ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Eurokinissi

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την υφήλιο σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοϊού, που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό το γεγονός επιβάλλει το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, αλλά και την απομόνωση εκείνων των φωνών που, με αφορμή και την πανδημία, προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο.

Αυτές οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, με κουτσουρεμένα ή ανύπαρκτα δικαιώματα. Επιβάλλουν τη στήριξη των Ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Τα μέτρα που με καθυστέρηση εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα hot spots των νησιών είναι ανεπαρκή και υπονομεύονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πολιτικής εγκλωβισμού, που από κοινού έχουν προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε φυλακή της ΕΕ για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια.

Οσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στον οργανωμένο απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας και υγιεινής, αλλά αντίθετα αξιοποιεί την κατάσταση, για να επιταχύνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών, αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες τόσο απέναντι στους χιλιάδες κατατρεγμένους όσο και στους κατοίκους των νησιών.

Το ΚΚΕ, με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΓ, τοποθετήθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης του προβλήματος. Πρόκειται για στόχους πάλης για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για προτάσεις συσπείρωσης του λαού, που απαντούν στις προθέσεις τόσο της άρχουσας τάξης της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί γεωπολιτικά τους ξεριζωμένους, όσο και της ΕΕ και της άρχουσας τάξης της Ελλάδας να εφαρμόσουν ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα εγκλωβισμού και καταστολής.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο λαός μας πρέπει να αντισταθούν, να απομονώσουν αποφασιστικά τις φασιστικές και ακροδεξιές συμμορίες στα σύνορα και την ενδοχώρα, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές προτάσεις και αντιλήψεις, όπως η δημιουργία στρατοπέδων σε ξερονήσια.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του λαού μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, στους μετανάστες εργάτες - θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και κρατικής αυθαιρεσίας. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Στο κενό μένει η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, που, με βάση τα κριτήρια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας και συνεπώς και από το μέτρο της παράτασής του. Ομως, στις σημερινές συνθήκες κανείς άνεργος δεν μπορεί να βρει δουλειά ενώ έχουν ανατραπεί προς το χειρότερο τα εισοδηματικά κριτήρια που στερούσαν από ανέργους το επίδομα. Οι λόγοι αυτοί αναδεικνύουν το αναγκαίο και επιτακτικό του αιτήματος για επέκταση του επιδόματος ανεργίας, τουλάχιστον για τους μήνες των έκτακτων μέτρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους ανέργους.

Οι άνεργοι το Φλεβάρη του 2020 ήταν 1.130.479. Από αυτούς δεν επιδοτήθηκαν περίπου 900.000 (στα ίδια επίπεδα ήταν και ο Γενάρης) και συνεπώς δεν δικαιούνται την παράταση του επιδόματος ανεργίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι το επίδομα είναι 399,25 ευρώ (προσαυξημένο κατά 10% για κάθε παιδί ενώ προβλέπεται και Δώρο Πάσχα με ορισμένες προϋποθέσεις) και για τους μακροχρόνια ανέργους 200 ευρώ (χωρίς άλλη προσαύξηση).

Το ζήτημα είναι ότι κανείς άνεργος σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να βρει δουλειά. Τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία αποκλείονταν από το επίδομα ανεργίας οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν καταρρεύσει για τους περισσότερους. Συγκεκριμένα, ένας μακροχρόνια άνεργος δεν δικαιούται επίδομα αν είναι μέλος οικογένειας η οποία έχει εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 586,08 ευρώ για κάθε παιδί. Τώρα, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, 1.000.000 εργαζόμενοι είναι θύματα της οικονομικής ζημιάς των επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς έχουν ανέργους στην οικογένειά τους, που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οικογένειες με άνεργα μέλη και εργαζόμενους που έχουν σταματήσει να δουλεύουν για άγνωστο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνο με το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για περίπου δύο μήνες.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφουν αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων. Συγκεκριμένα, είναι αυξημένοι κατά 1,9% συγκριτικά με τον Φλεβάρη του 2019. Από 1.109.385 έφθασαν τους 1.130.479.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καμία απόλυση στα καράβια με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό

Δώδεκα ναυτεργάτες απολύθηκαν μέσα σε μία μέρα και μόνο από ένα καράβι

Δώδεκα ναυτεργάτες πετάχτηκαν στη στεριά «με μία ριπή» και μόνο από ένα επιβατηγό - οχηματαγωγό καράβι, με αφορμή τα μέτρα για τον τον κορονοϊό, προδιαγράφοντας τη «σφαγή» που έχει να γίνει από εδώ και πέρα στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων. Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι 12 ναυτεργάτες (9 θαλαμηπόλοι, 1 οικον. αξιωμ., 1 μάγειρας, 1 ναύτης) ήταν πλήρωμα στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΙΙ» της ναυτιλιακής εταιρείας «ΑΝΕΚ», το οποίο είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία.

Απολύθηκαν, σύμφωνα με την καταγγελία των σωματείων, «με εκβιαστικές μεθοδεύσεις και χωρίς να τους γίνει η εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών!».

Τονίζουν ότι «αυτή η εξέλιξη έρχεται μέσα σε λίγες ώρες να διαψεύσει τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, που δήλωσε με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού σε συνάντησή του (την περασμένη Πέμπτη) με τον νόθο πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων Μ. Τσικαλάκη, ότι "όποια μέτρα και αν ληφθούν, θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο την ασφάλεια των ναυτικών, όσο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους"».

«Οι απολύσεις των ναυτεργατών και των χιλιάδων εργαζομένων σε άλλους κλάδους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο είναι αδίστακτο, τα μέτρα προστασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, στην πράξη θωρακίζουν την κερδοφορία του, με δραματικές συνέπειες για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων «να είναι συνεχώς σε επαφή με τα σωματεία μας, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κανένας ανυπεράσπιστος σε συνθήκες πανδημίας», διεκδικώντας καμία απόλυση, καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων, κλαδικές ΣΣΕ, ενίσχυση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας, μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, προβάλλοντας το πλαίσιο προτάσεων που ήδη έχουν καταθέσει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, τις εφοπλιστικές εταιρείες και όλους τους αρμοδίους.

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ
Μέτρα για εργαζόμενους και λαϊκά νοικοκυριά

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, όπως και να δοθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες κάλυψης σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, απαιτεί η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ, ενώ καταγγέλλει ότι «ήδη υπάρχουν 4 πιθανά κρούσματα, τα οποία η διοίκηση έχει θέσει σε καραντίνα στο σπίτι τους και δεν έχουν ελεγχθεί».

Με αφορμή και την πιθανή ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας, η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ απαιτεί να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή νερού στα νοικοκυριά, να μη γίνεται καμία διακοπή υδροδότησης για απλήρωτους λογαριασμούς. Να γίνει άμεση επανασύνδεση σε υφιστάμενες, διακοπές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να ανασταλεί η πληρωμή λογαριασμών για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Να ολοκληρωθούν όλες οι προσλήψεις που εκκρεμούν, με σταθερή δουλειά και δικαιώματα, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι προσωρινά απασχολούμενοι. Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης, με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, απαιτεί τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται να μην οδηγήσουν σε ανατροπή της ΣΣΕ, να δοθεί άμεσα σε όποιον αιτηθεί άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές, να δημιουργήσει η Υγειονομική Υπηρεσία κλιμάκιο που θα παραπέμπει εργαζόμενους (ύποπτα κρούσματα) για τεστ ανίχνευσης του ιού, με πλήρη ευθύνη από την ΕΥΔΑΠ, ώστε να αποφευχθεί τυχόν διασπορά ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε συγκεκριμένα τμήματα η εργασία να γίνεται με προσωπικό ασφαλείας και όσοι μένουν έξω από τις βάρδιες να θεωρούνται επιφυλακή και να παίρνουν πλήρεις αποδοχές. Να γίνει αποσυμφόρηση στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων, κ.λπ.

Τηλεδιάσκεψη Πάιατ - Σακελλαροπούλου

Τηλεδιάσκεψη είχαv την Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με αναρτήσεις αργότερα του πρέσβη στο διαδίκτυο, μετέφερε στην Πρόεδρο «την αμετανόητη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και πέραν αυτής. Οπως σταθήκαμε δίπλα στην Ελλάδα μέσω του σχεδίου Marshall και στην οικονομική κρίση, θα περάσουμε και τον COVID-19 μαζί», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «αντάλλαξαν ιδέες για το μέλλον, για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, εμβάθυνση των εκπαιδευτικών δεσμών» κ.ά.

Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πάιατ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Εβρο «ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρκικό», ενώ επικρότησε τους χειρισμούς της κυβέρνησης που «αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης», διατηρώντας δηλαδή τους διαύλους των διευθετήσεων ανοιχτούς.

Ο Αμερικανός είπε ακόμα ότι με το πέρας της πανδημίας, «όλες οι πτυχές του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο». Τέλος, αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εξέφρασε «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων».

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για συνέχιση και εντατικοποίηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η ενίσχυση των εδρών Ελληνικών Σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια».

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις του Μάρτη

Προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός στη λήψη των συντάξεων του Μάρτη, σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ, οι συντάξεις του τρέχοντος μήνα θα καταβληθούν ως εξής: Στις 24 Μάρτη οι συντάξεις μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ). Στις 27 Μάρτη οι συντάξεις του Δημοσίου. Και στις 30 Μάρτη οι συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, και πρώην ΔΕΚΟ - τραπεζών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ