ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο αιώνες δημιουργίας

Γ. Χρήστου
Γ. Χρήστου
«Αντίς για όνειρο» τιτλοφορείται η πολύτιμη έκδοση 12 ψηφιακών δίσκων με αντιπροσωπευτικές συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της έντεχνης ελληνικής μουσικής των τελευταίων 200 χρόνων, που παρουσίασαν η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Τα CD περιλαμβάνουν συνολικά 88 έργα (23 συνθέσεις συμφωνικής μουσικής, 14 συνθέσεις μουσικής δωματίου, μία όπερα, 21 συνθέσεις για χορωδία και 29 τραγούδια για φωνή και πιάνο). Μεταξύ άλλων δημιουργίες των Μάντζαρου, Λαμπελέτ, Νεζερίτη, Κουντούροφ, Ζώρα, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Ξενάκη, Πετρίδη, Χρήστου, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δραγατάκη, Βάρβογλη, Κυδωνιάτη κ.ά. Επίσης αριστουργήματα Επτανήσιων συνθετών, καθώς και λίντερ και χορωδιακά. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν πολλοί Ελληνες και ξένοι σολίστ, ελληνικά και ξένα σύνολα, αρχιμουσικοί, τραγουδιστές και χορωδίες. Η έκδοση συνοδεύεται από χαρτόδετο τόμο, που περιλαμβάνει ιστορική εισαγωγή του Χάρη Ξανθουδάκη, δοκίμια για την ελληνική λόγια μουσική, αναλύσεις έργων, βιογραφικά συνθετών κ.ά.

Τραγούδια στο Ηρώδειο

Τα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας γιορτάζει ο Διονύσης Σαββόπουλος με δύο συναυλίες, στις 25 και 26 Ιούλη, στο Ηρώδειο. «Η Συναυλία των Κεριών» τιτλοφορείται το διήμερο, που θα «ξεδιπλώσει» ο Δ. Σαββόπουλος μαζί με τους καλεσμένους - φίλους του. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» με τραγούδια από τα μουσικά έργα: «Φορτηγό», «Το περιβόλι του τρελού», «Μπάλος», «Βρώμικο ψωμί», «Δέκα χρόνια κομμάτια», «Αχαρνής», «Η Ρεζέρβα», μέχρι «Το ξενοδοχείο» και τον «Χρονοποιό».

  • Μουσικές με μεσογειακό ταμπεραμέντο, στις 2 και 3 Αυγούστου (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο, στη συναυλιακή παράσταση «30ός - 40ός Παράλληλος». Ενα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο, από τα σεφαραδίτικα μέχρι τα ρεμπέτικα και από το φλαμένκο στις μπαλάντες, με «οδηγό» μουσικές καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητο των λαών της και ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο, Ισραήλ, Ελλάδα κ.ά.). Μαζί του θα εμφανιστούν οι: Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία, ο Εντι Νάπολι σε ναπολιτάνικα, η Παλαιστίνια - Βουλγάρα Μίρα Ανουάρ Αουάντ και ο Τσεμπ Μάμι σε «αραβικό ροκ εν ρολ». Συνοδεύει στο πιάνο ο Στέφανος Κορκολής. Χορεύουν ο Marco Jimenez. Συμμετέχει το συγκρότημα φλαμένκο «Compania Flamenca». Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Παπαδόπουλος. Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Κώστας Γανωσέλης.
Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Α. Βουρλούμη
Εργο του Α. Βουρλούμη
Παρατείνεται έως τις 10 του Σεπτέμβρη, η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999), που διοργανώνει και παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στον εκθεσιακό του χώρο (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου). Εκτίθενται έργα σε χαρτί (ακουαρέλες, παστέλ, σχέδια κ.ά.), στην πλειονότητά τους μικρών διαστάσεων, καθώς και σημειωματάρια του ζωγράφου, στα οποία καταγράφονται όψεις της καθημερινής ζωής: η θέα από το σπίτι του ζωγράφου ή από το εργαστήριό του, εσωτερικά, αγαπημένα τοπία, σκηνές του δρόμου, πρόσωπα οικείων και φίλων.

«Οι βυθισμένοι κόσμοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Αντ. Μπαβαρέσκο, που φιλοξενείται (έως 27 Αυγούστου), στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Τενέδου 27). Πηγή έμπνευσης των έργων της, η ιστορία, η θάλασσα και η ανάδειξη των μορφών της ζωής της.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, με θέμα «Στεφάνια ηρώων», παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Στάβλος» (Ηρακλειδών 10, Θησείο). Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Π. Θωμόγλου, Π. Λέκκα, Στ. Μοσχόπουλου, Μ. Ρωμανού, Σπ. Σιατούφη κ.ά.

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση κεραμικής των: Κ. Καρακίτσου, Φ. Πουλτσιάκη και Ν. Σκλαβενίτη. Εκτίθενται 69 κεραμικά με γενικό τίτλο: «Το ταξίδι του πιο αθώου».

Η νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής, προσωρινή στέγη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φιλοξενεί το τεράστιο σε διαστάσεις έργο του Γιάννη Κουνέλλη.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής εγκαινιάζεται στις 5 Αυγούστου στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά). Εκτίθενται δημιουργίες των: Μ. Γιανναδάκη, Γ. Γουρζή, Α. Κομιανού, Ε. Οικονομίδου, Δ. Αρμακόλα, Ευαγ. Μουστάκα, Β. Καρακατσάνη, Κ. Ράμμου κ.ά.

Μοναδικά εκθέματα

Σαράντα ένα αριστουργηματικά κειμήλια από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται έως τις 26/9 το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Πρόκειται για μοναδικά έργα, εικόνες και χειρόγραφα, τα οποία παρουσιάζονταν μέχρι τις αρχές Ιουλίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Τα έργα καλύπτουν μια πολύ σημαντική περίοδο για την ιστορία της Μονής, από τον όψιμο 12ο έως τον 15ο αιώνα. Περιλαμβάνουν σπάνια δείγματα της τέχνης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ιδίωμα που ανέπτυξαν οι Σταυροφόροι, στη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο και της επαφής τους με τη βυζαντινή τέχνη.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικό και αγγλικό), στον οποίο περιλαμβάνονται τα λήμματα που συντάχθηκαν για τον κατάλογο του Μητροπολιτικού Μουσείου και ειδικά εισαγωγικά κείμενα.

«Θανάσιμη» μακαρθική επέλαση

Το φάντασμα του Μακάρθι ξανάρθε στο προσκήνιο. Το έφερε ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του πλανήτη, οι ΗΠΑ, με το άλλοθι της αντιτρομοκρατικής υστερίας που οι ίδιες συντηρούν και χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους. Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην κατ' ευφημισμό χώρα της «ελευθερίας» σκιαγραφεί ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής Ελτον Τζον, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Interview»: «Ο φόβος που κρατά τα στόματα των καλλιτεχνών κλειστά θυμίζει τον μακαρθισμό της δεκαετίας του 1950... Οι Αμερικανοί καλλιτέχνες αποφεύγουν να ταχθούν κατά του πολέμου στο Ιράκ, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφαρμόζει τακτικές τραμπουκισμού για να καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης... Υπάρχει μια θανάσιμη ατμόσφαιρα φόβου στην Αμερική αυτή τη στιγμή. Ολοι φοβούνται για τις καριέρες τους».

Λέει μάλιστα πως «υπήρχε μια περίοδος πριν από περίπου ένα χρόνο που δεν μπορούσες να πεις ούτε λέξη για οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα, λόγω του φόβου ότι η καριέρα σου θα καταρριφθεί από ανθρώπους που θα υποστήριζαν ότι είσαι μη Αμερικανός». Και υπενθυμίζει πως «η κατάσταση ήταν διαφορετική τη δεκαετία του 1960, όταν οι μουσικοί μπορούσαν άφοβα να περνούν πολιτικά μηνύματα. Ανθρωποι σαν τον Μπομπ Ντίλαν, τη Νίνα Σιμόν, τους Μπιτλς και τον Πιτ Σίγκερ συνεχώς έγραφαν και μιλούσαν για ό,τι συνέβαινε. Αυτό δε συμβαίνει σήμερα. Από φέτος την άνοιξη, δεν έχουν υπάρξει καθόλου αντιπολεμικές συναυλίες ή αντιπολεμικά τραγούδια».

Η ιστορία μας έχει διδάξει πως ο μακαρθισμός επιστρέφει όποτε κρίνεται αυτό αναγκαίο από τους εγκεφάλους της υπερδύναμης. Μάλιστα, από κάποιους χώρους, όπως το Χόλιγουντ, ουδέποτε έφυγε. Ομως η λογοκρισία και το «κυνήγι μαγισσών» έφτασαν στο απόγειό τους αμέσως μετά την καταστροφή στους δίδυμους πύργους. Ας θυμηθούμε τη μαύρη λίστα με τραγούδια που δεν έπρεπε να παίζονται, που εξέδωσε το «Clear Channel», ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά δίκτυα στον κόσμο. Ανάμεσά τους το «Imagine» του Λένον, το «Stairway To Heaven» των «Led Zeppelin», ο «Υπέροχος κόσμος» του Louis Armstrong... Ο «υπέροχος» κόσμος της ιμπεριαλιστικής αμερικανικής πολιτικής απαιτεί τη φίμωση της διανόησης, των καλλιτεχνών. Και αυτό το κάνει με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που επιμένουν ν' αντιστέκονται...


Ρ. Σ.

Με κιθάρα στην Κρήτη

Ο Δήμος Αρχανών (Κρήτη) και το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης διοργανώνουν για τέταρτη χρονιά το Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας των Αρχανών. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, με τη μορφή Φεστιβάλ, στις οποίες έχουν λάβει μέρος σημαντικοί καλλιτέχνες και ορχήστρες. Στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ Αρχανών, σήμερα, στον αύλειο χώρο του Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ κιθάρας του Goran Krivokaric (Μαυροβούνιο), Α΄ Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας «ΑΡΧΑΝΕΣ 2003». Ακολουθούν: αύριο ρεσιτάλ του διάσημου Ιταλού κιθαριστή Carlo Marchione, 23/7 συναυλία Σαβίνας Γιαννάτου - Παύλος Κανελάκης (Κιθάρα), 24/7 συναυλία Ορχήστρας Πατρών, σε διεύθυνση: Saulious Sondeckis, σε έργα: Μότσαρτ, Αντωνίου, Ροσίνι, Τσαϊκόφσκι.

Ενας σπουδαίος μαέστρος, ο Κάρλος Κλάιμπερ, «έφυγε» από τη ζωή στα 74 του χρόνια. Ο Αυστριακός μαέστρος, με καταγωγή από την Αργεντινή, θεωρούνταν διεθνώς ως κορυφαίος διευθυντής ορχήστρας, καθώς αναζητούσε την απόλυτη ερμηνεία. Γεννημένος στις 3/7/1930, άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1952, με την πρώτη εμφάνισή του στο Θέατρο της Λα Πλάτα. Συγκαταλεγόταν, μαζί με τους Τοσκανίνι, Κάραγιαν, Φούρτβενγκλερ, Μπεμ και Μπερνστάιν, στους πλέον «αγαπημένους» μαέστρους της φημισμένης Φιλαρμονικής της Βιέννης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ