ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
Εδώ και τώρα ενίσχυση, καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση τμημάτων!

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες μαζί με φορείς γονέων ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για απόσχιση και ιδιωτικοποίηση τμημάτων

«

Δεν θα παραδώσουμε τα νοσοκομεία στα χέρια τους. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθούν κομμάτια του νοσοκομείου σε εφοπλιστές, ΜΚΟ και επιχειρηματίες»: Την αποφασιστική αυτή απάντηση έδωσαν χθες εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία». Στο πλευρό τους βρέθηκαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και άλλοι φορείς.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των σωματείων εργαζομένων στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και της ΕΙΝΑΠ με τη διοίκηση του νοσοκομείου, μεταφέρθηκε η άμεση ανάγκη για ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Οι αναμενόμενες ιώσεις και η αναζωπύρωση της COVID-19 επιδεινώνουν την έτσι κι αλλιώς εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με 800 παιδιά να εξετάζονται και σε 120 να γίνεται εισαγωγή μέσα σε 48 ώρες, με δωμάτια να μετατρέπονται σε ...7κλινα, που μαζί με τους γονείς φτάνουν τα 14 άτομα τα οποία συνυπάρχουν με διαφορετικές λοιμώξεις σε κάθε θάλαμο. Με τη λίστα αναμονής για χειρουργείο να έχει φτάσει τα 4 χρόνια, την ώρα που στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών υπηρετούν 15 νοσηλευτές αντί για 121, στη ΜΕΘ 9 νοσηλευτές αντί για 41, στην Καρδιοχειρουργική 12 αντί για 25.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, που τσακίζουν την υγεία των εργαζομένων, των μικρών ασθενών και των γονιών τους, η κυβέρνηση απαντά με τις εγκληματικές μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, που σχεδιάζει να τα αποκόψει από τα δημόσια νοσοκομεία και να τα «ενσωματώσει» σε ιδιωτικό νοσοκομείο, με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"»... Ενας ακόμα «κρίκος», δηλαδή, στην αλυσίδα πλήρους εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας.

Αυτή ήταν άλλωστε και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τον διοικητή του νοσοκομείου να δηλώνει ...άγνοια, «περιμένοντας να δει κάτι επίσημο» από την κυβέρνηση, η οποία όμως έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της μετά από πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι με το ξεπούλημα του Παιδοογκολογικού Κέντρου οι εξελίξεις θα είναι οι εξής:

  • Στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ όποιος είναι άπορος είναι άγνωστο πού θα καταλήξει!
  • Το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.
  • Αμεσα θα προχωρήσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Αναρωτιόμαστε, τελικά, ποιον εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Ογκολογικών Τμημάτων; Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς και το προσωπικό», σημειώνει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά χθες στους γονείς, καλώντας τους σε ξεσηκωμό και «να μην επιτρέψουν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του παιδικού καρκίνου!».

ΚΡΗΤΗ
Αναβρασμός από τις κυβερνητικές προθέσεις για «λουκέτα» στα νοσοκομεία

«Δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία, από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι»: Οι προειδοποιήσεις αυτές που πρόσφατα διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας ότι επίκεινται συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Κρήτη, με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ να αναδεικνύει ότι σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης «τα Νοσοκομεία Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης κρίνονται (από το υπουργείο) κοστοβόρα και δεν αξίζει να διατεθούν κονδύλια για την ενίσχυσή τους, άρα τα χειρουργεία, κλινικές και άλλα τμήματά τους πιθανότατα θα κλείσουν».

Προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο π.χ. στην αποζημίωση θεραπειών για όλες τις κακοήθειες, ακόμη κι αν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος, ενώ άλλες θεραπείες θα πετσοκόβονται με κριτήριο τη μείωση του κόστους, «αφήνοντας έτσι αναξιοποίητα τα επιτεύγματα της έρευνας και τις εξελίξεις της επιστήμης και στερώντας από χιλιάδες ασθενείς σύγχρονες θεραπείες».

Το Σωματείο, δείχνοντας πού στοχεύει η κυβέρνηση, σημειώνει: «Η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασφαλισμένους, ο νέος "χάρτης Υγείας", το πετσόκομμα στις παροχές περίθαλψης εξυπηρετούν τον περιορισμό της ευθύνης του κράτους στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών και την παράλληλη αύξηση της ατομικής ευθύνης, την επιβάρυνση του ίδιου του λαού με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας».

Δίνοντας απάντηση, δηλώνει ότι τα σχέδια αυτά «απορρίπτονται»: «Απορρίπτουμε τις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση νοσοκομείων. Διεκδικούμε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού».

Κάλεσμα ξεσηκωμού από την ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ

Σε ξεσηκωμό καλεί τον λαό του Λασιθίου η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ, μέσα από τους μαζικούς φορείς να δυναμώσει η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, για να μην κλείσει καμιά δημόσια μονάδα Υγείας, αντίθετα να ενισχυθεί με το απαραίτητο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Η Οργάνωση του Κόμματος ενημερώνει τον λαό της πόλης για το τι φέρνει το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ότι αποτελεί συνέχεια των πεπραγμένων όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Ενας σχεδιασμός που τώρα περιλαμβάνει «συγχωνεύσεις, αλλαγή του ρόλου ή/και κλεισίματα σε κλινικές, τμήματα νοσοκομείων, φωτογραφίζοντας ευθέως τα νοσοκομεία του Λασιθίου και πιο συγκεκριμένα αυτά της Ιεράπετρας και της Νεάπολης». Επίσης, οικονομικό στραγγαλισμό των περιφερειακών μονάδων Υγείας, μέσα από τη λογική των «αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων», την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας κ.ο.κ.

«Το κράτος οφείλει να δώσει λύση. Οι άνθρωποί μας σε κίνδυνο»

Κραυγή αγωνίας από οικογένεια ανθρώπου με βαρύ αυτισμό για την ανεύρεση δομής φιλοξενίας

Τον «Γολγοθά» που είναι αναγκασμένες να ανεβαίνουν οικογένειες ατόμων με βαρύ αυτισμό λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε συγκροτημένες και δωρεάν, με ευθύνη του κράτους, δομές Πρόνοιας αναδεικνύει η περίπτωση της οικογένειας της Ουρανίας Λάιου, που αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή της στην κυβέρνηση, μεταφέροντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουρανία έχει έναν αδελφό, τον Χρήστο, 42 χρόνων, με βαρύ αυτισμό. Η μητέρα τους είναι 78 χρόνων, ο πατέρας τους έχει πεθάνει, και μητέρα και κόρη έχουν τη δικαστική επιμέλεια του Χρήστου. Πριν ενάμιση μήνα λοιπόν έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, ζητώντας το αυτονόητο, την ανεύρεση προνοιακής δομής φιλοξενίας, καθώς «με το που τελείωσε το ειδικό σχολείο, παρέμεινε στο σπίτι γιατί δεν βρήκαμε καμία δομή ημερήσιας φροντίδας να τον αναλάβει».

Με την επιστολή αυτή γνωστοποιούσε ότι το τελευταίο διάστημα ο αδελφός της έκανε απανωτές κρίσεις επιθετικότητας, χτύπησε επανειλημμένα τη μητέρα τους, την ίδια, όπως και γειτόνισσα που μένει στην πολυκατοικία.

Περιγράφει μάλιστα τα παρακάτω συγκλονιστικά, αποτυπώνοντας την εγκληματική αδιαφορία κράτους και κυβερνήσεων, τη λογική του «Καιάδα» που αποτελεί την άλλη όψη της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας:

«Αφού ζήσαμε σε ένα βράδυ την περιπλάνηση σε 3 νοσοκομεία και ένα αστυνομικό τμήμα για 15 ώρες, με εισαγγελική εντολή εγκλεισμού η οποία δεν ολοκληρώθηκε, μετά από νέα σοβαρή κρίση στις 30 του Σεπτέμβρη, ο αδελφός μου τελικά νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο στην πτέρυγα ευεργετών με υπεύθυνο γιατρό τον κύριο Παπαδημητρίου. Το νοσοκομείο μάς ενημερώνει (αρχές Νοέμβρη) ότι σε λίγες μέρες ο αδελφός μου θα πρέπει να πάρει εξιτήριο και εγώ και ο άντρας μου είμαστε προ αδιεξόδου γιατί ενώ πρέπει να δουλέψουμε γιατί δεν έχουμε εισοδήματα και έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, κάποιος από εμάς πρέπει να μείνει σπίτι γιατί η υπερήλικη μητέρα μου, με τα σοβαρά προβλήματα υγείας, αδυνατεί πλέον να φροντίζει με όρους ασφάλειας τον αδελφό μου. Εχει κάνει πρόσφατα εγχείρηση αφαίρεσης θυρεοειδούς και ταλαιπωρείται από σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, ενώ ενημερωνόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε τον αδελφό μας από το νοσοκομείο, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση στην αίτηση που έχουμε υποβάλει εδώ και πολλές ημέρες μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου για την ανεύρεση δομής φιλοξενίας του αδελφού μου».

Φτάνοντας λοιπόν στο απροχώρητο, η Ουρανία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να καλύψει μια ζωτική ανάγκη φροντίδας του συγκεκριμένου ατόμου.

Σήμερα, λοιπόν, η οικογένεια αναγκάζεται να κάνει νέα παρέμβαση στην κυβέρνηση, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση. Και σημειώνει: «Πριν 40 μέρες απευθυνθήκαμε με γράμμα εγώ και η μητέρα μου στον υπουργό Υγείας για να δώσει λύση στο σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα που περνάμε. Με τον αδελφό μου σε κρίση με βαρύ αυτισμό, που τότε νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Δρομοκαΐτειο, που εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στο σπίτι με τη μητέρα μου, 78 χρόνων και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Εδώ και 40 μέρες που έστειλα το γράμμα στον υπουργό, εκτός από ένα τηλεφώνημα που ζητούσαν πληροφορίες, δεν είχαμε καμία απάντηση για το τι λύση θα δώσει το κράτος, ως οφείλει, για τη φιλοξενία του αδελφού μου σε δημόσια δομή. Επειδή η μητέρα μου και ο αδελφός μου είναι σε κίνδυνο κάνω ύστατη έκκληση στον υπουργό να δώσει λύση, γιατί οτιδήποτε συμβεί θα έχει ακέραιη την ευθύνη.

Ξέρω ότι χιλιάδες οικογένειες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, βιώνουν δραματικές καταστάσεις, είναι σε απόγνωση. Εγώ με τον σύλλογό μου, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, καλώ και τους άλλους γονείς, συμπαραστάτες, παιδιών, αδελφών με βαριά αναπηρία που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να μετατρέψουν την απελπισία, την απόγνωση σε απόφαση για αγώνα.

Το κράτος οφείλει να δώσει λύση! Οι άνθρωποί μας, οι οικογένειές μας σε κίνδυνο, οφείλουμε όλοι μαζί να τους προασπίσουμε. Ζητάω άμεση συνάντηση με τον υπουργό, με την παρουσία εκπροσώπου του συλλόγου μου για να μπει ένα τέλος στην οικογενειακή ομηρία μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ