ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παρατείνεται η κατάσταση σύγχυσης και ακυβερνησίας

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Ασαφές παραμένει το πολιτικό σκηνικό στο Ζαϊρ. Ενα 24ωρο μετά την απόφαση μελών του Κοινοβουλίου για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Κένγκο Ουά Ντόντο, ο τελευταίος επέστρεψε στη χώρα, θεωρώντας εαυτό πρόεδρο της κυβέρνησης "μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου"... Την ίδια ώρα, υποστηριχτές του Ετιέν Τσισεκέντι (ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Δημοκρατική Ενωση για την Κοινωνική Πρόοδο") ισχυρίστηκαν ότι ο τελευταίος θα πρέπει να αναλάβει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με επιχείρημα ότι ο Τσισεκέντι έχει ήδη αρχίσει άτυπες επαφές με τους αντάρτες. Μέσα σ' όλα αυτά, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Μαγέλε Κλέκο Μποκούνγκου, επανεμφανίστηκε μετά από καιρό και τροφοδοτώντας εκ νέου τους φόβους για διεργασίες νέου πραξικοπήματος διέταξε τους εξαθλιωμένους στην πλειοψηφία τους στρατιώτες "να σταματήσουν τις λεηλασίες, τις κλοπές και τους βανδαλισμούς"!

Ο Αντριεν Φόνγκο, γενικός γραμματέας του κόμματος "Δημοκρατική Ενωση για Κοινωνική Πρόοδο", σημείωσε πως ο Τσισεκέντι (που είχε εκλεγεί νικητής στις γενικές εκλογές του 1992, αλλά η νίκη του δεν αναγνωρίστηκε από τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο) και ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα "ανήκουν και οι δύο στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Εχουν κοινές στρατηγικές και στόχους".

Στο μεταξύ, ο Ζαϊρινός "πρόεδρος" Μομπούτου Σεσεσέκο ματαίωσε την προγραμματισμένη για χτες συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους σε έπαυλη που διατηρεί στη Γαλλική Ριβιέρα, εντείνοντας τις φήμες για τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του. Ο γιος του, Νζάνγκα Μομπούτου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις φήμες ισχυριζόμενος πως ο πατέρας του δε συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους "γιατί ήταν πολύ απασχολημένος". Υποστήριξε ακόμη ότι ο δικτάτορας θα επιστρέψει σήμερα στην Κινσάσα για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους "προκειμένου να επιλύσει την κρίση στη χώρα". Αν και θεωρείται απίθανη η τόσο σύντομη επανεμφάνιση του Μομπούτου στο Ζαϊρ, ο στόχος των παραπάνω δηλώσεων είναι προφανής: Η δημιουργία κλίματος για την αποτροπή των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ζαϊρινή χούντα ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο...

Την ίδια ώρα, αεροπλάνο του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων" του ΟΗΕ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της κατειλημμένης από τους αντάρτες πόλη Κισανγκάνι, μεταφέροντας 35 τόνους τροφίμων.

Χιλιάδες κάτοικοι, υπό τις προτροπές των ανταρτών, άρχισαν να εντοπίζουν και να επιστρέφουν τόνους αγαθών που είχαν ληστευτεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Βίκτορ Αμπούκα, που συντόνιζε τις ομάδες πολιτών που επέστρεφαν κουτιά ιατροφαρμακευτικού υλικού, δήλωσε χαρακτηριστικά στους ξένους δημοσιογράφους: "Δεν είναι ο λαός που έπαιρνε το υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως βλέπετε ήταν οι στρατιώτες"!

Δηλώσεις Ανάν για ειρηνευτικές δυνάμεις

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο Ζαϊρ παραμένει τεταμένη και συγκεχυμένη και με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι κάθε είδους επαφές ανάμεσα στη ζαϊρινή χούντα και τους αντάρτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν άρχισε να καταστρώνει σχέδια... για την περίπτωση που θα επιτευχθεί κάποια στιγμή συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

"Εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει μηχανισμό εποπτείας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με στρατιώτες", είπε ο Ανάν. Μόνον, που εκπρόσωπος των ανταρτών - μελών της "Εθνικής Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" δήλωσε χτες στο "Ρόιτερ" ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να επέλθει μόνο μετά από απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μομπούτου. Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον αμυδρές μεταξύ άλλων και εξαιτίας του προφανούς προβλήματος υγείας του Ζαϊρινού δικτάτορα.

Ο Ανάν, που επισκέπτεται τις τελευταίες μέρες νότιες χώρες της λεγόμενης"Μαύρης Ηπείρου", εξέφρασε μάλιστα αισιοδοξία ότι η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο Τόγκο στις 26 του Μάρτη θα φέρει την ειρήνη στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα.

Επιχείρηση απομάκρυνσης Γάλλων από τοΖαϊρ

Η Γαλλία χτες εξέδωσε οδηγία προς τους περίπου 1.500 Γάλλους πολίτες που ζουν στο Ζαϊρ να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν για λόγους ασφαλείας. Με αυτή την αφορμή (τους λόγους... ασφαλείας) πέντε γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποσπάστηκαν από το γειτονικό Κονγκό και τέθηκαν σε ετοιμότητα για πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων.

"Με δεδομένη τη ρευστότητα της τρέχουσας κατάστασης στο Ζαϊρ, οι γαλλικές αρχές συνιστούν στους πολίτες που διαμένουν εκεί να εγκαταλείψουν προληπτικά τη χώρα", είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι σχετικές με το Ζαϊρ ενέργειες της Γαλλίας γίνονται σε αρμονία και σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Βελγίου.

ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
"Νέκρωσε" η πρωτεύουσα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η πρωτεύουσα της χώρας σείστηκε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ζητούσαν την οριστική ανάκληση του σχεδίου της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μισθοφορικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στην Μπουγκενβίλ και την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού σερ Τζούλιους Τσαν, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Σινγκιρόκ, που παύτηκε τη Δευτέρα από τον Τσαν. Η οργισμένη αντίδραση του λαού ανάγκασε τον Τσαν να αναβάλει προσωρινά (για δύο βδομάδες που θα διαρκέσει η έρευνα) τη χρήση και τη δράση των μισθοφόρων και να παραπέμψει τη διερεύνηση των κατηγοριών για χρηματισμό στη δικαιοσύνη.

Στη χτεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, που έγινε έξω από τους στρατώνες του Πορτ Μόρεσμπι, πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες. Από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τραυματίστηκαν πέντε στρατιώτες από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να εμποδίσει τους συγκεντρωμένους να κατευθυνθούν προς το Κοινοβούλιο. Ολόκληρη η πρωτεύουσα είχε νεκρώσει, αφού σχολεία, κολέγια, τράπεζες και μαγαζιά έκλεισαν. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα της κρίσης μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα και κλιμακώνεται ραγδαία. Η κρίση πρωτοεκδηλώθηκε όταν ο Σινγκιρόκ έθεσε το στράτευμα σε ετοιμότητα να αναλάβει δράση, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει τους μισθοφόρους και κάλεσε όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να μη συνεργάζονται μαζί τους. Επίσης, ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού για διαφθορά και χρηματισμό, εξαιτίας του τρίμηνου συμβολαίου 27 εκατ. δολαρίων που θα πληρωθούν οι 3.200 μισθοφόροι. Ο σερ Τσαν, για να καταπνίξει την ανταρσία, απέπεμψε τον Σινγκιρόκ και τον αντικατέστησε και απαίτησε την απελευθέρωση των 43 μισθοφόρων που κρατούνταν ως όμηροι μετά από εντολή του Σινγκιρόκ. Το στράτευμα μέχρι στιγμής αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Τσαν, να απελευθερώσει τους στρατιώτες και να αναγνωρίσει το νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η κρίση ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, χώρα που έχει αμυντική συνεργασία με την Παπούα Νέα Γουινέα, να στείλει εσπευσμένα διαμεσολαβητές για να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση. Η αντιπροσωπεία των διαμεσολαβητών συναντήθηκε σήμερα με τον σερ Τσαν. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, πολλά κράτη του Ειρηνικού και η Διεθνής Αμνηστία έχουν καταδικάσει τη χρήση μισθοφόρων σ' αυτή την περιοχή του κόσμου. Οι αυτονομιστές αντάρτες παλεύουν από το 1988 για την ανεξαρτησία τους και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 έχουν σκοτωθεί στις διαμάχες, ενώ χιλιάδες έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και ασθένειες, εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού της μικροσκοπικής νήσου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα γνωστά προεκλογικά...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Κατηγορίες διαφθοράς εκτόξευσε χτες η βρετανική αντιπολίτευση προς τον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, που έρχονται να προστεθούν στην ήδη αρνητική εικόνα του, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ίδιος και το Συντηρητικό Κόμμα υπολείπονται τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων του Εργατικού Κόμματος.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τζον Μέιτζορ ότι, παρά τις δεσμεύσεις του, προγραμμάτισε τις εκλογές 19 μέρες νωρίτερα, προκειμένου να αποφύγει τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά κατηγορίες για χρηματισμό και ζητήματα ηθικής ευθύνης 25 νομοθετών, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Οι νομοθέτες κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από εμπορικές εταιρίες για να προωθήσουν τα ζητήματά τους στη Βουλή. Οι πιο σοβαρές εξ αυτών αφορούν τη διαμεσολάβηση κάποιων για την αγοραπωλησία του γνωστού πολυκαταστήματος "Χάροντς", στη δεκαετία του '80, στον αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Το πόρισμα θα ήταν στη διάθεση του Κοινοβουλίου την ερχόμενη βδομάδα, αλλά αναβάλλεται επ' αόριστον, αφού ο Τζ. Μέιτζορ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βουλή θα διαλυθεί αυτή την Παρασκευή. Συνήθως το Κοινοβούλιο κλείνει μόνο τέσσερις βδομάδες πριν τις εκλογές, που φέτος πρόκειται να γίνουν την 1η Μάη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΡΕΝΟ"
Συγκρούσεις με τη γαλλική αστυνομία

ΒΕΒΡΕΝ.-

Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στην πόλη Βεβρέν της Βόρειας Γαλλίας, όταν η αστυνομία επιτέθηκε στους αγανακτισμένους Βέλγους εργάτες της "Ρενό", που διαδήλωναν έξω από συγκρότημα όπου βρίσκονται σταθμευμένα χιλιάδες αυτοκίνητα της εταιρίας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροσβεστικές μάνικες για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε του Βελγίου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να απολυθούν 3.100 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι μετέβησαν στη Γαλλία με λεωφορεία και σχεδιάζουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της "Ρενό", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προχτεσινή δήλωση του προέδρου της εταιρίας Λουί Σβάιτσερ ότι η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου της Βιλβόρντε είναι αμετάκλητη.

Παράλληλα, Βέλγοι και Γάλλοι εργαζόμενοι στη "Ρενό" διαδήλωσαν χτες και στο Παρίσι. Η αστυνομία εμπόδισε μια ομάδα απ' αυτούς να μπουν σε μια έκθεση της "Ρενό" στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Με τη βία επιχειρούν να κάμψουν τους εργάτες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ