ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδια για συνομιλίες και κλιμάκωση των επιχειρήσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΖΥΡΙΧΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα την καταστολή της δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) κατέληξε χτες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας στο Παρίσι.

Ο Αμερικανός υπουργός, Αστον Κάρτερ, ανήγγειλε μάλιστα νέα Σύνοδο των ομολόγων του, σε τρεις βδομάδες στις Βρυξέλλες, σε ένα διευρυμένο σχήμα 26 από τις περίπου 60 χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ που συμμετέχουν «πιο δραστήρια» στο συνασπισμό των ΗΠΑ κατά - υποτίθεται - των τζιχαντιστών. Στη συνάντηση των Βρυξελλών, ο Κάρτερ απηύθυνε πρόσκληση και στον Ιρακινό υπουργό Αμυνας.

Ο Κάρτερ σημείωσε πως στη συνάντηση του Παρισιού ζητήθηκε η αύξηση της στρατιωτικής συνδρομής των δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς σχεδιάζεται η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε θέσεις τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαφωνίες και μετά τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ

Το ίδιο 24ωρο, στη Ζυρίχη οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιχειρούσαν να λύσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 του μήνα στη Γενεύη, μεταξύ συριακής κυβέρνησης και μίας αντιπροσωπείας της «συριακής αντιπολίτευσης» που συγκροτήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας υπό τη στενή παρακολούθηση της σαουδαραβικής μοναρχίας. Οι δύο υπουργοί διαφωνούν ως προς τη σύνθεση της «αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας», αν και ο Λαβρόφ επέμεινε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδια να καθυστερήσουν οι συνομιλίες το Φλεβάρη. Ο Κέρι, από την πλευρά του, απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, Τζον Κίρμπι, κάλεσε τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή που έχει στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ώστε να επιτρέψει ανεμπόδιστα την «απρόσκοπτη, διαρκή, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους Σύρους»...

Ο Λαβρόφ φέρεται πως επέμεινε στη διεύρυνση της αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας και ο Κέρι επέμεινε πως «δεν είναι πρόβλημα» η συμμετοχή του Μοχάμεντ Αλούς, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης τζιχαντιστών «Στρατός του Ισλάμ», που στηρίζεται από τη Σ. Αραβία και την Τουρκία.

Την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με εισήγηση του ειδικού απεσταλμένου του στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, καθώς το ανεπίλυτο αυτό ζήτημα έχει καθυστερήσει την αποστολή επίσημων προσκλήσεων από τον ΟΗΕ στις αντιπροσωπείες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Ριγιάντ Χιτζάμπ, που λανσάρεται ως επικεφαλής της «αντιπροσωπείας» της συριακής αντιπολίτευσης που καθορίστηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ, δήλωσε χτες πως σε περίπτωση που επιχειρηθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες της 25ης Γενάρη και «τρίτο μέρος» (υπονοώντας τους Κούρδους της Συρίας...), τότε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία του δε θα συμμετάσχουν σε αυτές...

Πληροφορίες για τουρκική χερσαία επέμβαση

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν χτες την εισβολή «μεγάλου αριθμού τουρκικών δυνάμεων» στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς (κοντά στα σύνορα με την Τουρκία), δίχως να συναντήσουν «καμία αντίσταση» από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που βρίσκονται στην περιοχή. Σχετικό χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» σημειώνει ότι η επιχείρηση έγινε «λίγο πριν τις συνομιλίες της 25ης Γενάρη», σε μία προφανή προσπάθεια της Αγκυρας να δείξει τα συμφέροντά της στην περιοχή και να πάρει τα μέτρα της για να προλάβει εξελίξεις. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι την Τρίτη, τουρκικά στρατεύματα βομβάρδισαν το στρατηγείο των Κούρδων μαχητών της Συρίας που απαρτίζουν τις λεγόμενες «Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας» (YPG), στη μεθοριακή συριακή πόλη Ταλ Αμπγιάντ, παρατηρώντας ότι η ανυπαρξία αντίδρασης των τζιχαντιστών στην τουρκική εισβολή επιβεβαιώνει όσους μιλούν για την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και το «Ισλαμικό Κράτος»...

Επιβεβαιώνουν το θάνατο του «Τζιχάντι Τζον»

Στο μεταξύ, στο τελευταίο 13ο τεύχος της περιοδικής ηλεκτρονικής έκδοσης των τζιχαντιστών του ΙΚ, Dabiq, επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Βρετανο-κουβεϊτιανού δήμιου της οργάνωσης, γνωστού ως «Τζιχάντι Τζον» (κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουάτζι), σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβρη στη βόρεια Συρία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενοπλοι «γάζωσαν» φοιτητές μέσα σε πανεπιστήμιο

Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, δεκάδες οι τραυματίες

Λίγο μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο κοντά στην Πεσαβάρ
Λίγο μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο κοντά στην Πεσαβάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν, μετά από επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε χτες το πρωί στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν, στα περίχωρα της πόλης Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική περιοχή του Πακιστάν. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν πακιστανικά ΜΜΕ, το πιο πιθανό ήταν ο τραγικός απολογισμός να αυξηθεί καθώς επιζώντες έκαναν λόγο μέχρι και για 50 άτομα που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Η επίθεση έγινε λίγο πριν από την έναρξη προγραμματισμένης εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον ακτιβιστή Μπάτσα Χαν (από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο). Οκτώ - δέκα ένοπλοι που είχαν μπει στην πανεπιστημιούπολη άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, την ώρα που πάρα πολλοί φοιτητές έβγαιναν από τις εστίες.

Στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 3.000 άτομα ενώ, ειδικά χτες, αναμένονταν εκατοντάδες ακόμα στο χώρο για να πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αστυνομίας αλλά και μαρτυρίες φοιτητών, μεταξύ των νεκρών ήταν ένας 32χρονος βοηθός καθηγητή που δίδασκε Χημεία αλλά και ένας φοιτητής. Μαρτυρίες εμφανίζουν τον καθηγητή να σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποκρούσει ένοπλα τους επιτιθέμενους.

Μετά από αρκετές ώρες, οι αρχές ανέφεραν πως η «επιχείρηση κατά των τρομοκρατών» ολοκληρώθηκε, ανακοινώνοντας ότι σκοτώθηκαν τέσσερις «τρομοκράτες».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με μήνυμά του μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουμάρ Μανσούρ, ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης «Γκιντάρ», που (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) ήταν ενταγμένη στους Πακιστανούς Ταλιμπάν (ΤΤΡ). Ωστόσο, πακιστανικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες στις ιστοσελίδες τους ότι, αργότερα, ο εκπρόσωπος των TTP, Μοχάμεντ Κορασάνι, σε δηλώσεις του καταδίκασε την επίθεση υποστηρίζοντας ότι στρεφόταν «ενάντια στη σαρία» (τον ισλαμικό νόμο) αλλά και προειδοποιώντας ότι «όσοι χρησιμοποιούν το όνομα των Ταλιμπάν θα βρεθούν μπροστά στη Δικαιοσύνη», ως ακόμα μια ένδειξη για το βάθεμα των αντιθέσεων στο εσωτερικό των ισλαμιστικών οργανώσεων της περιοχής.

Η οργάνωση «Γκιντάρ» ήταν υπεύθυνη για το μακελειό που έγινε σε Στρατιωτική Ακαδημία της Πεσαβάρ, το Δεκέμβρη του 2014, σκοτώνοντας περίπου 150 ανθρώπους, κυρίως εφήβους που φοιτούσαν στην ακαδημία. Η πόλη Τσαρσάντα βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την Πεσαβάρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν έντονη παρουσία.

Καταγγέλλοντας την επίθεση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, σημείωσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι και αποφασισμένοι να εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας από την πατρίδα μας». Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες έγινε η 2η τετραμερής συνάντηση Πακιστάν - Αφγανιστάν - Κίνας - ΗΠΑ με στόχο την επανέναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών» μεταξύ Ταλιμπάν και κυβέρνησης του Αφγανιστάν (όπου θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές εστιάζουν την ένοπλη δράση τους). Το ζήτημα της «ασφάλειας» σε Αφγανιστάν και γενικά στη γύρω περιοχή επανέρχεται στο προσκήνιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών όλο και περισσότερο, ενώ διεργασίες φαίνεται ότι υπάρχουν το ίδιο διάστημα και στην πλευρά των ισλαμιστών στη νότια Ασία (όπου Ταλιμπάν και «Ισλαμικό Κράτος» δηλώνουν αλλού να ανταγωνίζονται και αλλού έτοιμοι να συνεργαστούν για τη διεξαγωγή του «ιερού πολέμου»). Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια σειρά από αντιλαϊκές συμμαχίες και επιδιώξεις αναμορφώνονται και οι λαοί της περιοχής καλούνται να οργανώσουν την πάλη τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα, μακριά και ενάντια σε όσους τους επικαλούνται για να σπρώξουν τα δικά τους φονικά σχέδια.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αποκλείει το διάλογο με PKK και HDP

Αύριο η συνάντηση Νταβούτογλου - Μέρκελ στο πλαίσιο του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Γερμανίας - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ούτε η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ούτε και το κόμμα που ελέγχει, ούτε και άλλες δομές (που έχουν σχέση μαζί τους) θα γίνουν ποτέ δεκτοί ως εταίροι. Αυτό το ζήτημα έχει τελειώσει» δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκλείοντας από τη μεριά του το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ ή το ΗDP. «Η οργάνωση, οι βουλευτές και οι δημοτικές αρχές (που ελέγχουν) θα απαντήσουν στη δικαιοσύνη για ό,τι έχουν κάνει. Θα ξαναστήσουμε την (νοτιοανατολική) περιοχή ξανά στα πόδια της, μαζί με το έθνος μας. Θα κάτσουμε να συζητήσουμε με το έθνος και τους πολίτες μας, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εξολοθρεύσουν εντελώς τους τρομοκράτες στην περιοχή και θα αποφασίσουμε τι θα γίνει για (να βρεθεί) μια ριζική λύση σε αυτό το θέμα» συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης.

Η κυβέρνηση μελετά μέτρα με τα οποία θα επιδιώξει συμμαχίες στις συγκεκριμένες επαρχίες της χώρας, αναζητώντας ερείσματα που θα της επιτρέψουν να υπερασπιστεί τα σχέδιά της, σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή θα δυναμώσουν κι άλλο, με πολλές διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται ως προς το ρόλο που «αξίζουν» οι Κούρδοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία και άλλοι σημειώνουν συχνά τη μεγάλη «συμβολή» των Κούρδων στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ ειδικά για το ΡΚΚ, δηλώνουν μεν αλληλέγγυοι στους «κινδύνους» που δέχεται η Αγκυρα, ζητούν δε επανέναρξη του «διαλόγου».

Ετσι, σε δηλώσεις που έκανε προχτές ο Γερμανός πρέσβης στην Αγκυρα, Μάρτιν Ερντμαν, επισήμανε αναφερόμενος στις συγκρούσεις στρατού - ΡΚΚ πως «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί οριστικά και σταθερά μόνο μέσα από μια πολιτική πλατφόρμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ