Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ρίζα του προβλήματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Με μέτρα, όπως ο υπολογισμός της αξίας των ποδοσφαιριστών και η αναγραφή της στους ισολογισμούς, ρύθμιση χρεών και αύξηση των ελαχίστων μετοχικών κεφαλαίων των ΠΑΕ, πιστεύει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα επέλθει η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και δε λέμε, βέβαια, η οικονομική πτυχή του προβλήματος είναι σοβαρή, αφού το συνολικό χρέος των ΠΑΕ της Α΄ και της Β΄ Εθνικής ξεπερνά σήμερα τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ας μην πουλάνε, όμως, οι αρμόδιοι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η όποια ρύθμιση του χρέους αυτού δε θα επιφέρει την εξαγγελλόμενη εξυγίανση. Οπως δεν πρόκειται αυτό να γίνει, ακόμη και εάν οι όποιες ΠΑΕ λειτουργούν σύμφωνα με όλους τους σχετικούς νόμους και κανόνες.

Η ρίζα του σημερινού προβλήματος στο ποδόσφαιρο - και όχι μόνον σ' αυτό - βρίσκεται στην εμπορευματοποίησή του. Στη μετατροπή ενός βασικού δικαιώματος και ανάγκης του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας σε αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Οσο το γεγονός αυτό παραμένει και, μάλιστα, σφραγίζει το χώρο του αθλητισμού, τόσο οι όποιες πολύμορφες συνέπειες και παρενέργειές του θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να κάνουν την εμφάνισή τους, με τη μια ή την άλλη μορφή, περισσότερο ή λιγότερο έντονα. Και, πάντα, ο λαός και η νεολαία θα καλούνται να πληρώνουν τα «σπασμένα»...

Ασφυξία...

Μπορεί, το καλοκαίρι να βρίσκεται σχεδόν στη μέση. Μπορεί, το τραμ να τέθηκε σε κυκλοφορία. Μπορεί, να λειτουργούν κάποιες προεκτάσεις του μετρό. Μπορεί, εδώ και μέρες, να ξεδιπλώνεται η διαφημιστική εκστρατεία, σχετικά με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά, χτες, αρκετοί δρόμοι της πρωτεύουσας, με ...επικεφαλής τη λεωφόρο Κηφισού (κατεύθυνση προς Πειραιά) παρουσίαζαν εικόνα ασφυξίας.

Σημειώνουμε το γεγονός, όχι μόνον ή κυρίως, γιατί αναρωτιόμαστε, τι θα γίνει από την 1η Αυγούστου, όταν θα τεθούν σε λειτουργία οι γνωστές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά γιατί τα προαναφερόμενα φαινόμενα κυκλοφοριακής ασφυξίας της πρωτεύουσας αποτελούν - σε τελευταία ανάλυση - ορισμένες μόνον εκφράσεις ενός συστήματος, που έχει φάει τα ψωμιά του και τώρα τρώει τις ίδιες του τις σάρκες...

Η λογική του... καλύτερου

Ως γνωστόν ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προέρχεται από τις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, παρότι κατέχουν τη δεύτερη σε δύναμη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό έγινε δυνατό, κατόπιν συμφωνίας των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών, που περιλάμβανε τα εξής: Πρώτον, να μοιραστούν μισή μισή την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και, δεύτερον, οι πρώτοι να στηρίξουν τον συντηρητικό Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, λοιπόν, δήλωσε περήφανος για τη συνεργασία με τους συντηρητικούς, ενώ ο «αντίπαλός» του στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει τώρα να τηρήσουν το άλλο μισό της συμφωνίας. Κοινώς, οι δύο ομάδες τα έκαναν πλακάκια, κι αυτό στάθηκε δυνατό ακριβώς γιατί συμπίπτουν στην πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Το γεγονός αυτό εκθέτει, δυστυχώς, τον πρόεδρο της GUE/NGL Φ. Βουρτζ, επίσης υποψηφίου για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, που έσπευσε να δηλώσει την προτίμηση της ευρωομάδας, στο ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου γύρου, στον... καλύτερο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Οι τρεις που διαφώνησαν και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν ήταν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης συντάχτηκε με τη λογική του «καλύτερου»...

«Ωστε τρώτε κρέας;»

«Το εισόδημά σας, σας επιτρέπει να τρώτε κρέας κάθε δυο μέρες;». Το ερώτημα υποβάλλεται από υπαλλήλους γνωστής εταιρίας δημοσκοπήσεων, που διεξάγουν αυτές τις μέρες, τηλεφωνικά, άλλη μια «σφυγμομέτρηση κοινής γνώμης». Υποβάλλουν, επίσης, αρκετές ακόμη ερωτήσεις ανάλογου περιεχομένου, οι οποίες φωτογραφίζουν το οικονομικό πισωγύρισμα για μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Τα λαϊκά στρώματα που αρχίζουν να στερούνται έως και τα βασικά πλέον από το τραπέζι. Αλλωστε, τα ερωτήματα τέτοιων εταιριών τίθενται όταν η πραγματικότητα η ίδια τα επιβάλλει.

Φυσικά, η απάντηση στην εταιρία δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα, αν δε συνδυάζεται από τα κατάλληλα συμπεράσματα. Από ποιων το τραπέζι λείπει και γιατί; Αν δε γίνονται και τέτοιες σκέψεις, αν δε δίνονται και τέτοιες απαντήσεις, αν δεν καθορίζεται αντίστοιχα η πολιτική σκέψη και δράση καθενός μας, θα μένουμε απλά να μετράμε τις μέρες (μας).

Η κατάπτυστη φοροεπιδρομή

Με νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μικροεπαγγελματιών, εμπόρων βιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων της χώρας, είναι η απάντηση και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις γενναίες και απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετούνται σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η τακτική αυτή ήταν η μόνιμη επωδός και της προηγούμενης διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία οι ΕΒΕ της χώρας εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια, με πρόσχημα το «κλείσιμο» των λεγόμενων «ανέλεγκτων» φορολογικών υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη πολιτική φορολογικής εξουθένωσης των ΕΒΕ ήταν και παραμένει η κοινή συνισταμένη των διαφόρων κυβερνήσεων. Είναι κατάφωρα άδικη και ιδιαίτερα προκλητική. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αναγκαστική έξοδο των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών από το πεδίο του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού. Είναι πολιτική που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, στα θησαυροφυλάκια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ (πτωχή σε επιχειρήματα όσο και οι προκάτοχοί τους) καμώνεται ότι η νέα «ρύθμιση» είναι τάχα προαιρετική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ολοφάνερο εκβιασμό: Οσοι δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια, τις διατεταγμένες «επισκέψεις» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Από τη μια τους τάζουν φορολογικές ελαφρύνσεις και στην πράξη δε διστάζουν να εφαρμόζουν - με διάφορες ονομασίες - τα κατάπτυστα αναδρομικά χαράτσια: Εχουμε και λέμε: Περαίωση για την εξαετία 1993 -1998, συνάφεια για την τριετία 1999 - 2001. Σήμερα «περαίωση» για τετραετία 1999 -2002. Πάνω από μια δεκαετία οι ΕΒΕ πληρώνουν τους φόρους διπλά και τρίδιπλα.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι έχουν μπουχτίσει από τις ψεύτικες υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων. Σήμερα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους του αγώνα. Το αγωνιστικό ραντεβού, μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, κλείστηκε για σήμερα στις 7 το απόγευμα. Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ), η ΟΒΣΑ, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις, καλούν τους ΕΒΕ να ξεπεράσουν με τους αγώνες τους τις τακτικές των κυβερνώντων.

Πολύ σωστά τα αγωνιστικά σωματεία και κινήσεις επισημαίνουν, πως πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να συμπληρώσει τη φοροεπιδρομή και με πρόσθετα σκληρά μέτρα. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ο συμβιβασμός, οι «στρογγυλοποιημένες» φράσεις, πολύ περισσότερο ο εξωραϊσμός αποτελούν το «Δούρειο Ιππο» σε βάρος των συμφερόντων και της ύπαρξης των ΕΒΕ. Και «καλοθελητές» στο συγκεκριμένο υπάρχουν κάμποσοι. Οι μικροεπαγγελματίες και μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τη δική τους πολύχρονη εμπειρία. Να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε αυτούς που με μισόλογα, υπεκφυγές και άλλα τερτίπια καμώνονται τους φίλους και συμπαραστάτες.

Η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια δεν έχουν και δεν πρέπει να βρουν χώρο στην αντίληψη και τη συνείδηση των στρωμάτων αυτών. Ο αγώνας στο πλευρό των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων είναι μονόδρομος και μοναδική διέξοδος από τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Τα σίγουρα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, «Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» είναι αυτή, ή Αρχή ...ανεξάρτητη (με την έννοια του ότι δεν έχει καμιά σχέση) από την προστασία των προσωπικών δεδομένων;

Από τη στιγμή που θεωρεί τον εαυτό της αναρμόδιο για να τοποθετηθεί στο θέμα του «Ζέπελιν», με τις κάμερες και τους υπερευαίσθητους αισθητήρες, που θα πετάει πάνω από τα κεφάλια μας, καθώς και για την ιριδογράφηση των εργαζομένων στο «Ελ. Βενιζέλος», μάλλον στη δεύτερη εκδοχή καταλήγουμε.

Κι όταν δεν υπάρχει ούτε ανεξάρτητη ούτε ...εξαρτημένη αρχή για να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, μάλλον πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας.

Εκτός πια κι αν θεωρεί κανείς ότι είναι το πιο δημοκρατικό πράγμα στον κόσμο να τον παρακολουθούν κάμερες όπου κι αν πηγαίνει, να τον συλλαμβάνουν «σεκιουριτάδες» ιδιωτικών εταιριών στο Μετρό και να τον σημαδεύουν κάννες από πυροβόλα σε κάθε γωνιά της Αθήνας.

Οσο για το ...αίσθημα ασφάλειας που υποτίθεται ότι μας προσφέρει (με δικά μας λεφτά) η κυβέρνηση μάλλον το αντίθετο πετυχαίνει. Γιατί με όλα τα παραπάνω μόνον ανασφαλής μπορεί να νιώθει κανείς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ πως η ΝΔ εγκαθιδρύει κομματικό κράτος στο δημόσιο τομέα είναι βέβαιο. Ομως, το να προκύπτει το ΠΑΣΟΚ ως υπερασπιστής της ανεξαρτησίας του δημόσιου τομέα δεν μπορεί κανείς να καταλάβει, αν είναι περισσότερο αστείο ή παράλογο!

Σε κάθε περίπτωση, είχαμε χρόνια να δούμε «αλλαγή φρουράς» στους διευθυντές και τα στελέχη του δημόσιου τομέα, όμως αυτό δεν αλλοιώνει την πάγια αρχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που θέλει κάθε κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται το Δημόσιο ως ...ιδιοκτησία της.

Οσο για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν αυτοί οι μηχανισμοί («γαλάζιοι» ή «πράσινοι»), έχουμε μάλλον ομοθυμία, αφού δεν πρόκειται να παρουσιάσουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το «πράσινο»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού, όλ' αυτά τα χρόνια, η προηγούμενη και η νυν συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ συμμετείχε στην οικοδόμηση του «πράσινου κράτους» και «κατάπιε», χωρίς να αντιδράσει στο ελάχιστο, κάθε αντεργατικό μέτρο που πέρασαν οι «πράσινες» κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ξαφνικά σήκωσε «αγωνιστική παντιέρα» για το νομοσχέδιο, με το οποίο, όντως, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει στη θέση των «πρασίνων» τους «μπλε» καρεκλοκένταυρους στη Δημόσια Διοίκηση. Χτες μέσα σε δύο ώρες έδωσε συνέντευξη Τύπου και πραγματοποίησε και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών! Τόση ενεργητικότητα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν κατανάλωσε για κανένα από τα προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους. Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε τι δεν έκανε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, όταν ψηφίζονταν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, όταν καθιερωνόταν το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, όταν σωριάζονταν κατά χιλιάδες οι συμβασιούχοι, κλπ., κλπ.;

... και το «γαλάζιο» κράτος του κεφαλαίου

Τα γράφουμε αυτά, όχι γιατί υποτιμάμε το πρόβλημα της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, την υποκρισία και τον προσχηματικό χαρακτήρα του κουρνιαχτού που όψιμα σηκώνουν ορισμένοι, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Πολύ περισσότερο, που για τους εργαζόμενους, ακόμη και τους δημοσίους υπαλλήλους, αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία δεν είναι αν το κράτος είναι «πράσινο» ή «γαλάζιο», αλλά ποια πολιτική και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Και στη χώρα μας, το κράτος, τόσο επί ΠΑΣΟΚ, όσο και επί ΝΔ απροκάλυπτα εφάρμοζε την αντίστοιχη και ίδια στην ουσία της αντιλαϊκή πολιτική. Ηταν και είναι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ο καυγάς που έστησαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι όμορες συνδικαλιστικές δυνάμεις που συστρατεύονται πίσω τους, είναι για το πάπλωμα και όχι για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για τους τελευταίους, το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα άλλο κράτος, με μια άλλη εξουσία. Μια δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του λαού και όχι της πλουτοκρατίας, όπως αυτή που επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

ΥΓ: Χτες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έδωσε συνέντευξη Τύπου, δεν είπε όμως λέξη για την απεργία των συμβασιούχων που γίνεται αύριο...

«Μαθήματα» από τον Κουρή

«Μάθημα αδιάφθορης διακυβέρνησης, αλλά και πολιτικού τσαμπουκά, με πρώτους και κύριους αποδέκτες όσους ΠΑΣΟΚους επί χρόνια κατέκλεβαν τον δημόσιο κορβανά τσεπώνοντας παράλληλα μίζες και κάθε λογής "δωράκια" (...), αποτελεί η απόφαση του υφυπουργού Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου, να στείλει στον εισαγγελέα τον προϊστάμενο του πολιτικού γραφείου του Ι. Κεραμειδά, όταν πληροφορήθηκε ότι ο - πρώτος τη τάξει - συνεργάτης του είχε απλώσει εκβιαστικά την παλάμη σε επιχειρηματία για να τσεπώσει μίζα». Οχι, δεν πρόκειται για απόσπασμα από ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Για την «Αυριανή» του Γ. Κουρή πρόκειται, ο οποίος έχει αποδείξει τις ικανότητες «προσαρμογής» του σε όλες τις καταστάσεις και του γλειψίματος της εκάστοτε κυβέρνησης, ανεξαρτήτως χρώματος, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντά του.

ΥΓ: Η στάση του Γ. Κουρή, βέβαια, είναι «ανεμοδείκτης» για τη συνολικότερη στάση των μεγαλοεκδοτών απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Και αυτό αποδεικνύεται και αυτή τη φορά, καθώς είναι φανερή η στροφή και άλλων (κρατικοδίαιτων) αφεντικών των ΜΜΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, που άλλοτε λοιδορούσαν...

Εφιαλτικά σχέδια

Στη χώρα μας, η Αθήνα μετατρέπεται τον καιρό αυτό σ' ένα σύγχρονο «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Το πρόσχημα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ασφάλειά τους από τον κίνδυνο ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Οταν αυτοί θα τελειώσουν, θα βρεθεί κάτι άλλο. Οπως συμβαίνει στη Μ. Βρετανία. «Τα φιλελεύθερα μέτρα του '60 οδήγησαν σε ασυδοσία. Βέβαια, ο κόσμος δε θέλει την επιστροφή σε προκαταλήψεις και διακρίσεις του παρελθόντος. Ομως, ζητά κανόνες, τάξη και ορθή συμπεριφορά. Πολλοί έκαναν ανεύθυνη χρήση αυτής της ελευθερίας...». Είναι ορισμένα απ' όσα είπε προχτές ο Τ. Μπλερ, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του, για την πάταξη της εγκληματικότητας και της «διογκούμενης αντικοινωνικής συμπεριφοράς», μέχρι το 2008. Και είναι σαφής: Η αιτία της εγκληματικότητας βρίσκεται στην ύπαρξη πολλής ελευθερίας... Εξίσου σαφές είναι και το σχέδιο, το οποίο κυριαρχείται από μέτρα αστυνομοκρατίας, παρακολούθησης των πάντων και ενίσχυσης των κάθε λογής δυνάμεων καταστολής. Προβλέπει ακόμη και την εμφύτευση ηλεκτρονικών μικροτσίπ στα μπράτσα μερικών χιλιάδων σεσημασμένων κακοποιών, ώστε να παρακολουθούνται δορυφορικά οι κινήσεις τους 24 ώρες το 24ωρο...

Αυτά για όσους έχουν και την ελάχιστη ακόμη αμφιβολία, τόσο για την παραμονή των σημερινών μέτρων αστυνομοκρατίας στη χώρα μας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και, κυρίως, για τους γενικότερους, αντιδημοκρατικούς και εφιαλτικούς προσανατολισμούς των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διεφθαρμένη» πολιτική

Απλώς θέμα χρόνου ήταν να εκδηλωθεί το πρώτο «κρούσμα διαφθοράς» και συναλλαγής μεταξύ κυβερνητικού στελέχους και «διαπλεκόμενων» οικονομικών συμφερόντων. Δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, λοιπόν, η «παραδειγματική» αποπομπή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Τουρισμού, επειδή ζήτησε ανταλλάγματα από επιχειρηματία για να «τακτοποιήσει» υπόθεσή του. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, όσο δηλαδή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για «αντιπολιτευτικές υπερβολές» των κομμουνιστών. Πρόκειται για «μοιραία» κατάληξη της διακηρυγμένης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ για να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και τα τουριστικά ακίνητα, προκειμένου να «κλείσει» το έλλειμμα. Είναι αναπόφευκτα τα σκάνδαλα διαφθοράς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση όχι δεν καταργεί την «αμαρτωλή» Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, αλλά της αλλάζει ταμπέλα για να συνεχίσει το «θεάρεστο έργο» των προκατόχων τους. Είναι νομοτέλεια η «παραγωγή» σκανδάλων, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει αποκαλέσει τους μεγαλοξενοδόχους «βασικούς συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικονομία», αναγορεύοντάς τους σε «συμπρωταγωνιστές» στη διαμόρφωση της «διεθνούς εικόνας της χώρας». Η «διαπλοκή» είναι «φυσιολογική» κατάσταση, από τη στιγμή που συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών... Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να δείξει την πολιτική της βούληση να «πατάξει εν τη γενέσει του» κάθε φαινόμενο διαφθοράς, δεν πείθει κανένα. Πολύ περισσότερο δεν πείθει ότι η κυβέρνηση είναι δύναμη «αυτοκάθαρσης»... από την ίδια την πολιτική της. Οσους νόμους και αν ψηφίσει κατά της διαπλοκής, δε θα πάψει να είναι ευάλωτη και εκτεθειμένη στα σκάνδαλα διαφθοράς, ακριβώς γιατί τα γεννά η ίδια η πολιτική της. Και, βέβαια, τα σκάνδαλα δεν αποτρέπονται με τις αυστηρές νουθεσίες του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κυβέρνησης και τις προειδοποιήσεις για εξοντωτικές κυρώσεις.

Η «υπόθεση Κεραμιδά» είναι μια μικρογραφία της «υπόθεσης Πάχτα». Κοινός παρονομαστής τους το ξεπούλημα της τουριστικής περιουσίας του δημοσίου και η «προνομιακή» εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, δεν είναι μακριά η στιγμή που το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου θα εμφανίζεται τιμητής της διαφάνειας και υπέρμαχος της κάθαρσης! Τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει ο αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής στον υφυπουργό Τουρισμού για την «άμεση αντίδρασή του», δεν ήταν παρά μια χειρονομία «αμοιβαίας κατανόησης» και συμψηφισμού. Οι εργαζόμενοι, όμως, που πληρώνουν το μάρμαρο, δεν έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούν τους μονομάχους του δικομματισμού να κουκουλώνουν τις «βρωμιές» τους. Πρέπει να ξεμπερδεύουν με την πολιτική που επωάζει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ