ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η παρουσίαση του «πόθεν έσχες» βουλευτών και ευρωβουλευτών είναι ανούσια και τυπική, αφού κανένας ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένουν ανώνυμες οι μετοχές των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Η παρουσίαση του «πόθεν έσχες» βουλευτών και ευρωβουλευτών είναι ανούσια και τυπική, αφού κανένας ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένουν ανώνυμες οι μετοχές των επιχειρηματικών ομίλων
Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής (μετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και δικαστικοί) οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») των πολιτικών για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008).

Δήλωση έκαναν συνολικά 562 υπόχρεοι και συγκεκριμένα: 300 βουλευτές, 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, έξι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 16 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων, 14 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και δύο τέως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Τις δηλώσεις έλεγξαν ορκωτοί λογιστές.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε βουλευτική αποζημίωση 90.328 ευρώ, την οποία καταθέτει εξ ολοκλήρου στο ταμείο της ΚΕ του Κόμματος, όπως και όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ακόμα εισόδημα από άλλες πηγές 46.193 ευρώ. Κατέχει το 62,5% ενός διαμερίσματος 90 τ.μ. στην Αθήνα και οι τραπεζικές της καταθέσεις είναι 400 ευρώ.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Σύμφωνα με τα «πόθεν έσχες» των άλλων πολιτικών αρχηγών:

  • Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε εισοδήματα 126.205 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 551 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ η σύζυγός του είχε εισοδήματα ύψους 10.165 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του έχουν ένα σπίτι 365 τ.μ. στην Νέα Ερυθραία, που αγοράστηκε το 1990, ενώ η σύζυγός του έχει στην Πάτρα ένα διαμέρισμα 83 τ.μ. και το 50% ενός σπιτιού 378 τ.μ. και αμοιβαία κεφάλαια αξίας 228.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός μαζί με την σύζυγό του έχουν καταθέσεις 66.500 ευρώ και έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών.
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς δήλωσε εισόδημα 107.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 250 ευρώ από άλλη πηγή, ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 48.500 ευρώ. Το 2008 κληρονόμησε κατά 50% δύο αγροτεμάχια στο Λαύριο έκτασης 1.150 τ.μ. Εχει ακόμα στην κατοχή του σπίτι 447 τ.μ. στην Κηφισιά και το 50% διαμερίσματος 335 τ.μ. στην οδό Μουρούζη. Η σύζυγός του έχει το 50% σπιτιού 150 τ.μ. στην Εκάλη, το 16,67% οικοπέδου 554 τ.μ. στην Καλλιθέα και γραφείο 27 τ.μ. στην Πανεπιστημίου. Επίσης, διαμέρισμα 134 τ.μ. στην οδό Δημοκρίτου και διαμέρισμα 167 τ.μ. στο Ναύπλιο και στην ίδια πόλη κατάστημα 132 τ.μ. Ο Α. Σαμαράς έχει 3.500 μετοχές της ΑΝΕΚ και η σύζυγός του 300 μετοχές Smart store. Από κοινού με την γυναίκα του έχουν 420.000 ευρώ σε καταθέσεις. Δεν έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο, αφού έχει καταθέσει την άδεια κυκλοφορίας δύο οχημάτων που είχε.
  • Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε βουλευτική αποζημίωση 101.000 ευρώ και λοιπά εισοδήματα μαζί με την γυναίκα του ύψους 14.500 ευρώ. Ο «αυτοδημιούργητος» - όπως προβάλλεται πολιτικός - που ξεκίνησε την καριέρα του σαν γαλατάς (!), έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλη ακίνητη περιουσία που αποτελείται από 21 οικόπεδα και σπίτια σε Αττική, Αρκαδία, Κατερίνη, Φθιώτιδα και Κόρινθο. Το 2008 έκτιζε σπίτι στο Π. Φάληρο σε οικόπεδο 250 τ.μ. Οι καταθέσεις του είναι 41.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του έχει σε κοινό λογαριασμό 116.000 ευρώ. Αγόρασε φουσκωτό σκάφος χωρητικότητας έξι ατόμων αντί 14.400 ευρώ και ένα τζιπ 3.700 κυβικών, ενώ πούλησε ένα άλλο τζιπ 4.600 κυβικών και έχει στην κατοχή του ένα ακόμα τζιπ από το 2006. Η σύζυγός του είναι εταίρος σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με κεφάλαιο συμμετοχής 17.600 ευρώ.
  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας (το 2008 δεν ήταν βουλευτής) δήλωσε εισόδημα 21.600 ευρώ και έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 114 τ.μ. στην Αθήνα. Οι καταθέσεις του είναι 3.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του μια μοτοσικλέτα 650 κυβικών, η οποία αγοράστηκε το 2007 έναντι 7.300 ευρώ.
  • Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσε εισοδήματα από βουλευτική αποζημίωση 92.090,96 ευρώ (65.234 αφορολόγητα) και από άλλη πηγή 2.500 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 11.684,59 ευρώ. Δηλώνει μαζί με τη σύζυγό του 17 ακίνητα και οικόπεδα σε Αττική, Εύβοια και Τρίκαλα, τα περισσότερα από τα οποία τους ανήκουν κατά το ήμισυ ή κατά το 1/5. Διαθέτει αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας ΔΙΕΘΝΙΚΗ, αξίας κτήσης 17.608,22 ευρώ, ενώ η σύζυγός του έχει 5.000 μετοχές στην Capital ΑΧΕ με ισόποση αξία κτήσης. Εχει από κοινού με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, και συγκεκριμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 250.500 ευρώ, στην Εμπορική Τράπεζα 26.500 ευρώ και στην Εθνική Τράπεζα 105.000 ευρώ. Είναι κάτοχος δύο ΙΧ αυτοκινήτων, ενός 1.800 κ.ε. που απέκτησε το 1997 και ενός 1.400 κ.ε. που απέκτησε το 2008 έναντι 15.730 ευρώ.
Ο ΠΑΣΟΚος και η προβιά του

Να τετραγωνίσει τον κύκλο του καπιταλισμού επιχειρεί δημαγωγικά ο υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Κίνησης για την Αττική» που στηρίζει ο ΣΥΝ, Α. Μητρόπουλος, καταλήγοντας με τα λεγόμενά τους να ανακυκλώνει τη σοσιαλδημοκρατία, την οποία άλλωστε με συνέπεια υπηρέτησε και υπηρετεί. Με την ομιλία του κατά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του στις 13 Σεπτέμβρη, έδωσε σαφές στίγμα. Αρχικά, απηύθυνε έπαινο, ο οποίος «ανήκει ισομερώς και στις τρεις συλλογικότητες των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ». Δήλωσε υπερήφανος γιατί «υπήρξαμε ιδρυτικά μέλη του Κινήματος» και «βάλαμε κι εμείς τις βάσεις για την ανάπτυξη και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή, για το ξεγέλασμα του λαού και τον εγκλωβισμό του σε μια πολιτική βαθιά ταξική, συνέχεια της οποίας είναι τα όσα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση. Είπε ακόμα: «Προσφέραμε ανιδιοτελώς τις δυνάμεις μας, από τις απαρχές του, ώστε να σχηματιστεί το μεγάλο σοσιαλιστικό ρεύμα. Κρίναμε με παρρησία τη σοσιαλφιλελεύθερη διολίσθησή του κατά τα ύστερα χρόνια της εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης. Σήμερα, διαφωνούμε ριζικά με τις βασικές επιλογές της ηγεσίας, κυρίως αυτές μετά τις 4 του Οκτώβρη». Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί ο εκλεκτός του ΣΥΝ, θυμίζουμε ότι ο Α. Μητρόπουλος, τόσο επί Κ. Σημίτη όσο και επί Γ. Παπανδρέου, δηλαδή και τις περιόδους που εξελίσσονταν η «σοσιαλφιλελεύθερη διολίσθησή» κατά τα λεγόμενά του, υπήρξε ο ίδιος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι χτες, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του.

****

Καθόλου τυχαία μάλιστα, περιορίζει την όψιμη «ριζική» διαφωνία του στην «πολιτική του Μνημονίου» και την «άτακτη υποχώρηση έναντι του νεοφιλελεύθερου Διευθυντηρίου της Ευρώπης και των κύκλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, έκφραση της οποίας είναι και η συμφωνία με την τρόικα. Το πρόβλημα για τον Μητρόπουλο είναι ότι «η χώρα εισήλθε στην εντατική του νεοφιλελευθερισμού». Αρα, υπάρχει και «καλός» καπιταλισμός, τον οποίο επί τόσα χρόνια υπηρετούσε το «καλό» ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, μην πάει το μυαλό κανενός σε οποιαδήποτε ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος του λαού, αλλά ο λαός να διεκδικήσει «μια άλλη, πιο δυναμική και εθνωφελή αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού», καθώς θέλει «η Ελλάδα να ανήκει στο λαό της και σε εμάς, όλους τους Ελληνες, όπως είχε διακηρύξει και ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου». Αυτόν τον υποψήφιο στηρίζει ο ΣΥΝ στην περιφέρεια της Αττικής. Ο λαός έχει κάθε λόγο να τον μαυρίσει. Κι αυτό αφορά και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που έχουν κάθε συμφέρον να εγκαταλείψουν οριστικά τη σοσιαλδημοκρατία, όσα αναχώματα κι αν προσπαθεί να στήσει το σύστημα.


Κ.Ζ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τυπική και ανούσια παρουσίαση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για το «πόθεν έσχες»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιο για το «πόθεν έσχες», σημειώνει:

«Το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπως και όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταθέτουν το σύνολο της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο ταμείο του Κόμματος και από το οποίο, εάν δεν έχουν άλλα εισοδήματα, παίρνουν ως αποζημίωση ποσό που αντιστοιχεί στο μέσο εργατικό μισθό. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την τυπική και ανούσια παρουσίαση του πόθεν έσχες, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων, όσο παραμένουν ανώνυμες οι μετοχές των επιχειρηματικών ομίλων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ