ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων, άρχισε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005. Δίνοντας το στίγμα του νέου προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως παραμένει - όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - έντονα ταξικός και αντιλαϊκός, προσαρμόζοντας το χρώμα της λιτότητας από «πράσινο» σε «γαλάζιο». Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων βουλευτών του ΚΚΕ, που μιλώντας από το βήμα της Βουλής, αποκάλυψαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των επιλογών της κυβέρνησης.

Αντίθετα, οι γενικοί εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης υπουργοί και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, απέφυγαν να ασχοληθούν, επί τους ουσίας, με τα καυτά προβλήματα της «καθημερινότητας» του λαού (ακρίβεια, ανεργία, κλπ), επιλέγοντας να εστιάσουν τα - άσφαιρα - πυρά τους στην περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή» και άλλα δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα.

Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
Υποχρηματοδότηση σε Υγεία και Παιδεία

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η καθ' όλα αντιλαϊκή «κοινωνική πολιτική που εφάρμοζε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

«Ο εργαζόμενος λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλύτερο από το γαλάζιο προϋπολογισμό του 2005», τόνισε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος κατήγγειλε την ανεπάρκεια των δαπανών για Υγεία, Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες προς όφελος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «η ανάλγητη κοινωνική πολιτική που εφάρμοζε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποτυπώνεται με την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση του προϋπολογισμού στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας».

Μόλις 2,8% για την Υγεία...

Ειδικά για τον τομέα της Υγείας ο Νίκος Γκατζής επισήμανε: «Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διευθυντικό προσωπικό, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα της κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού δεν αντιμετωπίζονται ούτε κατ' ελάχιστον από τον κρατικό προϋπολογισμό που φθάνει μόλις το 2,8% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω όχι μόνο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας, αλλά και για τη συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος. Η αύξηση κατά 6% καλύπτει οριακά τον πληθωρισμό και την ωρίμανση μισθών». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η πολιτική μετακύλησης των δαπανών Υγείας-Πρόνοιας στις πλάτες του λαού που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και στον προϋπολογισμό του 2005. Τα νοσοκομεία επιδοτούνται ελάχιστα. Ολα τα έξοδα μεταφέρονται στα νοσήλια. Οι εισπράξεις στα απογευματινά ιατρεία που τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός ανέρχονται στα 63.000.038 ευρώ. Οι καταβολές στα ιδιωτικά ιατρεία έφθασαν στο 47% των συνολικών δαπανών. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των φαρμάκων θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα». Οσον αφορά στην Πρόνοια ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «Οι πιστώσεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για βοηθήματα και υγειονομική περίθαλψη και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας είναι καθηλωμένες στα 117 εκατομμύρια, όσα και πέρυσι. Οσο για τα ναρκωτικά, ακόμα και γι' αυτή τη μάστιγα οι αυξήσεις είναι μηδαμινές».

Στους επιχειρηματίες η Παιδεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Γκατζής στο θέμα της Παιδείας. Σημείωσε ότι «καταρρίπτονται οι προεκλογικές εξαγγελίες για ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Το 2005 είναι μειωμένες κατά 120 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις δεν υλοποιούνται θα έχουμε σοβαρή υποχρηματοδότηση». Παράλληλα, μίλησε για «τεράστια προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η Παιδεία που θα οξυνθούν παραπέρα», τονίζοντας ότι «βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι προτάσεις που ακούγονται περί εκτέλεσης έργων στην εκπαίδευση με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και της εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Εδώ εντάσσεται και η σοβαρή υποχρηματοδότηση του ΟΣΚ, η οποία είναι μειωμένη κατά 19,8%». Σχολιάζοντας συνολικά την πολιτική που ακολουθείται είπε ότι «οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να εισβάλουν στα σχολεία με δικό τους πρόγραμμα εφήμερης κατάρτισης στις δικές τους προσαρμοσμένες τρέχουσες ανάγκες».

«Ολο και περισσότερο απομακρύνεται από τον κοινωνικό της ρόλο και λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε πως «παραχωρούνται αρμοδιότητες χωρίς πόρους ενώ προωθούνται συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή έργων. Οι δημότες ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες ανάλογα βέβαια με την προσφερόμενη ποιότητα. Προωθείται η πρόσθετη φορολογία και λειτουργούν σαν επιχείρηση που πουλά το κεφάλαιο, υπηρεσίες, έργα ακόμα και αρμοδιότητες».

Για το ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες

Ο Νίκος Γκατζής αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των διογκωμένων και φέτος αμυντικών δαπανών λέγοντας ότι τα κονδύλια αναλώνονται όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οπως σημείωσε, «ελληνικός στρατός συνεχίζει να βρίσκεται εκτός συνόρων, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στην Ερζεγοβίνη, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με αυξητική μάλιστα τάση. Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ δήλωσε ότι «καταψηφίζει τις στρατιωτικές δαπάνες. Υπερασπίζεται όμως με όλες του τις δυνάμεις τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Είμαστε υπέρ του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπερασπίζονται την άμυνα και ακεραιότητα της χώρας». Οσον αφορά στα κονδύλια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε: «Πάνε για την αύξηση διαφόρων ειδών αστυνομικής δύναμης και τον εξοπλισμό και τη συντήρησή του, για τις ανάγκες καταστολής, στο εσωτερικό, του "εχθρού λαού", στο εξωτερικό, των χωρών που απαιτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Αλλοθι για λιτότητα τα δημοσιονομικά

«Συγνώμη πρέπει να ζητήσουν και τα δύο κόμματα από τον ελληνικό λαό για τους προϋπολογισμούς που χρόνια καταθέτουν στη Βουλή», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε, «έχουμε κουραστεί επί δεκαετίες να φέρνετε προϋπολογισμούς μονόπλευρης λιτότητας και προκλητικής ενίσχυσης του κεφαλαίου. Τέτοιος είναι και αυτός ο Προϋπολογισμός».

Πιο αναλυτικά σημείωσε ότι «μέσω της εισοδηματικής πολιτικής γίνεται η αναδιανομή υπέρ του πλούτου, υπέρ της πλουτοκρατίας. Οταν έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, 5%, τι παίρνει ο εργαζόμενος; Στην καλύτερη περίπτωση να πάρει αυξήσεις ίσες με τον πληθωρισμό και όχι κάτι παραπάνω». Οσον αφορά τις κοινωνικές παροχές έκανε λόγο για «στασιμότητα είτε μείωση σε σχέση με το ΑΕΠ. Αν μάλιστα ανατρέξουμε στην ισχύουσα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και που την εφαρμόζει και την επεκτείνει η Νέα Δημοκρατία, έχουμε ανατροπές σε μια σειρά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που φτωχαίνουν τους εργαζόμενους, αναδιανέμουν την πίτα σε βάρος των εργαζομένων».

Ιδιαίτερα σχολίασε ο Αντ. Σκυλλάκος το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής, όπου εστιάζεται η «κόντρα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπως τόνισε, «κανένας δεν είναι αντίθετος, εάν τα στοιχεία ενός προϋπολογισμού δεν ήταν τα σωστά και αυτό γινόταν είτε λόγω μεθόδου είτε επίτηδες, να αποκατασταθεί αυτό και να έχουμε σωστά στοιχεία για να ξέρουμε και στη Βουλή ποια είναι τα στοιχεία. Εκεί είναι όμως το κύριο πρόβλημα; Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα για τους εργαζόμενους; Θα χορτάσουν ψωμί αν γίνει ή όχι η απογραφή; Θα αλλάξει η κατάστασή τους; Οχι. Χρησιμοποιείται η απογραφή σαν βασικό επιχείρημα από την κυβέρνηση για να μην εφαρμόσει όχι μόνο τις υποσχέσεις της, αλλά και για να συνεχίσει τη μονόπλευρη λιτότητα. Να πει ότι είναι άδεια τα ταμεία. Αυτό κάνει η κυβέρνηση με την απογραφή».

Παράλληλα απαντώντας στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, περί του ότι η ελληνική οικονομία λόγω απογραφής τέθηκε υπό τον έλεγχο της Κομισιόν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρουν ότι και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εποπτεία από το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Δεν ελέγχουν τους προϋπολογισμούς, τα μεγέθη; Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ελέγχει; Και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί..;». Επίσης σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση πατάει στο νομικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική και να την ολοκληρώσει με βάση το νομικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Η αντιδραστική, αντιλαϊκή δυναμική της νομοθεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εξαντληθεί στα χρόνια αυτά. Η Νέα Δημοκρατία στους δέκα μήνες προσπαθεί να εξαντλήσει αυτά τα περιθώρια και μετά να φέρει καινούρια νομοσχέδια, μεγαλύτερης ανατροπής του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε μέχρι σήμερα».

Τέλος, αναφερόμενος στο ΣΥΝ, ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε ότι «πατάει σε δύο βάρκες. Δείχνει το ενδιαφέρον του για τα λαϊκά στρώματα - μίλησε ήδη για άδικο κοινωνικά προϋπολογισμό - ταυτόχρονα όμως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αρνείται τα κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις»... θέτοντας το ερώτημα του αν «χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;»!

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Προϋπολογισμός στις απαιτήσεις του κεφαλαίου

«Αυτός ο προϋπολογισμός σε συνδυασμό με το φορολογικό και τον αναπτυξιακό νόμο, εκφράζει ακριβώς τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου» επισήμανε μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός «είναι αντιλαϊκός και έντονα ταξικός. Παίρνει υπόψη του μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και προγραμματίζει και προϋπολογίζει με άξονα την καπιταλιστική κερδοφορία».

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο φορολογικό. Οπως είπε «σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι φτωχοί στην Ελλάδα αγγίζουν το 25%. Η τάση είναι οι πλούσιοι να γίνονται όλο και πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτή την τάση την ενισχύει ο φορολογικός νόμος ο οποίος ανεβάζει λίγο μεν το αφορολόγητο όριο γεγονός που προβάλλεται με φανφάρες από όλα τα προπαγανδιστικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, αλλά από την άλλη κατεβάζει τους φορολογικούς συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο».

Σχολιάζοντας παράλληλα τις ρυθμίσεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού» νόμου, τόνισε πως «δίνονται φοροαπαλλαγές και ειδικό καθεστώς σε κίνητρα για επενδύσεις πάνω από πενήντα εκατομμύρια. Περιορίζει από 40% σε 25% την ιδία συμμετοχή». Πρόσθεσε επίσης πως «όταν η κυβέρνηση διακηρύσσει πως το 70% των συνολικών κινήτρων θα πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό δεν είναι ακριβές με τα μεγέθη της χώρας μας, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μικρομεσαία επιχείρηση νοείται αυτή που απασχολεί μέχρι 250 εργάτες και έχει κύκλο εργασιών μέχρι πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή με τα δεδομένα της Ελλάδας, εντάσσονται όλες σχεδόν οι μεγάλες επιχειρήσεις».

Παράλληλα αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι μπροστά στη μέχρι πρότινος πιθανότητα πρόωρων εκλογών «έκανε μια προσπάθεια να δώσει ορισμένα ψίχουλα σε ορισμένα στρώματα, ελπίζοντας πως θα κερδίσει λίγο χρόνο. Η προσπάθεια αυτή όμως εξαντλήθηκε. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τα ισχυρά οικονομικά κέντρα της χώρας μας υπενθύμισαν στη Νέα Δημοκρατία πως ο ρόλος της σαν κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και πως δεν πρέπει να καθυστερεί άλλο». Επίσης τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έρχεται να πραγματοποιήσει τις «αναδιαρθρώσεις που το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
«Ολα για το ΝΑΤΟ»

Την αύξηση των - υποταγμένων στις ΝΑΤΟικές ανάγκες - αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, κατήγγειλε η Λιάνα Κανέλλη, στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Σχολιάζοντας συνολικά τις κυβερνητικές επιλογές, επισήμανε ότι η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ «θέλετε τη χώρα να της καθορίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, από τα δημοσιονομικά μέχρι τα εξοπλιστικά, από τα αμυντικά μέχρι τα σύνορα».

Οπως επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, οι αμυντικές δαπάνες «είναι για να καλυφθούν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Θα σας πω μόνο ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό, συνολικό. Το 10,2% του προϋπολογισμού πηγαίνει για τις αμυντικές δαπάνες. Και το χρέος μόνο στις αμυντικές δαπάνες για το 2004 είναι στο 4,35% του ΑΕΠ. Εκεί πάει ο κόπος του ελληνικού λαού. Και έρχεται ο κληρωτός και του δίνετε 8 ευρώ το μήνα», όταν «δίνετε 147 εκατ. ευρώ από αυτόν τον ταπεινό προϋπολογισμό μόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ». Αναφορικά με τη μείωση της θητείας, ανέφερε ότι συμβαίνει «για να αυξήσετε όλα τα διαφορετικά σώματα που φτιάχνετε από τη σάρκα εκ σαρκός μας του ελληνικού λαού με εθελοντές άνεργους και δυστυχισμένους, με διαφορετικές ασφαλίσεις και διαβαθμίσεις με θύμα τη ζωή τους».

Αναφορικά με τις δαπάνες για την αστυνόμευση, η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι «τα τελευταία οκτώ χρόνια αυξήθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά 150%», προκειμένου να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για «πάταξη κάθε ριζοσπαστικής σκέψης και κίνησης σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης». Κατέληξε, τονίζοντας ότι «νοιάζεστε εσείς για τον ελληνικό λαό παρά μόνο για να τον καταπιέσετε με βάση τα αντιτρομοκρατικά, καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια άλλων. Αν νοιαζόσασταν, δε θα παίρνατε τριακόσιους πυροσβέστες. Η Πυροσβεστική έχει τρεισήμισι χιλιάδες άτομα κενό. Και παίρνετε τριακόσιους πυροσβέστες, που δε φθάνουν για να αντικαταστήσετε ούτε καν αυτούς που συνταξιοδοτούνται»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ