ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Φτιάχνουν κλίμα για «διάλογο» και «διευθετήσεις»

Στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

Copyright 2020 The Associated

Το μήνυμα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα, όπως το διατύπωσε και στο προχτεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία», επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, την ώρα που με σφραγίδα και εποπτεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στήνεται ένα παζάρι σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ειρήνης και ασφάλειας των λαών της περιοχής.

Καθώς το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και πολεμικά πλοία της Τουρκίας πλέουν για δεύτερη συνεχή βδομάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (διάστημα στο οποίο έχουν καταγραφεί και πάνω από 250 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, με αρκετές να καταλήγουν σε εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά), ο Στ. Πέτσας επανέλαβε ως όρο που βάζει η ντόπια αστική τάξη για να καθίσει σε ένα τέτοιο τραπέζι το να μην υπάρχει «ένταση στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα».

Παρέπεμψε εξάλλου - ως δείγμα της θέλησης της κυβέρνησης να τρέξουν οι επικίνδυνες διευθετήσεις - στις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, οι οποίες κατατέθηκαν χτες στη Βουλή, με προγραμματισμό να εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή τη Δευτέρα και προοπτική κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη.

Θυμίζουμε, ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ότι αφορά τμηματική οριοθέτηση, φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη χάραξη ανατολικότερα μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης για ...αργότερα, στο σχετικό παζάρι με την Τουρκία. Αμφότερες οι συμφωνίες άλλωστε προβλέπουν μειωμένη επήρεια για ελληνικά νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το «διάλογο» με την Αγκυρα. Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές το βράδυ στο CNN και καλώντας την Τουρκία «να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο», παρέπεμψε ακριβώς στη συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, και ο Στ. Πέτσας διαβεβαίωσε χτες ότι «εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας, τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, «και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε -επαναλαμβάνω - τις διερευνητικές επαφές, που έχουν μόνο ένα αντικείμενο: Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όταν η Τουρκία δείξει την έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της».

Κληθείς εξάλλου να επιβεβαιώσει αν υπάρχει συμφωνία Μέρκελ - Ερντογάν να ξεκινήσει τέτοιος «διάλογος» ακόμα και την αμέσως επόμενη βδομάδα, μετά τις 23/8 (οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX), δεν το διέψευσε. Τόνισε μόνο, ξανά, ότι «στην παρούσα συγκυρία έχουμε μια προκλητική ενέργεια, η οποία πρέπει να φύγει από το τραπέζι, και τη βούληση να προχωρήσουν μετά οι διερευνητικές επαφές».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε κάποιο σχόλιο για την παραίτηση, προχτές, του μέχρι πρότινος συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλου. Θυμίζουμε πως της παραίτησης είχαν προηγηθεί δηλώσεις του ότι το «Ορούτς Ρέις» όντως κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με διαφορετικούς ισχυρισμούς άλλων στελεχών της κυβέρνησης.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι παρέμβαση σε σχέση με την παραίτηση Διακόπουλου έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Τον αποχαιρέτησε χαρακτηρίζοντάς τον «έναν εντυπωσιακό και αξιοσέβαστο αξιωματικό, που έπαιξε έναν ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών M. Βαρβιτσιώτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Βρετανίδα υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας Γ. Μόρτον, με αντικείμενο την «αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Την διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που επιδιώκει την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και όχι υπό καθεστώς απειλών ή εκβιασμών, ενεργώντας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο».

Σε αντίστοιχες επαφές, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ολοκλήρωσε χτες κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικά ζητήματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκαλεί για να κερδίζει θέσεις στο «τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης

Στον απόηχο των προχτεσινών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τα πολύ «καλά νέα» που θα αποκαλύψει σήμερα και διαρρέεται ότι αφορούν ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων στον Εύξεινο Πόντο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σύσσωμος σχεδόν ο τουρκικός Τύπος συνέχισε και χτες να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στο μεταξύ, και στην άλλη πλευρά του «ταμπλό», στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά ερευνητικά «αλωνίζουν» με τις πλάτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που προετοιμάζουν το έδαφος για τον «διάλογο» με την Ελλάδα και την Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει σε όλους τους τόνους να επαναλαμβάνει πως δεν θα επιτρέψει τον αποκλεισμό της από τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε χτες ότι «όποιος προσπαθεί να εμποδίσει τις προσπάθειες εξερεύνησης της Τουρκίας στα παράκτια ύδατά της θα το μετανιώσει. Οποιος τολμήσει να αντιμετωπίσει το Ναυτικό μας και τα ερευνητικά μας πλοία στην (Ανατολική) Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα. Εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με βία».

Στο μεταξύ, στο φόντο και των «υψηλών τόνων» Τουρκίας - Γαλλίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει «ως σταθερή σύμμαχο», αξίζει να σημειωθούν όσα αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σε συνέντευξη στο περιοδικό «Paris Match», όπου παρά τα περί «επεκτατισμού του Ερντογάν» και «ασυμβατότητας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», σημειώνει με νόημα πως ο ίδιος είναι «ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι... Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η παραίτηση δεν ακυρώνει τα σχέδια για οδυνηρό συμβιβασμό στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Σε σχόλιό του για την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), Αλ. Διακόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η παραίτηση του ΣΕΑ, Αλ. Διακόπουλου, ούτε εξωραΐζει ούτε ακυρώνει το γεγονός ότι οι δηλώσεις του "κουμπώνουν" με τα σχέδια για οδυνηρό συμβιβασμό με συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και του "διαλόγου" που εποπτεύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Την προσήλωση σε αυτά τα σχέδια έχει αποδείξει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, τόσο με τις διακηρύξεις τους όσο και με την πρακτική τους ως κυβερνήσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ