ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Αντεγκλήσεων συνέχεια με φόντο τις σύνθετες αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για λήψη νέων αποφάσεων που θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην Αγκυρα προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με νέες δηλώσεις που έκανε με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Α. Μπράνσον, αναφέροντας ότι οι τουρκικές αρχές «θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα... Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας». Τόσο το παζάρι γύρω από την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα όσο και η επιβολή δασμών που «ανταλλάσσουν» Τουρκία και ΗΠΑ, συνδέονται με ένα σύνθετο διμερές παζάρι και διμερείς αντιθέσεις που εκφράζονται σε πολλά μέτωπα, από τη Συρία έως τις ισορροπίες σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, αργά την περασμένη Παρασκευή οι (αμερικανικοί) οίκοι αξιολόγησης «Moody's» και «Standard & Poor's» υποβάθμισαν ξανά το αξιόχρεο της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η οικονομία της θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Ο μεν «Standard & Poor's» υποβάθμισε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα - στο B+ - εκτιμώντας ότι η συνεχής αποδυνάμωση της λίρας (που συνεχίζει να κατρακυλά έναντι του δολαρίου) ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει αυξήσει σημαντικά τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες. Ο «Moody's», από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της «αρνητική».

Από τη μεριά του, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέκρινε έντονα (αν και έμμεσα) τις ΗΠΑ, μιλώντας για όσους «παίζουν παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας του, τους «κλυδωνισμούς» της οποίας η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει αποκλειστικά σε έξωθεν παρεμβάσεις, που είναι υπαρκτές στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού αλλά είναι η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας που φέρνει την ύφεση και την κρίση. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε όσους «προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», και συμπλήρωσε: «Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Να κάνουν την Τουρκία και το λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν».

Χτες πάντως η τουρκική κυβέρνηση προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ζητώντας ανάκληση των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο και διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, χτες τα ξημερώματα, σημειώθηκε επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Συγκεκριμένα, άγνωστοι πυροβόλησαν προς το κτίριο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καταδίκασε την επίθεση μιλώντας για «καθαρή προσπάθεια να προκληθεί χάος» και προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές τελούν υπό την ασφάλεια του νόμου». Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε την επίθεση «προφανώς μια πρόκληση».

Για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα, ενώ ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Ντέιβιντ Γκάινερ, ευχαρίστησε την τουρκική αστυνομία για την «ταχεία απάντησή της».

Παζάρια και ανησυχίες

Ενδεικτικό του παζαριού που δυναμώνει παράλληλα με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας, είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση Μπράνσον αξιοποιείται για ενδεχόμενα ανταλλάγματα σε άλλα θέματα (όπως κυρώσεις που «τρέχουν» σε βάρος τουρκικών τραπεζών, π.χ. Halkbank, που παραβίασαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν). Μάλιστα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι μετά από μια ενδεχόμενη απελευθέρωση του πάστορα, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συζητήσει «θέματα» της μεταξύ τους «αντιπαράθεσης».

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και πολλούς από τους «εταίρους» της απασχόλησαν και το 6ο τακτικό συνέδριο του ΑΚΡ που έγινε το Σαββατοκύριακο, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος, ωστόσο χρέη «αναπληρωτή προέδρου» ανέλαβε ο για χρόνια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουμλούς.

ΣΥΡΙΑ
Η Ρωσία καταγγέλλει υπηρεσίες του ΟΗΕ

Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν σε περιοχές που έχουν απελευθερωθεί από το συριακό στρατό

Copyright 2018 The Associated

Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν σε περιοχές που έχουν απελευθερωθεί από το συριακό στρατό
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις δικές της επιδιώξεις για την «επόμενη μέρα» στη Συρία προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντώντας τον Λιβανέζο ομόλογό του, Τζιμπάν Μπασίλ, στη Μόσχα, καταδίκασε τις προσπάθειες υψηλόβαθμων αξιωματούχων οργανισμών του ΟΗΕ (π.χ. ΟΥΝΕΣΚΟ, Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) να μπλοκάρουν την ανοικοδόμηση στη Συρία και την επιστροφή προσφύγων, λέγοντας ότι έχουν δώσει εντολή να περιμένουν μέχρι τη λεγόμενη «προώθηση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης». Αποκάλυψε ακόμη ότι το πολιτικό τμήμα της Γραμματείας του ΟΗΕ εξέδωσε τον περασμένο Οκτώβρη μυστική οδηγία απαγορεύοντας σε όλους τους οργανισμούς να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προγράμματα που σχετίζονται με την ανόρθωση της οικονομίας στη Συρία. «Τέθηκε όρος που έλεγε ότι μόνο μετά την επίτευξη προόδου στη λεγόμενη διαδικασία μετάβασης μπορούν να ασχοληθούν με την ανόρθωση της Συρίας», είπε ο Λαβρόφ. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να φρενάρουν τη διαδικασία επιστροφής Σύρων προσφύγων και ότι εμποδίζουν τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Ο Σ. Λαβρόφ είπε, επίσης, ότι η Ρωσία συμβάλλει ενεργά στην επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από τον Λίβανο, προσθέτοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα από τον Λίβανο στη Συρία επέστρεψαν περίπου επτά χιλιάδες πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιντλίμπ είπε ότι τις προσεχείς μέρες η Μόσχα και η Αγκυρα θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον διαχωρισμό των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης από την οργάνωση τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανήγγειλε την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας στις αρχές Σεπτέμβρη, στην Τεχεράνη, για τη Συρία. Εκπρόσωπος του υπουργείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «πλήρους αποχώρησης» των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία μόλις εξασφαλιστεί «η σταθεροποίηση της χώρας».

Ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου σε Αφρική και Μ. Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε ότι επίκειται το Σεπτέμβρη σύνοδος Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας για τη Συρία, πιθανώς στην Τουρκία.

Τέλος, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα δοθούν κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων «για τη Συρία» μετά την απόφαση άλλων χωρών του λεγόμενου «συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» να χορηγήσουν 300 εκατ. δολάρια (τα 100 εκατ. δίνει η Σ. Αραβία). Ανακοινώθηκε επίσης ο διορισμός του παλαίμαχου Αμερικανού διπλωμάτη Τζέιμς Τζέφρι στη θέση του «ειδικού απεσταλμένου» στη Συρία.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συντονισμός για τα «επόμενα βήματα» στη Μέση Ανατολή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τα επόμενα βήματα για την προώθηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επιχείρησε να «συντονίσει» χτες με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Ο Μπόλτον, που ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, συναντήθηκε το πρωί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τόνισε ότι «το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των προκλήσεων της διεθνούς κοινότητας». Δεν έκρυψε πως οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών (της ΕΕ) προκειμένου «να πειστούν για την ανάγκη να πάρουν ισχυρά βήματα κατά του ιρανικού πυρηνικού και πυραυλικού - βαλλιστικού προγράμματος». Στην ατζέντα των συζητήσεων πρόσθεσε «την ιρανική παρουσία στη Συρία», που θα συζητήσει την Πέμπτη και στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στάση τους υπέρ του Ισραήλ και εξήρε την απόφαση του Τραμπ για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ισχυριζόμενος πως αυτό το συμμερίζονται «όλοι οι Αραβες γείτονες»!

Στη συνέχεια, Μπόλτον και Νετανιάχου διαπίστωσαν ότι «έχει ναυαγήσει» η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το απόγευμα ο Μπόλτον συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Οι αντιδράσεις στη Ραμάλα

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε το Σάββατο στη Ραμάλα την τριήμερη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να διατηρήσει «ζωντανή τη φλόγα της λαϊκής αντίστασης» κατά των κατοχικών αρχών. Εξήρε τον αγώνα χιλιάδων κατοίκων της Γάζας για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους. Ζήτησε να αυξηθούν οι κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για την κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών Βεδουίνων από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Χαν αλ Αχμαρ, όπου κινδυνεύουν με έξωση 180 οικογένειες. Ο Αμπάς κάλεσε την ηγεσία της ισλαμικής «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας να παραδώσει «πλήρως τον έλεγχο» της περιοχής στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλιώς να αναλάβει «πλήρως την ευθύνη». Το ΚΣ της PLO επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στο αμερικανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης» και τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό τους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Το λόγο στη συνεδρίαση του ΚΣ της PLO πήρε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Σαέμπ Ερεκάτ, τονίζοντας ότι μόνο η PLO έχει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για θέματα εκεχειρίας και άλλα ζητήματα με το Ισραήλ. Ο ίδιος επέκρινε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στελεχών της «Χαμάς» στο Κάιρο με το Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι όποια συμφωνία γίνει σε αυτό το πλαίσιο θα αποτελέσει ουσιαστικά τη «βάση» για την προώθηση του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ