ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
Διπλό ταμπλό

Σε διπλό ταμπλό το παίζει η κυβέρνηση με αφορμή την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα και την κλιμάκωση του αγώνα τους. Από τη μια οι απανωτές δηλώσεις στελεχών της ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια και δεν έχει κάτι άλλο να δώσει και, από την άλλη, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κινητοποίηση με τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για να βελτιώσει την ΚΑΠ. Πόση κοροϊδία μπορεί να χωρέσει σε μια τέτοια δήλωση! Η κυβέρνηση, μαζί με τα άλλα κόμματα, έχουν ψηφίσει την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπως και τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που είναι εξοντωτική για μεγάλη μερίδα των αγροτών. Αυτά που βιώνουν σήμερα οι βιοπαλαιστές του κάμπου δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι συνέπειες της πολιτικής που αποφασίζεται στην ΕΕ με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων. Ας αφήσει λοιπόν τα ψέματα και τις μπαγαποντιές ο πρωθυπουργός κι ας ικανοποιήσει τώρα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Αλλωστε, στην πλειοψηφία τους απευθύνονται στην κυβέρνηση (όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο και τα άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής), που αν ήθελε, θα μπορούσε από αύριο κιόλας να τα κάνει. Αν νομίζει ότι με το «στρίβειν διά του αρραβώνος» θα γλιτώσει από τη δίκαιη οργή των αγροτών, είναι βαθιά γελασμένη.

Βολικό ψέμα

Μόνο τον τελευταίο μήνα, η τουρκική κυβέρνηση δέσμευσε το μισό Αιγαίο για να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις, επανέλαβε όλες τις αξιώσεις της για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου και έστειλε μια ακταιωρό του Λιμενικού να περιπολεί στα Ιμια, μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ως προς τα υπόλοιπα, ο Φιντάν επισκέφτηκε τη Λιβύη και ο Ερντογάν την Αίγυπτο, με ατζέντα τα Ενεργειακά, που συνδέονται άμεσα με τον καθορισμό ΑΟΖ σε θαλάσσιες περιοχές που συνδέονται με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και αμφισβητούνται από την Τουρκία. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι τα παζάρια στα Ελληνοτουρκικά που κορυφώνονται με ΝΑΤΟική ατζέντα, είναι μέρος μιας συνολικότερης διαπραγμάτευσης για διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να θωρακιστούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα και να αγκιστρωθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, χάριν της ΝΑΤΟικής συνοχής. Το μόνο λοιπόν που πετυχαίνουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα όταν διαφημίζουν τη «θετική ατζέντα» των Ελληνοτουρκικών και μιλάνε για «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο κρατών, είναι να καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό και να αναπαράγουν το βολικό ψέμα ότι από ένα τέτοιο, ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι, μπορεί να προκύψει κάτι καλό για τον ελληνικό, τον τουρκικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Σταυροφορίες

Σαν έτοιμοι από καιρό, οι αντιδράσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τον θάνατο Ναβάλνι μονοπωλούν τις τελευταίες μέρες τη διεθνή επικαιρότητα, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία. Η σύζυγος του Ναβάλνι, η οποία προσκλήθηκε τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου όσο και στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, προβάλλεται ήδη ως η διάδοχός του στην αντιπολίτευση κι αυτή που «μπορεί να γκρεμίσει τον Πούτιν», ενώ τα σενάρια για τον θάνατο του Ναβάλνι δίνουν και παίρνουν. Το βέβαιο είναι ότι, είτε ζωντανός, είτε νεκρός, ο ρόλος του στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας ήταν προδιαγεγραμμένος και δεν έχει καμιά σχέση με τις «αξίες» της «ελευθερίας» και της «δικαιοσύνης», που τάχα υπερασπίζονται στο πρόσωπό του οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, απέναντι στην «απολυταρχία της Ρωσίας». Τα ίδια ακριβώς ακούγαμε και πριν από δυο χρόνια, όταν ξεκίναγε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να αποδειχτεί τελικά ότι τόσο ο ουκρανικός όσο και ο ρωσικός λαός πληρώνουν τους ανταγωνισμούς των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που καμουφλάρονται από το ΝΑΤΟ ως η ...σταυροφορία του «ελεύθερου κόσμου» ενάντια στη «ρωσική απολυταρχία». Μέσα σ' αυτό το σκηνικό εντάσσεται και η αντιπαράθεση για τον θάνατο του Ναβάλνι. Οσο για εκείνα τα τρωκτικά που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν αντικομμουνισμό, με ψέματα και ανιστόρητους παραλληλισμούς ανάμεσα στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία και τη Σοβιετική Ενωση, το μόνο που εξηγεί την εμμονή τους στη διαστρέβλωση και στη συκοφαντία είναι η ανησυχία τους ότι αργά ή γρήγορα οι λαοί θα απαντήσουν στα αδιέξοδα των ανταγωνισμών και των πολέμων, διαλέγοντας τον δικό τους δρόμο και όχι τους «σωτήρες» που προσπαθούν να τους «φορέσουν» από τη μια και την άλλη πλευρά.

Ρεζερβουάρ

Αποκαλυπτικό το χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τις προμήθειες σε καύσιμα που ετοιμάζει η αμερικανική κυβέρνηση για τις επίγειες και αεροπορικές στρατιωτικές δυνάμεις στα ορμητήρια πολέμου ανά την Ελλάδα. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι τους επόμενους μήνες - μέχρι τον Μάρτη του 2025 - οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα εφοδιαστούν με τουλάχιστον 581.000 γαλόνια καυσίμου για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, οι οποίες προβλέπονται αυξημένες, λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Αυτό μεταφράζεται σε 2.199.323 λίτρα καυσίμου για τους πολεμικούς σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όπου η χώρα μας είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια. Κάτι τέτοια ακούν οι αγρότες, που αγκομαχούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των τρακτέρ τους και πεισμώνουν ακόμα περισσότερο απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να τους χορηγήσει αφορολόγητο πετρέλαιο για να οργώνουν τα χωράφια τους, αντί τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να ...«θερίζουν» ζωές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».

1916 Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μία από τις κρισιμότερες και πλέον αιματηρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1945 Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη «δίκη των δοσίλογων». Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι «έπεσαν στα μαλακά», ενώ και αυτοί που καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή ή ισόβια, σύντομα αμνηστεύτηκαν.

1946 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 Μάρτη και επισημαίνει πως «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».

1947 Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ ότι αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του State Department, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε ότι «εάν οι Βρετανοί αποσύρουν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Ελληνες κομμουνιστές αντάρτες (...) θα αποκτήσουν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Αν συμβεί αυτό (...) η Ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χαθούν στους κομμουνιστές».

1956 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ. Την ίδια μέρα η Επιτροπή πραγματοποιεί την πρώτη συζήτηση με τον Ν. Ζαχαριάδη.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων, Μάλκολμ Χ.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Στην κατάληψη ήταν σημαντική η συμβολή της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Ηταν η πρώτη κατάληψη της Νομικής, που έληξε το βράδυ της επόμενης μέρας. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, έχει αρχίσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ