ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2022 - Κυριακή 22 Μάη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους χώρους δουλειάς φτάνει το κάλεσμα για πλατιά συμμετοχή

Σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για να δώσουν μαζικό «παρών» στη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα (στο κλειστό γήπεδο Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ»). Το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συναντήθηκαν στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Σύσκεψης. Στο πλαίσιο αυτό, οι περιοδείες στελεχών του στους χώρους δουλειάς δίνουν την ευκαιρία για ζωντανή συζήτηση, γύρω από την οργάνωση της πάλης και τις διεκδικήσεις σε κάθε κλάδο. Ηδη την Πέμπτη οργανώθηκαν τέτοιες συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία σε Αττική και Κέρκυρα καθώς και σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αφορά κάθε εργαζόμενο η Πανελλαδική Σύσκεψη

Στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Εχίνος», στο κέντρο της Αθήνας, μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία μοίρασαν στους οικοδόμους τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν πρόσφατα και τους ενημέρωσαν για τα μεροκάματα, τα επιδόματα, τις προσαυξήσεις που πρέπει να ισχύουν με βάση αυτή. «Ο,τι προβλήματα ξεφορτώνουμε από την πλάτη μας, μόνοι μας τα ξεφορτώνουμε, με τον αγώνα μας», σημειώθηκε χαρακτηριστικά. «Η επιτυχία μας μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε μπροστά για νέες κατακτήσεις», υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων, που συνδέεται με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των οικοδόμων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου θα συζητήσουν για το μεροκάματο, για τις επικίνδυνες εξελίξεις με τον πόλεμο, τις ανάγκες των εργαζομένων, το δυνάμωμα της πάλης για τη διεκδίκησή τους. «Είναι η ώρα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση», ανέφερε.

Στη «L' Oreal»
Στη «L' Oreal»
Στο εργοστάσιο της «L' Oreal» βρέθηκε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Στη συζήτηση τέθηκαν τόσο τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όσο και η συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, η οποία πρέπει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος. «Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκονται στον αγώνα και στην πάλη μας», τόνισε η Γιώτα Ταβουλάρη.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν περιοδεία στο εργοτάξιο του μετρό και Γενική Συνέλευση, στην οποία το Συνδικάτο Οικοδόμων συζήτησε με τους εργαζόμενους για την εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει πλέον υπογραφεί, καθώς και για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. «Η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, το πλαίσιο πάλης που έχει η Ομοσπονδία μας έκαναν δυνατή την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης», τόνισε ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου.

Μεταφέρουμε την πείρα των αγώνων, αντλούμε δύναμη για τις μάχες της επόμενης μέρας

Δηλώσεις συνδικαλιστών ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ

Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

«Με τις καθημερινές μας περιοδείες στα εργοτάξια συζητάμε με τους οικοδόμους για το μεγάλο και σημαντικό γεγονός της διοργάνωσης της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε διά ζώσης με τους εργαζόμενους για το τι επιδιώκουμε με αυτήν την πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος εκατοντάδες συνδικάτα. Να συζητήσουμε πιο διεξοδικά πώς θα αξιοποιηθεί όλη αυτή η θετική πείρα των αγώνων, τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο. Ενα από αυτά είναι και η Συλλογική Σύμβαση που κατάφερε να υπογράψει η Ομοσπονδία μας, δίπλα στους μεγάλους αγώνες που γίνονται με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων σε άλλους χώρους.

Θέλουμε αυτοί οι αγώνες το επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν και θα συζητήσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Ζητάμε και από τους οικοδόμους να μας πουν τους προβληματισμούς τους, τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους για το πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά. Από τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς επιβεβαιώνεται ότι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσει η εργατική τάξη τη ζωή της και να ανοίξει τον δρόμο για να ζήσει όπως της αξίζει, είναι ο δρόμος του αγώνα. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη δική τους συμμετοχή. Στόχος της σύσκεψης, λοιπόν, είναι να δώσει νέα αυτοπεποίθηση, νέα δύναμη στο εργατικό κίνημα της χώρας μας».

Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστής εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού

«Στις 18 και 19 Ιούνη η θέση των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό είναι στην Πανελλαδική Σύσκεψη των σωματείων. Είναι δίπλα στους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους, με τους οποίους αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Είναι στο μέτωπο πάλης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης που υψώνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Ηδη το κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη φτάνει καθημερινά στους εργαζόμενους, στα κλαδικά και τα επιχειρησιακά σωματεία τους, μέσα από περιοδείες και συζήτηση στους χώρους δουλειάς. Και η ανταπόκριση που καταγράφεται είναι θετική. Κάθε περιοδεία μετατρέπεται σε μια σύσκεψη, οι εργαζόμενοι παίρνουν μέρος στη συζήτηση και μιλάνε για όλα όσα τους βασανίζουν: Για την εντατικοποίηση και τον όγκο δουλειάς που βγαίνει από λιγοστά χέρια, για τους συρρικνωμένους μισθούς που έχουν μείνει στον "πάγο" παρά τα τουριστικά ρεκόρ, για την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει στο χέρι τις μέρες ανάπαυσης και άδειας που δικαιούνται. Στο έδαφος αυτό θέτουν οι ίδιοι στο προσκήνιο την ανάγκη η σεζόν που ξεκινά να είναι περίοδος έντασης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, για τη διεκδίκηση τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπεράσπιση του 8ωρου και του ρεπό.

Η συζήτηση που θα ξεδιπλωθεί στο πλαίσιο της σύσκεψης μπορεί και πρέπει να γίνει νέος σταθμός στη δράση. Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και στις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, θα είμαστε εκεί για να μοιραστούμε την πείρα των σωματείων που έδωσαν σκληρές μάχες, απέσπασαν κατακτήσεις, δυνάμωσαν την οργάνωση και την ενότητα των εργαζομένων, έγιναν σημείο αναφοράς για την εκδήλωση της αλληλεγγύης του λαού. Θα μεταφέρουμε τη δική μας πείρα από τις μάχες που δίνουμε και θα αντλήσουμε δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας την επόμενη μέρα».

Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού του νησιού

«Γίνεται μια προσπάθεια πανελλαδικά να ανασυγκροτηθεί το εργατικό κίνημα για να ελπίζει ο εργαζόμενος στη δική του οργάνωση, στον δικό του αγώνα. Εχουμε δεκάδες παραδείγματα από την Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα πώς ο εργαζόμενος μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις, αρκεί αυτή η προσπάθεια να βασίζεται σε μαζικά σωματεία, στην αλληλεγγύη, για παράδειγμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.α., ο ένας να βοηθάει τον άλλον στα προβλήματα που έχουμε.

Αυτό είναι που κάνει χρόνια το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το μέτωπο δηλαδή των συνδικάτων που δεν έχουν πουλήσει την "ψυχή" και τη ζωή τους στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, αλλά δίνουν μια καθαρή και τίμια μάχη για τα προβλήματα της εργατικής τάξης βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες της. Το ΠΑΜΕ λοιπόν ανοίγει πλατιά την αγκαλιά του και καλεί στις 17 και 18 Ιούνη σε μία μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη κάθε σωματείο, κάθε χώρο δουλειάς, κάθε πρωτοπόρο εργάτη με τη συμμετοχή του να συμβάλει να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα νέο κεφάλαιο στους αγώνες της εργατικής τάξης, οργάνωσης, συσπείρωσης για την ανατροπή της εκμετάλλευσης.

Στο ΠΑΜΕ δεν χωρίζουμε τους εργάτες με ταμπέλες. Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο εργαζομένων, είναι αυτό που ενίσχυσε πάντοτε τους δικούς μας αγώνες στα ξενοδοχεία, γιατί η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα της εργατικής τάξης. Αυτήν την ενότητα την σφυρηλατούμε μέσα στους αγώνες, τόσο αυτούς που αφορούν ένα συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, όσο και αυτούς που συντονίζουν ευρύτερες δυνάμεις πανελλαδικά για να πετύχουμε καλύτερους όρους δουλειάς, καλύτερους όρους ζωής. Σε αυτό το κρίσιμο γεγονός καλούμε να συμμετάσχουν σωματεία και συνδικαλιστές από τα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και κάθε χώρο δουλειάς του νησιού. Εχουμε τη δύναμη, έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την τάξη μας, να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Δράσεις για τη διεκδίκηση ΣΣΕ στους κλάδους

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στις 26/5

Κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει στα γραφεία του ΣΕΒ, την Πέμπτη 26 Μάη, απευθύνει σε σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, για την απαίτηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2022 με αυξήσεις στους μισθούς. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 7 μ.μ. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο κλάδο, τον μεγαλύτερο μεταποιητικό κλάδο βιομηχανίας στη χώρα, οι εργαζόμενοι εδώ και 13 χρόνια δουλεύουν χωρίς Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μιας και οι βιομήχανοι αρνούνται να την υπογράψουν. Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα οι εργοδότες προσπαθούν με διάφορα τερτίπια «να δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο, λέγοντας ότι "περνάνε μεγάλες δυσκολίες" γιατί δεν μπορούν να βρουν φθηνές πρώτες ύλες, γιατί ανέβηκε το κόστος παραγωγής, της μεταφοράς, της Ενέργειας κ.ά.». Βέβαια, «όλα αυτά τα χρόνια, οι εργοδότες στον κλάδο μας έχουν θησαυρίσει με τις πλάτες των εργαζομένων», «εμείς οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα μας παράγουμε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, όμως με τους μισθούς μας καθηλωμένους τόσα χρόνια, πλέον δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κάλυψη ακόμη και των βασικών αναγκών των οικογενειών μας», απαντάει η Ομοσπονδία. Και ξεκαθαρίζει, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στον ΣΕΒ: «Δεν βάζουμε πλάτη στα σχέδιά τους, προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και απαιτούμε την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Η υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, στη Ζώνη στο Πέραμα, στο Σωματείο της COSCO, στη "Μινέρβα", μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». Σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο, της πάλης για υπογραφή ΣΣΕ, η Ομοσπονδία καλεί σε σύσκεψη τα ΔΣ των Σωματείων στον Ομιλο Φιλίππου το Σάββατο 21 Μάη, στις 2 μ.μ., στα γραφεία της (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο).

Συνελεύσεις και συσκέψεις με θέμα την πάλη για τις ΣΣΕ

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σωματειακές επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη το Σάββατο 21 Μάη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής, Πειραιά και Νήσων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 25 Μάη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 18 - 19 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ