ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με την Τέχνη τους ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους

Σήμερα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς στο χώρο του Πολιτισμού, διεκδικώντας από την κυβέρνηση καθολικά μέτρα επιβίωσης. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες, καλλιτεχνικές δράσεις σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι του χώρου με τα σωματεία τους συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους. Σήμερα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας αγωνίζονται για την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τη δουλειά τους. Συμπαρατάσσονται με τους αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, για την ίδια τους τη ζωή.

Αυτήν τη στιγμή οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού η πλειονότητά τους εξαιρείται και από αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, και η «επόμενη μέρα» στο χώρο του Πολιτισμού θα είναι υπό τη σημαία της ατομικής ευθύνης ή αλλιώς της «αυτορρύθμισης». Δηλαδή, θα είναι «απόφαση του κάθε ιδιώτη» αν θα μπορεί να ακολουθήσει τα αυστηρά πρωτόκολλα με τα οποία συνοδεύεται το άνοιγμα των χώρων. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, να αντέξουν ουσιαστικά το βάρος της παραγωγής οι μικροί χώροι σε αυτές τις συνθήκες, που απαιτείται 40% πληρότητα του χώρου. Αλλά και καμιά έγνοια για το πώς θα μπορέσει να επιβιώσει όλο αυτό το καλλιτεχνικό δυναμικό, που, όπως ήδη βλέπουμε, μπροστά στο ρίσκο ακυρώνονται πολυπρόσωπες παραγωγές και επιλέγονται παραστάσεις με ολιγομελή θίασο, ορχήστρα κ.λπ.

Ενα ποτάμι μουσικής και αγώνα από τον ΠΜΣ

Eνα πραγματικό ποτάμι από μπάντες, μουσικούς, τραγουδιστές και νότες θα πλημμυρίσει την Αθήνα, τις συνοικίες αλλά και πλατείες και δρόμους άλλων πόλεων από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα.«Με τα τραγούδια μας ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Είμαστε εδώ. Παλεύουμε και τραγουδάμε. Για τη Ζωή μας, για την Τεχνη μας, τη δουλειά μας. Για τη Ζωή και τη δουλειά των ανθρώπων του λαού μας», αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο κάλεσμά του, στο οποίο έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής εκατοντάδες μουσικοί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δράσεις του. Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, σε διάφορα μέρη θα πραγματοποιηθεί κρητικό γλέντι, θα εμφανιστούν σύνολο τραγουδιστών και ορχήστρα των θαυμάτων, μουσικοί από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας και το σύνολο jazz jam. Στο Σύνταγμα θα εμφανιστεί σύνολο 50 βιολιών, στο Θησείο οι Blues - Rock Duo και από το Μοναστηράκι έως το Σύνταγμα, εν κινήσει, θα ξεσηκώσει τους περαστικούς σύνολο κρουστών.

Ακόμα, μουσικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αυδή, στην Πλάκα, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Παγκράτι, στον Κολωνό, στο πάρκο στου Γουδή, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια, στην Πανόρμου, στην πλατεία στου Γκύζη, στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, στα Σεπόλια, στο Πασαλιμάνι στον Πειραιά, στον Ταύρο, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Χολαργό, στο Πάρκο Τρίτση, στον πεζόδρομο στο Περιστέρι, στην Καισαριανή, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη.

Στο Θησείο το ΣΕΗ και το ΣΕΘΕΑ

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα καλούν στις 7 μ.μ στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.

«Πότε ξεκινήσαμε; Κανείς δεν θυμάται πια. Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν. Στις 21 Μάη γινόμαστε κομμάτι ενός βηματισμού. Μιας παγκόσμιας σκηνής που μας ενώνει», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να φέρουν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3817.369, 210.3833.742 και email: swmateio.ithopoiwn@gmail.com.

Στο Σύνταγμα το ΕΕΤΕ

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καλεί στο Σύνταγμα, στις 7 μ.μ. Θα εκτεθούν ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Με το στίχο του Πάμπλο Νερούντα «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», το ΕΕΤΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ενίσχυση όλων των καλλιτεχνών δημιουργών.

Σε άλλες πόλεις

Σε πολύμορφη εκδήλωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα, στις 8 μ.μ., το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών μαζί με άλλους φορείς και σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού, στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών διοργανώνει σήμερα στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα, η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Αύριο Παρασκευή, ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο.

ΣΕΗ
Τον Ιούνη οι εκλογές

Από τις 20 έως τις 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπως αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Είχαν προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΣΕΗ ενημερώνει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Σωματείου στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία, όπως κάθε φορά.

«Πήραμε την απόφαση οι εκλογές να διαρκέσουν περισσότερες μέρες, και για να μπορέσουν να προσέλθουν περισσότεροι συνάδελφοι, αλλά και για να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο φαίνεται η ανάγκη που υπάρχει να οργανωθούμε, να συσπειρωθούμε, να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί για να υπερασπιστούμε με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική τους όρους που ζούμε και δημιουργούμε.

Την επόμενη μέρα να βρεθούμε πιο δυναμωμένοι, με όπλο μας τον αγώνα και την αλληλεγγύη να παλέψουμε για όσα θα βρούμε μπροστά μας.

Γι' αυτό και στις 13 Ιούνη ζητάμε να μας δοθεί το Ηρώδειο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, ώστε να συναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν.

Για τη ζωή και για την τέχνη μας.

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του σωματείου μας».

Αλληλεγγύη από την Τουρκία

Το τουρκικό συγκρότημα YAPICILAR του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» έστειλε στο ΠΑΜΕ ένα μουσικό μήνυμα αλληλεγγύης για τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τους μουσικούς της Ελλάδας, για τις δράσεις που θα κάνουν σήμερα.

Το συγκρότημα σημειώνει: «Εκ μέρους του συγκροτήματος YAPICILAR στέλνουμε τις ευχές μας και την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα και το τραγούδι Yeldegirmeni (Ανεμόμυλος)».

Οποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο με το μήνυμα και το τραγούδι (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους) στη διεύθυνση: https://youtu.be/KEo1R1u8dFs

ΤΡΙΚΑΛΑ
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μουσικών

Το απόγευμα της Τρίτης στο θεατράκι στις όχθες του Ληθαίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Τρικαλινών καλλιτεχνών. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Κώστας Σταυρόπουλος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τη μαζικότητα της κινητοποίησης των καλλιτεχνών τους προηγούμενους μήνες, με αποκορύφωμα την 7η Μάη, έσπευσε να εξαγγείλει την ίδια μέρα και νέα δέσμη μέτρων. Στόχος της είναι να εντάξει λίγους παραπάνω εργαζόμενους στον Πολιτισμό στην επιδότηση των 800 ευρώ, για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αμβλύνει τις αντιδράσεις». Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν βήματα στην οργάνωση των μουσικών.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org