ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στην Πάτρα στις 16 και 17 Σεπτέμβρη

Με τις κεντρικές εκδηλώσεις 16 και 17 Σεπτέμβρη, στο χώρο του ΤΕΙ, κορυφώνεται η δραστηριότητα στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα.

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολες τις μέρες, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στην 3η Μεραρχία (Πελοποννήσου) του ΔΣΕ, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις. Θα υπάρχουν, επίσης, στέκια για νέους εργαζόμενους, για φοιτητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, παιδότοπος με τις δικές τους δραστηριότητες, συζητήσεις κ.ά. και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ. και αναλυτικά το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη

-- Κεντρική Σκηνή

Επίδειξη χορών από το Χορευτικό του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι της δεκαετίας του 1940 από το συγκρότημα της ΚΝΕ

Επίδειξη χορών από το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων

Συναυλία με τους Δ. Μπάση, Ρ. Αντωνοπούλου, Μ. Ανδρουλιδάκη

Λαϊκό Γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ

-- Νεανική Σκηνή

Επίδειξη χορών από το Χορευτικό Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών

Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων

Θεατρικό δρώμενο για μαθητές «Ακου τι είπαν»

Νεανικά Συγκροτήματα

-- Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ

Εκδήλωση - Συζήτηση με θέμα «Μύθοι και πραγματικότητα για το σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο». Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Παιδότοπος

Θεατρική Παράσταση «Λιχουδοχώρα» από τη θεατρική ομάδα της «Σύγχρονης Εποχής»

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

-- Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στα μικρασιάτικα τραγούδια από το τμήμα έγχορδων οργάνων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών

Ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα βασισμένο στο έργο «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» του Τ. Λειβαδίτη, από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Συναυλία με την Γλυκερία

-- Νεανική Σκηνή

Επίδειξη μαχητικών και άλλων αθλημάτων

Θεατρικό από το Μαθητικό Τομέα της ΚΝΕ

Stand up comedy από τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Συναυλία με φοιτητικά νεανικά συγκροτήματα

-- Παιδότοπος

Εργαστήρι κουκλοθεάτρου για μικρά παιδιά

Παράσταση κουκλοθέατρου

2ο Αθλητικό Camp

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στις 10 και 11 Σεπτέμβρη, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Θα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ, ποδοσφαίρου, αγώνες δρόμου, σκυταλοδρομίες, volley, τουρνουά σκάκι, τουρνουά πινγκ πονγκ, επίδειξη μαχητικών αθλημάτων.

Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, στο Θεατράκι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για πολλούς». Την ίδια μέρα θα γίνουν και οι απονομές των βραβείων.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Πλούσιο πρόγραμμα με πρωταγωνιστές τους μαθητές

Από τις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ
Από τις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ
Οπως κάθε χρόνο και φέτος, στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση, το δικό τους ξεχωριστό χώρο θα έχουν οι μαθητές.

Το Μαθητικό Στέκι φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και φέτος το ενδιαφέρον «μικρών και μεγάλων» με το πλούσιο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει παιχνίδια, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων και άλλων αγαπημένων καλλιτεχνών, συζητήσεις, αφιερώματα και άλλες δραστηριότητες...

Το Μαθητικό Στέκι έχει τα τελευταία χρόνια τη δική του σκηνή δίπλα στη λίμνη του Πάρκου Τρίτση. Στοιχείο που το χαρακτηρίζει και φέτος είναι ότι το πρόγραμμά του βασίζεται στη συμμετοχή δεκάδων μαθητών μελών και φίλων της ΚΝΕ απ' όλη την Αττική, που στήνουν τη δική τους γιορτή, αναδεικνύουν τους προβληματισμούς τους, διασκεδάζουν.

Εκτός όμως από τις «καθιερωμένες» συναυλίες, ετοιμάζονται:

  • Παιχνίδι «Ακου τι είπαν... για τα ΕΠΑΛ» που θα πραγματοποιηθεί τα απογεύματα της Πέμπτης 22/9 και της Παρασκευής 23/9 και θα βασίζεται σε ερωτηματολόγια που θα έχουν απαντήσει μαθητές από σχολεία της Αττικής.
  • Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...» που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23/9, μέσα από το οποίο οι μαθητές έχουν στόχο να αναδείξουν τι σημαίνει να είσαι νέος κομμουνιστής.
  • Συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/9, με στόχο οι μαθητές να εκφραστούν, να προβληματιστούν, αλλά και να γνωρίσουν την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο που αντιστοιχεί στις ανάγκες των μαθητών με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες.
  • Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές Γυμνασίων, βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο».

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, θα γίνει η βράβευση των νικητριών ομάδων που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας που διοργάνωσε η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».

Αυτό που θα ξεχωρίσει, όμως, στο Μαθητικό Στέκι είναι η ψηφιακή έκθεση με θέμα «Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία», που έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με την ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας. Να φωτίσει πλευρές για το πώς η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται, να αποκαλύψει ποια είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη που οδηγεί την κοινωνία προς τα μπρος.

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχουν επίσης:

-- Χώρος με προτάσεις της ΚΝΕ προς τους μαθητές για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ.

-- Χώρος για τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό, όπου θα υπάρχουν όλες οι εργασίες που συμμετείχαν.

-- Χώρος εργαστηρίων σκίτσου, graffiti, stencil κ.λπ.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Σε πορεία κορύφωσης βρίσκεται το καλοκαιρινό ταξίδι του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Το Φεστιβάλ κορυφώνεται στο κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι κεντρικές εκδηλώσεις σε μια σειρά μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση στην Κω, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ανταγόρα. Το πρόγραμμα της φεστιβαλικής εκδήλωσης περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από στέλεχος της ΚΝΕ. Ανοιχτή πολιτική συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού, τα καθήκοντα των εργαζομένων και η ανάγκη οργάνωσης της πάλης». Μουσικό αφιέρωμα στον πόλεμο και την προσφυγιά. Πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται:

-- Στο Βαθύ Σάμου, στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ και πολιτική ομιλία από το ΤΣ της ΚΝΕ. Επίσης, προβολή βίντεο με θέμα το Προσφυγικό, παρουσίαση έρευνας - ομιλία με θέμα «Οι πρόσφυγες και η αντιμετώπισή τους. Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού», συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια της προσφυγιάς, στο πολιτικό και κοινωνικό τραγούδι. Στο χώρο θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στο Καστέλι Κισσάμου, στην κάτω πλατεία (Μουσείο), στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα περιλαμβάνει: Παιχνίδι «Ακου τι είπαν οι νέοι για τα ναρκωτικά», ομιλία, συναυλία και γλέντι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ