ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αντιπαραθέσεις παραπλάνησης και υποκρισίας

Ο λαός να τους τιμωρήσει και στην κάλπη για την ενιαία πολιτική που κρύβεται πίσω από τους διαγκωνισμούς

Σε γαϊτανάκι υποκρισίας και αποπροσανατολισμού του λαού εξελίσσονται οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών του δικομματισμού, αλλά και οι διαμάχες για την ανάληψη του επίσημου χρίσματος από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Μια μέρα μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επιτέθηκε με συνέντευξή του στον Αντ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «η διαγραφή του από τη ΝΔ ήταν αποτέλεσμα της στήριξης που παρείχε στη Ντ. Μπακογιάννη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών». Οπως είπε, ο Αντ. Σαμαράς «βλέπει παντού εχθρούς» και ότι «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Ηρθε η Πολιτική Ανοιξη να καταβροχθίσει τη Νέα Δημοκρατία».

Φανερώνοντας έμμεσα ότι η εσωκομματική κόντρα κρύβει γενικότερους πολιτικούς και άλλους ανταγωνισμούς, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης τόνισε επίσης ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε κομματικό φορέα που θα πιθανά θα ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας με νόημα: «Θα συνεχίσω στην πολιτική, αλλά όχι μόνος μου».

Ο γραμματέας της ΝΔ Αν. Λυκουρέντζος από την πλευρά του έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις διαφωνίες και για κύκλους που χτυπούν τη ΝΔ». Σύμφωνα με κύκλους της Ρηγίλλης, η διαγραφή Μαρκογιαννάκη αποτελεί προμήνυμα για «ανάλογες περιπτώσεις» στο μέλλον, αφού ήδη μια σειρά από στελέχη της ΝΔ έχουν εκφράσει τη «δυσφορία» τους για τις επιλογές της ηγεσίας και ετοιμάζουν «αυτόνομη» κάθοδο στις εκλογές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σκόπιμα συντηρείται το «σίριαλ» του ανασχηματισμού, το οποίο συνδέεται με την μετακίνηση υπουργών και υφυπουργών στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έπλεξε χτες το εγκώμιο της υφυπουργού Υγείας Φ. Γεννηματά, στην οποία φέρεται να έχει προταθεί η υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση επανέλαβε και χτες ότι «δεν θα ανεχτεί την ύπαρξη "ανταρτών"» απέναντι σε επίσημες υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Π. Τατούλης, που έχει διαγραφεί από τη ΝΔ, έκανε άνοιγμα στην Ιπποκράτους, ζητώντας την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου έχει ήδη ανακοινώσει την κάθοδό του.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι βλέπουν «θετικά» και την πρόταση του επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φ. Κουβέλη, για τη «συγκρότηση αυτοδιοικητικών συσπειρώσεων» που θα τις στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι οποίοι «δεν θα στελεχωθούν από κομματικούς υποψηφίους». Η πρόταση Κουβέλη δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παίξει το χαρτί των δήθεν «ανεξάρτητων» και «άφθαρτων» υποψηφίων, ώστε να παραπλανήσει το λαό και να αποφύγει τη γενικευμένη λαϊκή καταδίκη στην κάλπη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Να σταματήσουν οι ασκήσεις καταστολής του λαού

Ανακοίνωση με αφορμή την εκπαίδευση ελληνικού λόχου στο Κοσσυφοπέδιο από ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας

Με πρόσχημα τη «διατήρηση της τάξης» στο προτεκτοράτο του Κοσσόβου, οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό λαό», εντός και εκτός συνόρων

Associated Press

Με πρόσχημα τη «διατήρηση της τάξης» στο προτεκτοράτο του Κοσσόβου, οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό λαό», εντός και εκτός συνόρων
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) «καταγγέλλει τη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονται ως στρατός κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, αυτή τη φορά σε άσκηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικά και καπνογόνα μαζικά, με σκοπό την αντιμετώπιση και καταστολή κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος».

Το θέμα ανέδειξε προχτές ο «Ριζοσπάστης», αναπαράγοντας δημοσίευμα του περιοδικού που εκδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, «ΣΤΡΑΤΟΣ και Ενημέρωση» (τεύχος 16). Στο δημοσίευμα του περιοδικού, με τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής», αναφερόταν:

«Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC - (σ.σ. Crowd Riot Control - Ελεγχος πλήθους ταραξιών) του 3ου Ειδικού Μηχανοκίνητου Λόχου του 646 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στο Στρατόπεδο "MARCHAL TASSIGNY" στο Novo Selo από τη γαλλική Gendarmerie. Στην άσκηση πιστοποίησης χρησιμοποιήθηκε σημαντικός αριθμός χημικών και καπνογόνων ουσιών, προκειμένου οι συνθήκες να προσομοιάζουν σε πραγματική κατάσταση, και ήταν απόλυτα επιτυχής».

Οπως ομολογεί το ΓΕΣ, η άσκηση στοχεύει στην «πιστοποίηση» του συγκεκριμένου λόχου να συμμετέχει στην αντιμετώπιση διαδηλωτών, δηλαδή να συνδράμει τις άλλες δυνάμεις καταστολής στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εκπαίδευση έχει αναλάβει η γαλλική Gendarmerie, το ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας που αναλαμβάνει τέτοιες αποστολές.

Η συγκεκριμένη άσκηση, όπως και άλλες που προηγήθηκαν εντός ελληνικού εδάφους, και τις οποίες κατέγραψε αναλυτικά ο «Ρ» στο προχτεσινό του ρεπορτάζ, αποτελεί μέρος της προετοιμασίας του Ελληνικού Στρατού για αποστολές και ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, σύμφωνα με τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα.

Αλλωστε, στο δόγμα του ελληνικού Στρατού Ξηράς περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Πρόκειται για επαναφορά του δόγματος περί «εσωτερικού εχθρού», με το λαό να μπαίνει δραστικά στο στόχαστρο των νέων κατασταλτικών μηχανισμών, που συγκροτούνται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Τεράστιες οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Αυτό επισημαίνει στην ανακοίνωσή της και η ΕΕΔΥΕ, προσθέτοντας:

«Φαίνεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και επεμβάσεις δεν έχει μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αλλά και την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού" εχθρού, δηλαδή του αντιιμπεριαλιστικού και λαϊκού μαζικού κινήματος.

Η ΕΕΔΥΕ, καταγγέλλοντας τέτοιου είδους ασκήσεις, υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατηρώντας όλα τα εκστρατευτικά σώματα που βρίσκονται εκτός της χώρας συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ταυτόχρονα οι ευθύνες της είναι ακόμα μεγαλύτερες γιατί συνεχίζει στην κατεύθυνση προετοιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο δόγμα, το οποίο προσάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και το οποίο αναγορεύει σε εχθρό τις λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, που συνιστούν "σοβαρή προσβολή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών", ανάλογα με τις "εκτιμήσεις" της πλουτοκρατίας και της εκάστοτε κυβέρνησης που τη στηρίζει.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα σε επαγρύπνηση και ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για:

  • Τη διακοπή κάθε άσκησης και δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστολή των λαϊκών αγώνων εντός και εκτός συνόρων. Τα στρατευμένα παιδιά του λαού να εκπαιδεύονται αποκλειστικά για την υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
  • Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.
  • Την αποδέσμευση της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς καθώς και το στρατιωτικό δόγμα που στρέφεται ενάντια στους λαούς και στις διεκδικήσεις τους».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φοβούνται τη λαϊκή καταδίκη

Σχόλιο για τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματα για τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές

Σε σχόλιο με αφορμή τους διαγκωνισμούς στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα, σχετικά με τον καθορισμό υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι διαγκωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα για το ποιος θα είναι ή δε θα είναι ο επίσημος υποψήφιός τους στις τοπικές εκλογές και η προσπάθειά τους να εμφανίσουν τους υποψηφίους τους ως ανεξάρτητους, άφθαρτους, αυτοδιοικητικούς, αντανακλούν την αγωνία τους να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη για την πολιτική τους. Είναι μία ακόμα ένδειξη της υποκρισίας τους. Ταυτόχρονα, φανερώνει και το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματιών για να έχουν ισχυρή επιρροή στα αξιώματα που καθορίζει ο "Καλλικράτης".

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των τοπικών εκλογών και να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα από το ποιους θα έχουν υποψήφιους, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ