ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαζικά και δυναμικά στην απεργία

Στη βοήθεια των ΜΑΤ, του εισαγγελέα και απεργοσπαστικών μηχανισμών, καταφεύγει ο δήμαρχος Χρ. Καφφές, που χτες προχώρησε σε παράνομες απολύσεις άλλων 7 εργαζομένων. Απαίτηση των συναδέλφων τους η επαναπρόσληψή τους

Για τέταρτη μέρα χτες συνεχίστηκαν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας, οι οποίοι διεκδικούν την επαναπρόσληψη των 58 συναδέλφων τους που απολύθηκαν με απόφαση του δημάρχου Χρ. Καφφέ και της Δημοτικής Αρχής της πόλης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να διατηρηθούν στη θέση τους οι απολυμένοι, είτε με σύμβαση μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ), είτε με πολιτική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη μονιμοποίηση των απολυμένων, οι οποίοι απασχολούνταν από 2 μέχρι και 7 χρόνια στο Δήμο Λάρισας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι υπήρξε μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του δημάρχου Χρ. Καφφέ,για την απόλυση των συγκεκριμένων εργαζομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους απασχολούνταν στον τομέα της καθαριότητας, προκειμένου να μην εμποδιστούν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Ο δήμαρχος επιμένει στην απόφασή του και μάλιστα χτες - σε μια επίδειξη πείσματος και "τσαμπουκά" - προχώρησε στην απόλυση άλλων 7 εργαζομένων, που εργάζονταν, μέσω της ΔΕΤΠΟΛ, επί 8 χρόνια σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, έχει προσφύγει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας σε βάρος των απεργών, για να σπάσει την απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαίτησε από την αρμόδια αντιδήμαρχο καθαριότητας Καίτη Τσουκνικά να ζητήσει από τα δικαστήρια την κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας.Η αντιδήμαρχος - και προς τιμήν της, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι - αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή του Χρ. Καφφέ και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέβαλε την παραίτησή της. Ο δήμαρχος αντιδρώντας δήλωσε ότι τίθεται ο ίδιος επικεφαλής του τομέα καθαριότητας, για να επιβλέπει και να συμμετέχει προσωπικά (!) στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν απορριμματοφόρα σε πολίτες που συμμετέχουν σε συνοικιακά συμβούλια, για να συγκεντρώνουν αυτοί τα σκουπίδια.

Χτες, όπως και προχτές το μεσημέρι, εμφανίστηκαν πάλι δυνάμεις των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο, με σκοπό να διευκολύνουν απεργοσπάστες να πάρουν απορριμματοφόρα και να δουλέψουν.Ομως ξανά απεργοσπάστες δεν εμφανίστηκαν.Η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει τα όρια της καθολικότητας και είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισαν να συμμετέχουν και εργαζόμενοι που προσελήφθησαν πριν τρεις μέρες!

Συνέντευξη Τύπου

Το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων του δήμου που κήρυξαν την απεργία. Οι πρόεδροι των σωματείων - Ηλίας Καραφύλλης των μονίμων υπαλλήλων, Τηλέμαχος Καλόγερος,των εκτάκτων και Χαρίλαος Βαϊτσης,της καθαριότητας - τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να "τραβήξουν" την απεργία μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.Κατήγγειλαν την αδιαλλαξία του δημάρχου ο οποίος, όπως τόνισαν:

  • Μεταθέτει συνδικαλιστές για να τους εκδικηθεί και απειλεί απεργούς.
  • Θέλει να ποινικοποιήσει την απεργία.
  • Απολύει εργαζόμενους που δεν είναι του χεριού του για να προσλάβει άλλους στη θέση τους, στα πλαίσια πελατειακών και ρουσφετολογικών σχέσεων που θέλει να διαμορφώσει. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι έχουν την υποψία πως ο δήμαρχος έχει παρέμβει στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να μην περιληφθούν στην τροπολογία που συζητείται για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων που υπάρχουν σε πολλούς δήμους της χώρας, οι περιπτώσεις των απολυμένων του Δήμου Λάρισας.Επισήμαναν ότι είναι πρωτοφανές φαινόμενο η μαζική απόλυση εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας και χαρακτήρισαν και τη διαδικασία απόλυσης άκυρη, αφού υπογράφτηκε για τις 28 Φλεβάρη, ενώ οι απολυμένοι εργάζονταν μέχρι και στις 18 Μάρτη και κατήγγειλαν ότι στους απολυμένους ο δήμος χρωστάει σχεδόν από 1.000.000 δραχμές στον καθένα, για δεδουλευμένα, από το 1995 μέχρι τώρα.

Ανέφεραν ότι η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ καλύπτει και τους εργαζόμενους της Λάρισας και σ' αυτό δήλωσαν ότι συμφωνούν, ως άτομα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλος και της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς.

Τέλος κάλεσαν τους δημότες της Λάρισας να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων, γιατί παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλιά και για την καλύτερη λειτουργία υπέρ του πολίτη των δημοτικών υπηρεσιών.

  • Ως παράνομες κατήγγειλε - σε συνέντευξη Τύπου - τις απολύσεις στο δήμο η δημοτική κίνηση "Συνεργασία για τη Λάρισα" και ζήτησε να συνέλθει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το πρόβλημα και να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ψάχνουν να βρουν ποιοι έχουν τα κινητά τηλέφωνα!

Για αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των θεμάτων του δήμου κατηγόρησαν, και χτες, τη δημοτική αρχή της Αθήνας δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Παράλληλα, αναζητούνται κινητά τηλέφωνα, αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων δραχμών, που αγοράστηκαν από το δήμο και κανείς δε γνωρίζει τους κατόχους τους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηρώ Βαλσαμάκη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδυναμία να δώσει απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που τίθενται στο ΔΣ. Θέματα, όπως "η ακριβής εικόνα του τρόπου διάθεσης του δανείου ύψους 25 δισ. δραχμών που πήρε ο δήμος, η κατάσταση των εργοταξίων του δήμου και η κατάσταση των συμβούλων του δημάρχου με όποια σχέση εργασίας ή αμοιβή είναι αυτοί". Η ίδια σημείωσε ότι παρευρισκόμενη σε συνέλευση των κατοίκων του Γ Διαμερίσματος διαπίστωσε την "οργή και αγανάκτησή" τους, λόγω των καταστημάτων που λειτουργούν εκεί, χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας από το δήμο. Η σύμβουλος χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή ανίσχυρη, τονίζοντας ότι το κατάστημα του μεγαλοεπιχειρηματία Ψωμιάδη στην Πλάκα, ενώ του έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, συνεχίζει να λειτουργεί.

Σημείωσε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι, από τη μία, η δημοτική αρχή σπεύδει να τοποθετήσει φωτιστικά σώματα στις κεντρικές αρτηρίες και, από την άλλη, αφαιρεί φανοστάτες από πλατείες για να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα. Η ίδια ανέφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση παραδοσιακού φανοστάτη που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα, ο οποίος αφαιρέθηκε από την πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση του τραπεζοκάθισμα καταστήματος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Αγγελάκης υπογράμμισε ότι μόνιμα τίθενται ερωτήματα προς τον δήμαρχο και "αποφεύγεται η απάντηση". Χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτο το φαινόμενο ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος να εμφανίζεται για μερικά λεπτά στο ΔΣ και μετά να αποχωρεί, κάτι που έγινε και χτες. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε πρόταση δαπάνης τεσσάρων εκατομμυρίων δραχμών που είχε κάνει η δημοτική αρχή πριν 1,5 χρόνο, για αγορά κινητών τηλεφώνων."Επανειλημμένα ζητήσαμε να μάθουμε ποιος πήρε αυτά τα τηλέφωνα και απάντηση δεν πήραμε. Πρόσφατα, στη Δημαρχιακή Επιτροπή τέθηκε θέμα αποδέσμευσης 10 εκατομμυρίων για την πληρωμή πάγιων τελών κινητών τηλεφώνων. Ρωτάμε και δε λέτε ποιοι έχουν τα τηλέφωνα", σημείωσε.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος του ΔΣ Αρ. Αναπλιώτης υποσχέθηκε ότι θα συνεννοηθεί με τον δήμαρχο και σύντομα θα δοθεί απάντηση. Σε ό,τι αφορά το πού "πήγαν" τα τηλέφωνα, ο πρόεδρος σε αποστροφή του λόγου του είπε: "Αφήστε να δούμε πού είναι τα κινητά και ποιοι τα έχουν...".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τα πάντα

Με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ συναντήθηκε χτες ο Σπ. Χαλβατζής

"Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να ενισχύσει το ρόλο των περιφερειαρχών έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει μέσα από την αποσυγκέντρωση των εξουσιών όλες τις δραστηριότητες", αυτά επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) στον Ευάγγελο Κουλουμπή, πρόεδρο της "Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας" (ΕΝΑΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης - συζήτησης που είχαν χτες σχετικά με το νομοσχέδιο για την περιφέρεια.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των συναντήσεων που έχει ξεκινήσει η ΕΝΑΕ με κόμματα και φορείς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της για το νομοσχέδιο και τις αντιρρήσεις σε αυτό.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε στο πρόεδρο της ΕΝΑΕ ότι η κυβέρνηση "θέλει να ελέγχει καλύτερα όλες τις δραστηριότητες και να φτάνει πιο κοντά στον εργαζόμενο, στο δημότη, στον πολίτη με την ευρύτερη έννοια, το μακρύτερο χέρι του κράτους, ίσως, ποιο ανώδυνα μέσω της Αυτοδιοίκησης απ' ό,τι μέσα από τα ίδια τα κρατικά όργανα". Τόνισε επίσης ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τους πόρους, αλλά και στον προσανατολισμό της να βρίσκεται πιο κοντά στους εργαζόμενους και στα προβλήματά τους και βεβαίως να έχει διεκδικητική αγωνιστική στάση. "Από τα ίδια τα πράγματα η ΝΑ έχει και έναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα απέναντι στην κρατική εξουσία και την κυβέρνηση. Εμείς, ως ΝΑΣ θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση να καλούμε το λαό και να προτείνουμε στα Νομαρχιακά Συμβούλια δραστηριότητες συλλογικές, δράσεις, πιο μαζική συμμετοχή του λαού για να κατακτήσει η ΝΑ κάτι καινούριο", είπε ο Σπ. Χαλβατζής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την περιφέρεια συρρικνώνει τη ΝΑ και δεν την ενδυναμώνει. "Είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι του κάθε επίπεδου διοίκησης και μετά να προχωρήσουμε σε νέους θεσμούς. Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή. Στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής ελπίζουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις".

Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα κάνει η ΕΝΑΕ, δήλωσε ότι την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η ΕΝΑΕ θα κάνει Γενική Συνέλευση για να διατρανώσει την απόφαση να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην ΤΑ

Τη Λάρισα θα επισκεφτεί το Σάββατο 22 Μάρτη, η Βέρα Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν στο ξενοδοχείο "ΓΚΡΑΝΤ" οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Λάρισας, με θέμα "Οι εξελίξεις στο χώρο της ΤΑ και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους". Στη 1 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπογράφτηκε η σύμβαση για τον Αχελώο

Υπογράφτηκε χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ η σύμβαση για την κατασκευή της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

Οπως είναι γνωστό, ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε, ύστερα από πολύμηνες διαδικασίες στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχτεί πριν από ένα χρόνο, η κοινοπραξία των τεχνικών εταιριών "IMPREGILO S. P. A. - ΓΝΩΜΩΝ ΑΕ - ΤΕΓΚ ΑΕ".

Ο συμβατικός προϋπολογισμός του έργου ανέβηκε κιόλας (λόγω αναθεώρησης τιμών και ΦΠΑ) στα 23,2 δισ. δραχμές από 18,3 δισ. δραχμές, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσής του λήγει σε 48 μήνες.

Εκδήλωση κατά της Σένγκεν στη Λαμία

Εκδήλωση - συζήτηση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Σένγκεν και το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου για το ηλεκτρονικό φακέλωμα πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. Οι πολίτες που πήραν μέρος στη συζήτηση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, για την κατάργηση των συνδικαλιστικών και ατομικών ελευθεριών των πολιτών όλης της Ευρώπης. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ν. Τσούνης, πρόεδρος της Επιτροπής Αθήνας κατά της Σένγκεν. Η Επιτροπή Λαμίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια πολύμορφη δραστηριότητα ενημέρωσης και αντίστασης των πολιτών στο κράτος του Μέτερνιχ που αναβιώνει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ