ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τσεκούρι» στην Υγεία εν μέσω πανδημίας!

Αδίστακτη η κυβέρνηση, συνεχίζει το έγκλημα απέναντι στην υγεία του λαού για να πάει παραπέρα την πολιτική της εμπορευματοποίησης

Τι κι αν η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο το έγκλημα απέναντι στον λαό και την υγεία του, τα χάλια στα οποία έχουν οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης και η χρόνια υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την οποία ακολουθούν η μία πίσω από την άλλη όλες οι κυβερνήσεις; Τι κι αν «φωνάζει» από παντού η ανάγκη για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του συστήματος σε όλα τα επίπεδα από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έως τον εξοπλισμό και τη στελέχωση ΜΕΘ, η ανάγκη να ανοίξουν «χτες» μονάδες και νοσοκομεία που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Εν μέσω πανδημίας, και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις.

Τι προκύπτει από το λογαριασμό; Οτι αν αφαιρέσει κανείς τα προσωρινά και ανεπαρκή μπαλώματα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει όπως - όπως τα χάλια, το 2021 οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι ακόμα πιο κάτω κι από φέτος κατά 572 εκατομμύρια ευρώ!


Eurokinissi

Τα στοιχεία με το νέο «τσεκούρι» στην Υγεία, εν μέσω πανδημίας, κυριολεκτικά σοκάρουν. Ορισμένα ενδεικτικά:

-- Οι μεταβιβάσεις στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπονται από 608 εκατ. ευρώ το 2020 σε 300 εκατ. ευρώ για το 2021, ή αλλιώς μειωμένες κατά 50,6%!

Μάλιστα, τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, που σημαίνει ότι πέραν της πανδημίας η πραγματική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος περιορίζεται μόλις στα 130 εκατ. ευρώ, ακόμα πιο κάτω και από το 2019, που ήταν 171 εκατ. ευρώ!

-- Την ίδια στιγμή, οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του Οργανισμού, θα ανέλθουν το 2021 στο ποσό των 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Ετσι, χάριν της αιματηρής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι πληρώνουν αδρά για την κάλυψή τους, ο ΕΟΠΥΥ, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, θα εμφανίσει πλεόνασμα 263 εκατ. ευρώ φέτος και 248 εκατ. ευρώ το 2021.

-- Οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περικόπτονται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μείωση κατά 39% μέσα σε ένα έτος!

-- Για τα νοσοκομεία οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό από 1,236 δισ. το 2020, προβλέπεται να φτάσουν στα 1,310 δισ. το 2021, θηριώδης «αύξηση»... 70 όλων κι όλων εκατ. ευρώ, που δεν φτάνει ούτε... για τα τσιρότα!

-- Η φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται μειωμένη κατά 130 εκατ. ευρώ (από τα 2,488 δισ. στα 2,358), και οι λοιπές παροχές ασθένειας κατά 96 εκατ. (από τα 2,030 δισ. στα 1,934).

-- Ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων, που μεταξύ πολλών άλλων προορίζεται για «δαπάνες για εξοπλισμό των νοσοκομείων», προβλέπεται μειωμένος κατά 10 εκατομμύρια, στα 60 εκατομμύρια ευρώ!

Και όλα αυτά φυσικά όχι μόνο όταν είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η πανδημία δεν θα «εξαφανιστεί» από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά και με δεδομένο ότι επειδή ακριβώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το σύστημα Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου», οι ανάγκες την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού τα προβλήματα θα συσσωρεύονται.

Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκει και με το παραπάνω λεφτά για να χρυσώσει ξανά τους κλινικάρχες, να προχωρήσει το άνοιγμα νέων «χρυσοφόρων» πεδίων για το κεφάλαιο στην Υγεία. Το έγκλημα απέναντι στην υγεία του λαού συνεχίζεται και πρέπει να βρει απέναντί του αποφασιστικά τον λαό.


Συνεχίζεται το τσάκισμα συντάξεων και κοινωνικών δαπανών

Μειωμένη κατά 2,067 δισ. ευρώ (-12,4%) θα είναι η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2021 σε σύγκριση με φέτος, και αυτό παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων το επόμενο έτος, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της απονομής οριστικών συντάξεων που εκκρεμούν χρόνια, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση.

Η μείωση αυτή, από τα 16,703 δισ. ευρώ το 2020 στα 14,636 δισ. το 2021, αν και εξηγείται κατά ένα μέρος από την καταβολή φέτος των αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ (αποφάσεις ΣτΕ), εντούτοις είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την κρατική χρηματοδότηση για συντάξεις το 2019 κατά 204 εκατομμύρια ευρώ (14,840 δισ. το 2019). Σημειώνεται πάντως ότι στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνεται και η κάλυψη των συντάξεων του Δημοσίου ως εργοδότη και δεν αποτελούν καθαρή χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση και εδώ αποτυπώνεται η διαρκής τάση για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που συμβαδίζει με τη διαρκή μείωση συνολικά των συντάξεων εξαιτίας των διαχρονικών ανατροπών. Οσον αφορά το κονδύλι των επικουρικών συντάξεων, είναι μειωμένο κατά 127 εκατ. ευρώ το 2021 σε σχέση με φέτος, δείχνοντας και εδώ τη διαρκή τους συρρίκνωση.

Πάντως και του χρόνου, παρά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με βάση τον προϋπολογισμό, το συνολικό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) παρουσιάζεται θετικό και θα έχει πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων σε βάρος των κοινωνικών αναγκών συνεχίζεται και αυτή απρόσκοπτα. Απ' αυτό το πλεόνασμα τα 418 εκατ. ευρώ θα τα παρουσιάσει ο ΕΦΚΑ.

Σε κατάρρευση οδηγούνται το 2021 τα έσοδα του ΟΑΕΔ από εισφορές, μετά την ελάφρυνση κυρίως των επιχειρήσεων κατά 3 μονάδες στις ασφαλιστικές τους εισφορών, που αφαιρούν από τον Οργανισμό το ποσό των 816 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ετσι, τα έσοδα του ΟΑΕΔ μειώνονται το επόμενο έτος στα 998 εκατ. ευρώ, από 1,677 δισ. ευρώ φέτος. Η απώλεια εκτιμάται στα 679 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό στο 40,5%! Την «τρύπα» αυτή η κυβέρνηση θα την καλύψει με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 571,2 εκατ. ευρώ απευθείας στον Οργανισμό ενώ ποσό 244,8 εκατ. θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, με βάση και τον νόμο 3863/2010, ως κοινωνικός πόρος. Αποδεικνύεται έτσι ότι τις ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι ως φορολογούμενοι.

Επιπλέον, μειώνονται και τα επιδόματα ανεργίας από τα 2,148 δισ. ευρώ στα 1,328 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, το μοναδικό κονδύλι που αυξάνεται είναι αυτό των προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία κατευθύνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, από τα 453 εκατ. φέτος στα 500 εκατ. ευρώ το 2021. Αυτά όταν και με τα αυξημένα κονδύλια φέτος λόγω πανδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ και ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το ύψος της ανεργίας του χρόνου είναι στο 17,9% του εργατικού δυναμικού!

Και ενώ οι συντάξεις και γενικά οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας συνεχίζουν να συρρικνώνονται, για άλλη μια χρονιά οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης προς το ΑΚΑΓΕ, το οποίο το 2021 θα αυξηθεί στα 394 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. φέτος. Ενα ετήσιο χαράτσι που η κυβέρνηση με βάση τους σχεδιασμούς της θα το χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και να καλύψει το «κόστος μετάβασης», προκειμένου τα κοράκια του χρηματιστηριακού τζόγου και οι καπιταλιστές να βάλουν στο χέρι τους πόρους της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο από το σκέλος της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, όσο και από το πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για το 2021, δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» διαπιστώνεται ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Πτωχευτικός Κώδικας, για τον οποίο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, εκκρεμεί το «παράγωγο δίκαιο», συγκεκριμένα 53 υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των επενδυτών και την «επιτυχή κατάληξη» των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνεται ότι η αναβολή πληρωμών για δάνεια λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, για την ώρα έχει συμβάλει στην προστασία του ισολογισμού των τραπεζών, ωστόσο η άρση των σχετικών (προσωρινών) ρυθμίσεων ενδέχεται να δημιουργήσει και νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται λόγος για την ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων, που θα διευκολύνουν τους τραπεζικούς ομίλους στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω νέων κρατικών παρεμβάσεων και ενισχύσεων.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους (οι αναλύσεις έχουν ορίζοντα το 2060), αποδίδει ειδικό βάρος και εύσημα στο πόρισμα Πισσαρίδη, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι χαμηλής ανάκαμψης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, τα σενάρια αυτά (μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, μελλοντικά ύψη επιτοκίων και δανειακών αναγκών) υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στην αναπτυξιακή ατζέντα που εκπονήθηκε από την «Επιτροπή Πισσαρίδη», επισημαίνοντας ακόμη ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ θα είναι μια «μεγάλη ευκαιρία» από αυτή την άποψη.

Με μπούσουλα τα όσα συστήνει η «Επιτροπή Πισσαρίδη» - ένα κυριολεκτικό ξεσάλωμα απέναντι στην Ασφάλιση, στα εργασιακά δικαιώματα και για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε λογής «διευκολύνσεις», προνόμια και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε κράτος, δικαιοσύνη κ.ο.κ. - η κυβέρνηση έστειλε το σχέδιο ανάκαμψης στην Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες, ενώ τη βδομάδα που έρχεται αναμένεται να το δώσει στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε και τις εκθέσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων» για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», η αποκατάσταση των οποίων θα απαιτεί τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα δεκαετιών.

Οπως χαρακτηριστικά συμπεραίνεται στην έκθεση για τον μηχανισμό: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».

Στο «διά ταύτα», η Κομισιόν «θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ