ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια δημιουργεί επικίνδυνα «τετελεσμένα»

Το ΝΑΤΟ υιοθέτησε αίτημα της Τουρκίας για εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση ως «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης». Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ντόπια αστική τάξη επιμένουν για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και πολεμικά σενάρια

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δίνει νέα πατήματα για την εκδήλωση των ανταγωνισμών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους δυο λαούς, και στρώνει το έδαφος για να προβάλλονται οι μόνιμες και διαχρονικές απαιτήσεις της δεύτερης στο Αιγαίο, ήρθε χτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, αυτές τις μέρες επρόκειτο να γίνει στον ελλαδικό χώρο η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ «Rammstein Guard 2017», αυτή τη φορά «επ' ωφελεία» της Ελλάδας. Γι' αυτό το σκοπό είχε μεταφερθεί εδώ ΝΑΤΟικος εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου, προκειμένου να φορτωθεί σε αεροσκάφη και σκάφη ώστε να δοκιμαστούν διάφορα σενάρια και να γίνουν μετρήσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός, μάλιστα, ήταν η εν λόγω ΝΑΤΟική άσκηση να συνδυαστεί με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17», που διεξάγεται στο κεντρικό Αιγαίο από αργά χτες το βράδυ έως το βράδυ της 22/3.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, η Τουρκία, μέσω αξιωματικού που υπηρετεί στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, απαίτησε να εξαιρεθεί η Λήμνος από τη ΝΑΤΟική άσκηση, επαναφέροντας τη θεωρία της περί «αποστρατικοποιημένων ελληνικών νησιών» του Αιγαίου.

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε το αίτημα και «ενημέρωσε» σχετικά την Αθήνα, η οποία επέμεινε για συμπερίληψη της Λήμνου στην άσκηση, έβαλε διορία μέχρι χτες το μεσημέρι να γίνει σεβαστό το αίτημά της (τα σενάριο της άσκησης να συμπεριλαμβάνει εκ νέου τη Λήμνο), το ΝΑΤΟ δεν απάντησε και η άσκηση επισήμως «ματαιώθηκε».

Η εξέλιξη κονιορτοποιεί, για άλλη μια φορά, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης (π.χ. παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές αποστολές, επιχειρήσεις και ασκήσεις, φιλοξενία εδώ δομών της λυκοσυμμαχίας), τάχα διασφαλίζουν τη «σταθερότητα» και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ολα αυτά την ώρα που κλιμακώνονται οι κινήσεις και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων με σκοπό τη δημιουργία «τετελεσμένων», με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΝ, Μπουλέντ Μποστάνογλου, μιλώντας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Proceedings», που εκδίδει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων των ΗΠΑ, να αναφέρει με νόημα ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι μακροχρόνιες διαφορές στην οριοθέτηση ναυτικής δικαιοδοσίας έχουν γίνει πιο εμφανείς»...

Βαθύτερη εμπλοκή σε πολεμικά σενάρια

Τα παραπάνω βέβαια δεν «πτοούν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της, στον ανταγωνισμό της και με άλλα κεφάλαια, μπλέκει βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Π.χ., όπως έγραψε η «Καθημερινή», την Πέμπτη αρχίζει η κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ υπό την κωδική ονομασία «Noble Dina», η οποία θα εκκινήσει από την Ελλάδα και στα μέσα Απρίλη θα καταλήξει στη ναυτική διοίκηση Ισραήλ στη Χάιφα. Στόχο έχει την παραπέρα δραστηριοποίηση ελληνικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια κρίσιμη περίοδο.

Σημασία έχει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά συζητήθηκε πιθανότητα συμμετοχής και της Κύπρου (έστω συμβολικής αφού η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει μόνο ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης), αυτό τελικά απορρίφθηκε για «πολιτικούς λόγους», όπως διαχέεται, κυρίως λόγω των διαφορών που παραμένουν με την Τουρκία στο Κυπριακό. Ετσι η Κύπρος θα περιοριστεί σε καθεστώς «παρατηρητή». Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με πλοία όλων των μεγεθών, φρεγάτα, πυραυλάκατο και υποβρύχιο.

Αργότερα, από 27/3 έως και τις 6/4, πάντα στην προσπάθεια οικοδόμησης «αξόνων» με άλλα κεφάλαια της περιοχής, και στο πλαίσιο της ίδιας επικίνδυνης εμπλοκής, διεξάγεται με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ανδραβίδας η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 17», με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αλλο ένα σημάδι βαθύτερης εμπλοκής είναι και η αναμενόμενη τον επόμενο μήνα ανάληψη της διοίκησης από ελληνικής πλευράς της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian», με ταυτόχρονη εκτέλεση σεναρίων ασκήσεων νοτίως της Κρήτης.

Αντίστοιχα σενάρια βαθύτερης εμπλοκής αποτυπώνει και το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Εστίας», υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην αμερικανική τη μεταστάθμευση ΝΑΤΟικών αεροσκαφών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στην Κάρπαθο, με την παροχή τέτοιων «προσφορών» από ελληνικής πλευράς να συνδέεται με την υλοποίηση πολεμικών αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Ψήνεται» η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Σε «πρώτο πλάνο», όπως όλα δείχνουν, έχει περάσει το ζήτημα της πώλησης μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου, με το ζήτημα να φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των βασικών που εμποδίζουν το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής και την επιβεβαίωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ότι πράγματι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα Ενεργειακά έχει «κολλήσει», φαίνεται πως ανατρέπεται το προηγούμενο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε το θέμα να είναι απλά «τυπικό» και να αφορά απλά τα ποσοστά των ΝΟΜΕ, ή αν το το 17% της ΔΕΗ θα περάσει στο «υπερταμείο» ή θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το κουαρτέτο επιμένει σε πώληση μονάδων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο πρέπει να αποτυπωθεί στο κείμενο της συμφωνίας. Οπως διαρρέεται, το κουαρτέτο επιμένει στην εκτίμησή του ότι βασικό πρόβλημα του «ανταγωνισμού» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, πιέζοντας για την πώληση μονάδων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης στη λιανική αγορά κάτω από το 50% ως το 2020.

«Μοχλοί» των σχετικών διεργασιών και απαιτήσεων φαίνονται σε αυτή τη φάση να είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στα λιγνιτικά αποθέματα, τα ευρήματα της έρευνας της «DG Comp» στη ΔΕΗ μετά από καταγγελίες για «αξιοποίηση της θέσης της» κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, αλλά και τα μεγάλα χρέη της ΔΕΗ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και ενώ από την πλευρά του υπουργείου δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη τοποθέτηση, χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον «Real fm», έμοιαζε να «στρώνει το έδαφος» για τις επερχόμενες εξελίξεις. Ετσι, αναφέρθηκε στο «δύσκολο περιβάλλον» που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες «ήθελαν πλήρες ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών», και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει «ολοκληρωμένη πρόταση» για την «ομαλή μετάβαση» στη νέα ενεργειακή εποχή, όπου τα ποσοστά της Επιχείρησης θα είναι μειωμένα, δίχως όμως «να ξεπουληθεί», αλλά και για να υπάρξει «το μέγιστο όφελος για τη χώρα μας».

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο Γ. Σταθάκης, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για την αξιολόγηση της «μετάβασης» των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ενεργειακής ατζέντας της ΕΕ. Επίσης, την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην Ιταλία, προσκεκλημένος του ενεργειακού μονοπωλίου της «Eni», δίχως να έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση των δύο πλευρών. Σημειώνεται ότι η «Eni» ήδη δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου, ενώ πρόσφατα απέκτησε δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στις αρχές Απρίλη, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, ως συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Συνάντηση με τον πρώην δήμαρχο Μόρφου

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Χ. Πίττα
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Χ. Πίττα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, Δευτέρα, με τον πρώην δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα, στον Περισσό.

Ο κύριος Πίττας ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ για τη στάση αρχών του ΚΚΕ στο πλευρό του κυπριακού λαού.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει και αγωνίζεται για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, που προϋποθέτει τερματισμό της κατοχής, κράτος ενιαίο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εκδήλωση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου Αττικής καλεί στα γραφεία της (Πηλέως 56), σε εκδήλωση με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ