ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΥΕ
Αύριο η κινητοποίηση των σωματείων ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση

«Να μην επιτρέψουμε σε νόθους και εργοδότες να ψηφίσουν για εμάς! Καμία ανοχή, καμία αποδοχή του εργοδοτικού μηχανισμού!». Το κάλεσμα αυτό απευθύνουν σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, μπροστά στο προγραμματισμένο για αύριο και μεθαύριο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου, αύριο, Σάββατο 23/2 στις 11 π.μ., με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6). «Κάνε δική σου υπόθεση την υπεράσπιση των συνδικάτων! Πάρε μέρος και εσύ σε αυτό το συνέδριο, δες με τα μάτια σου αυτούς που χωρίς τη θέλησή σου σε "εκπροσωπούν"», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λαυρεωτικής και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Συνέντευξη Τύπου από τη ΔΑΣ

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου με θέμα το συνέδριο της Ομοσπονδίας και την προσπάθεια «ωμής εργοδοτικής παρέμβασης στις γραμμές των σωματείων» θα παραχωρήσει η ΔΑΣ ΟΙΥΕ, αύριο, Σάββατο, στις 12 μ., έξω από το «Novotel».

Τις προηγούμενες μέρες, θορυβημένη από τις αποκαλύψεις για το τι είδους «σύνεδροι» θα εκπροσωπήσουν τους εργαζόμενους, η ηγεσία της ΟΙΥΕ χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της «ομάδες τραμπούκων» τα σωματεία που καλούν σε κινητοποίηση στην έναρξη του συνεδρίου. Την επιστράτευση της τακτικής «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» κατήγγειλαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ, σχολιάζοντας πως η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ διατυπώνει τους απαράδεκτους ισχυρισμούς ως «το απαραίτητο σινιάλο για να φέρουν το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας και στο συνέδριό της». Εξάλλου, το δρόμο έχει ανοίξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που φρόντισε οι διαδικασίες - παρωδία σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα να γίνουν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Στα παραπάνω προστέθηκε η προχτεσινή προκλητική απόφαση της ΓΣΕΕ να χορηγήσει στην ΟΙΥΕ «οικονομική διευκόλυνση» με... «επείγοντα χαρακτήρα», ύψους 30.000 ευρώ, για τα «έξοδα του συνεδρίου» της. Την ίδια στιγμή, η «γενναιόδωρη» απέναντι στην ΟΙΥΕ πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αξιώνει από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων συνδρομών. «Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης, στηρίζοντας με τα χρήματα των εργαζομένων την είσοδο των εργοδοτών στα εργατικά συνδικάτα!», κατήγγειλε το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας πως είναι κατανοητός ο «επείγων» χαρακτήρας που έχει για τις δυνάμεις που ηγούνται στη ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα Βασιλόπουλου) η χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας - στυλοβάτη του εργοδοτικού/κυβερνητικού συνδικαλισμού και του μηχανισμού του.

  • Εκπομπή του ΠΑΜΕ για το συνέδριο της Ομοσπονδίας, με καλεσμένους τον Θανάση Γκώγκο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Αχμετ Μουσταφά, μέλος της ΕΕ της ΟΙΥΕ και γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αναρτήθηκε στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο «YouTube» και στο portal του «902.gr» (www.902.gr/node/182476).
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απόφαση που αποκλείει νόθους αντιπροσώπους και δικαιώνει τα σωματεία

Την εξαίρεση 19 παράτυπων αντιπροσώπων από τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη 27/2 αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας αποφάσισε χτες το Πρωτοδικείο.

Η απόφαση δικαιώνει τα σωματεία του νησιού που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση αντιπροσώπων οι οποίοι έχουν εκλεγεί με παράτυπες διαδικασίες. Η απόφαση εκδόθηκε χτες, μετά την προχτεσινή εκδίκαση της αίτησης των σωματείων για προσωρινή διαταγή.

Οι παράτυποι αντιπρόσωποι είναι 9 συνταξιούχοι, 2 δημόσιοι υπάλληλοι και 8 αντιπρόσωποι του εργοδοτικού μορφώματος στα ξενοδοχεία «ΙKOS».

Οσον αφορά το τελευταίο, υπενθυμίζεται ότι προχτές εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής που δικαιώνει τα σωματεία που είχαν προσφύγει ενάντια στην ίδρυσή του, καταγγέλλοντας τη σύσταση «διομιλικού» σωματείου, κατά παράβαση του συνδικαλιστικού νόμου, το οποίο «διοικείται από στελέχη και προϊσταμένους του ομίλου, με στόχο να παρακάμψει τις νόμιμα συσταθείσες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων και μια σειρά επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία καλούν σε νέα κινητοποίηση, το Σάββατο 23/2 στις 2 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με αφορμή τις προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής.

Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσουν την παρέμβαση της εργοδοσίας στα πράγματα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, η θλιβερή παρέα της αυτοαποκαλούμενης "πλειοψηφίας" της διοίκησης προχώρησε, αμέσως μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, σε μία ακόμα αυθαιρεσία, παραβλέποντας την παραπάνω απόφαση (...) Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καλώντας τα μέλη μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη, και μάλιστα πήρε λέει αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι δεν είχε απαρτία!».

«Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας μπορεί να γίνει όπλο των εργαζομένων, φόβητρο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της», σημειώνει η ΔΑΣ, καλώντας σε ενίσχυσή της στις προγραμματισμένες για τις 27/2 αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στο ΕΚΚ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζονται οι περιοδείες ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Από τις χτεσινές περιοδείες στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας
Από τις χτεσινές περιοδείες στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας
Συνέντευξη Τύπου, με θέμα «37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Συνέδριο εργατών ή εργοδοτών;» θα παραχωρήσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, την Τρίτη 26/2, στις 11 π.μ., σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Καλαμάτα, στην πόλη όπου η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε να γίνει το συνέδριο (14 - 17 Μάρτη).

Στο μεταξύ, στελέχη Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς να ενημερώνουν και να συζητούν με τους εργαζόμενους με αφορμή το επικείμενο συνέδριο, για την ωμή παρέμβαση και συμμετοχή της ίδιας της εργοδοσίας στα Συνδικάτα, την απογείωση της νοθείας και των μεθοδεύσεων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Χτες, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι περιοδείες στη Μεσσηνία, με επικεφαλής τους Σωτήρη Πουλικόγιαννη, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), και Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ Καλαμάτας. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα που αντιπαλεύουν την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Σήμερα, Παρασκευή, στη 1 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Costa Navarino».

Στην Αττική, το πρόγραμμα εξορμήσεων συνεχίζεται αύριο Σάββατο, στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο καζίνο Πάρνηθας.

Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποιούνται από στελέχη του ΠΑΜΕ και στα Τρίκαλα: Σήμερα, Παρασκευή, στην «Βιολάντα» και στη ΒΙΟΣΕΡ. Αύριο Σάββατο σε σούπερ μάρκετ και γιαπιά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Αρχίζει αύριο το 30ό Συνέδριο

Το κλαδικό Συνδικάτο της περιοχής και εργαζόμενοι ετοίμασαν την αίθουσα του ΕΚ Χαλκίδας για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Το κλαδικό Συνδικάτο της περιοχής και εργαζόμενοι ετοίμασαν την αίθουσα του ΕΚ Χαλκίδας για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Το Σάββατο 23/2 και την Κυριακή 24/2 θα διεξαχθεί το 30ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στη Χαλκίδα. Η έναρξή τους το Σάββατο, στις 11 π.μ., θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Ομοσπονδίας στο «ΥouΤube».

Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας έχει απευθύνει κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, πέρα από τα επιχειρησιακά σωματεία σε μια σειρά από χώρους («Κελαϊδίτης ΑΕ», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Παλίρροια», «Νηρέας», «Ζούρας») που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους, απευθύνει κάλεσμα και σε άλλα σωματεία («Αλλατίνη», ΣΥΝΚΟ) να παρακολουθήσουν τις εργασίες ως καλεσμένοι.

Προετοιμασίες για τη φιλοξενία του συνεδρίου

Τις προηγούμενες μέρες, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του φρόντισαν να ετοιμάσουν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, καθαρίζοντας, βάφοντας και προχωρώντας σε απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

«Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το Εργατικό Κέντρο είναι το σπίτι των εργατών, εκεί όπου σχεδιάζεται και οργανώνεται η δράση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας», τονίζει το Συνδικάτο και προσθέτει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκεται «στον αντίποδα της σαπίλας του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που αναβλύζει ενόψει του επικείμενου συνεδρίου της ΓΣΕΕ».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξεκινούν την Κυριακή οι αρχαιρεσίες

Με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, ολοκληρώνεται το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 24/2 (9 π.μ. έως 2 μ.μ.), τη Δευτέρα 25/2 (9 π.μ. έως 7 μ.μ.) και την Τρίτη 26/2 (9 π.μ. έως 7 μ.μ.).

Σε ψηφοφορίες τις προηγούμενες μέρες υπερψηφίστηκαν ο διοικητικός απολογισμός και ο νέος προγραμματισμός δράσης του ΕΚΠ (80 ψήφοι υπέρ, 45 κατά και 3 λευκά), καθώς και ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός για το 2019 (98 ψήφοι υπέρ, 26 κατά και 3 λευκά).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ