ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν των 10 ΕΠΟΝιτών - ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών τον Ιούλη 1944 στο σπιτάκι (κάστρο) της οδού Μπιζανίου Καλλιθέας. Το πρόγραμμα αρχίζει το Σάββατο 25 - 10 - 97 στις 6 μ.μ.,με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων. Τη δεύτερη μέρα, Κυριακή 26 - 10 - 97,στις 10 π.μ.,συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη και πορεία προς την οδό Μπιζανίου. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο λαός της περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους τους πεσόντες.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη τοπική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο), θα γίνουν ομιλίες για το Επος του Αλβανικού Μετώπου και της Αντίστασης, καθώς και κατάθεση στεφανιών. Δεν πρέπει να λείψει κανείς.

- Ακόμη, έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τον αντιφασιστικό αγώνα 1940 - '44, στο παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου θα λειτουργήσει από 25 έως 29 - 10 - 97 από τις 9.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5 - 8 μ.μ.,που διοργανώνεται από το Δήμο Χαλανδρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς - μέλη του, να πάρουν μέρος στην τοπική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει την Τρίτη 28 - 10 - 97.Προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος.
Εκδρομή της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδρομή στο Πήλιο, που θα γίνειΣάββατο - Κυριακή 1 και 2 Νοέμβρη 1997.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.,δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 28 - 10 - 97. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526 και 52.30.534. Επίσης διοργανώνει ταξίδι στη Μόσχα από τις 5 έως 11 Νοέμβρη 1997.Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 - 10 - 97,πληροφορίες στα ίδια τηλέφωνα.

53 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ"
Φωτεινό παράδειγμα η θυσία των "11"

Παλιοί αγωνιστές, αλλά και πολλοί νέοι συμμετείχαν στις 3ήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που έγιναν στο Κερατσίνι. "Απ' τη θυσία τους αντλούμε δύναμη", επισήμανε ο Νίκανδρος Κεπέσης

Συμπληρώθηκαν φέτος 53 χρόνια απ' τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ εναντίον γερμανικών στρατευμάτων στην "Ηλεκτρική" στο Κερατσίνι. Τότε που 11 παλικάρια του ΕΛΑΣ θυσίασαν τη ζωή τους, στην προσπάθεια να μην καταστραφεί από τους Γερμανούς το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος που ηλεκτροδοτούσε την Αθήνα και τον Πειραιά. Ο Δήμος Κερατσινίου, σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ, οργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να τιμήσει τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν.

Την Κυριακή, μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε πορεία από το δημαρχείο Κερατσινίου προς το μνημείο των νεκρών. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πολλοί επιζώντες αγωνιστές συγκεντρώθηκαν έξω απ' το δημαρχείο, αλλά και πολλοί νέοι που θέλησαν να μάθουν από πρώτο χέρι το χρονικό της μάχης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, πήραν μέρος στην πορεία σχολεία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, δίνοντας το δικό τους στίγμα στην εκδήλωση.

"ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", ήταν το σύνθημα που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της πορείας. Οι αγωνιστές, στη συνέχεια, τραγούδησαν αντιστασιακά τραγούδια και η πορεία κατέληξε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων της μάχης.

Αντλούμε δύναμη απ' τη θυσία τους

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μ. Μάλης,εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου. Αρχικά, ο Μ. Μάλης έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στο χρονικό της μάχης της "Ηλεκτρικής": "Τα χαράματα της 13ης του Οκτώβρη, οι Γερμανοί, αφού ανατίναξαν το εργοστάσιο της ΣΕΛΛ, πήραν το δρόμο για το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Εκεί, όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η μάχη κράτησε περίπου δυόμισι ώρες. Την ώρα που η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της, έντεκα ΕΛΑΣίτες έπεφταν νεκροί. Το εργοστάσιο, όμως, τελικά σώθηκε. Αν το εργοστάσιο καταστρεφόταν, όλο το Λεκανοπέδιο θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. Το λιμάνι θα υπολειτουργούσε, ενώ δε θα λειτουργούσε ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομός, αλλά και το τραμ που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνας - Πειραιά"...

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα γνωστά και άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα και αιτήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. "Εχουν δοθεί παχυλές συντάξεις σε δήθεν αντιστασιακούς, ενώ εμείς εισπράττουμε μαζί με τους εργαζόμενους τις συνέπειες της λιτότητας", επισήμανε. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο γνωστό αίτημα του κερατσινιώτικου λαού να κλείσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που μολύνει την περιοχή.

Παρών στην εκδήλωση και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Κεπέσης,ο οποίος τόνισε: "Ηρθαμε να αντλήσουμε δύναμη από τη θυσία τους και να ανανεώσουμε τον όρκο μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή μας". Ο Ν. Κεπέσης επισήμανε ακόμα την ανάγκη να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ κάλεσε τους νέους ν' αγωνιστούν ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Γ. Χάσκας,που χαιρέτισε την εκδήλωση είπε πως θα υποβάλει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να καθιερωθεί η 13η Οκτώβρη, μέρα τοπικής αργίας.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Σ. Κωτσαντής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,οι δήμαρχοι Περάματος, Νίκαιας και Δραπετσώνας, η Ελένη Παπαδοπούλου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Κερατσινίου, η Αχτιδική Επιτροπή Α Πειραιά του ΚΚΕ, οι ΚΟ Κερατσινίου και Περάματος του ΚΚΕ, η ΚΝΕ Κερατσινίου, Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι φορείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΠΙΤΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 21.10.97 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα παιδιά της: Τζένη και Τάσος Παπαδημητρίου, Κώστας Βρεττάκος.

Τα εγγόνια της: Δημήτρης και Τζένη, Νικηφόρος, Αλεξάνδρα.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Η οικογένεια δε θα δεχθεί συλλυπητηρίους επισκέψεις στο σπίτι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ