ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Φοροεπιδρομή σε βάρος των ΕΒΕ

Σε ιδιωτική εταιρία «συμβούλων» ανατίθεται το έργο αναδιοργάνωσης των Εφοριών

Σε χρονιά ακόμη μεγαλύτερης φορολογικής αφαίμαξης για τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις, φιλοδοξεί να μετατρέψει το 2005 η κυβέρνηση, θέτοντας στόχο την αύξηση των εσόδων που εισπράττονται από το ΔΟΥ κατά 12%. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο του πληθωρισμού και πολύ πάνω από το στόχο αύξησης των συνολικών εσόδων του κράτους που προϋπολογίστηκαν με τον προϋπολογισμό του 2005.

Τα παραπάνω, προκύπτουν ανάγλυφα από επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επικεφαλής των Εφοριών, στους οποίους δίνονται κατευθύνσεις και σαφείς ποσοτικοί στόχοι για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των φοροεσόδων. Πολλά ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει ζητήματα «αναδιοργάνωσης» των Εφοριών σε ιδιωτική εταιρία «Συμβούλων», με στόχο, υποτίθεται τη βελτίωση της λειτουργίας, αλλά και της αποδοτικότητάς τους. Ζητήματα, δηλαδή, που θα μπορούσαν να λυθούν πολύ καλύτερα - αν υπήρχε η πολιτική βούληση - στο πλαίσιο των κρατικών υπηρεσιών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι και μπορούν να απαντήσουν στα όποια προβλήματα καλύτερα από τον καθένα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θεωρεί ότι ο στόχος για αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις ΔΟΥ κατά 12% είναι απόλυτα εφικτός καθώς στο κονδύλι περιλαμβάνονται και τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις λεγόμενες ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις των μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγκαινίασε χτες τις προγραμματιζόμενες ανά δίμηνο συναντήσεις με τους διευθυντές των ΔΟΥ. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως «δώσαμε οδηγία να αυξήσουν τους ρυθμούς τους με την έννοια ότι πρέπει να τελειώσει η περαίωση των παλαιών φορολογικών υποθέσεων. Να αρχίσουν οι έλεγχοι για τη χρονιά που παραγράφεται φέτος - το 1998 - και βέβαια για το 2003 που δεν περιλαμβάνεται στην περαίωση».

Η εκχώρηση ζητημάτων «αναδιοργάνωσης» των Εφοριών της χώρας σε ιδιωτική εταιρία συμβούλων, σύμφωνα με τον υπουργό είναι «να δει την κατάσταση στις Εφορίες και θα μας κάνει προτάσεις πώς να αναδιοργανώσουμε τη λειτουργία τους, ώστε να να έχουμε λιγότερα προβλήματα σε περιόδους αιχμής, που υπάρχει αυξημένη προσέλευση στις Εφορίες».

Σε ό,τι αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, στη βάση της «λογιστικής τιμής» που θα καθορίζεται από το υπουργείο, ο Γ. Αλογοσκούφης εκτίμησε πως με τις αλλαγές «δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστάτωσης στην αγορά των ακινήτων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Ελλάδα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος

Την πρώτη θέση, με το υψηλότερο δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (των 15 ή των 25), κατείχε η Ελλάδα το 2003 (προφανώς την ίδια θέση εξακολουθεί να κατέχει και σήμερα), με κριτήριο το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης (ευρύτερος δημόσιος τομέας) που αντιπροσώπευε το 109,9% του ΑΕΠ της χώρας. Αντίθετα, με κριτήριο την ελληνική κεντρική διοίκηση (στενός δημόσιος τομέας), που το χρέος αναλογούσε στο 99% του συνολικού δημόσιου χρέους, η Ελλάδα κατείχε τη δεύτερη θέση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη δομή και τα βασικά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ίδιας έκθεσης της Eurostat, μετά την Ελλάδα, τη δεύτερη θέση στην ΕΕ με το υψηλότερο δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ, κατέχει η Ιταλία (106,2%) και την τρίτη το Βέλγιο (100,7%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ, κατέγραψαν η Εσθονία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,4%). Σημειώνεται, πως στην πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ το τμήμα του δημοσίου χρέους που αφορά το χρέος της κεντρικής διοίκησης, υπερβαίνει το 80%. Σημειώνεται, πως σε πολλά κράτη - μέλη ΕΕ, δεν υπάρχει διαχωρισμός με νομοθετικό τρόπο μεταξύ του χρέους της τοπικής και της κεντρικής διοίκησης.

Δεσμεύτηκε επικίνδυνο παιχνίδι

Στη δέσμευση παιχνιδιού που κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών, προχώρησε η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για πλαστικό πιστόλι με λέιζερ και πλαστικά σφαιρίδια κινέζικης προέλευσης και εισαγωγής, το οποίο εισήγαγε η εταιρία Billy 's Products Βασίλης Γκίνης, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ φέρει τη σήμανση CE, παραπλανώντας τον καταναλωτή ότι πρόκειται για ασφαλές παιχνίδι, προορίζεται μόνο για ενήλικες (άνω των 18), πράγμα το οποίο αναγράφεται στη συσκευασία μόνο στα αγγλικά. Επίσης, βρέθηκε να πωλείται σε χώρους όπου πωλούνται παιχνίδια, καθώς και σε πολυκαταστήματα. Οι δε οδηγίες προφύλαξης ήταν μόνο στα αγγλικά, ενώ δεν έφερε στοιχεία του υπεύθυνου για τη διάθεσή του στην αγορά.

Επιπλέον, το laser pointer που έχει ως εξάρτημα δε συνοδεύεται από πιστοποιητικό αναγνωρισμένου εργαστηρίου της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το οποίο να πιστοποιεί ότι κατατάσσεται στην τάξη από 2 και κάτω, ώστε να επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά. Σύμφωνα με η σχετική διάταξη, απαγορεύεται η διάθεση προϊόντων laser της τάξης 3 και πάνω, δεδομένου ότι η χρήση τους από παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια.

Για το προϊόν ενημερώθηκαν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου για να προβούν σε δεσμεύσεις των ποσοτήτων που θα εντοπιστούν.

ATE
Θύματα της αντεργατικής πολιτικής οι καθαρίστριες

Χειροτέρευσε η θέση τους, κατήγγειλε στη Βουλή ο Δ. Τσιόγκας

Θύματα του Προεδρικού Διατάγματος για τους συμβασιούχους έπεσαν οι 570 περίπου καθαρίστριες, που απασχολούνται πανελλαδικά στην Αγροτική Τράπεζα, αφού το καθεστώς της μερικής απασχόλησής τους που ίσχυε επί ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται σήμερα με χειρότερους όρους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι λύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι καθαρίστριες της ΑΤΕ. Συγκεκριμένα είπε ότι οι εν λόγω εργαζόμενες υπέγραφαν κάθε μήνα συμβάσεις, απασχολούνταν εκ περιτροπής και για αυτό έχουν χαρακτηριστεί μερικής απασχόλησης. Ανέφερε δε ότι πλέον απασχολούνται καθημερινά με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έχουν το ίδιο ή και περισσότερο ωράριο από ό,τι είχαν. Για το θέμα, είπε, έχει επιληφθεί το ΑΣΕΠ και εκτίμησε ότι καμία καθαρίστρια «δε θα χάσει τη θέση της».

Η ΑΤΕ παρανομεί με τις κυβερνητικές ευλογίες, τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας και είπε ότι οι καθαρίστριες ένα μήνα δούλευαν και ένα μήνα ήταν στο ταμείο ανεργίας με μέσο όρο αποδοχών 570 ευρώ, μαζί με απασχόληση δύο Σάββατα το μήνα. Τώρα, συνέχισε, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα δουλεύουν λιγότερο από τέσσερις ώρες και αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουν ένα ένσημο την ημέρα. Οι ίδιες, αλλά και εμείς, είπε, ζητάμε πλήρες ωράριο, πενθήμερο, επτάωρο, τριανταπεντάωρο, αφού με τη νέα πρόβλεψη θα έχουν μισθό 360 ευρώ το μήνα και δε θα βγουν ποτέ στη σύνταξη. Καταλήγοντας τόνισε:

«Ας αναρωτηθείτε και εσείς οι ίδιοι: Μπορείτε να ζήσετε με 320 ευρώ το μήνα; Μπορείτε να ζήσετε με 3,5 ώρες εργασίας την ημέρα; Εμείς σας ζητάμε να παρέμβετε, να πάρετε μέτρα, να έχουν πλήρες ωράριο, κανονικό μισθό και κανονική Ασφάλιση. Αυτά ζητάμε, κύριε υπουργέ».

«Χτύπησαν» επενδυτές στην Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Ερωτηματικά προκαλούν οι κινήσεις ξένης πολυεθνικής, που με επιστολές της διακηρύσσει ότι ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει «μεγάλη επένδυση» στην Εύβοια και ειδικότερα στη βορειοκεντρική πλευρά του νομού. Πρόκειται για εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαίων και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», στο πλαίσιο βολιδοσκόπησης της «τοπικής κοινωνίας», στάλθηκαν και δύο επιστολές. Οι επιστολές στάλθηκαν στις 10 του Γενάρη, η μία προς το νομάρχη Εύβοιας και μια δεύτερη προς το δήμαρχο του Δήμου Κηρέως. Στις επιστολές γίνεται λόγος για το κατ' αρχήν ενδιαφέρον της εταιρίας MIDWAY OIL HOLDINGS LTD, που ανήκει στον όμιλο εταιριών της MIDWAY OIL GROUP, να δημιουργήσει μονάδες εγκατάστασης στην περιοχή του λιμανιού Κιμάσι του Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται περί ομίλου όπου συμμετέχουν Αμερικανοί, Σαουδάραβες και Κύπριοι επιχειρηματίες και ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου (Διυλιστήρια) για στρατηγικούς λόγους, στο Αιγαίο. Η παραγωγή της μονάδας θα προορίζεται μόνο για εξαγωγή, ενώ σύμφωνα με τα όσα λέγονται στην επιστολή η πολυεθνική αναμένει τις απαντήσεις για να προχωρήσει σε περαιτέρω μελέτη των πραγματικών στοιχείων της περιοχής.

ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ
Διακόπτουν τη συνεργασία με το ΙΚΑ

Την επ' αόριστον αποχή από τη συνεργασία με το ΙΚΑ αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών. Αιτία είναι «η αδυναμία των οδοντοτεχνιτών να ανταποκριθούν στην κύρια υποχρέωσή τους, ως κατασκευαστές, της παράδοσης δηλαδή προϊόντων που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Η αδυναμία αυτή, επισημαίνει η Ομοσπονδία, έχει να κάνει με την καθήλωση των αμοιβών για οδοντοτεχνικές εργασίες για 11ο συνεχόμενο χρόνο! «Οι αμοιβές για τα οδοντοπροσθετικά προϊόντα, που τα μέλη μας κατασκευάζουν, δεν επαρκούν σήμερα ούτε για την κάλυψη ενός και μόνο συντελεστή κόστους: του εργατοτεχνικού. Οι δε αρμόδιοι, ενώ αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας, δηλώνουν πως δε συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις τους η αναπροσαρμογή τους», αναφέρει η Ομοσπονδία. Παράλληλα ζητά συγνώμη από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και κατανόηση, καθώς είναι «αδύνατο οι μικρές επιχειρήσεις των μελών μας να εργάζονται με ζημία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ