ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλούσια δράση μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Με σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά»

Τις προετοιμασίες τους για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, όπως και της βδομάδας δράσης ακριβώς πριν από αυτήν, στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ, εντείνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Με στόχο το σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» να γίνει πλατιά υπόθεση των εργαζομένων, σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών, με αιχμή την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε συνδυασμό με την προετοιμασία πανεργατικής απεργιακής απάντησης στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στη μάχη αυτή Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία έχουν ήδη ξεκινήσει συνεδριάσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, ενώ για τη βδομάδα δράσης από τις 24 έως τις 30 Απρίλη προγραμματίζουν πλούσιες πρωτοβουλίες, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, προβολές ταινιών, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητας κ.ά.

Επιπλέον, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Κω θα οργανώσουν ανοιχτές εκδηλώσεις με συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών, αγωνιστών, περιοδείες, συνεντεύξεις Τύπου. Σχετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Ρόδο, Χίο, καθώς και στη Θράκη.

Ορόσημο όλης αυτής της δραστηριότητας, βέβαια, είναι οι ίδιες οι Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μάλιστα, έχει απευθυνθεί ήδη σε Συνδικάτα και μαζικούς φορείς της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών της ευρύτερης περιοχής Διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ώστε με συλλογικές αποφάσεις και συζήτηση στα σωματεία να γίνει ψήφισμα των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων.

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ θα συνεχιστούν και μετά την Πρωτομαγιά:

  • Στις 26 Μάη, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ), διοργανώνει μεγάλη συναυλία, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στις 8.30 μ.μ.
  • Το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιούνη.
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, πληθαίνουν συνεχώς οι πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται από Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

Ετσι, στα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Λάρισας, Ζακύνθου, Λαυρίου, Σάμου, Νάουσας και Φωκίδας (βλ. αναλυτικά στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»), προστίθενται οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Συγκεκριμένα, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, θα πραγματοποιήσει:

-- Την Παρασκευή 28/4, στις 19.00, πικετοφορία στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης.

-- Το Σάββατο 29/4, το πρωί, περιοδεία στο «hot spot» Μόριας και στο camp του Καρά Τεπέ. Το απόγευμα, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

-- Την Κυριακή 30/4, το πρωί οργανώνεται συνάντηση με εργαζόμενους, αγροτικούς Συλλόγους. Το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση Σωματείων για την Πρωτομαγιά και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφίας στο Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης προγραμματίζει:

-- Την Τρίτη 25/4 διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των προεδρείων των Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-- Την Πέμπτη 27/4 προβολή της ταινίας «Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Περιοδείες σε χώρους δουλειάς καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης βδομάδας.

Παράλληλα, εκδηλώσεις οργανώνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Την Τετάρτη 26/4 στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη, με θέμα «Οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και το σχολείο που έχει ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του» και την Παρασκευή 28/4 στο σχολικό συγκρότημα Σάμης, με αποκαλυπτήρια της πλάκας που έχει τοποθετηθεί στη μνήμη του εκτελεσμένου από τους ναζί μαθητή Πέτρου Μιχαλάτου.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, με θέμα τον γιορτασμό της Εργατική Πρωτομαγιάς:

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας συνεδριάζει με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και των διοικήσεων των Σωματείων.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας πραγματοποιεί σύσκεψη, στις 7 μ.μ.,

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δίνει συνέντευξη Τύπου, 11 π.μ.

Παρεμβάσεις Συνδικάτων σε χώρους δουλειάς

Ξεχωριστή σημασία έχει η προσπάθεια που κάνουν τα ταξικά Συνδικάτα, ώστε το κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά, η συζήτηση για το περιεχόμενό της, να φτάσουν μέσα στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον κλάδο του Φαρμάκου, τη Δευτέρα 24/4, το Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού και συν. Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑΘ), με θέμα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Παράλληλα, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής προγραμματίζει εκθέσεις φωτογραφίας και συζητήσεις με τους εργαζόμενους, την Τετάρτη 26/4 στη φαρμακαποθήκη ΣΥΝΦΑ, και την Πέμπτη 27/4 στη φαρμακαποθήκη ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα κάνει εξορμήσεις σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα 24/4 σε μια σειρά από εργοτάξια, όπως και σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους που δουλεύουν στα 8μηνα των δήμων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Οι εργάτες έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια προβλήματα και κοινό εχθρό

Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ.

Εκδήλωση με θέμα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση - πολέμους - προσφυγιά» διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των Κατασκευών, την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών.

«Σε περίπτωση πολέμου, ενώ δουλεύουμε μαζί στο γιαπί εργάτες από διάφορες χώρες, θα μας βάλουν τα αφεντικά να σκοτωθούμε μεταξύ μας, πάλι για να κονομάνε αυτοί», αναφέρουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση.

Στον κλάδο των Κατασκευών συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός μεταναστών εργατών. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δουλεύουν απλά δίπλα στους Ελληνες συναδέλφους τους, αλλά έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν μαζί, μέσα από τα ίδια σωματεία, για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά και τη ζωή τους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν θέσει στόχο να «φωτίσουν», μέσα από την εκδήλωση που οργανώνουν, την ανάγκη για ταξική ενότητα των εργαζομένων, για σφυρηλάτησή της μέσα από τα σωματεία και τη δράση τους.

Επιπλέον, συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου, όπως η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων, διαθέτουν σημαντική πείρα όσον αφορά την πολύμορφη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Εχουν πείρα από τις καμπάνιες με τις οποίες στάθηκαν στο πλευρό λαών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στη στήριξη και τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτούς. Η σχετική πείρα δεν περιορίζεται στις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά πηγαίνει δεκαετίες πίσω στο χρόνο: Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο ξεδίπλωσαν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους. Πλευρές της πείρας αυτής θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση, μέσα από τις ομιλίες που θα γίνουν, αλλά και με άλλους τρόπους.

Το μήνυμα που στέλνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτυπώνεται στο κάλεσμά τους ως εξής: «Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Οι εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανάγκες και τον ίδιο εχθρό, αυτόν που μας κλέβει τον ιδρώτα σε περίοδο "ειρήνης" και αυτόν που θέλει το αίμα μας σε περίοδο πολέμου. Οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας, δεν έχουν κανένα συμφέρον να πολεμήσουν για λογαριασμό όσων τους ξεζουμίζουν, δηλαδή για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους. (...) Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, αλλά και ενάντια στο εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να μας λυτρώσει από τα βάσανα που τραβάμε καθημερινά και από τους πολέμους, συνολικά, και θα μας δώσει τη δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών μας».

Εκδήλωση στη Νέα Ιωνία

Την Τετάρτη 26/4, στις 7 μ.μ., στον δημοτικό κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑΣ» (Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία), η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλούν σε εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο χώρο θα πραγματοποιείται συλλογή σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα.

Συσκέψεις για την Πρωτομαγιά

Συσκέψεις για την Πρωτομαγιά οργανώνουν:

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Tαύρου - Μοσχάτου, τη Δευτέρα 24/4, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής (πλατεία Ατταλείας).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου τη Δευτέρα 24/4, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ P (Εθν. Μακαρίου 1).

-- Η Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, τη Δευτέρα 24/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Δωδεκανήσου 57).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου, την Τετάρτη 26/4 στις 7 μ.μ. (Πηλέως 56, στον προαύλιο χώρο).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org