ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στήνουν μπλόκα σε κομβικά σημεία της Θεσσαλίας στις 27 Γενάρη

Από τη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα
Από τη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα
Με τη συμμετοχή δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε χτες η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών και συζήτησαν για την οργάνωση των νέων κινητοποιήσεών τους, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική αναδείχθηκε ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να προκύψουν κέρδη για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία των νομών της Θεσσαλίας από τις 27 Γενάρη, τα οποία θα αποτελέσουν και σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ετοιμάζονται για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις.

Ηδη, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας, ενώ τις επόμενες μέρες οργανώνονται νέες περιοδείες και συσκέψεις για να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μπλόκο στην Ε65.

Σταθμό σε αυτήν την αγωνιστική πορεία αποτελεί το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, σε αντίθεση με τη λογική της αναμονής και της ηττοπάθειας. «Μόνο αν βγούμε στο δρόμο, κινητοποιηθούμε και αγωνιστούμε μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να πιέσουμε την κυβέρνηση και κυρίως να δώσει κάποιες λύσεις», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να ξεσηκωθούν. Να βγούμε από εδώ μέσα αποφασισμένοι ότι θα πείσουμε και άλλους συναδέλφους να βγουν στα μπλόκα. Αν αισθανθούν πίεση θα κερδίσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι παρεμβάσεις όλων των άλλων εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων που πήραν το λόγο στη σύσκεψη.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

-- Από χτες οι αγρότες της Μεσσήνης συγκεντρώνουν τρακτέρ με στόχο το στήσιμο μπλόκου. Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 23/1.

-- Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην «Agrotica» καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» και ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», στην κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 19/1 στο Γυψοχώρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων αύριο, Τετάρτη, για να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

--Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά αποφάσισε να πραγματοποιήσει σήμερα εξόρμηση έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στο Λαγκαδά, ενώ το Σάββατο 25/1 στις 11 π.μ., καλεί σε Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λαγκαδά.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» προγραμματίζει σύσκεψη αύριο, Τετάρτη 22/1, στις 12 το μεσημέρι στην «Ελιά».

-- Οι αγρότες της Νάουσας ετοιμάζουν κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βέροια.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σύσκεψη στις 27/1.

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 29/1 στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει κινητοποίηση στις 30/1 έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους αγρότες να βγάλουν από τη Δευτέρα 27/1 τα τρακτέρ στη Γέφυρα της Αρτας και οργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 28/1 στην κεντρική πλατεία στις 12 μ.

-- Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» απευθύνει κάλεσμα για κοινή δράση σε επίπεδο νομού στους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους. Καλεί επίσης αγρότες και κτηνοτρόφους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη 30/1 στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη για την κινητοποίηση στα διόδια του Ελαιώνα το 2017.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα για να στηθεί μπλόκο στα Πραιτώρια.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας οργανώνει συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ αύριο, Τετάρτη στις 10 π.μ., ενώ το Σάββατο 25/1 θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμό του

Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισε χτες το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο παράρτημα του Παίδων στην Καλλιθέα
Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισε χτες το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο παράρτημα του Παίδων στην Καλλιθέα
Κινητοποίηση ενάντια στη συστηματική προσπάθεια συρρίκνωσης και το τελικό κλείσιμο του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» συνδιοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στη νότια Αθήνα.

Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας και το Παράρτημα Νοτίων του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Να σημειωθεί ότι μετά από την πρόσφατη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων, δεν υπάρχει πλέον γιατρός για να μπορέσει να λειτουργήσει η παιδιατρική κλινική.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες περιοδεία στο παράρτημα και συζήτησε με τους λιγοστούς εργαζόμενους για τις εξελίξεις. Οπως αναδείχθηκε, η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς η απαξίωση του παραρτήματος ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90. Μέχρι τότε λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με παιδιατρική κλινική, χειρουργείο, μικροβιολογικό εργαστήριο, οφθαλμολογικό ιατρείο, ορθοπεδικό, ΩΡΛ, οδοντιατρικό, με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους. Σταδιακά όλα τα ιατρεία έπαψαν να λειτουργούν σε μόνιμη βάση. Το 2011 έφτασε να λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία της Γ' Παιδιατρικής κλινικής, χωρίς δυνατότητα νοσηλείας, με μόλις δύο παιδιάτρους. Μόνο το 2019, 7.000 παιδιά «επισκέφθηκαν» το συγκεκριμένο παράρτημα.

Οι φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν τη σημερινή κινητοποίηση απαιτούν δημόσιο νοσοκομείο, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλα τα παιδιά των νοτίων περιοχών, δημόσια Κέντρα Υγείας ανά περιοχή που να λειτουργούν όλες τις μέρες και ώρες, με επαρκές προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, σύγχρονα εργαστήρια και κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.

«Η υποβάθμιση και συρρίκνωση των δομών Υγείας και δημοσίων μαιευτηρίων αλλά και της λίστας εξετάσεων και παροχών που αφορούν γυναικολογικό και προγεννητικό έλεγχο, παιδιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς, στέλνουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στα πλοκάμια των πανάκριβων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων», σημειώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, προσθέτοντας ότι «τεράστιες είναι και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών που από τη μια μεριά εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και δομών, ενώ από την άλλη ζητούν να μην κλείσουν τα νοσοκομεία, στα οποία εφαρμόζεται ακριβώς η ίδια πολιτική».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρεμβάσεις για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 9.30 π.μ., καλεί σήμερα Τρίτη τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους και την εντατικοποίηση της εργασίας. Για τον ίδιο λόγο έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Επίσης, την Κυριακή 2 Φλεβάρη καλεί όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, «ενοικιαζόμενους», σε franchise) σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης).

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «στον όμιλο ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier ο αριθμός του ενοικιαζόμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα», στο πλαίσιο της επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας ώστε οι εργοδότες, είτε είναι ιδιώτες είτε το κράτος, να βρίσκουν φθηνά εργατικά χέρια. Προσθέτει πως όλες οι κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - «πήραν μαζί με όλα τα άλλα και μέτρα για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν, αναφέρει: Εχουν τους εργαζόμενους «σε μόνιμη ομηρία (...) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα». Οταν διεκδικούν ακόμα και «τα αυτονόητα, όπως η αναγνώριση των τριετιών, η απάντησή τους είναι απόλυση. Και όλα αυτά με τη συγκατάθεση της εκάστοτε διοίκησης των ΕΛΤΑ, δηλαδή του κράτους, των κυβερνήσεων». Οι μισθοί είναι «στο ύψος του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, κάτι που τσακίζει τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα που είχαν παλιότερα χρόνια κατακτήσει οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα εντείνει το διαχωρισμό που επιβάλλεται από τους εργοδότες μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε παλιούς, μόνιμους, νέους, ενοικιαζόμενους, 4ωρους, 6ωρους, 8ωρους κ.ά.».

Σε αυτές τις συνθήκες και με αφορμή τις καταγγελίες ότι δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις και «ότι θα κλείσουν καταστήματα των ΕΛΤΑ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ενοικιαζόμενοι που εργάζονται σε αυτά να μείνουν άνεργοι και να αυξηθεί περαιτέρω η εντατικοποίηση στο μόνιμο προσωπικό», το ΣΕΤΤΑ προχωρά σε αγωνιστικές παρεμβάσεις, διεκδικώντας:

Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Εξω οι «δουλέμποροι». Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα «δουλεμπορικά» ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ και «ΕΛΤΑ Courier». Κατάργηση του θεσμού των franchise και των πρακτόρων, που λειτουργεί ως μέσο για να ρίχνουν οι μητρικές τούς μισθούς. Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής και στη διανομή.

Κινητοποίηση θα γίνει σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στη Σταυρούπολη, ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και στην απόλυση πολλών εργαζομένων που απασχολούνται ως έκτακτο προσωπικό. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι θα κλείσουν 11 καταστήματα μέχρι τις 31/1.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ