ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Προοδεύουν» οι συζητήσεις συμπληρώνοντας το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Copyright 2017 The Associated

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
«Συμφωνήσαμε στα περισσότερα θέματα. Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά για να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ. Σε αυτό το φόντο, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης καθώς και η υπουργός Εργασίας, Εφ. Αχτσιόγλου, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου, όπως τονίζουν, να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία και γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διεργασίες ξεκίνησαν από χτες το βράδυ, αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ, με την παρουσία και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, στόχος της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες, είναι «να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά, όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα». Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών διεργασιών είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 - 23 Απρίλη) στην Ουάσιγκτον, προκειμένου «να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί καταγράφεται και στις δημόσιες δηλώσεις των παραγόντων της Ευρωζώνης και της Κομισιόν, σε μια εξέλιξη που δείχνει ότι ήδη έχουν γίνει αποφασιστικές συγκλίσεις γύρω από τις άλλες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες», όπως στην ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες μέσω της σύνθλιψης του αφορολόγητου ορίου, καθώς και στα ζητήματα της Ενέργειας.

«Εγινε πολλή δουλειά, αλλά κάποια θέματα - κλειδιά παραμένουν ανοικτά. Συμφωνήσαμε να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας στα βασικά θέματα προκειμένου να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία, ώστε να γίνει η πολιτική συζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή θέση των «θεσμών» (Ευρωζώνη - ΔΝΤ) για τα ανοικτά θέματα, ενώ, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει «υπόσχεση» για την κατάληξη της συμφωνίας μέχρι το προσεχές Γιούρογκρουπ (7 Απρίλη).

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες μέρες, ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες βδομάδες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, επικέντρωσε τις δηλώσεις στον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική οικονομία, όπως είπε, η τυχόν «καθυστέρηση» στο κλείσιμο της συμφωνίας. «Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να έχει κόστος. Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την εξυπηρέτηση χρέους είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τότε», σημείωσε.

Σχετικά με το περιβόητο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε η συγκυβέρνηση ως εργαλείο για την... «τόνωση της απασχόλησης», ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «ζητήσαμε από τον Ευ. Τσακαλώτο διευκρινήσεις γιατί μπορεί να έχει επίπτωση στο κρατικό χρέος».

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε και το ζήτημα της «βιωσιμότητας» των συνταξιοδοτικών συστημάτων, συνολικά στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν «τη δυνατότητα πραγματοποίησης συγκριτικής αξιολόγησης στα συνταξιοδοτικά συστήματα, για την επιλογή των σχετικών δεικτών και για τη συχνότητα της υποβολής εκθέσεων».

Σε αυτό το επίπεδο, το Γιούρογκρουπ θεωρεί ότι η συγκριτική αξιολόγηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για να εντοπίζονται τυχόν ανάγκες για νέες μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να πραγματοποιούν συγκριτικές αξιολογήσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων έναντι των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι εν λόγω εκθέσεις θα δημοσιεύονται ανά τριετία, αρχής γενομένης από το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» στην ΕΕ θα γίνονται ολοένα και χειρότερες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη η περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων στην Ελλάδα, με βάση και τις «βέλτιστες πρακτικές», σε συνδυασμό βέβαια με τα αντιλαϊκά μέτρα που «κλειδώνουν» σε αυτή τη φάση.

Ταυτόχρονα, «σηκώνεται» και το ζήτημα της αναβάθμισης του ΕSM σε «νομισματικό ταμείο» της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), το ταμείο «διάσωσης» της Ευρωζώνης, πρέπει εντέλει να μεταμορφωθεί στην ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

«Νομίζω ότι θα είχε νόημα το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ΕSM, να μετεξελιχθεί στο ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Αντίστοιχη άποψη διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «με την έγκριση ενός προγράμματος του ΕSM, η συμμετοχή των πιστωτών σε μια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον θα γίνεται με βάση σαφείς αρχές».

Επιχειρηματικές κόντρες γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια

«Ασκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δυο αντιφατικούς στόχους» χαρακτηρίζει η πλευρά του ΣΕΒ το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα τώρα έχει λάβει ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις, απαιτώντας ταχεία και αποφασισμένη δράση, πριν το μέγεθος και εύρος του προβλήματος εδραιώσει έναν ανατροφοδοτούμενο, και με αρνητική επίπτωση στην οικονομία και κοινωνία, μηχανισμό».

Οι εγχώριοι βιομήχανοι ουσιαστικά εντοπίζουν πτυχές της ενδοεπιχειρηματικής διαπάλης που εκδηλώνεται με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν εργαλείο επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «οι συνεπείς επιχειρήσεις που είναι αποδυναμωμένες από την πληρωμή των υψηλών, λόγω ρίσκου χώρας και αποπληθωρισμού, πραγματικών επιτοκίων επί δυσεύρετων δανείων και υψηλών φόρων, θα βρεθούν ξαφνικά απέναντι σε αναγεννημένους ανταγωνιστές με παλιές διοικήσεις που έχουν αναδιαρθρώσει τις οφειλές τους, οι οποίες προέκυψαν ακριβώς επειδή τόσα χρόνια δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων ισορροπεί ανάμεσα:

-- Στην πραγματική ανάγκη προσαρμογής οφειλών που αποτελούν κληρονομιά της 8ετούς κρίσης και λειτουργούν σαν βαρίδι στην ανάκαμψη και χρηματοδότηση της οικονομίας.

-- Στην προστασία των όρων ανταγωνισμού, ως προϋπόθεση «προσέλκυσης των νέων ποιοτικών επενδύσεων που χρειάζονται για την ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας» και οι οποίες «δεν θα έρθουν στην - ήδη με κακή φήμη για επενδύσεις - Ελλάδα, αν δουν για άλλη μια φορά πως στη χώρα μας το παιχνίδι συνεχίζει να παίζεται με σημαδεμένες τράπουλες».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνουν πως ήταν «κατώτερο των προσδοκιών, καθώς δεν περιείχε αυστηρές δικλείδες ασφαλείας», ενώ το πλέγμα των προτάσεων του ΣΕΒ συμπίπτει με αυτό της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ εστιάζει στα παρακάτω:

-- Ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών.

-- Αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών μέχρι και στο σύνολο των απαιτήσεών του (δηλαδή καθολική διαγραφή).

-- Ενταξη των σύνθετων και μεγάλης αξίας περιπτώσεων στις διαδικασίες του άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του Δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

-- Θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου που υπογράφουν (υπό προϋποθέσεις) τις αναδιαρθρώσεις χρεών.

-- Επίλυση των σύνθετων φορολογικών ζητημάτων που ανακύπτουν.

Μεγάλη εκδήλωση αύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μπροστά στο 20ό Συνέδριο.

Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι τρεις πρώτες Οργανώσεις στην άμιλλα για:

1) Την Κομματική Οικοδόμηση προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

2) Την Οικονομική Εξόρμηση.

3) Τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις του 20ού Συνεδρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ