ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίμησαν τους αγώνες και το έργο τους

Σε μια σεμνή, αλλά θερμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας, η ΚΟΒ Ηθοποιών του ΚΚΕ,στο πλαίσιο του γιορτασμού των 80χρονων του Κόμματος, τίμησε τρεις συντρόφους, που με το έργο τους, αλλά και τη στάση ζωής τους τίμησαν τον τίτλο του μέλους του Κόμματος και την έννοια άνθρωπος, την Μαλαίνα Ανουσάκη,τον Στέλιο Τατασσόπουλο και τον Κώστα Ντίνο - Καλουπτσή.

Ο μόνος που μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση από τους τιμώμενους ήταν ο Κώστας Ντίνος - Καλουπτσής,ο οποίος παρέλαβε, συγκινημένος, την τιμητική πλακέτα και τα λουλούδια από τους συντρόφους του. Για την Μαλαίνα Ανουσάκη την πλακέτα παρέλαβε η κόρη της Ελένη Ανουσάκη,ενώ στον Στέλιο Τατασσόπουλο επιτροπή θα του τα προσφέρει στο σπίτι του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή διαφανειών αγαπημένων συντρόφων, που δε βρίσκονται πια μαζί μας. Ηταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στο έργο και την προσφορά τους. Αυγέρης, Αλεξίου, Βάρναλης, Γληνός, Καρούσος, Τάσσος, Ρίτσος, Κατράκης, Φωτόπουλος, Περλέγκας, Καραγιώργης κ. ά.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Κολοβός μίλησε για την προσφορά και το έργο των τριών τιμώμενων συντρόφων, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Οι τρεις κομμουνιστές καλλιτέχνες έθεσαν ως κυρίαρχο στοιχείο της ζωής τους, για περισσότερο από 60 χρόνια ο καθένας, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις ηθικές, πολιτισμικές και ανθρώπινες αξίες που συνθέτουν την έννοια άνθρωπος. Αφοσιώθηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, για την πανανθρώπινη ιδεολογία που σταθερά και αποφασιστικά για 80 χρόνια διδάσκει το ΚΚΕ. Οι τρεις σύντροφοι έδωσαν σκληρές μάχες, υποστήριξαν τις αξίες, υπηρέτησαν μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια των ομοτέχνων τους. Στήριξαν τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Μας δίδαξαν τη δύναμη της συλλογικότητας. Μας δίδαξαν ότι μόνο η συλλογική πάλη οδηγεί προς τα μπρος τη ζωή και τους ανθρώπους".

Μετά το τέλος της ομιλίας του Βασίλη Κολοβού,τρεις νέοι ηθοποιοί διάβασαν τα, πλούσια σε δράση και έργο, βιογραφικά των τριών συντρόφων. Ο Γ. Τουρνάκης διάβασε το βιογραφικό της Μαλαίνας Ανουσάκη,η Ε. Λαζαράκη του Στέλιου Τατασσόπουλου και η Μ. Δαρζέντα του Κώστα Ντίνου.

Η πνευματική και ιδεολογική θωράκιση της Μ. Ανουσάκη συντελέστηκε μέσα στον ανεμοστρόβιλο των ανακατατάξεων στην περίοδο του μεσοπολέμου, όπου αναπτύχθηκε η φωτισμένη γενιά του '30, κάτω από την επίδραση της μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και των σοσιαλιστικών ιδεών. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ, πέρασε μέσα από τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά, την κατοχή, την Αντίσταση. Εζησε τη δίνη της μετεμφυλιακής Ελλάδας, καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά έμεινε πιστή και περήφανη στα ιδανικά της.

Ο Κώστας Ντίνος - Καλουπτσής (ηθοποιός) γεννήθηκε το 1908. Οταν κηρύχτηκε η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Αργότερα μαζί με άλλους συντρόφους δημιούργησαν την ΚΟΒ Ηθοποιών, εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και σχημάτισαν αντιπροσωπευτική επιτροπή του ΣΕΗ. Μετά τη Βάρκιζα δούλεψε για την Εθνική Αλληλεγγύη και έγινε υπεύθυνος του ΕΑΜικού θιάσου "Ενωμένοι Καλλιτέχνες" στη Θεσσαλονίκη. Ως το 1949 έκανε συνεχώς τουρνέ με πολλούς θιάσους.

Στη δεκαετία του '50 εντάσσεται στην ΕΔΑ. Η απριλιανή δικτατορία τον βρίσκει στην Αθήνα. Συνδέεται με τον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος. Μετά τη μεταπολίτευση εντάσσεται στην ΚΟΒ Ηθοποιών και αναλαμβάνει συνδικαλιστική δράση στην ΕΣΑΚ και επί τρεις διετίες εκλέγεται στη διοίκηση του ΣΕΗ και πολλές στου ΤΑΣΕΗ.

Ο Στέλιος Τατασσόπουλος (σκηνοθέτης), παιδί μιας οικογένειας με βαθιές αγωνιστικές παραδόσεις, ενενήντα χρόνων σήμερα, με τεράστια προσφορά στο χώρο της τέχνης, παραμένει στέλεχος του ΚΚΕ. Δε σταμάτησε να παλεύει στην κατοχή, τον εμφύλιο, τη δικτατορία, για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα μεγάλα ιδανικά του σοσιαλισμού.

@ Στο Ινστιτούτο "Γκάιτε" (Ομήρου 14-16) σήμερα (8μμ) θα προβληθεί η
  • Στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14-16) σήμερα (8μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία του Βόλφγκανγκ Μπέκερ "Η ζωή είναι ένα εργοτάξιο", στη γερμανική γλώσσα, με αγγλικούς υπότιτλους και ελληνική μετάφραση.
Συζητήσεις και βιβλίο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ανακοινώνει ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η προβολή της ταινίας του Κλωντ Μίλλερ "Εφιάλτης στο χιόνι", που επρόκειτο να προβληθεί σήμερα. Στο Ινστιτούτο αύριο (7.30μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα το έργο του Ζωρζ Μπατάιγ, με συνομιλητές τούς Γιώργο Βέλτσο, Δημήτρη Δημητριάδη, Βαγγέλη Μπιτσώρη, και Φράνσις Μαρμάντ (καθηγητής, ειδικευμένος στο έργο του Μπατάιγ). Η συζήτηση οργανώνεται στα πλαίσια των παραστάσεων του έργου του Ζωρζ Μπατάιγ "Το γαλάζιο του ουρανού" στο θέατρο "Λήδρα" (17 - 25/4). Τέλος το ΓΙΑ την Παρασκευή (6μ.μ.) οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων: σκέψεις και προβληματισμοί με βάση την εμπειρία της Γαλλίας". Συμμετέχουν Ελληνες και Γάλλοι εκπαιδευτικοί και ειδικοί κρατικοί λειτουργοί.

  • Στο φιλολογικό καφενείο του βιβλιοπωλείου "Σοφίας Μέλαθρον" (Σταδίου 44) σήμερα (8μ.μ.) οι εκδόσεις "Καστανιώτη" θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου "Γέλια".Θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας.Οι εκδόσεις "Καστανιώτη" και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής αύριο (8μ.μ.) στη "Στοά του Βιβλίου", με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Ζέφυρου Καυκαλίδη"Στέφανος Ξένος (Σκηνές από το δράμα του ελληνισμού σε Ανατολή και Δύση)", οργανώνουν ομιλία του συγγραφέα με θέμα "Οι περιπέτειες ενός συγγραφέα στο χώρο της ιστορίας και της βιογραφίας".
  • Στο "Σπίτι της Κύπρου" αύριο (8.30μ.μ.) μια ομάδα πρωτοβουλίας μαθητών από το Α Γυμνάσιο Αμμοχώστου θα παρουσιάσει τιμητική εκδήλωση για το εκπαιδευτικό, λογοτεχνικό και δοκιμιακό έργο του Κυριάκου Πλησή.Θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Χατζηκυριάκου, Σοφία Περδίου, Στέλλα Βασιλάτου, Γιώργος Γεωργής, Κώστας Τσιρόπουλος, Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Διονύσης Μαγκλιβέρας.
@ Μελωδίες από την παλιά Αθήνα θα τραγουδήσει η "Λυρική Συντροφιά", στ
  • Μελωδίες από την παλιά Αθήνα θα τραγουδήσει η "Λυρική Συντροφιά", στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι "Τροβαδούροι Κηφισιάς" και ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Κηφισιάς, σήμερα (6.30μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Αρτεμη Σκουμπουρδή θα μιλήσει με θέμα "Νεοκλασική Αθήνα".
  • Σήμερα, επίσης, στις 7.30μ.μ., στον "Παρνασσό" (πλ. Καρύτση), ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος διοργανώνει ρεσιτάλ τραγουδιού, με τη σοπράνο Αθηνά Τσολάκου και τον πιανίστα Μανώλη Παπασηφάκη.
Συναυλιακά ταξίδια

Η Μελίνα Κανά και οι "Ασχαμπαντ",το συγκρότημα από το Τουρκμενιστάν, που έχουμε γνωρίσει από το δίσκο "Λάφυρα", μετά τις συναυλίες τους στη Θεσσαλονίκη, κατηφορίζουν στην Αθήνα. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα εμφανίζονται στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111). Μαζί τους οι μουσικοί: Δ. Ψαρράς, Β. Κοντόπουλος, Δ. Παπαλάμπρου και Ν. Ψωφογιώργος.

  • Τρεις συναυλίες στη Βόρεια Ελλάδα θα δώσουν τις επόμενες ημέρες τα "Διάφανα Κρίνα",με τραγούδια από τους δύο δίσκους τους "Εγινε η απώλεια συνήθειά μας" και "Κάτι σαράβαλες καρδιές", καθώς και κομμάτια από το δίσκο τους, που σύντομα θα κυκλοφορήσει. Το συγκρότημα αύριο εμφανίζεται στην Κατερίνη ("Δον Κιχώτης"), την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ("Μύλος") και το Σάββατο στις Σέρρες ("Γκαράζ").
  • Εμφανίσεις στην περιφέρεια πραγματοποιούν και οι "Πυξ Λαξ".Το 9μελές συγκρότημα την Παρασκευή τραγουδά στην Καλαμάτα, στο Γυμναστήριο "Τέντα", ενώ το Σαββατοκύριακο θα δώσει δύο συναυλίες στο κινηματοθέατρο "Παλλάδιον" των Ιωαννίνων.

Μαλαίνα Ανουσάκη, Στέλιος Τατασσόπουλος και Κώστας Ντίνος - Καλουπτσής. Τρεις κομμουνιστές καλλιτέχνες, που με το έργο τους, αλλά και τη στάση ζωής τους, τίμησαν τον τίτλο του μέλους του Kόμματος και την έννοια "άνθρωπος"

Μελίνα Κανά - "Ασχαμπαντ"

"Ο Τύπος και τα τυπογραφεία στην Αιγιάλεια" είναι το θέμα της έκθεσης

"Ο Τύπος και τα τυπογραφεία στην Αιγιάλεια" είναι το θέμα της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί (24/4-2/5) στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου. Στα εγκαίνια, στις 24/4 (7.30μ.μ.), θα γίνει σχετική ομιλία και προβολή διαφανειών.

Σε τρεις ένα βραβείο

Το Κρατικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" 1998, που συνοδεύεται με 5 εκατομμύρια, και αφορά σε νέο Ελληνα δημιουργό ή σύνολο Ελλήνων δημιουργών μέχρι 30 ετών, απονέμεται σε τρεις καλλιτέχνες, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού. Συγκεκριμένα απονέμεται από κοινού στους Γιάννη Κοντραφούρη σκηνοθέτη της "Ομάδας Υψηλού Κινδύνου" για την παράσταση "Το γεφύρι της Αρτας", στην Νάνση Μπιναδάκη σκηνοθέτρια και σεναριογράφο του "Still counting" και στον ζωγράφο Αχιλλέα Παπακώστα,για το έργο του μέσα στο 1998.

Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελούσαν οι: Φ. Τσαλίκογλου, Α. Καστρινάκη, Μ. Χαρτουλάρη, Λ. Καβάκος, Σ. Γιαννάτου, Δ. Μαυρίκιος, Μ. Μαρμαρινός.

@ Μέχρι τις 30 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κορίνθου λειτουρ
  • Μέχρι τις 30 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κορίνθου λειτουργεί για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη έκθεση με θέμα: "Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα και τον κόσμο".Οι φιγούρες, τα σκηνικά και οι ρεκλάμες, που παρουσιάζονται στην έκθεση, ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Καραγκιοζοπαίχτη Ηλία Καρελλά.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο (7μ.μ.) και στις 25 Απριλίου (11π.μ.) το Θέατρο Σκιών Ηλία Καρελλά θα παρουσιάσει την παράσταση "Ο μάγος του δέντρου".


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ