ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Δωρεάν προβολές στην «Αιολία»

«Κλέφτης ποδηλάτων»
«Κλέφτης ποδηλάτων»
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι δωρεάν προβολές στον δημοτικό, θερινό κινηματογράφο «Αιολία», στην Καισαριανή, σε έναν ξεχωριστό χώρο μέσα στο πάρκο του Σκοπευτηρίου, και αυτό το καλοκαίρι.

Ο Δήμος Καισαριανής πατώντας στη βαθιά πεποίθησή του ότι η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και δικαίωμα, κατάρτισε ένα τέτοιο πρόγραμμα προβολών, που περιλαμβάνει ποιοτικές ταινίες, σύγχρονες και κλασικές, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τον προβληματισμό. Οπως αναφέρει, στο κάλεσμα του δημοτικού κινηματογράφου, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, «και φέτος συνεχίζουμε με δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως Πέμπτη. Μια κίνηση αλληλεγγύης γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η τέχνη μπορεί να προσφέρει στους δύσκολους καιρούς ανάσες αισιοδοξίας».

Οπως σημειώθηκε και παραπάνω, από Δευτέρα έως Πέμπτη η είσοδος είναι ελεύθερη. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Πρόγραμμα προβολών

-- Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Αυγούστου, 21.30: «Γαλιλαίος», του Τζόζεφ Λόουζι.

Η ταινία προβλήθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σαράντα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, με το χρόνο να την αφήνει, κατ' ουσίαν, ανέγγιχτη. Ο πολυβραβευμένος Λόουζι, που αποφάσισε να ασχοληθεί με το σινεμά αφότου γνώρισε τον Αϊζενστάιν στη Μόσχα, δε μπορούσε παρά να μπει στη «μαύρη λίστα» του Μακάρθι το '51...

«Γαλιλαίος»
«Γαλιλαίος»
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το θεατρικό «Η ζωή του Γαλιλαίου» το 1938, τον πρώτο χρόνο εξορίας του στη Δανία, με την επέλαση της ναζιστικής βαρβαρότητας να μοιάζει ασυγκράτητη. Στη συνέχεια, διασκευάζει το έργο το 1945, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, για να σχολιάσει τη διαχρονική ευθύνη των επιστημόνων που συνθηκολογούν με την επικίνδυνη εξουσία και προσφέρουν τη γνώση τους σε αυτήν, με συνέπειες καταστροφικές. Μέσα από το «Γαλιλαίο» θίγει το σκοπό της επιστήμης, της επιστημονικής προόδου και τη σύνδεσή της με την κοινωνία, καθώς και την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα. Η υποχώρηση του Γαλιλαίου μπροστά στην εξουσία της Ιεράς Εξέτασης δεν παρουσιάζεται απλά ως συμβιβασμός αλλά ως «έγκλημα» κατά της ανθρωπότητας...

Με τους: Τοπόλ, Τομ Κόντι, Εντουαρντ Φοξ, Κόλιν Μπλέικλι.

-- Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Αυγούστου, 21.30: «Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου», του Χάουαρντ Χοκς.

Κωμωδία, του 1940... Με την ελπίδα να την ξανακερδίσει, ένας εκδότης δελεάζει την πρώην γυναίκα του με ένα καυτό αποκλειστικό ρεπορτάζ, η οποία μόλις έχει παρατήσει τη δημοσιογραφία και σκοπεύει να ξαναπαντρευτεί.

Με τους: Κάρι Γκραντ, Ρόζαλιντ Ράσελ, Ραλφ Μπέλαμι.

-- Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Αυγούστου, 21.30: «Κλέφτης ποδηλάτων», του Βιτόριο Ντε Σίκα.

«Μάθε παιδί μου γράμματα»
«Μάθε παιδί μου γράμματα»
Μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού, γυρισμένη το 1948.

Στη μεταπολεμική Ρώμη - με γοητεία που δε διαθέτει πια - ζει ο άνεργος Αντόνιο Ρίτσι, πνιγμένος σε μια σκληρή πραγματικότητα, κοινή για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Καταφέρνει να βρει δουλειά αφισοκολλητή, με προϋπόθεση να διαθέτει ποδήλατο - το οποίο αποκτά με υπεράνθρωπη προσπάθεια. Από την πρώτη μέρα της δουλειάς, όμως, του κλέβουν το πολύτιμο ποδήλατο. Ετσι, αρχίζει η απελπισμένη οδύσσεια του Αντόνιο στις γωνιές της μεταπολεμικής Ρώμης, όπου συνυπάρχουν η φτώχεια και η χλιδή, η κακία και η γενναιοδωρία, τα έντιμα και τα κακοποιά στοιχεία, για να βρει το ποδήλατο...

Με τους: Εντσο Σαγιόλα, Λαμπέρτο Ματζιοράνι, Λιανέλα Κάρελ.

-- Τετάρτη 31 Αυγούστου και Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη, 21.30: «Πώς να ξεφορτωθείτε τους άλλους», του Αντερς Ρόνοου Κλάρλουντ.

Στο πολύ κοντινό μέλλον, η συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας ψηφίζει έναν νόμο, ο οποίος της λύνει τα χέρια για να απαλλαγεί από τα... «αντιπαραγωγικά» στοιχεία της κοινωνίας. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί υπάκουα...

Με τους: Σόρεν Πίλμαρκ, Πουρ Γκλάργαρντ, Λένε Πούλσεν, Μαξ Χάνσεν.

-- Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, 21.30: «Μάθε παιδί μου γράμματα», του Θοδωρή Μαραγκού.

«Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου»
«Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου»
«Εξι χρόνια στο Δημοτικό. Εξι χρόνια στο Γυμνάσιο, δώδεκα. Εξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Εξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;», αναρωτιέται ο μεγάλος γιος του Περικλή, Δημοσθένης.

Ο Περικλής είναι ένας διευθυντής Γυμνασίου, συντηρητικός ως δάσκαλος και γονέας. Ζει στο χωριό μαζί με τη σύζυγό του, την υπομονετική και συμπονετική Ελπίδα, και τον έφηβο γιο του Σωκράτη, ενώ έχει μεγάλα σχέδια για το μεγάλο του γιο Δημοσθένη, που λείπει χρόνια για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Δημοσθένης επιστρέφει, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχε φανταστεί ο πατέρας... Παράλληλα, η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή.

Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1981 (Α' Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου, Σκηνογραφίας, Γ' Ειδικό Βραβείο).

Με τους: Βασίλη Διαμαντόπουλο, Αννα Μαντζουράνη, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα, Χρήστο Καλαβρούζο.

-- Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, 21.30: «Εγκλημα στο Νείλο», του Τζον Γκίλερμιν.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, ενώ τον δαιμόνιο ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρό, ερμηνεύει ο Πίτερ Ουστίνοφ. Ενα ζευγάρι κάνει το μήνα του μέλιτος πάνω σ' ένα κρουαζιερόπλοιο που διασχίζει τα νερά του Νείλου. Ενα ζευγάρι που φαίνεται πολύ ευτυχισμένο, κάνει όνειρα για το μέλλον, ένα μέλλον που μοιάζει να είναι χωρίς σύννεφα, αφού η σύζυγος είναι κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας...

Η νεαρή κληρονόμος δολοφονείται και ο Πουαρό αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι πολλοί από τους διάσημους και πλούσιους επιβάτες της κρουαζιέρας, είχαν κίνητρο για το φόνο και ανάγκη από ένα καλό άλλοθι.

Με τους: Τζέιν Μπίρκιν, Μία Φάροου, Μπέτι Ντέιβις, Ντέιβιντ Νίβεν, Μάγκι Σμιθ, Τζον Φιντς και Ολίβια Χάσεϊ.


Α. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ