ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΑΙΓΙΝΑ
Ετοιμόρροπα τα ιστορικά μνημεία

Η αδιαφορία της πολιτείας για τα, ιστορικής μνήμης «Καποδιστριακά» κτίρια, στο νησί της Αίγινας και τα σημαντικά προβλήματα συλλόγων που προωθούν τον πολιτισμό, είναι τα θέματα που απασχολούν το τρίτο μέρος του οδοιπορικού στην Αίγινα

Πίσω από τις ομορφιές του νησιού, κρύβονται χρόνια προβλήματα. Στη φωτογραφία ο ναός της Αφαίας Αθηνάς
Πίσω από τις ομορφιές του νησιού, κρύβονται χρόνια προβλήματα. Στη φωτογραφία ο ναός της Αφαίας Αθηνάς
Αίγινα. Πίσω από τις ομορφιές του νησιού, υπάρχουν χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν κατοίκους και εργαζόμενους σε αυτό. Χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς σύνδεση με τον Πειραιά από τις 8 το βράδυ, με δύο αθλητικά σωματεία που διαλύονται κάτω από την έλλειψη χώρων άθλησης και επιχορήγησης.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα το τρίτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού στην Αίγινα, όπου συζητάμε για τα σημαντικά προβλήματα της διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων, των κατοίκων και της νεολαίας με εκπροσώπους συλλόγων μαζικών φορέων.

Η Αίγινα έχει και έναν πολύ δραστήριο πολιτιστικό, μορφωτικό σύλλογο τον «Καποδίστρια», ο οποίος ιδρύθηκε το 1949, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ιδρυτής του συλλόγου ο κ. Χάνος: «Παρότι μπαινοβγαίναμε στα Μακρονήσια, εμείς ιδρύσαμε το σύλλογο, ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα με μεγάλη δράση. Από το 1979, ο σύλλογος παρουσίασε μια σταθερή ανοδική πορεία. Αλλά για αυτά θα σας μιλήσει ο Βασ. Μουσουλέας, ο οποίος συνεχίζει με μεγάλο ζήλο».

Καμιά ενίσχυση για τον πολιτισμό από την πολιτεία

- Κύριε Μουσουλέα πού δραστηριοποιείται ο σύλλογός σας;

«Εχουμε δραστηριοποιηθεί σ' όλους τους κοινωνικούς τομείς του νησιού. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στα του συλλόγου, αλλά σ' όλα τα συμβαίνοντα στο νησί, όπως για παράδειγμα στο νερό, στη συγκοινωνία, στην αποχέτευση κλπ.».

Ελάχιστες είναι οι επισκευές που έχουν γίνει στο πρώτο κυβερνείο της χώρας, στην Αίγινα, εδώ και 17 χρόνια. (Φωτ. του 1988)
Ελάχιστες είναι οι επισκευές που έχουν γίνει στο πρώτο κυβερνείο της χώρας, στην Αίγινα, εδώ και 17 χρόνια. (Φωτ. του 1988)
- Ποιες είναι οι βασικές ασχολίες του συλλόγου σας;

«Εχουμε πολύ καλό θεατρικό τμήμα, με πολλά πανελλαδικά βραβεία. Εχουμε καλό σκακιστικό τμήμα. Είμαστε μέλος της Ομοσπονδίας, επίσης έχουμε ειδικό τμήμα που απασχολείται με τη δαντέλα το περίφημο "κοπανέλι", που φτιάχνεται μόνο στην Αίγινα, με ευρωπαϊκά βραβεία. Δυστυχώς, όμως, έχουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα».

- Ο Δήμος δεν έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια;

«Μόνο όταν κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις σε συνεργασία, όπως είναι ο ποδηλατικός γύρος της Αίγινας, ο οποίος πραγματοποιείται μαζί και με την ποδηλατική Ομοσπονδία εδώ και 20 χρόνια. Εχει γίνει θεσμός».

- Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας;

«Γύρω στις 10 χιλ. ευρώ, όλα από μας και κάποιες εκδηλώσεις».

- Η Νομαρχία δε βοηθάει;

«Ολη την ώρα μας λέει ότι δεν έχει χρήματα. Αν είχαμε γνωστούς κάτι θα γινόταν. Ετσι δε λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα»;

- Εχετε συμμετοχή στα μεγάλα προβλήματα του νησιού;

«Ασφαλώς. Πέρσι συμμετείχαμε στο κλείσιμο του λιμανιού, όταν διαμαρτυρηθήκαμε για την αύξηση του εισιτηρίου».

- Ποια είναι η παρουσία του δημάρχου σ' αυτές τις κινητοποιήσεις;

«Οι δήμαρχοι προεκλογικά "λύνουν" όλα τα προβλήματα. Αναφέρομαι στην Αίγινα. Οταν εκλεγούν κάνουν πίσω».

- Δίνουν, όμως, το δικαίωμα στον καθένα να σκέπτεται άλλα πράγματα.

«Ετσι είναι. Για παράδειγμα το πρόβλημα των σκουπιδιών, όπου κάθε μέρα κάνουμε εξαγωγή και πληρώνουμε για τη μεταφορά στα Λιόσια περίπου τα 400 ευρώ».

- Υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας των σκουπιδιών;

«Ασφαλώς. Ομως χρειάζεται μελέτη. Ξεκίνησε πριν 10 χρόνια να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας αλλά σταμάτησε. Το εργοστάσιο αυτό θα μπορούσε να παράγει λιπάσματα - νερό για άρδευση κλπ.».

- Γιατί δεν προωθούνται τα προβλήματα;

«Ο εκάστοτε δήμαρχος λέει ότι προσπαθεί. Εμείς όμως δε βλέπουμε κάτι τέτοιο».

- Ο δήμαρχος κινητοποίησε το λαό; Εκλεισε το λιμάνι, τα καταστήματα, τα σχολεία;

«Μέχρι σήμερα κανένας δήμαρχος δεν έκανε δυναμικές κινήσεις. Εμείς μόνοι μας παλεύουμε με τα προβλήματα. Πλήρης αδιαφορία από παντού. Σκεφτείτε ότι έχουμε μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος και το σωματείο θα διαλυθεί, γιατί η πολιτεία δεν το βοηθάει. Γενικά ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στηρίζονται στα "ψώνια". Εμείς για το θέατρο, παρατάμε τις δουλιές μας και τρέχουμε στις πρόβες».

- Υπάρχει θεατρική σκηνή;

«Υπάρχει ένα Δημοτικό Θέατρο, το οποίο εμείς σουλουπώσαμε και έχουμε και μια αίθουσα στο σύλλογο για τις πρόβες».

- Τι γίνεται με τα μνημεία του νησιού;

«Τα καποδιστριακά κτίρια, το Κυβερνείο, η Βιβλιοθήκη είναι ετοιμόρροπα. Υπάρχει 36 χιλ. τόμοι πεταμένοι εδώ και εκεί. Επίσης, η Αίγινα είναι γνωστό ότι έχει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο. Πώς θα τον προστατεύσουμε;».

- Το υπουργείο Πολιτισμού τι λέει; Ηρθε ο υπουργός Πολιτισμού;

«Κανένας δεν έχει έρθει. Να σκεφτείς ότι το Μουσείο του ναού της Αφαίας δε δέχεται επισκέπτες γιατί δεν υπάρχει φύλακας. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα».

Μόνο το ΚΚΕ πήρε θέση για το ζήτημα του νερού

Στην Αίγινα υπάρχουν τέσσερα δημοτικά, τρία γυμνάσια, ένα λύκειο και ένα ΤΕΕ. Για τα προβλήματα της νεολαίας, αλλά και γενικότερα του νησιού μιλήσαμε με τον δάσκαλο Αντώνη Ντελή: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού - μας λέει - είναι το νερό. Το καλοκαίρι είναι δυσεύρετο, το χειμώνα δεν πίνεται γιατί είναι αλμυρό. Μία είναι η λύση: Ενωση με αγωγό από τη Σαλαμίνα. Ολα τα άλλα είναι περιττές κουβέντες», ισχυρίζεται.

- Οι αντιδράσεις είναι από αυτούς που μεταφέρουν το νερό;

«Ασφαλώς. Ομως δε βλέπουμε και καμιά προσπάθεια από το Δήμο για να "κυνηγήσει" το θέμα».

- Τα συμφέροντα ασφαλώς, θα είναι μεγάλα.

«Οταν βλέπει κανείς αυτή την αδράνεια, μπορεί να σκεφτεί ό,τι θέλει. Τώρα τελευταία κάτω από πίεση ο Δήμαρχος είπε ότι θα δει τον κ. Σουφλιά. Ομως δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα και μάλλον εμείς, οι πολίτες, θα προσπαθήσουμε να δούμε τον υπουργό».

- Είδατε τα πολιτικά κόμματα;

«Εχουν γίνει κάποιες προσπάθειες με τους τοπικούς βουλευτές. Για να είμαστε ειλικρινείς, εκτός από την βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, τους άλλους δεν τους βλέπουμε και πολύ "ζεστούς". Η Ελπίδα Παντελάκη, έχει έρθει αρκετές φορές, το ξέρει το θέμα, έχει πάρει θέση και έχει μιλήσει και στη Βουλή. Ολοι οι άλλοι είναι απόμακροι. Ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι όταν έχουμε κακό καιρό, τα πλοία δεν μπορούν να δέσουν κι αυτό είναι για μας μεγάλη ταλαιπωρία. Εχουμε προτείνει χώρο για τα πλοία στο Λεωντή. Εχει συζητηθεί χωρίς να 'χει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα».

- Απ' ό,τι καταλαβαίνω υπάρχει μια εγκατάλειψη του νησιού από πλευράς κεντρικής εξουσίας και μια αδράνεια από το Δήμο. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Οπως τα λέτε είναι. Δυστυχώς από πλευράς Δήμου δεν κινείται τίποτα».

- Γιατί δεν παροτρύνετε το δήμο να κινητοποιήσει το λαό του νησιού;

«Ξέρετε ότι, όταν κινητοποιήσεις το λαό πρέπει να 'χεις και όνειρα, στόχους, γιατί υπάρχει φόβος να σε πάρει από κάτω. Αυτό φοβάται ο δήμαρχός μας, γιατί είναι "πίσω" από τα προβλήματα του λαού».

- Με την αποχέτευση τι γίνεται;

«Δεν υπάρχει μελέτη. Ολα είναι στο πόδι».

- Κι όμως αυτός ο δήμαρχος ψηφίζεται. Οι κάτοικοι δε βλέπουν όλα όσα συμβαίνουν;

«Μα και ο προηγούμενος δήμαρχος έβγαινε 12 χρόνια χωρίς να έχει προσφέρει απολύτως τίποτα. Ολοι ψηφίζουν με βάση το κομματικό τους συμφέρον».

- Οι νέοι, μια και είστε δάσκαλος, πώς περνούν το χρόνο τους;

«Στις καφετερίες και στα μπαρ. Παρ' όλο ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει στους ανήλικους να μπαίνουν στα μπαρ, κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ούτε αθλητισμός υπάρχει. Μόνο δύο αθλητικοί σύλλογοι. Κάποτε είχαμε μπάσκετ και βόλεϊ, σήμερα δεν υπάρχουν».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Η έρευνα του «Ρ» συνεχίζεται με το οδοιπορικό στον Πόρο



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ