ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο μάτι του κυκλώνα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Την Τρίτη η κοινή κινητοποίηση του κλαδικού συνδικάτου και άλλων σωματείων εργαζομένων στην τοπική διοίκηση

Η αφίσα για την κινητοποίηση της Τρίτης
Η αφίσα για την κινητοποίηση της Τρίτης
Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει.

Ετσι μπορεί να περιγράψει κανείς την αρμονία με την οποία κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες συνεργάζονται και ταυτόχρονα διαγκωνίζονται για την κατάργηση του δικαιώματος σε σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι απολύσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με μια ομοβροντία μέτρων - στοχοποιεί όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα ξεκαθαρίζοντας ότι η αντεργατική καταιγίδα ΔΝΤ - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν κάνει καμιά διάκριση.

Ετσι, τις τελευταίες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο έχει αναλάβει δράση για να «σερβίρει» τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δδημόσιο που προωθεί, αναζητώντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει τα σχέδιά της. Οπως φαίνεται, πρόθεσή της είναι να χρησιμοποιήσει τις μετατάξεις συνολικά ως μηχανισμό για απολύσεις ακόμα και μόνιμων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, προωθεί την αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, την παράδοση μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας στους ιδιώτες. Τα παραπάνω μέτρα σημαίνουν αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 10 ώρες στους παιδικούς σταθμούς ενώ ανοιχτό είναι να γίνει αύξηση κατά οκτώ ώρες στην καθαριότητα, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και στους δύο τομείς.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για δημόσιες υπηρεσίες και δομές αντίστοιχες των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καμιά ανοχή

Βήμα συντονισμού της αγωνιστικής δράσης αποτελεί το συλλαλητήριο που διοργανώνουν ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και τα σωματεία των Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, Περιστερίου, Καισαριανής, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, Περάματος, Κορυδαλλού, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας. Το συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 24 Μάη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο συλλαλητήριο καλούν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων, τα μέτρα αυτά ρίχνουν τους εργαζόμενους «πιο βαθιά στο λάκκο της ανέχειας, της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση που δημιούργησε και να σώσει τα δικά της κέρδη». Επιβάλλεται «να δώσουμε μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση. Για να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα. Να μην εφαρμοστούν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Δεν ταιριάζει σε κανέναν μας η ανοχή ούτε η παραπλάνηση. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τα δεκανίκια της κυβέρνησης που είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που στήριξαν και ανέχτηκαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, το θέατρο των "καλών" και "κακών'' ΠΑΣΟΚων είναι ένα ακόμη φτιασίδωμα. Είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και πρέπει να τους απομονώσουν. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στους εκβιασμούς και τα διλήμματα των προϊσταμένων, των πράσινων, μπλε, ροζ δημάρχων που με την απειλή του χρεοκοπημένου δήμου, ξεκινούν το πογκρόμ των απολύσεων και μετατάξεων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Νέα μέτρα άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Προωθούν διάταξη με την οποία οι νέοι 18 έως 24 ετών στον Τουρισμό θα αμείβονται με το 80% της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού προωθεί το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να στηρίξει ακόμα πιο αποφασιστικά - με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις - το τουριστικό κεφάλαιο. Ετσι σε χτεσινή συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη και του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συμφωνήθηκε και προωθείται διάταξη του υπουργείου με την οποία στρώνεται ο δρόμος για την πιο σκληρή εκμετάλλευση της νέας γενιάς στον κλάδο, καθώς όσοι είναι από 18 έως 24 ετών και θα μπαίνουν στο επάγγελμα θα αμείβονται με το 80% της ισχύουσας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο το τουριστικό κεφάλαιο εξασφαλίζει ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, πετυχαίνει καίριο χτύπημα στις κλαδικές ΣΣΕ, προκειμένου να διασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη κέρδη, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης. Παράλληλα, οι «εταίροι» συζήτησαν ακόμα τα νέα προγράμματα ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου, τα οποία περιλαμβάνουν νέες παχυλές επιδοτήσεις, μέσω της πλήρους απαλλαγής τους από την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, της επιδότησης της απασχόλησης για την «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο χρόνο μέσα από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και της απασχόλησης - προγράμματα του ΟΑΕΔ - το τουριστικό κεφάλαιο εισέπραξε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ!

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός Εργασίας μετά το τέλος της συνάντησης: «Ταυτόχρονα, συζητήσαμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια σημαντική διάταξη, όπου νέοι που εργάζονται στον Τουρισμό, αλλά και αλλού - από 18 έως 24 ετών - να μπορούν να έχουν μια πρώτη επαγγελματική και εργασιακή εμπειρία με όρους και προϋποθέσεις που είναι εφάμιλλοι αυτών που υπάρχουν τώρα στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ: Με κόστος δηλαδή κατά 20% χαμηλότερο από αυτό της κλαδικής σύμβασης εφόσον δεν υπάρχει υποκατάσταση άλλων εργαζομένων. Είναι διατάξεις οι οποίες θα στηρίξουν την εργασία και τον Τουρισμό και θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΚΙΛΚΙΣ»
Αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Με νέα 48ωρη απεργία, απαντούν οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Κιλκίς» στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία για το υπόλοιπο του Μάη, τον Ιούνη και Ιούλη, μέσα από την οποία επιδιώκει να κόψει 640 ώρες εργασίας, δηλαδή ένα μήνα δουλειάς.

Αρχικά η εργοδοσία («Ελληνική Υφαντουργία» του Ακκά) ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει το εργοστάσιο να μείνει κλειστό για τρεις εβδομάδες (μία βδομάδα κάθε μήνα) από το Μάη μέχρι και τον Ιούλη. Χτες, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το Σωματείο, λίγο πριν τη λήξη της 48ωρης απεργίας τους, εμφανίσθηκε ακόμη πιο προκλητική αξιώνοντας από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να μη δουλέψουν 4 εβδομάδες. Απάντηση στη νέα πρόταση έδωσε αμέσως το Σωματείο προκηρύσσοντας νέα 48ωρη απεργία.

Τους απεργούς επισκέφθηκε χτες, στο χώρο του εργοστασίου, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους με όλους τους συναδέλφους τους στον όμιλο, μέσα από συγκρότηση κοινής επιτροπής αγώνα. Επίσης τους προέτρεψε να συμβάλουν στο συντονισμό όλων των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές του Κιλκίς, ώστε να δοθεί ενιαία η απάντηση των εργατών στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η αντιπροσωπεία της Γραμματείας Κιλκίς του ΠΑΜΕ, που βρέθηκε στο εργοστάσιο από την πρώτη ώρα του αγώνα. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι ο αγώνας τους πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων του νομού. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ολοι μαζί, με την ταξική - αγωνιστική Ομοσπονδία του κλάδου, την ΟΕΚΙΔΕ. Να κλείσουμε τα αυτιά μας σε κάποιους (εκτός εργοστασίου) που θυμήθηκαν τελευταία να γίνουν "ευαίσθητοι" και "αγωνιστές". Είναι οι ίδιοι που έστησαν κρεμάλα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του Λαναρά. Που έστηναν δήθεν "κινητοποιήσεις" με λεφτά του ίδιου του Λαναρά για να πάρει δάνεια η εργοδοσία. Τα δάνεια δόθηκαν στην εργοδοσία, αλλά οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και άνεργοι. Είναι το ίδιο επικίνδυνοι όσο και η εργοδοσία. Παριστάνουν τους "αριστερούληδες" αλλά μαζί με την κυβερνητική ΓΣΕΕ εγκληματούν σε βάρος των εργαζόμενων».

Στη «Βαρβαρέσσος»

Εκ περιτροπής εργασία θέλει να επιβάλει στους κλωστοϋφαντουργούς και η επιχείρηση «Βαρβαρέσσος» στη Νάουσα. Η εργοδοσία ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να δουλεύουν δύο εβδομάδες το μήνα από τον Ιούνη μέχρι και τον Αύγουστο.

Το Σωματείο των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι μέσα από Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή στις 7 το απόγευμα, θα καθορίσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Θέλουν να ξεθεμελιώσουν όλα τα δικαιώματα»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Βασικός στόχος τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών, με τον οποίο συμφωνούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι να πληγεί ακόμα περισσότερο η σταθερή εργασία στο Δημόσιο, ώστε να διευκολυνθεί το ξεθεμελίωμα του όποιου εργασιακού δικαιώματος έχει απομείνει στον ιδιωτικό τομέα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ