Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι γίνεται με τα sms;

Ανάμεσα στα πολλά που ειπώθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση, ή που «διέρρευσαν» στον Τύπο για να δικαιολογηθεί το όργιο της καταστολής στη συγκέντρωση στις 17 Νοέμβρη, είναι και κάποιες αναφορές σε «παραπλανητικά sms του ΚΚΕ». Η αρχή έγινε με δημοσιεύματα σχετικά με την πρωινή συγκέντρωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ, τα οποία επικαλούνταν «πηγές» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες «περίπου 200 άτομα είχαν μετακινηθεί στέλνοντας τον κωδικό "1" στο 13033». Στη συνέχεια, το ίδιο το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms». Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε μπουρδουκλωθεί τις πρώτες μέρες του lockdown γύρω από την τύχη των sms μετακίνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «εστάλησαν 1 εκατομμύριο sms για σωματική άσκηση στις 8/11», παραδεχόμενος δηλαδή ένα ευρύτατο φακέλωμα πολιτών και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Στη συνέχεια έσπευσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να διαβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα», δηλαδή ότι δεν εντοπίζονται πόσα μηνύματα στέλνονται για κάθε κατηγορία μετακίνησης. Σημειώνεται ότι στο ενημερωτικό έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα από τα μηνύματα, αναφέρεται ότι «όταν ο πολίτης λαμβάνει την απάντηση στο κινητό του, τα προσωπικά του δεδομένα είτε διαγράφονται είτε ανωνυμοποιούνται και τηρούνται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς». Οταν λοιπόν η κυβέρνηση χωνέψει το γεγονός ότι η απαγόρευση που επέβαλε στις 17 Νοέμβρη έσπασε στην πράξη από την αποφασιστικότητα του οργανωμένου εργατικού κινήματος, ας δώσει και μια πειστική εξήγηση σχετικά με τις παραπάνω αντιφατικές τοποθετήσεις...

Μαθήματα...

Νωπά είναι ακόμα τα ...ατράνταχτα κυβερνητικά επιχειρήματα ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις πριν από μερικές βδομάδες. Ενα από αυτά ήταν ότι όσο οι μαθητές των δημόσιων σχολείων κάνουν καταλήψεις και χάνουν μάθημα, οι μαθητές στα ιδιωτικά «προοδεύουν». Οπότε - έλεγε η κυβέρνηση - οι κινητοποιήσεις «πλήττουν τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών». Ηταν μια ακόμα χυδαία προσπάθεια να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα και να φορτωθεί η άγρια ταξικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία έχει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, σε όσους αγωνίζονται ενάντια στις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Σήμερα, λοιπόν, την ίδια στιγμή που οι μαθητές των δημόσιων σχολείων περιμένουν με τις ώρες πάνω στις οθόνες τους βλέποντας ένα μονότονο «connecting», που μαζεύονται ακόμα και στις ...αυλές των καφενείων για να έχουν σήμα, που σε πολλές περιπτώσεις στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως ένα λάπτοπ ή ένα τάμπλετ για να μπουν στην τηλεκπαίδευση, τα ιδιωτικά σχολεία, με το ανάλογο βέβαια αντίτιμο, δεν φαίνεται να έχουν τέτοια προβλήματα...

... αθλιότητας

Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, εξαίρεσε τους σχολάρχες ακόμα και από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα με τα δημόσια για την τηλεκπαίδευση, προφανώς για να αποφύγουν το «φρακάρισμα» και τις διαρκείς διακοπές, δουλεύοντας σε άλλες εφαρμογές, με λιγότερη «κίνηση». Κάποια παιδιά λοιπόν ταλαιπωρούνται και «μένουν πίσω» στα μαθήματα με ευθύνη της κυβέρνησης και κάποια άλλα δεν χάνουν μάθημα, αφού οι οικογένειές τους έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Ακόμα και μπροστά σε αυτή την κατάσταση, όμως, η κυβέρνηση προκαλεί, αντί να βάζει την ουρά στα σκέλια. Οπως ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, που ισχυρίζεται ότι αυτή η κατάσταση είναι «άλλο ένα παράδειγμα της δύναμης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας»! Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν οι απολογητές αυτής της βάρβαρης πολιτικής...

Εκτός πραγματικότητας

Σχολιαστής σε ενημερωτικό πάνελ, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ, είπε: «Σας ενόχλησε, και δικαίως, η κα Εβερτ - το τι είπε ο κ. Καραθανασόπουλος στη Βουλή δεν σας ενόχλησε;»... Το ίδιο αναπαράγουν, με άλλα λόγια, και στελέχη της ΝΔ κ.ά. Η κουτοπονηριά βγάζει μάτι. Γιατί; Από τη μία έχουμε μία τοποθέτηση αντιδημάρχου του δήμου Αθηναίων που αναφερόμενη στους διαδηλωτές του ΚΚΕ τούς είπε «τρωκτικά» και «κατσαρίδες». Δεν μιλάμε για ένα απρεπές σχόλιο. Το ενοχλητικό δεν ήταν η έλλειψη αβρότητας, αλλά ότι το σχόλιο έχει ρατσιστικά, ναζιστικά χαρακτηριστικά. Αν ακόμα και τώρα δεν ξέρουν η κυρία και οι σχολιαστές ποιοι έκαναν τέτοιες αναφορές, ας ψαχτούνε... Από την άλλη έχουμε ένα απρεπές αλλά πολιτικό σχόλιο βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος ανακάλεσε, ως προς τη λέξη προφανώς και όχι ως προς την ουσία της «πολιτικής ανοησίας», την οποία και καταλόγισε σε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (αυτό ξεχνούν να το αναφέρουν οι πολύπειροι σχολιαστές). Πώς συμψηφίζονται αυτά τα δύο, μόνο κάποιοι παπαγάλοι μπορεί να μας πουν... Το χειρότερο είναι ότι με τέτοιους γελοίους ακροβατισμούς τελικά «ξεπλένεται» ο ακροδεξιός οχετός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 21/11

1694 Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολτέρος.

1831 Οι υφαντεργάτες της Λυών της Γαλλίας ξεσηκώνονται διεκδικώντας σταθερούς μισθούς (κάτι που οι εργοδότες αρνούνταν επικαλούμενοι τις αρχές της Γαλλικής - αστικής - Επανάστασης και την ελευθερία της αγοράς). Τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει 20.000 στρατιώτες εναντίον τους, καταστέλλοντας την εξέγερση.

1878 Ξεκινά ο δεύτερος βρετανοαφγανικός πόλεμος, που διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια και έληξε με νίκη του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1915 Γαλλοβρετανικός στόλος καταλαμβάνει τη Μήλο σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1939 Συλλαμβάνεται ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Με το χτύπημα αυτό, η δικτατορία Μεταξά πετυχαίνει να ολοκληρώσει τη σύλληψη όλων σχεδόν των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχαν εκλεγεί στο 6ο Συνέδριο. Σχηματίζεται Κεντρική Επιτροπή από τους Δημήτρη Παπαγιάννη, Χρήστο Κτιστάκη, Χρήστο Κανάκη και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που συνεχίζει τη δράση της μέχρι τους πρώτους μήνες της Κατοχής (1941) και είναι γνωστή ως η «Παλιά Κεντρική Επιτροπή».

2000 Πεθαίνει ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος - ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης.

Κυριακή 22 Νοέμβρη

1808 Γεννιέται ο Βρετανός Τόμας Κουκ, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο.

1897 Υπογράφεται η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897).

1890 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (το 1944 - 1946 και το 1959 - 1969).

1916 Αυτοκτονεί ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον.

1938 Δολοφονείται από τη μεταξική δικτατορία με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.

1940 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κορυτσά (ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-1941).

1941 Ανοίγει ο παγόδρομος μέσω της λίμνης Λαντόγκα προς το πολιορκημένο από τους Γερμανούς και Φινλανδούς Λένινγκραντ («δρόμος της ζωής»).

1943 Ο Λίβανος, που έως τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία, κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1954 Η ΚΕ του ΚΚΕ υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις οπορτουνιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ αποφασίζει να αποσύρει το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που είχε τεθεί σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση.

1963 Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.

1975 Ο Χουάν Κάρλος ο Α' αναγορεύεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1990 Μην έχοντας την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησης, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτείται, ύστερα από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org