ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ερχεται το «δεύτερο κύμα» του ... λογαριασμού της ΟΝΕ

Η τυπική επικύρωση της εισόδου στη «ζώνη του Ευρώ», στη Σύνοδο των «15», συνοδεύτηκε από φαιδρά πανηγύρια και  κυβερνητικές «δεσμεύσεις» για επιτάχυνση και ένταση του νεοφιλελευθερισμού

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία

Associated Press

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
ΦΕΪΡΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η ...χαρμόσυνη αναγγελία της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ δεν έγινε ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά ...7 (!) φορές. Τόσες ακριβώς, δηλαδή, όσες ήταν και οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων μελών της κυβερνητικής αποστολής ενώπιον των δημοσιογράφων, κατά την προχτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των «15» στην Πορτογαλία. Κάθε συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, κι από ένα «ζήτω», κάθε τους εμφάνιση, των - σε άλλες αντίστοιχες συνόδους ...ακριβοθώρητων - παραγόντων, κι από ένα «χαμογελαστό» πλάνο, για να απαθανατίσουν οι κάμερες την «ιστορική» στιγμή.

Αυτό το πανηγυριώτικο κλίμα, φυσικά, επαναλήφθηκε και χτες στην τελική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ενώ είχε προηγηθεί νωρίτερα και η «τελετή» που είχε οργανώσει η πορτογαλική προεδρία με τις σαμπάνιες και τα σχετικά, προς τιμήν των νεοφερμένων στο ...«λάκκο» του ευρώ.

Συγχαρητήρια από Κλίντον

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο «κατόρθωμα», όπως η εισαγωγή 10 εκατομμυρίων Ελλήνων στο μενού των «καρχαριών» - πολυεθνικών της ΕΕ, δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από διθυραμβικές αναφορές, από επαίνους, χειροκροτήματα και συγχαρητήρια τηλεγραφήματα (με πρώτο το τηλεγράφημα του Κλίντον).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός δε, που έδωσε τον τόνο, κάνοντας λόγο από το μεσημέρι της Δευτέρας για «ιστορικό βήμα και αναπτυξιακό άλμα» έως και για μια Ελλάδα που «τώρα είναι δυνατή» και που - λόγω ΟΝΕ! - έχει «καλύτερες προϋποθέσεις για να καθορίζει πιο αποτελεσματικά τη δική της ιστορία».

Γιάννος: ...«Μαραθωνομάχος»

Οσο για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, θα πρέπει να προσπάθησε πολύ, αλλά τα κατάφερε, να ξεπεράσει ακόμα και το συνήθη υπερφίαλο εαυτό του. Ο κ. Γ. Παπαντωνίου - που είχε ξεκινήσει τις χαρές και τις δηλώσεις από την Κυριακή, με τις εν πτήσει δηλώσεις του προς το Πόρτο - με ένα ασυγκράτητο λογύδριο προσέδωσε εικόνα «νίκης» αντίστοιχης εκείνων ...στο Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα:

«Είναι για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες μια μέρα πανηγυρισμού», «είναι μέρα στοχασμού και περίσκεψης», έτσι «εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για νικηφόρες πορείες», «για νίκες», «για μεγάλες εθνικές επιτυχίες», «είναι το θεμέλιο μιας νέας εθνικής ενότητας» (σ.σ. ...ΟΝΕ).

Αυτά ήταν - μερικά μόνο - από τα λόγια του... Ο ίδιος, δε, ήταν εκείνος που μόλις επικυρώθηκε η απόφαση της ένταξης από το ΕΚΟΦΙΝ εμφανίστηκε ξανά το απόγευμα στην αίθουσα, όπου εκείνη την ώρα έδινε συνέντευξη ο Κ. Σημίτης, για να μεταφέρει την «είδηση» ότι η «απόφαση ελήφθη» και από την 1/7/2000 η Ελλάδα θα συμμετέχει στην «ομάδα των Ευρω-12». Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι στο άκουσμα της απόφασής τους ...οι υπόλοιποι «εταίροι», όχι μόνο «επαίνεσαν» και «εγκωμίασαν» την Ελλάδα, αλλά ξέσπασαν και σε «χειροκροτήματα»...

ΟΝΕ, όπως λέμε ...«οχ - οχ»

Το ερώτημα, βέβαια, τι περιμένει τον ελληνικό λαό μετά από όλα αυτά, οι Ελληνες πολίτες μπορεί να μην το πληροφορήθηκαν αμέσως, το πληροφορήθηκαν όμως, οι ομόλογοι του Κ. Σημίτη.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τη δήλωση του Κ. Σημίτη προς τους ομολόγους του, που έγινε εν είδει δέσμευσης απέναντί τους μόλις εκείνοι ψήφισαν ομόφωνα για την ένταξη της Ελλάδας, η είσοδος της Ελλάδας, η είσοδος της χώρας στη «ζώνη του Ευρώ θεωρείται απαρχή ενός νέου κύκλου ...συμμετοχής στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης». Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πως «η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει μια πολιτική που εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα», θα εφαρμόσει την πολιτική «όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας», «θα συνεχίσει επίσης τον εκσυγχρονισμό και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Λίγο αργότερα, με δήλωσή του προς το ΑΠΕ, ο Κ. Σημίτης έστειλε ένα δείγμα του ...επερχόμενου λογαριασμού προς τους Ελληνες πολίτες, τους οποίους κάλεσε να γίνουν «συνοδοιπόροι» για το καλό «της χώρας και του ελληνισμού», μιας πολιτικής που θα επιταχύνει «διαρθρωτικά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των αγορών της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης» και «η περαιτέρω εκλογίκευση των δημοσίων δαπανών»!

Αν σ' αυτά προστεθεί η πρωθυπουργικό υπόμνηση πως «η μεγάλη επιτυχία της χώρας δεν πρέπει να μας εφησυχάσει» και πως «η ΟΝΕ δεν είναι πανάκεια»..., σε συνδυασμό με τις τελευταίες διακηρύξεις στο Ζάππειο πως έρχεται «καταιγίδα» στο ασφαλιστικό και επέκταση των ρυθμίσεων «απασχολησιμότητας», τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα:

Τα επόμενα χρόνια, ο προσχηματικός λόγος για τις νέες θυσίες, που θα κληθεί να υποστεί ο λαός, δε θα είναι πια για «να μπούμε στην ΟΝΕ», αλλά, αυτή τη φορά, για «να μη βγούμε από την ΟΝΕ». Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν αρκούντως προειδοποιητικός: «Εκείνο που προέχει τώρα - είπε - είναι τα επόμενα χρόνια να στερεώσουμε τις βάσεις που βάλαμε»...

Σημίτης κατά ...απίστων

Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που δε ...σαγηνεύονται από το όραμα της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης, προς τους οποίους ο Κ. Σημίτης δεν ξέχασε να επιτεθεί κι από την Πορτογαλία όπου βρισκόταν. Αναφερόμενος, λοιπόν, σε εκείνους που καταφέρονται εναντίον των «ευρωλιγούρηδων», αλλά έχοντας στο μυαλό του, όχι φυσικά τον κ. Χριστόδουλο (που είναι σύμμαχός του, άλλωστε, στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της χώρας), μα τους αρνητές της πολιτικής του στο λαϊκό κίνημα, μίλησε για «κάποιους στην Ελλάδα, που δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει». Αφού, δε, τους έψεξε, υπεραμύνθηκε της άποψής του πως η Ελλάδα πρέπει «να συμπαραταχτεί με τους άλλους», αφού τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χρειάζονται -όπως είπε - «υπερεθνικές απαντήσεις».

Σωστά, θα προσθέταμε εμείς, αλλά με μια διόρθωση. Οι απαντήσεις για να είναι απαντήσεις πρέπει να δοθούν και να επιβληθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όχι από τη σκοπιά των συμφερόντων των πολυεθνικών, αλλά από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού.

«ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ο «σκληρός πυρήνας» αποφασίζει και διατάζει

Ο γαλλογερμανικός άξονας κατέθεσε στη Φέιρα την «πλατφόρμα» για τη θεσμοθέτηση της ηγεμονίας του στην ΕΕ

Δεν πρόλαβε καλά - καλά η ελληνική κυβέρνηση να «λανσάρει» το σλόγκαν «Ποτέ η Ελλάδα ξανά στη δεύτερη ταχύτητα» και ο άξονας των ισχυρών της ΕΕ κονιορτοποίησε όλες τις φαιδρότητες περί «ισοτιμίας» των κρατών που συμμετέχουν μέσα στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Οπως ο ίδιος ο Κ. Σημίτης αναγκάστηκε να ομολογήσει τη Δευτέρα, στον πρώτο κιόλας κύκλο των συνομιλιών μεταξύ των «15» οι Σιράκ και Σρέντερ ανακοίνωσαν τη θέση τους ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και ενόψει της διεύρυνσής της, υπάρχει, και δικαιούται να υπάρχει, ένας ολιγομελής και εξαιρετικά «σκληρός πυρήνας κρατών - μελών», ο οποίος - στο όνομα της «ενισχυμένης συνεργασίας» - θα αποφασίζει και θα επιβάλλει πολιτικές, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των υπολοίπων.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη - η οποία προωθείται να κατοχυρωθεί και θεσμικά στη Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν είναι κάτι πρωτοφανές στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού ως γνωστόν το καθεστώς των «πολλών ταχυτήτων» είναι δεδομένο στο εσωτερικό της. Το πρωτοφανές είναι ότι το θέμα αυτή τη φορά τέθηκε με τόσο εκκωφαντικό τρόπο στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή σε μια Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις του γαλλο-γερμανικού άξονα είναι προειλημμένες και, ουσιαστικά, αδιαπραγμάτευτες.

Οπως, μάλιστα, μετέφερε ο Κ. Σημίτης, οι Σρέντερ και Σιράκ εμφανίστηκαν έναντι των υπόλοιπων, ισχυριζόμενοι ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζει η έννοια των ταχυτήτων», γιατί «είναι κάτι το φυσικό» σε μια ΕΕ που, όταν θα έχει περί τα 25 μέλη, τότε «θα υπάρχουν αντικειμενικά και διαφορετικά επίπεδα»...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι Γαλλία και Γερμανία ξεκαθάρισαν πως απαιτούν επέκταση του καθεστώτος της «ενισχυμένης συνεργασίας» και θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ) πέραν εκείνων που αφορούν θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Για το λόγο αυτό οι Σρέντερ και Σιράκ μίλησαν για «γενικότερη εξέταση της πορείας της Ενωσης» απειλώντας πως αν δεν υπάρξει η απαραίτητη «ευελιξία» τότε υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η πρόοδος της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός έδειξε πρόθυμος να διευκολύνει όσο μπορεί την ευόδωση των σχεδίων των ισχυρών. Οπως είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι «εταίροι» αποδέχτηκαν ότι το ζήτημα, που ουσιαστικά τέθηκε με την πρόσφατη τοποθέτηση του Φίσερ υπέρ της «ομοσπονδιοποίησης» της ΕΕ, πρέπει να εξεταστεί στη Διακυβερνητική και να διευθετηθεί το Φθινόπωρο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκέμβρη, στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «αναπόφευκτη» αυτή τη συζήτηση, επιπλέον συμφώνησε με την άποψη πως πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη διεύρυνση και ουσιαστικά προδιαγράφοντας τη στάση της κυβέρνησής του δήλωσε: «Είναι σαφές ότι εμείς θέλουμε να προχωρήσει η πολιτική ένωση και εκεί θα κινηθούμε. Εμείς δε θέλουμε να σημειωθεί αδιέξοδο», συμπλήρωσε με νόημα...

Κατά τα άλλα, βέβαια, δεν παρέλειψε ακόμα και τώρα που τα πράγματα καθίστανται κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα για τον τύπο της «δημοκρατίας» που βασιλεύει εντός της ΕΕ, να υποστηρίξει ότι η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του «σκληρού πυρήνα» να δρα ανεξέλεγκτα δε συνιστά πλήγμα έναντι των μικρότερων χωρών, οι οποίες βλέπουν έτσι να χάνεται κάθε δυνατότητα υπεράσπισης του ζωτικού τους χώρου. Αντίθετα - κατά τον Κ. Σημίτη - η Ελλάδα δε θα παραιτηθεί από το δικαίωμα του «βέτο» όσον αφορά την εξυπηρέτηση του εθνικού της συμφέροντος. Ενα «βέτο» που, όμως, όπου κι αν έχει απομείνει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, τώρα πια παρακάμπτεται ολοσχερώς μετά το δικαίωμα του «σκληρού πυρήνα» να αποφασίζει και να δρα παράλληλα, ακόμα - επαναλαμβάνουμε - και για τα θέματα της ΚΕΠΠΑ...

«Θρίλερ» με τη φορολογική εναρμόνιση

Σε θρίλερ, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και χτες Τρίτη, εξελίχτηκε το θέμα της φορολογικής εναρμόνισης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας για εναρμόνιση των κανόνων φορολόγησης των κατόχων ομολόγων ξένου κράτους, καθώς και των εισοδημάτων στην πηγή προέλευσης των εταιριών, προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας, η οποία αντέτεινε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προκαλούσε καταρράκωση στο Σίτι του Λονδίνου. Οι Αγγλοι αντιπρότειναν συμβιβασμό και τελικά δέχτηκαν τη φόρμουλα της προεδρίας για φορολόγηση των κατόχων ομολόγων με τη μέθοδο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών και το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου τους, διαδικασία που προτάθηκε να εφαρμοστεί μετά από μεταβατικό στάδιο 8 ετών.

Ωστόσο, το θέμα της φορολόγησης της αποταμίευσης, ακόμα κι όταν προτάθηκε να εφαρμοστεί αφού θα προηγηθεί σχετική συμφωνία της ΕΕ με το Λιχτενστάιν, το Μόντε Κάρλο, την Ελβετία και τις... ΗΠΑ, συνέχισε να συναντά τις αντιρρήσεις του Λουξεμβούργου, για ευνόητους λόγους.

Ομως ακόμα και μετά την κάμψη των αντιρρήσεων του Λουξεμβούργου, ήταν η Αυστρία εκείνη που αρνούνταν να δεχτεί την απόφαση. Αντίρρηση, που, λόγω του γεγονότος ότι η Αυστρία δεν είχε ειδικό λόγο για να διαφωνεί, ερμηνευόταν ως από την πλευρά της πρόταξη του ζητήματος, για να αποσπάσει άλλου τύπου, πολιτικά, ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία επιδίωκε με τον αντιπερισπασμό της στα φορολογικά να μπλοκάρει την πρόθεση των «εταίρων» να προχωρήσουν, στη Διακυβερνητική, σε προσθήκη στο άρθρο 7 της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ώστε να παρέχει δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις κατά του κράτους-μέλους που «δεν ανταποκρίνεται» στις αρχές της.

Ας σημειωθεί ότι η εμπλοκή στο φορολογικό πακέτο ήταν το θέμα που κυριαρχούσε χτες στα πρωτοσέλιδα των πορτογαλικών εφημερίδων, που κυκλοφόρησαν με τίτλους όπως «Οι αυστριακές κυρώσεις εμποδίζουν τη φορολογική συμφωνία».

Χτες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε ότι οι «14» (με την Αυστρία να εμμένει στις αντιρρήσεις της) αποφάσισαν εντός διετίας να εκδώσουν οδηγία για την εφαρμογή, σε 7 χρόνια μετά την οδηγία, της φορολόγησης των ομολόγων και των καταθέσεων είτε μέσω ανταλλαγής πληροφοριών είτε με τη μορφή παρακράτησης φόρου στη χώρα προέλευσης. Προϋπόθεση όμως για την εφαρμογή της απόφασης είναι να την αποδεχτούν όλες οι χώρες, και εντός αλλά και εκτός ΕΕ...

Είναι φανερό από το εύρος των προϋποθέσεων και από το μεταβατικό στάδιο που τίθεται για την εφαρμογή της απόφασης ότι παρά τα παχιά λόγια ο λεγόμενος «καπιταλισμός-καζίνο» είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Τελικά, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι «15», αφού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, κατέφυγαν στην προσχηματική θέση, ότι λόγω εμποδίων που υπάρχουν στα Συντάγματα διαφόρων χωρών, το θέμα θα αντιμετωπιστεί προσεχώς.

Πάντως, πληροφορίες έλεγαν ότι επήλθε «συμφωνία κυρίων» να αποδεχτεί η Αυστρία τη συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή, σε επικείμενη συνεδρίαση.

Καλωσόρισμα δυόμισι αράδων

Δυόμισι αράδες αφιέρωσαν οι εταίροι, στο πολυσέλιδο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, για να καλωσορίσουν και να συγχαρούν την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Μάλλον οι εταίροι δεν «κατανόησαν» πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν ο αποκλειστικός στόχος της πολιτικής των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη, ο οποίος ίσως και να ήθελε κάτι περισσότερο από δυόμισι αράδες...

Κάτι περισσότερο ακόμη, πάντως, φαίνεται πως περιμένει από τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως έγραφαν οι πορτογαλικές εφημερίδες, δήλωσε πως οι Ελληνες πρόθυμα έκαναν θυσίες για την ΟΝΕ και θα συνεχίσουν να... θυσιάζονται για τη «διατηρησιμότητα» εντός της ΟΝΕ.

Πέρα από τις δυόμισι γραμμές για την ελληνική ένταξη στην ΟΝΕ, τα κείμενα των Συμπερασμάτων αναφέρονται επί μακρόν στην προσπάθεια, ή το «όνειρο» των εταίρων να συγκροτήσουν ευρωπαϊκό στρατό. Ετσι, λοιπόν, ανακοινώνεται η πραγματοποίηση διάσκεψης, στην οποία οι εταίροι θα καταθέσουν τις δεσμεύσεις τους για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού σώματος 60.000 ανδρών, καθώς και 5.000 αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν «προληπτικές» αποστολές για την αποσόβηση κρίσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ