ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα της αποκατάστασης

Την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων και την υλοποίηση των έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Πρέβεζα ήταν πολύ μεγάλες, αλλά η αποκατάσταση ανεπαρκής για άλλη μια φορά...

Eurokinissi

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Πρέβεζα ήταν πολύ μεγάλες, αλλά η αποκατάσταση ανεπαρκής για άλλη μια φορά...
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες κατοίκων του Νομού Πρέβεζας, αλλά και την υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ζήτησε χτες από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, μιλώντας κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, απαντώντας διά του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου, ανέφερε ότι με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε, κηρύχτηκε η περιοχή ως πλημμυρόπληκτη, ωστόσο από ανακοίνωση του υπουργείου, που εκδόθηκε αργότερα, προκύπτει ότι πρόκειται για τα συνήθη και ανεπαρκή μέτρα, που δεν καλύπτουν το κόστος αποκατάστασης των πληγέντων.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκεται ο Νομός Πρέβεζας από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τις μέρες των γιορτών, αφού τα νερά κατέστρεψαν σπίτια, καταστήματα, αντλιοστάσια και δρόμους, ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι εδώ και μερικές μέρες υπογράφηκε υπουργική απόφαση, με την οποία κηρύσσεται η περιοχή πλημμυρόπληκτη και οριοθετείται το σύνολο των επιμέρους περιοχών που έχουν πληγεί, ώστε να αρχίσει η διαδικασία των αποζημιώσεων και της χορήγησης άτοκων δανείων. Για την επαρχιακή οδό Πάργας - Ανθούσας, είπε ότι δόθηκε το ποσό των 250.000 ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κατολίσθηση που υπήρξε, ενώ στο δρόμο Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας έχει γίνει προσωρινή αποκατάσταση.

Ο υφυπουργός είπε ότι τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή ήταν ακραία και αναγνώρισε ότι χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα υποδομής. Οσον αφορά τις καταστροφές στον αγροτικό τομέα, είπε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για να καταθέσουν αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Θετική χαρακτήρισε ο Π. Κοσιώνης τη δήλωση του υφυπουργού ότι ο νομός κηρύσσεται πλημμυρόπληκτος, ώστε να αρχίσει η διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων. Ωστόσο, αναφερόμενος στα όσα είπε ο υφυπουργός για ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογράμμισε ότι κάθε φορά που γίνονται καταστροφές επιστρατεύεται αυτή η δικαιολογία και τόνισε: «Οταν λέμε ακραία καιρικά φαινόμενα, σημαίνει ότι τα έργα υποδομής που γίνονται για την προφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων κάθε περιοχής, γίνονται ακριβώς για ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι για συνηθισμένες βροχοπτώσεις». Καταλήγοντας ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να γίνουν στην περιοχή τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής.

Η υπουργική απόφαση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθετούνται οι πλημμυρόπληκτες περιοχές των Νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και τα μέτρα που θα λάβουν ως στεγαστική συνδρομή για όσων τα σπίτια έπαθαν ζημιές. Πρόκειται για τη συνήθη ανεπαρκή στεγαστική συνδρομή που δίνεται κατά ένα τρίτο ως δωρεάν κρατική αρωγή και κατά τα δύο τρίτα ως άτοκο δάνειο. Ειδικότερα:

  • Για ανακατασκευή χορηγούνται:

α) Για κτίρια που έχουν χρήση κατοικίας 410 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτερο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τ.μ. ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για επαγγελματικούς χώρους η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά τ.μ. και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ., δηλαδή μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ για τα πρώτα 150 τ.μ.

  • Για επισκευή χορηγούνται:

α) Για επισκευή ζημιών στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων (τοιχοποιίες κ.λπ.) το ποσό φτάνει μέχρι 95 ευρώ ανά τ.μ. και μέχρι συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. ανά ιδιοκτησία.

β) Για επισκευή ζημιών στο «φέροντα» οργανισμό (σκελετό) κτιρίων μέχρι 130 ευρώ ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό εμβαδού.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ το ποσό της στεγαστικής συνδρομής θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, εκτός αν το ποσό δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ που θα καταβάλλεται εφάπαξ.

Κύμα κακοκαιρίας από αύριο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε σχεδόν όλη τη χώρα, έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης με χαμηλό υψόμετρο και στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά και νότια, αναμένεται να πλήξουν τη χώρα από αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί επίσης για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τη Δευτέρα και την Τρίτη, θυελλώδεις βόρειους ανέμους - οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 10 μποφόρ - και τοπικές χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα που σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την επικράτεια και έχει ζητήσει να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ακόμα περιμένουν...

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι καταστηματάρχες στην Τσαριτσάνη από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον Αύγουστο του 2005, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής.

Οπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους, «αν και πέρασαν πέντε μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου 2005 στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και ενώ οι πληγέντες υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι σήμερα δεν πήραν καμία απάντηση».

Κυβερνητική κινητικότης...

Να δείξει ότι δίνονται χρήματα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών έσπευσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, χορηγείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πίστωση ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες για έμψυχο υλικό και υλικοτεχνική υποδομή. Πάντως, τα χρήματα αυτά δεν είναι και κανένα σπουδαίο ποσό και το πόσο επαρκής χρηματοδότηση θα δοθεί τελικά από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των αναγκών που υπάρχουν και για μιαν αποτελεσματική πρόληψη, θα φανεί πολύ σύντομα...

Από την άλλη, συνεχίζονται οι κυβερνητικές περιοδείες σε νομαρχίες και περιφέρειες. Σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο θα μεταβεί σε Δράμα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, όπου θα γίνουν ευρείες συσκέψεις με τη συμμετοχή αρμόδιων παραγόντων και από τους γειτονικούς νομούς. Οπως επίσης έγινε γνωστό χτες, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι νομάρχες Δωδεκανήσου, Σάμου και Λέσβου θα μπορούν, για τη διευκόλυνση του έργου των κτηνιατρικών υπηρεσιών τους, να μισθώσουν επιπλέον οχήματα, οι δαπάνες των οποίων θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΦΙΛΟΘΕΗ
Πρόστιμο για παράνομη κατάληψη χώρου

Την επιβολή προστίμου στην Γ. Αγγελοπούλου, πρώην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και το σύζυγό της Θ. Αγγελόπουλο, αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Φιλοθέης, για παράνομη κατάληψη ιδιόκτητου χώρου του δήμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δήμο, χτίζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην οδό Δρυάδων συγκρότημα κατοικιών και τα υλικά κατασκευής τα εναποθέτει στο απέναντι οικόπεδο που αποτελεί ιδιόκτητο χώρο του Δήμου Φιλοθέης.

Εκ των υστέρων, και αφού ήδη χρησιμοποιούσε το χώρο του δήμου, οι οικογένεια Αγγελοπούλου έστειλε επιστολή στο δήμο πως θα μετέτρεπαν το χώρο σε... πάρκο. Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε την επιβολή προστίμου για την αποζημίωση χρήσης που αντιστοιχεί στο 4% της σημερινής αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου που θα πληρώνεται μηνιαίως. Η αντικειμενική αξία υπολογίζεται σε 500 εκατ. δραχμές, κατά συνέπεια το μηνιαίο τίμημα θα είναι 1,7 εκατ. δρχ., μηνιαίως. Το τίμημα θα πληρωθεί αναδρομικά από τα μέσα Σεπτέμβρη, οπότε άρχισε η παράνομη κατάληψη του ιδιόκτητου χώρου του δήμου, μέχρι και το τέλος της χρήσης του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ