ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Σήμερα η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για την Προανακριτική

«Η υπόθεση να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να σταματήσουν τα παιχνίδια εντυπώσεων», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης

Eurokinissi

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση «Novartis», ενόσω ο «κουρνιαχτός» φουντώνει και η συζήτηση παραμένει σταθερά σε πλευρές της υπόθεσης, μακριά απ' την ουσία, που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου.

Σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της ΝΔ, η οποία χτες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απ' την ψηφοφορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη διάρκεια της διάσκεψης, διατυπώνοντας την καθαρή θέση του Κόμματος, έκανε σαφές πως η ουσία είναι ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους. Και επισήμανε όσον αφορά την Προανακριτική ότι θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της διερεύνησης με την εξέταση όλων των μαρτύρων και όχι να τη λήξουν με συνοπτικές διαδικασίες και διάφορα νομικίστικα τερτίπια, όπως έγινε με την Επιτροπή για την υπόθεση Παπαντωνίου. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το ΚΚΕ συμφωνεί να γίνει ψηφοφορία για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, είτε με 1 είτε με 10 κάλπες, και ζήτησε να σταματήσουν τα παιχνίδια εντυπώσεων. Υπογράμμισε ακόμα ότι το σκάνδαλο των σκανδάλων, που αφήνουν στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι ότι το Φάρμακο είναι στα χέρια των ιδιωτών και ότι η πρακτική της «Novartis» δεν είναι διαφορετική από εκείνη των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Η διαδικασία

Οσον αφορά στην ψηφοφορία, στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μιλήσουν, πλην του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος λόγω απουσίας του στη Νέα Υόρκη για προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ θα στείλει υπόμνημα. Στην ψηφοφορία, πάντως, μόνο οι πέντε απ' τους δέκα εμπλεκόμενους θα λάβουν μέρος, όσοι δηλαδή είναι εν ενεργεία βουλευτές, με δικαίωμα ψήφου για τους άλλους πλην του εαυτού τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση για δέκα κάλπες η ΝΔ θα εξετάσει τη θέση της. «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Στο μεταξύ, μετά τον Αντ. Σαμαρά, τον Δ. Αβραμόπουλο και τον Αδ. Γεωργιάδη, στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, καταθέτοντας έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση «Novartis». «Στρέφομαι, δήλωσε, όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα (...) Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο». Με δεύτερη δήλωσή του, χτες, κατήγγειλε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», όπως χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων και συνεπώς δεν προστατεύονται από ποινικές διώξεις.

Για «100% σκευωρία» έκανε λόγο και ο Α. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας στον ΣΚΑΪ ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν τον ίδιο, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης.

Προσπάθεια να απαντήσει σε όσους του προσάπτουν εμπλοκή στο σκάνδαλο έκανε, χτες, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, που έχει τοποθετηθεί στο «κάδρο» της υπόθεσης. Οπως δήλωσε στον ρ/σ «24/7», δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα που να ισχυρίζεται ότι εμπλέκεται ο ίδιος στην υπόθεση «Novartis» και ότι ενοχοποιείται για μια θεσμική συνάντηση με 17 ανθρώπους. «Εγώ πέταξα τον Φρουζή της "Novartis" έξω από το γραφείο μου γιατί με απείλησε ότι θα σταματήσουν τη ροή των φαρμάκων», υποστήριξε.

Διεργασίες στο χώρο της Δικαιοσύνης

Ταυτόχρονα, διεργασίες καταγράφονται και στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς φαίνεται να έχει εκδηλωθεί πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από δικαστικούς προκειμένου να αφαιρεθεί η υπόθεση απ' την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Την απόφαση μπορεί να πάρει η Ολομέλεια Εφετών, την οποία μπορεί να συγκαλέσει ο προϊστάμενος του Εφετείου, Θ. Κανελλόπουλος, ή να συγκληθεί κατόπιν αιτήματος που θα υπογράφεται από 20 εφέτες. Για τη σύγκληση της Ολομέλειας έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήδη 16 υπογραφές. Με βάση τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, προβλέπεται και άλλη μία εκδοχή: Τη σύγκληση της Ολομέλειας να αιτηθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Α. Λιόγας.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, χαρακτηρίζοντας μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών. Οπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «οι ανακριτές Διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς Διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα

Πληθαίνουν τα σωματεία που καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Από την αγωνιστική απάντηση που έδωσαν φορείς και σωματεία της Δ. Ελλάδας πριν από λίγες μέρες στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης στην Πάτρα
Από την αγωνιστική απάντηση που έδωσαν φορείς και σωματεία της Δ. Ελλάδας πριν από λίγες μέρες στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης στην Πάτρα
«Είναι τεράστιο ψέμα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, βελτίωση της ζωής μας. Ορος για αυτήν είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, η σφαγή δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Χρόνος για αναμονή δεν υπάρχει. Ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και η κυβέρνηση μάς θέλουν χωρίς ΣΣΕ. Μας θέλουν με τα ψίχουλα των 586 ευρώ και 511 κάτω των 25 χρόνων. Δεν μπορούμε να υποταχθούμε στη σιγή νεκροταφείου για να περάσει το άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω από τα κορμιά μας», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν συνδικάτα και φορείς της περιοχής, ενάντια σε ένα ακόμα περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, στις 6 μ.μ.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί τους Μεγαλοπολίτες και η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης, μετά από πρόσφατη σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ, να μη γίνει η Μεγαλόπολη ένας απέραντος σκουπιδότοπος σύμμεικτων, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Οικοδόμων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Ενέργειας - Ορυχείων - Σταθμών (ΣΟΣ) ΔΕΗ Μεγαλόπολης - Χειριστών και Βοηθών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΔΕΗ - Εμπόρων, και οι Σύλλογοι Γυναικών Μεγαλόπολης - Νέων Μεγαλόπολης - Τριτέκνων - Πολυτέκνων Μεγαλόπολης.

Ανάλογα καλέσματα συμμετοχής έχουν απευθύνει το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών - Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες ν. Αρκαδίας. Επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Τουρισμού - Επισιτισμού του νομού, που για τη μετάβαση στο συλλαλητήριο δρομολογούν λεωφορεία στις 4.15 μ.μ. από τη ΔΕΗ στο Ναύπλιο και στις 4.40 μ.μ. από το σταθμό του ΟΣΕ στο Αργος.

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, στους μικρομεσαίους αγρότες και τις αγρότισσες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ