ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Αναμένεται και νέα αύξηση

Χθες ήταν η μέρα που σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης θα ήταν η καθοριστική για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. Οπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, η απόκλιση των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, είναι πολύ πάνω από τις ενδεικτικές και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 20 δραχμές. Αν και χθες έγινε συνάντηση μεταξύ του Ε. Βενιζέλου και του υφυπουργού Γ. Χαραλάμπους για το θέμα, εντούτοις δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Σήμερα ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας αλλά και με τους βενζινοπώλες, προκειμένου να καθοριστεί πώς θα κατανεμηθεί η νέα αύξηση των τιμών στα καύσιμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι περίπου δύο δραχμές.

Ωστόσο, για αύριο Τετάρτη, οπότε θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές των καυσίμων, θεωρείται πολύ πιθανό να επιβληθεί πλαφόν σε κάποιες νησιώτικες και παραμεθόριες περιοχές που παρατηρείται μεγάλη απόκλιση από τις ενδεικτικές τιμές.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Σωματείο Σταθμών Αυτοκινήτων και Εμπόρων Πετρελαίου "διαμαρτύρεται έντονα για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της τιμής των καυσίμων" και καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να "προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική και να παύσει να χρησιμοποιεί το πλαφόν μόνο προς εκφοβισμό και απειλή εναντίον των πρατηριούχων κατά την προσφιλή του τακτική".

Αντιστάθμισαν τη λιτότητα με τραπεζικά δάνεια

Η μακροχρόνια πολιτική μείωσης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών εισοδημάτων, η βασική αιτία υπερχρέωσης των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες, όπως βεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα καταναλωτικά - στεγαστικά δάνεια

Σε... θερμοκήπιο για την εκρηκτική αύξηση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών από τις τράπεζες, αποδείχτηκε η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας - που συνεχίζεται και επί των ημερών μας - καθώς οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα "αμύνονται" σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και προσπαθούν να ν' αντισταθμίσουν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης με δανεικά από τις τράπεζες. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός ελληνικών νοικοκυριών και η ικανοποίηση των καταναλωτικών αναγκών τους με "πλαστικό" χρήμα συνεχίζεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι - σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος - το συνολικό ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στις τράπεζες φέτος το Μάη, ανήλθε στο ποσό των 2,81 τρισ. δραχμών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης τόσο των καταναλωτικών όσο και και των στεγαστικών δανείων, ως προς τα επίπεδα βάσης του προηγούμενου Δεκέμβρη, είναι σημαντικά υψηλότερος από τα αντίστοιχα επίπεδα της περιόδου του 1998.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μάη του 1999:

  • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων ανήλθε στο ποσό των 1,69 τρισ. δραχμών, από 1,55 τρισ. δρχ. που ήταν το Δεκέμβρη του 1998. Ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη ως προς το Δεκέμβρη έτρεχε με ρυθμό 8,5%, έναντι ρυθμού αύξησης 5,7% το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Σε ετήσια βάση (Μάης '98 - '99) ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων ανήλθε 21,7% έναντι 22,1% της προηγούμενης περιόδου.
  • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε σε 1,13 τρισ. δρχ. έναντι 956 δισ. δρχ. το Δεκέμβρη του 1998. Ο ρυθμός αύξησης το πεντάμηνο (ως προς το Δεκέμβρη) ανήλθε σε 18%, έναντι 9,4% το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης ανήλθε σε 47,4% έναντι 27,9% την αντίστοιχη περίοδο του 1998.

Μπροστά στην παραπάνω εικόνα και με τη σκέψη προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2% στους επόμενους μήνες για την πάση θυσία ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται στο προσεχές διάστημα να προχωρήσει στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό της χορήγησης δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, αφού τα μέτρα που είχε πάρει πριν λίγους μήνες δεν απέδωσαν στο βαθμό που προσδοκούσε. Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας,ο οποίος σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει "να γίνουν αυστηρότερα", θα κινούνται ωστόσο στην ίδια λογική με αυτά του περασμένου Απρίλη.

Τα μέτρα που είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Απρίλη για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού, προέβλεπαν ότι αν ο ρυθμός αύξησης των χορηγούμενων δανείων καταναλωτικής πίστης καθώς και των δανείων που αφορούν το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, υπερβεί το 12% σε ετήσια βάση, επιβάλλονται δεσμεύσεις ίσες με το ποσό της υπέρβασης. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν άτοκα και για διάστημα έξι μηνών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο οι εμπορικές τράπεζες (ιδιαίτερα αυτές που υπερισχύουν στην ελληνική αγορά) φαίνονται διατεθειμένες να υποστούν το κόστος που τους αναλογεί, αφού ο στόχος απόκτησης όλο και μεγαλύτερου μεριδίου στον τομέα της καταναλωτικής πίστης αλλά και των στεγαστικών δανείων, αποδεικνύεται όσο υλοποιείται, περισσότερο επικερδής γι' αυτές.

Στάσεις εργασίας στη ΣΟΦΤΕΞ

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ, αφού παρά τη στάση που είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα, οι νέοι ιδιοκτήτες συνεχίσουν την επιχείρηση μείωσης του προσωπικού, τη συρρίκνωση ή και κλείσιμο τμημάτων, αλλά και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ετσι σήμερα οι εργαζόμενοι απαντούν με δίωρες στάσεις ανά βάρδια, οι οποίες θα επαναληφθούν και μεθαύριο Πέμπτη.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Ανυπολόγιστες οι συνέπειες από την καθυστέρηση

Ως ανυπολόγιστες χαρακτηρίζει, για το εθνικό, αλλά για το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τις συνέπειες που επιφέρει η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της έναρξης διανομής του φυσικού αερίου στις αστικές περιοχές της χώρας, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Περιφερειακών Εταιριών Διανομής Φυσικού Αερίου.

Στην ανακοίνωση επίσης σημειώνεται ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν φορέας αναπτυξιακού και κοινωφελούς προσανατολισμού και ενδιαφέροντος, έχει ήδη αξιοποιήσει μέσα από την ίδρυση και λειτουργία των Περιφερειακών Διαδημοτικών Επιχειρήσεων, των ΠΕΔΦΑ, μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει για την αποτελεσματική στήριξη της εισαγωγής φυσικού αερίου στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο και συγκεκριμένα στο πιο σημαντικό του τμήμα, στην αστική κατανάλωση".

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Ενστάσεις βιομηχάνων στο ισχύον καθεστώς

Τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στη Βουλή, αφορά και τις κρατικές προμήθειες, εκφράζει με υπόμνημα που έστειλε στην κυβέρνηση - μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών. Γνωστοποιώντας το περιεχόμενο του υπομνήματος στην κυβέρνηση η ηγεσία του Συνδέσμου με ανακοίνωσή της στον Τύπο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "οι τροποποιήσεις που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο δεν είναι σημαντικές προς την κατεύθυνση της στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας και της λήψεως κατάλληλων μέτρων, που δεν παρεμποδίζουν τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς διαφόρων αεριτζήδων και μεσαζόντων". Σ' αυτό το σημείο, αναφέρεται και από τους ίδιους τους βιομηχάνους το όργιο συναλλαγής που επικρατεί στις κρατικές προμήθειες.

Με την ίδια ανακοίνωση, οι κλωστοϋφαντουργοβιομήχανοι παραδέχονται, δημόσια, τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα τους, σημειώνοντας ότι "οι κρατικές προμήθειες αποτελούν βασική στήριξη της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας και μοχλό ανάπτυξης του κλάδου".

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Νέο ρεκόρ στη Σοφοκλέους

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών μετοχών έσπασε και το φράγμα των 4.500 μονάδων

Αξιόλογη άνοδο 2,68% σημείωσε χτες ο μέσος όρος αύξησης των τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), διαμορφώνοντας έτσι το Γενικό Δείκτη στο νέο - ιστορικό - ρεκόρ των 4.528,38 μονάδων, έναντι 4.410,33 της περασμένης Παρασκευής.

Η χτεσινή αύξηση των τιμών μετοχών στη Σοφοκλέους οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν και χτες οι τραπεζικές μετοχές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο "πόλεμος" εξαγορών και συγχωνεύσεων (όπως η περίπτωση των τραπεζικών ομίλων Λάτση και Πειραιώς, που ερίζουν για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας Εργασίας), καθώς επίσης και οι πληροφορίες ή φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων τραπεζών, που έχουν στόχο τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Το κλείσιμο της χτεσινής συνεδρίασης του ΧΑΑ βρήκε 215 μετοχές με άνοδο, 11 με μηδενική μεταβολή (έκλεισαν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της περασμένης Παρασκευής) και 73 μετοχές με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου "συμμετοχών" (4,83%) και ακολούθησαν οι μετοχές των κλάδων "βιομηχανίας" (4,01%), "επενδύσεων" (3,85), των τραπεζών (2,63%) και με ποσοστά κάτω του γενικού δείκτη οι υπόλοιποι κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ