ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στις «μυλόπετρες» ευρύτερων ανταγωνισμών και παζαριών

Από την πρόσφατη παρουσίαση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια
Από την πρόσφατη παρουσίαση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησαν για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την παρεμπόδιση των εργασιών του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Κατά πληροφορίες, Αλ. Τσίπρας και Α. Μέρκελ θα συναντηθούν και στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε ενόψει και της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ στο Βερολίνο, και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη σκοπιανή κυβέρνηση και στην ανάγκη να προχωρήσει «ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις» στον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία, ώστε να προχωρήσει η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Επιπλέον, την Κυριακή, αναμένεται να βρεθεί στα Σκόπια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, λίγες μόλις μέρες μετά από τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια, ξεκινώντας από εκεί την περιοδεία του στην περιοχή.

Μαγειρεύεται η διευθέτηση για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο και των συναντήσεων της προηγούμενης βδομάδας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, τις επόμενες μέρες έως και τις αρχές Μάρτη αναμένεται στα Σκόπια ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, έχοντας μαζί και την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το «διμερές σύμφωνο» που όπως όλα δείχνουν θα «παρακάμπτει» τις αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και την απάλειψη των αλυτρωτικών και εθνικιστικών αναφορών, προκειμένου να προχωρήσει η διευθέτηση του ονοματολογικού και να ξεκλειδώσει η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, σε μια «συμβολική κίνηση», ο ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς προς το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, μετά την ακύρωση του προηγούμενου ονόματός του («Μ. Αλέξανδρος»), ενώ πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται να προχωρήσει και η ελληνική χειρονομία «καλής θέλησης», η κύρωση από τη Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, και λίγο αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει και η προώθηση της υποψηφιότητας της γείτονος για την Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου.

Συνεχείς διεργασίες

Στο μεταξύ, μετά τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 12 Φλεβάρη, προσκεκλημένος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν χτες και ο στηριζόμενος από αντιπολιτευτικό VMRO Σκοπιανός Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ ξεκίνησε τις συναντήσεις στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ θα ακολουθούσε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στην συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής Ισμαήλ Καχραμάν, ο Ιβάνοφ ευχαρίστησε την Τουρκία γιατί στηρίζει την ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την αναγνωρίζει με το συνταγματικό της όνομα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις καλές διμερείς πολιτικές σχέσεις των δύο χώρων, που πρέπει να συνοδευτούν και με βελτίωση των εμπορικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, όπως γράφτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), συζητήθηκε και η περαιτέρω συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπιση των «κοινών απειλών της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Πάντα στο φόντο των διεργασιών της ΝΑΤΟικής ολοκλήρωσης, ο Ζάεφ συναντήθηκε χτες με την πρέσβη του Καναδά στα Σκόπια, Καθλίν Κσάμπα, με τους δύο να συμφωνούν - όπως βγήκε τουλάχιστον προς τα έξω - ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει σημαντικά στη «σταθερότητα» και «ασφάλεια» όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού με τον διεμβολισμό του ελληνικού πλοίου από τουρκικό στα Ιμια, και της γενικότερης έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, και τον Α/ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου επισκέφθηκε την Κυριακή την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλείας στο Μόναχο, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον οποίο, όπως λέγεται από πλευράς ΝΔ, «επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις». Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτζ, με τον οποίο συζήτησαν «ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων», τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, συζητώντας «διμερή και περιφερειακά θέματα», και τον γγ του ΝATO, Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου «έθεσε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Στο μεταξύ, η δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο περιέλαβε και «ειδοποιήσεις» από τουρκικό ραντάρ σε στρατιωτικό ελικόπτερο όπου επέβαινε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, από Καστελόριζο προς Στρογγύλη, ότι πετούσε τάχα σε τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα φημολογείται ότι δύο τουρκικά «F-16» που πετούσαν στην περιοχή καθυστέρησαν το ελληνικό ελικόπτερο να απογειωθεί.

ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ
«Ηχηρές» προειδοποιήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Ενδεικτική των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που φουντώνουν στο πλαίσιο της «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και της προώθησης των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, κι ενώ σήμερα αναμένεται για επίσημη επίσκεψη και επαφές με την πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι.

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή αλλά και το πώς επηρεάζει τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης η κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Δύση μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες «επέλεξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, καταπατώντας όλες τις υποσχέσεις των ηγετών των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, το 1990, ότι η Συμμαχία δεν θα προωθείτο ούτε μία ίντσα προς τα ανατολικά», υπογραμμίζοντας ότι «μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν τρία κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ και το καθένα έφερε τη στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Τώρα θέλουν να εμπλέξουν τα Βαλκάνια σε αυτό το παιχνίδι βάζοντας τις βαλκανικές χώρες σε θέση να κάνουν μια επιλογή: "Είστε είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία"».

Στέλνοντας δε ξεκάθαρο μήνυμα «υπενθύμισε» ότι «απαιτούσαν από την Ουκρανία να κάνει την ίδια επιλογή και ως αποτέλεσμα η ουκρανική κοινωνία και το κράτος θρυμματίστηκαν, γεγονός που οδήγησε σε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα...».

Για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια

Ερωτηθείς για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αν και είπε πως «δεν βλέπουμε κινδύνους στο γεγονός ότι χώρες της Βαλκανικής και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου θέλουν να επεκτείνουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης στην ΕΕ», σημείωσε: «Είναι ενημερωμένες σχετικά με τα κριτήρια προσχώρησης και πρέπει να αποφασίσουν ανεξάρτητα, σε ποιο βαθμό τα κριτήρια αυτά τις εξυπηρετούν και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα του εκάστοτε κράτους».

Εσπευσε επ' αυτού να θυμίσει ότι Ρωσία και Σερβία έχουν υπογράψει ήδη συμφωνία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και ότι πριν από δύο μήνες, το Βελιγράδι και η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή ξεκίνησαν συνομιλίες για την ίδρυση παρόμοιας ζώνης. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πραγματιστική και ανοιχτή προσέγγιση εκ μέρους του Βελιγραδίου, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πλεονεκτήματα σε Δύση και Ανατολή. Βλέπετε, η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση είναι μια ογκώδης αγορά, με 180 εκατομμύρια καταναλωτές, και διαθέτει ευνοϊκές ευκαιρίες σε υποδομές και σε άλλους τομείς», πρόσθεσε με νόημα.

Μιλώντας για τις «απαιτήσεις» της ΕΕ προς το Βελιγράδι για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε: «Η ΕΕ ζητά από κάθε μελλοντικό κράτος - μέλος της να ενταχθεί στην κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ (σ.σ. άρα να υιοθετήσει και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία). Εφαρμόζεται και εδώ η ίδια φιλοσοφία και νοοτροπία που συμβάλλει στην ενίσχυση εντάσεων στην Ευρώπη, και η οποία καθοδηγούσε όσους επέκτειναν το ΝΑΤΟ και έβαλαν σε ευρωπαϊκές χώρες και την Ουκρανία το δίλημμα "είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία". Αυτή είναι μια εξαιρετικά λαθεμένη πρακτική. Λυπούμαι που η ΕΕ, προσπαθώντας να επεκτείνει την επιρροή της, ακολουθεί αυτήν τη λογική που εκδηλώθηκε στο πρόγραμμα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (...) με βάση το ίδιο τελεσίγραφο: Είτε με τη Ρωσία είτε με την Ευρώπη. Είναι κακό ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας από τις Βρυξέλλες συνεχίζουν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο».

Ταυτόχρονα βέβαια έδειξε να ασπάζεται «μια ρήτρα σχετικά με την ανάγκη προώθησης ενός κοινού οικονομικού χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, όπως έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία».

Η κόντρα με ΗΠΑ για τους δρόμους της Ενέργειας

Μπαίνοντας στο ζουμί των ανταγωνισμών, ερωτώμενος για την «αυξανόμενη επιρροή στα Βαλκάνια από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία», που επικαλείται η ΕΕ, ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε: «Δεν ανησυχούμε καθόλου για το γεγονός ότι οι χώρες που αναφέρατε (Κίνα, Τουρκία και άλλοι) ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασίας με τα Βαλκάνια. Σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν βλέπω κανένα εμπόδιο για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Εφερε ως τέτοιο «παράδειγμα» ότι «συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για τα βαλκανικά κράτη να πάρουν ρωσικό φυσικό αέριο. Το έργο του "Turkish Stream" εξελίσσεται με πλήρη ταχύτητα. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα των βαλκανικών κρατών και της ΕΕ. Η ατζέντα μας είναι απολύτως διαφανής, χωρίς συγκαλυμμένες προθέσεις.

Θέλω να πω ότι, σε αντίθεση με μια τέτοια ανοιχτή πορεία (...), μπορούμε να δούμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ, για παράδειγμα, να εισάγουν αντι-ρωσικά στοιχεία στη βαλκανική πολιτική τους (...) Η Ουάσιγκτον και μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους απεσταλμένους τους στα Βαλκάνια γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Λένε: "Μην είστε φίλοι με τη Ρωσία, αρνηθείτε να συνεργαστείτε μαζί τους σε κάθε τομέα"».

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες «αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, προσαρμόζοντας τα Βαλκάνια σε μια πολιτική διαχωριστικών γραμμών και περικύκλωσης της Ρωσίας με στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο και ερωτηθείς, τέλος, αν η Μόσχα θα αντιδράσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος», ότι δεν ξεχωρίζει κάποια χώρα της περιοχής από άλλες, προσθέτοντας, ως παράδειγμα, ότι και η προηγούμενη ένταξη του Μαυροβουνίου ήταν «εντελώς τεχνητή και μη αναγκαία».

Η «Μεγάλη Αλβανία» ξανά στο προσκήνιο

Προτροπές του Αλβανού πρωθυπουργού για κοινό Πρόεδρο με το Κοσσυφοπέδιο

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα σενάρια για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη «Μεγάλη Αλβανία» τροφοδότησε εκ νέου, την περασμένη Κυριακή, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υπενθυμίζοντας πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όσο εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ο Ράμα, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου με αφορμή τη 10η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, διερωτήθηκε: «Η Αλβανία και το Κόσσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν Πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια;». Βέβαια, το επόμενο λεπτό παραδέχθηκε ότι η πρότασή του είναι επί του παρόντος ανέφικτη, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι η Ιστορία «έχει δείξει πως δεν είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί ένα όνειρο».

Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, παρατήρησε ότι η «Μεγάλη Αλβανία» «είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια», ενώ ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντζούριτς, πρόσθεσε πως για τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο «παραμένει μέρος του κράτους και κάθε φορά που κάποιος προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις δεν γίνεται αποδεκτός ούτε καλοδεχούμενος».

Πιο έντονες ήταν οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Νέναντ Πόποβιτς, ο οποίος πρότεινε να κηρυχθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, «ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Σερβία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας τη Δευτέρα σε σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως έχει πολλές φορές σχίσει στο παρελθόν προτάσεις και σχέδια Δυτικών αξιωματούχων που πιέζουν για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι έως το τέλος Μάρτη ή αρχές Απρίλη θα παρουσιάσει τη δική του «συμβιβαστική πρόταση για μία λύση για το Κοσσυφοπέδιο».

Η Κάθριν Ρέι, με την ιδιότητα της εκπροσώπου της ΕΕ, είπε πως «δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν ως πολιτική ανάμειξη σε γειτονικές χώρες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας» στα Δυτικά Βαλκάνια, επιμένοντας στην «εντατική δουλειά που πρέπει να γίνει για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ