ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζουν τις «κόντρες» για την απογραφή

Σε μια ακόμη έντονη δικομματική αντιπαράθεση μακριά από την ουσία του προϋπολογισμού του 2005, επικεντρώθηκαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομίας και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Αντικείμενο αποτέλεσε ξανά το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δημοσιονομική απογραφή, λέγοντας ότι «αντί για συγνώμη για την επί χρόνια παραπλάνηση του ελληνικού λαού, αλλά και των εταίρων μας στην ΕΕ, επιρρίπτει τις ευθύνες στην αποκατάσταση της οικονομικής διαφάνειας». Παράλληλα, έκανε λόγο για ελλείμματα που «επί χρόνια δημιουργούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», μιλώντας για «κινδυνολογία, ανευθυνότητα και λαϊκισμό», προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σας ανήκουν εξ ολοκλήρου».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Σρέκας είχε δηλώσει ότι «με τον προϋπολογισμό του 2005 βάζουμε τις βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς και αξιόπιστα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης. Επιδιώκουμε τη μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 2,8% του ΑΕΠ με μια ήπια προσαρμογή, η οποία θα επικεντρωθεί στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών». Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση υψηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε μονιμότερη βάση είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων και του κατάλληλου κλίματος, ώστε να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και να αναπτυχθούν νέοι τομείς με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό. Στόχος της κυβέρνησής μας είναι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για αύξηση του αριθμού των επενδύσεων στο εσωτερικό και την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό»

Ευθύνες στη ΝΔ για τη δημοσιονομική απογραφή απέδωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος επιχείρησε να «προσπεράσει» τη δικομματική συμφωνία στις βασικές πολιτικές επιλογές του προϋπολογισμού, μιλώντας για «κατάρρευση των δημοσιονομικών στοιχείων». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαξίωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους» και για «απόλυτη αδυναμία υλοποίησης του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έτσι ώστε να υπάρχουν τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Επίσης, υποστήριξε ότι η «αύξηση των καταναλωτικών δαπανών για το 2005 συνεχίζεται με ρυθμούς, οι οποίοι είναι εξωφρενικοί».

«Ο προϋπολογισμός του 2005, όπως και οι προηγούμενοι, δεν εντάσσεται σε κάποιο κοινωνικό όραμα», δήλωσε, στη δική του παρέμβαση, ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι «δεν εντάσσεται σε κάποιο μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα, εκτός και αν ως πρόγραμμα και ως κοινωνικό όραμα θεωρήσουμε την προσαρμογή στο αμερικάνικο κοινωνικό μοντέλο». Παράλληλα, έκανε λόγο για «νέα διαχωριστική γραμμή, που είναι ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο και στην αναζήτηση διεξόδων ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».


Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Προτεραιότητά μας ο ιδιωτικός τομέας

Σε αντιπαράθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αλήθεια των οικονομικών στοιχείων που περιείχαν οι προϋπολογισμοί προχώρησε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός όμως φρόντισε να είναι σαφής όσον αφορά στην ουσία της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει και η κυβέρνησή του λέγοντας ότι με τον προϋπολογισμό του 2005 θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη ο ρόλος του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι συμπληρωματικός, σε ρόλο «διαιτητή», ο οποίος θα θέτει τους κανόνες για να αναπτύσσονται «οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα». Δίνοντας το στίγμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται με βάση τα δημόσια έργα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας λέγοντας ότι τη χρονιά που έρχεται θα αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ιδιωτικοποιήσεων και θα προωθηθεί η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό στις αρχές του 2005 θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στην κριτική προς τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ήταν πλασματικοί, ξεγελούσαν τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συστηματικά απέκρυβαν υπαρκτά ελλείμματα και χρέη.

Κατά τον υπουργό, η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας αποκαταστάθηκε με τη λεγόμενη απογραφή και, όπως τόνισε, το 2005 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πέσει στο 2,8% από 5,3% που είναι φέτος. Οσον αφορά στις περί του αντιθέτου προβλέψεις της Κομισιόν είπε ότι πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συντηρητική στις εκτιμήσεις της και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως δε θα χρειαστούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα.

Καταλήγοντας είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση προχωράει στην ήπια προσαρμογή, η οποία όμως δε θα είναι χωρίς επιπτώσεις στις κοινωνικές δαπάνες αφού ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και περιορισμός της σπατάλης. Οπως δείχνει η πείρα όλων των προηγούμενων ετών, οι όροι αυτοί συνήθως αποτελούν το άλλοθι των κυβερνώντων για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ