ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Παρεμβάσεις ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Από την κινητοποίηση στο κατάστημα των «Jumbo» στην Πιερία...
Από την κινητοποίηση στο κατάστημα των «Jumbo» στην Πιερία...
Παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο «McArthurGlen» στα Σπάτα και στο κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» στον Αλιμο έκανε την Κυριακή 19/1 ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων όλης της χώρας τη συγκεκριμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, αλλά και τη συνολικότερη επίθεση μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι παραπάνω στην κυριακάτικη αργία, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε εξόρμηση τόσο στους συναδέλφους τους όσο και στους καταναλωτές.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση, που με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και πατώντας στη νομοθεσία των προκατόχων της άναψε το «πράσινο φως» στην εργοδοσία του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα να ανοίγει 32 Κυριακές το έτος, αλλά και την επιχείρηση «Jumbo», που έχει ήδη ανακοινώσει τη λειτουργία των καταστημάτων της και τις 52 Κυριακές του έτους σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την 7ήμερη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα», τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

...και τις εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας
...και τις εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας
Την απόφαση - δώρο στους εργοδότες που εδράζονται στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.«Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να δώσει συνέχεια στο χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών της καταργήθηκε σε μια σειρά περιοχές η αργία της Κυριακής και τα καταστήματα στο εμπόριο ανοίγουν για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο τη συγκεκριμένη μέρα», υπογραμμίζει.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Παρέμβαση στο κατάστημα των «Jumbo» στο Βαρικό Πιερίας, για το οποίο η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου, πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία», μαζί με συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με σύνθημα «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών - η Κυριακή αργία είναι των εργατών», διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα, μοίρασαν την ανακοίνωση του Σωματείου και συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους πελάτες του καταστήματος.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που για άλλη μια φορά προσέτρεξαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στη μεγαλοεργοδοσία, γεγονός που καταγγέλθηκε από τα μέλη του συνδικάτου.

Εξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων και των καταναλωτών έγινε την Κυριακή και στο κατάστημα των «Jumbo» στο εμπορικό κέντρο στο ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να τοποθετηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας. Τελικά το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση ως τακτικό, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΚΟΖΑΝΗ
Καλούνται σε δίκη αγωνιστές συνδικαλιστές για την πάλη κατά της νοθείας

Στο πλαίσιο της επιχείρησης επιβολής ασφυκτικού ελέγχου στα συνδικάτα και τις διαδικασίες τους από το αστικό κράτος, που βαθαίνει και η σημερινή κυβέρνηση, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κοζάνης προχώρησε σε κλητήριο θέσπισμα σε βάρος 6 συνδικαλιστών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην Κοζάνη, με τις κατηγορίες μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν δήθεν παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής αρχαιρεσιών για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής στο επαναληπτικό 35ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης (ΕΚΚ) που πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του 2018.

Συγκεκριμένα, οι 6 συνδικαλιστές, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του ΕΚΚ και δύο από αυτούς μέλη της σημερινής διοίκησής του, οδηγούνται τον ερχόμενο Μάρτη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, μετά από εισαγγελική παρέμβαση και προκαταρκτική εξέταση που έγινε το Νοέμβρη του 2018, βασιζόμενη στην αναφορά της δικηγόρου που εκτελούσε χρέη δικαστικού αντιπροσώπου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και τη μαρτυρία του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και μέλους του ΔΣ του ΕΚΚ, Αθ. Μάστορα, ο οποίος κατονόμασε τους 6 συνδικαλιστές που αντιστάθηκαν στη νοθεία στο συνέδριο του ΕΚΚ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι συνδικαλιστές καλούνται στα δικαστήρια επειδή δεν αποδέχτηκαν την προσπάθεια των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να νομιμοποιήσουν επιπλέον 34 αντιπροσώπους από διάφορα σωματεία και να εμφανίσουν πάνω από 35% νόθους αντιπροσώπους (διπλοψηφίες, εκλογές στα χαρτιά, ανύπαρκτοι ψηφίσαντες, επιστολική ψήφος κ.λπ.) στη συνολική σύνθεση του συνεδρίου.

Το γεγονός ότι από τους συνδικαλιστές που υποδείχθηκαν, ο ένας δεν βρισκόταν καν στο χώρο επειδή εργαζόταν και ο άλλος ήταν εγχειρημένος με πατερίτσες, αποδεικνύει ότι για να επιτεθούν στο ταξικό κίνημα αξιοποιούν το ψέμα που είναι συνέχεια της εκτεταμένης νοθείας που εφαρμόζουν στα σωματεία...

Δεν υποτασσόμαστε! Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας!

«H προσπάθεια τρομοκράτησης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ δεν έρχεται σε μια τυχαία στιγμή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). «Ερχεται σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, που είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για την "απολιγνιτοποίηση", το νέο ΕΣΕΚ, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή μας και το λαό συνολικά, ετοιμάζονται νέα νομοσχέδια που χτυπάνε την Κοινωνική Ασφάλιση, περιορίζουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις κ.ά. Παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να βάλουν εμπόδια στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα για την οργάνωση του αγώνα αλλά βάζουν όσα εμπόδια μπορούν (συμβάλλουν στον "κοινωνικό αυτοματισμό", δεν παραχωρούν αίθουσα του ΕΚΠ για σύσκεψη οργάνωσης του αγώνα κ.ά.)».

«Η συγκεκριμένη κλήτευση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι η Δικαιοσύνη και οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές λειτουργούν υπέρ του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει ότι η φάμπρικα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων λειτουργεί κανονικά, από την κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούν να εκφοβίσουν συνδικαλιστές που το μόνο που έκαναν είναι να σώσουν την τιμή και την υπόληψη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος βάζοντας εμπόδια στον απόλυτο εκφυλισμό που προσπάθησε να επιβάλει η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Αποδεικνύεται ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή και ανεξάρτητη, αλλά αστική και ανοιχτομάτα, στέλνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους: "Τα κεφάλια μέσα, μην αγωνίζεσθε"».

Και καταλήγει: «Είναι γελασμένοι ότι με αυτήν την κλήτευση θα μας τρομοκρατήσουν, αντίθετα μας πεισμώνουν και μας ατσαλώνουν ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί στη μάχη να πεταχτεί έξω από τα συνδικάτα των εργαζομένων η γάγγραινα της "συνδικαλιστικής μαφίας". Απέναντι σε κυβέρνηση, αστική Δικαιοσύνη, εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που μας θέλουν υποταγμένους (...) απαντάμε με το δυνάμωμα του αγώνα με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και τα συμφέροντά μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις

Σε στάση εργασίας (11 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας) σήμερα Τρίτη, καθώς και σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 μ. αύριο Τετάρτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 πτυχιούχους ηλικίας 22 - 29 ετών.

«Στις 22/1 ξεκινούν να λήγουν οι πρώτες συμβάσεις των εργαζομένων του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως τα πόστα τους στις δημόσιες υπηρεσίες όπου βρίσκονται θα αδειάσουν, αφήνοντας στον "αέρα" την εξυπηρέτηση και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Εργαζόμαστε σε υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης (...) Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να "σηκώσουμε το γάντι" με τη συνέχιση των διεκδικήσεών μας», σημειώνουν.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Αμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα για όλους. Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ισα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους. Καμία απόλυση. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων, καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Νέο εργατικό «ατύχημα» στην καθαριότητα

Νέο εργατικό «ατύχημα» στη βραδινή βάρδια αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου Ιωαννίνων καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού. Το «ατύχημα» έγινε στις 16/1, όταν εργαζόμενος ενώ δούλευε στην αποκομιδή έπεσε και έσπασε το ισχίο του.

Οπως αναφέρει το σωματείο, είναι το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα, και πάλι σε εργάτη βραδινής βάρδιας, ενώ και οι δύο είναι νεοπροσληφθέντες μέσω της 3Κ.

Το σωματείο καταγγέλλει ως αιτία των «ατυχημάτων» τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της δουλειάς των ελάχιστων εργατών που έχουν απομείνει. Η κατάσταση αυτή «είναι ευθύνη της διοίκησης, που ψάχνει πώς θα φέρει ιδιώτες στην αποκομιδή αντί να ψάχνει πώς θα τηρήσει την εργατική νομοθεσία που έχει απομείνει, αντί να ψάχνει τρόπο να προσλάβει νέο μόνιμο προσωπικό ώστε να ξεκουραστούν οι εργάτες.

Και οι δύο τραυματισμοί των συναδέλφων μας δεν είναι εργατικά ατυχήματα. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα, που φέρουν την υπογραφή της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. (...)

Ευθύνες όμως βαραίνουν τη διοίκηση και για την εικόνα της πόλης. Οι εργατικές συνοικίες (Βοτανικός, Καρδαμίτσια), όπως και τα χωριά γύρω από την πόλη, κάνουν μέρες να δουν απορριμματόφορο, την ίδια στιγμή που η αποκομιδή γίνεται καθημερινά μπροστά από τα καταστήματα των πολυεθνικών!

Ευχόμαστε στον συνάδελφό μας ταχεία ανάρρωση και του υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ