάλογος για την επέκταση του ωραρίου. Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων για το ωράριο, όπως η ΚΥΑ 1162/1997 και ο νόμος 2224/1994. Συνεχόμενο ωράριο 48 ωρών το ανώτερο. Νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Υποστήριξη του αιτήματος των εργαζομένων για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέτρα ενίσχυσης των μικρών ΕΒΕ.

Ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Μεσογείων Αττικής, στην οποία αποφασίστηκε ανάλογο πλαίσιο αιτημάτων, με αιχμή το ωράριο 48 ωρών, την κατάργηση των νόμων για τις τουριστικές περιοχές, το συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ. Παράλληλα θα δρομολογηθούν και νέες συσκέψεις για το θέμα στην περιοχή, αλλά και συνάντηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι καλούνται σε κοινό μέτωπο πάλης με το ψήφισμα της σύσκεψης που πραγματοποίησε, επίσης την Τετάρτη, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή πολλών σωματείων ΕΒΕ της περιοχής. Καλούνται επίσης σε συστράτευση μαζικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, τις υπεραγορές και μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και το στόχο τους να μονοπωλήσουν την αγορά, να κλείσουν το μικρό μαγαζί και να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους μέσα από τις ελαστικές μορφές εργασίας». Η σύσκεψη της Θεσπρωτίας υιοθέτησε ανάλογο πλαίσιο αιτημάτων με τις άλλες οργανώσεις. Παράλληλα καλεί σε ενεργοποίηση τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα που τώρα αναλώνονται σε «δημόσιες σχέσεις και στημένους διαλόγους».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Την αντεπίθεσή τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου, όπως αυτή εκδηλώνεται με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σχεδιάζουν τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Συντονίζουν τη δράση τους με τους αυτοαπασχολούμενους-ΕΒΕ και μικρούς εμπόρους. Ετσι, στην Αθήνα, αύριο, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες πραγματοποιούν κοινή Γενική Συνέλευση στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως), προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Παράλληλα, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση της πλατιάς ενημέρωσης αλλά κυρίως της μαζικής συσπείρωσης των εργαζομένων, προγραμματίζει περιοδείες στελεχών της στις γειτονιές και στους δήμους της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, περιοδείες έχουν προγραμματιστεί:

Τρίτη, 25 του Γενάρη: Στο Γαλάτσι ο Γιώτης Μανωλάκος, στην Καλλιθέα η Γεωργία Φλούδα.

Πέμπτη, 27 του Γενάρη: Στο Χαλάνδρι οι Γιάννης Βλάχος και Φώτης Βαρδής, στο Αιγάλεω οι Γιάννης Κομνηνός και Θεολόγος Πατερέλης, στο Περιστέρι ο Δημήτρης Σμυρνής, στη Ν. Ιωνία ο Κώστας Μυτιληνιού.

Παρασκευή 28 του Γενάρη: Στο Αιγάλεω οι Γιάννης Κομνηνός και Θεολόγος Πατερέλης. Στο Περιστέρι ο Δημήτρης Σμυρνής, στη Ν. Ιωνία ο Γιάννης Στρατηγός.

Στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου»-απάτη, της συναίνεσης και του συμβιβασμού, της αποδοχής της λογικής της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κινήθηκαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι οποίες προχτές πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη για το ωράριο.

Τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών καταγγέλλουν αυτές τις πλειοψηφίες που υπέγραψαν και υπερασπίζονται το υπάρχον απελευθερωμένο ωράριο (9 π.μ. - 9 μ.μ. από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη, και 6 το απόγευμα το Σάββατο), τα αποτελέσματα του οποίου είναι τραγικά για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και τους ΕΒΕ και καλούν τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτές τις ηγεσίες, να οργανώσουν την πάλη τους και να παλέψουν αποφασιστικά για:

«Την απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης. Την κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Την καθιέρωση 7ωρου-5ήμερου-35ωρου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο το απόγευμα κλειστά τα καταστήματα. Ενιαίο ωράριο, συνεχές για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες λειτουργίας. Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ