ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
Ανησυχούν και σχεδιάζουν αντιλαϊκά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ανησυχία του για την ικανότητα της αστικής τάξης να διαχειριστεί προς όφελός της την κρίση και να ελέγχει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, εκφράζει από το χτεσινό οπισθοσέλιδο η εφημερίδα «Τα Νέα». Γράφουν μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου. Οχι μόνο λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας ή των συντεχνιών - όπως θέλει το βλέπει ο καθένας. Αλλά επειδή κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος ή ικανός να την ελέγξει [...] (το μόνο που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι) πώς προτίθεται η κυβέρνηση να ξαναπάρει τα πράγματα στα χέρια της. Τι θα κάνει δηλαδή, για να ανακτήσει ένα στοιχειώδες πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο, που θα της επιτρέψει όχι μόνο να εφαρμόσει την πολιτική της αλλά και να εξαντλήσει την τετραετία. Διότι, κακά τα ψέματα, η εικόνα που δίνει σήμερα είναι μια εικόνα πλήρους αδυναμίας απέναντι σε μια κοινωνία που κινείται στα όρια της έκρηξης [...] Μήπως το άμεσο ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας νέας, ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας; Και μήπως τότε η πλειοψηφία αυτή μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσα από ένα "διπλό ναι"; Και εκλογές και συγκυβέρνηση...». Είναι φανερός ο φόβος των αστών για τις εργατικές κινητοποιήσεις, την οργανωμένη έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας, στην οποία πρωτοστατεί το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ. Οπως είναι φανερός ο τρόμος τους μπροστά στα κλιμακούμενα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, τα προπαγανδιστικά επιτελεία των αστών δε διστάζουν να υπαγορεύουν απευθείας τη θέση τους στο πολιτικό προσωπικό, με άρθρα όπως αυτό των «Νέων», που λέει εκλογές και συγκυβέρνηση για να ξεγελαστεί ο λαός και να κερδίσει χρόνο η αστική τάξη στη διαχείριση της κρίσης. Να πώς στρώνεται λίγο λίγο ο δρόμος για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και, ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ποιος είναι ο στόχος τους: Η ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων και η σωτηρία του κεφαλαίου. Να τους χαλάσει τα σχέδια ο λαός. Με ισχυρό ΚΚΕ και κουρεμένα γουλί τα αστικά κόμματα και τις παραφυάδες τους, να φέρει με την πάλη του τα πάνω - κάτω.

«Εθνο»-προβοκάτσιες

Συστηματικά εδώ και καιρό τα αστικά ΜΜΕ δηλητηριάζουν τη λαϊκή συνείδηση με την ιδέα του «συστημικού» ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που περιφρουρεί το αστικό Κοινοβούλιο και σώζει το αστικό σύστημα. Από την προβοκάτσια ολκής δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει το «Εθνος», που με δύο χτεσινά σχόλιά του προχωρά ένα ακόμα βήμα παραπέρα αφήνοντας άθλια υπονοούμενα για συνεννόηση με την αστυνομία και άλλα παρόμοια. Στο πρώτο σχόλιο με τον τίτλο «Περιφρούρηση» σημειώνονται τα εξής: «Μια άκρως εντυπωσιακή... ηρεμία, παρά τον τεράστιο όγκο του κόσμου, επικρατούσε στη συγκέντρωση των απεργών στην πλατεία Συντάγματος μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Αιτία η οργανωμένη περιφρούρηση των μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα δεν άφηναν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στη Βουλή. Γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι, όταν τελείωσε η συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον πρωθυπουργό, η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε δηλώσεις στις κάμερες για τη συνάντηση και έπειτα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατέβηκε στην πλατεία. Σε χρόνο-μηδέν τα μέλη του ΠΑΜΕ απομακρύνθηκαν από τη συγκέντρωση και εν συνεχεία ξεκίνησαν τα επεισόδια. Τυχαίο;». Και αμέσως μετά ακολουθεί δεύτερο, εξίσου βρώμικο και άθλιο με τίτλο «Εύσημα στο ...ΠΑΜΕ»: «Νωρίτερα, πάντως, χθες το πρωί, στο περιστύλιο της Βουλής, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν η αστυνομία έχει έρθει σε κάποια είδους συνεννόηση με το ΠΑΜΕ. Εκείνος απάντησε ότι όσο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο το ΠΑΜΕ, η αστυνομία... δεν χρειάζεται!». Ο λαός όμως δεν πέφτει στη λούμπα. Γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι - ταξικοί - εχθροί του.

Βρωμιά χωρίς προηγούμενο

Σε ένα ραδιοφωνικό πηγαδάκι που έστησαν χτες ο Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ και οι αισχροί σαλτιμπάγκοι που αυτοαποκαλούνται «θεατρική ομάδα» και παρουσιάζουν στον ίδιο σταθμό την εκπομπή «Το Ιδρυμα», έριχναν χτες το μεσημέρι νερό στο μύλο της προβοκάτσιας που ακολούθησε, λέγοντας ότι «τα χημικά της αστυνομίας είναι καλύτερα από τα κοντάρια του ΠΑΜΕ» και ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί «κόκκινη δύναμη καταστολής». Η βρωμιά και το μίσος τους για το ταξικό κίνημα είναι τέτοιο, που δε διστάζουν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο να δικαιολογήσουν την επίθεση στο λαϊκό κίνημα από τους μηχανισμούς του κράτους, ταυτίζοντας το ΠΑΜΕ με τις δυνάμεις καταστολής. Είναι κομμάτι της προπαγάνδας που θέλει το λαό στη γωνία, τσακισμένο και τρομαγμένο, για να γλεντάνε τα αφεντικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι συντελεστές και ο ίδιος σταθμός ακολουθούν την ίδια προβοκατόρικη τακτική. Ο λαός είναι αυτός που φοβούνται και από το λαό τελικά θα βρουν το δάσκαλό τους η πολιτική και η βρωμιά που υπερασπίζονται.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για να 'ναι νικητής ο λαός

Στις 48 ώρες της μεγάλης απεργιακής μάχης που δόθηκε με απόλυτη επιτυχία από τις ταξικές δυνάμεις σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, στις συγκλονιστικές διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα, στην περικύκλωση της Βουλής, που παρά το δολοφονικό χτύπημά της, ολοκληρώθηκε με τους όρους και τον τρόπο που το ταξικό κίνημα ξέρει να οργανώνει και να περιφρουρεί τους αγώνες του, έγινε ακόμα πιο καθαρό πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί!

Η ταξική πάλη οξύνεται και η εκτίμηση πως «όταν ο λαός θέλει, μπορεί» θα γίνει ισχυρότερη στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά. Κάτω, όμως, από ορισμένες προϋποθέσεις. Οτι αυτές τις κρίσιμες ώρες η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα, ξεπερνώντας διάφορες αυταπάτες, όπως και φοβίες, αποφασίζει να συνεχίσει να παρεμποδίζει ως και την ανατροπή της τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν, ότι θα αντεπιτεθεί για να ανατρέψει συθέμελα το ξεπερασμένο και αντιδραστικό αυτό καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, πλατιά οργάνωση στα συνδικάτα, σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και προσανατολισμένη ταξικά δράση των συνδικάτων. Σημαίνει ότι μεγάλες - ακόμα περισσότερες - μάζες εργατών, ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων θα εγκαταλείψουν αποφασιστικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν θα εγκλωβιστούν στα διάφορα κόμματα που δρουν συμπληρωματικά στο δικομματισμό, θα κάνουν πέρα τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ στην πάλη που επινίκιό της θα έχει το λαό στην εξουσία.

Το λαϊκό κίνημα έδειξε ήδη ότι μπορεί να κάνει αποφασιστικά αυτά τα βήματα. Τώρα μπορεί να γίνει ένα άλμα. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που χρόνια τώρα διαχώρισαν τη θέση τους από τον εργατοπατερισμό, που πάλεψαν κατά της ταξικής υποταγής, οργάνωσαν την αντίσταση των εργατών, υπερασπίστηκαν κατακτήσεις, δυνάμωσαν την ταξική γραμμή μέσα στα συνδικάτα. Το ταξικό κίνημα έχει στον μέχρι τώρα απολογισμό του σημαντικές μάχες που δόθηκαν παρά τον αρνητικό συσχετισμό. Ο προσανατολισμός του είναι η εγγύηση για τη συνέχεια, η βεβαίωση ότι σ' αυτόν τον δρόμο με ακόμα πιο ενισχυμένες δυνάμεις πρέπει να συνεχιστεί η πάλη, για να χτιστεί η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, ένα πανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο από τη λογική ότι πρέπει να υπάρχει ο καπιταλιστής και το κέρδος του για να έχουν ο εργαζόμενος και τα λαϊκά στρώματα δουλειά, ζωή και μέλλον. Που θα 'χει σημαία του το σύνθημα: «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Ενα κίνημα που όπως αναφέρεται στο ψήφισμα των απεργιακών συγκεντρώσεων θα αποτελείται από σωματεία μαζικά, δεμένα με τους τόπους δουλειάς που θα κινητοποιούν και θα στηρίζονται στα μέλη τους. Θα αποφασίζουν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και θα ενδιαφέρονται για όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Η μέχρι τώρα εξέλιξη της ταξικής πάλης έχει δημιουργήσει βάσεις για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, υπηρεσία, εργοστάσιο, γιαπί, σχολειό, χωράφι, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις, αρχαιρεσίες. Σ' αυτό το δρόμο οργανώνεται και θα ενισχύεται η λαϊκή συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, μαζί με τις συσπειρώσεις φοιτητών-σπουδαστών, μαζί με την ΟΓΕ. Σ' αυτό το δρόμο πρωτοστατεί το ΚΚΕ, η αποφασιστική ενίσχυση του οποίου είναι όρος για το άλμα μπροστά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org