ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Ευθύνες σε ιδιοκτήτες και διευθυντές

Τη μεγάλη ευθύνη των ιδιοκτητών και των διευθυντών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, επισημαίνει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην προχτεσινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ "Κεντρί", που είχε ως θέμα την κακοποίηση ενός 11χρονου κοριτσιού από τον πατέρα της. Η τηλεοπτική προβολή της υπόθεσης της σεξουαλικής παρενόχλησης, είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία του 47χρονου πατέρα.

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την οργή και αγανάκτησή της για το γεγονός, ότι η εκπομπή οδήγησε σε αυτοκτονία έναν πολίτη, ο οποίος κατηγορήθηκε για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά - σημειώνεται στην ανακοίνωση - που ο τηλεοπτικός φακός, "υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού, μετατρέπεται σε εισαγγελέα, δικαστή και δήμιο, πριν επιληφθούν τα αρμόδια κρατικά όργανα και αποφανθούν τα ταγμένα από το Σύνταγμα και τους νόμους όργανα για την απονομή της δικαιοσύνης".

Για άλλη μια φορά καταγγέλλει επίσης, ότι όσα συμβαίνουν στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης και ιδιαίτερα σε ορισμένες εκπομπές τύπου "ριάλιτι σόου", ξεπερνούν κάθε όριο.Η ΕΣΗΕΑ εκτός από τις μεγάλες ευθύνες των ιδιοκτητών και διευθυντών, επισημαίνει και τις ευθύνες των δημοσιογράφων οι οποίοι είναι επικεφαλής αυτών των εκπομπών, "για την εξαχρείωση στην οποία οδηγούν". Καλεί τους δημοσιογράφους να μην εμπλέκονται σε παρόμοιες "αθλιότητες" και ν' αντιστέκονται αποφασιστικά σε κάθε παραβίαση των αρχών της δεοντολογίας, που οδηγεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην καταρράκωση. Επισημαίνει ακόμη, τις ευθύνες της πολιτείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξοπλίσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με όλες τις "απαραίτητες αρμοδιότητες και τα μέσα, προκειμένου να εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του".

Ζήτημα πάλης

Υποτίθεται, με βάση το Σύνταγμα, ότι οι εξουσίες εκπορεύονται από τον "κυρίαρχο" λαό. Τι σημαίνει πολίτης ικανός να παίξει τον "κυρίαρχο" ρόλο του; Κανείς δε θα διαφωνήσει ότι - πέραν των άλλων - σημαίνει την εξασφάλιση του δημοκρατικού δικαιώματος του πολίτη να είναι σωστά ενημερωμένος πολίτης. Να έχει πρόσβαση στην αλήθεια. Να μην υπόκειται σε έλεγχο και καθορισμό της συμπεριφοράς του. Να μην αποτελεί αντικείμενο εξαπάτησης. Να αντιμετωπίζεται, δικαιωματικά, ως υποδοχέας γνώσης για οτιδήποτε συμβαίνει, χωρίς το τελευταίο να υπόκειται φιλτράρισμα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Παράλληλα, να μην αφήνεται έρμαιο στα χέρια όσων κερδίζουν από την αποβλάκωσή του.

Σήμερα, στην Ελλάδα του Λαμπράκη, του Μπόμπολα, του Αλαφούζου, του Κυριακού, του Βαρδινογιάννη, στην Ελλάδα της κατοχής και άλωσης του τομέα της ενημέρωσης (και συνολικά του δημόσιου θεάματος) από τους καναλάρχες, ο πολίτης μόνο το δικό του, κυρίαρχο, ρόλο δεν μπορεί να παίξει. Αντίθετα. Εκείνο που επιδιώκεται, μέσα από το είδος ενημέρωσης που δέχεται, είναι να "προγραμματιστεί" για ένα ρόλο που έχουν προκαθορίσει οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

***

Την τελευταία οχταετία, ζούμε στην πράξη, την επέλαση των ιδιωτών στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δηλαδή, την επέλαση των μεγαλοκεφαλαιούχων - με τις ευρύτερες και διαπλεκόμενες δραστηριότητες - στα σπίτια του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων. Ο "κυρίαρχος" ελληνικός λαός, μετά την κεφαλαιοκρατική απαλλοτρίωση ενός δημόσιου αγαθού (των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων), υφίσταται την απαλλοτρίωση ενός βασικού του δικαιώματος: Του δικαιώματος στην ενημέρωση. Το τελευταίο έχει μετατραπεί σε ένα κάθε άλλο παρά "πλουραλιστικό" εμπόρευμα, που στην ουσία συνιστά "κράχτη" όσων το εμπορεύονται, για να φτάσουν στο στόχο τους. Και ο στόχος τους είναι να υποκαταστήσουν τη θεωρητική "κυριαρχία" του λαού με τη δική τους, πραγματική, επικυριαρχία πάνω στη λαϊκή συνείδηση. Ετσι εξυπηρετούν τα πολιτικά και επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Η παραπάνω αλήθεια, επισφραγισμένη πλέον από την πείρα της "ηλεκτρονικής ζούγκλας", θέτει επιτακτικά το εξής θέμα: Την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάργηση και απαγόρευση της ατομικής ιδιοκτησίας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Την απαγόρευση δηλαδή, στον τάδε ή δείνα ιδιώτη να ιδιοποιείται και να στερεί ένα δημόσιο αγαθό από το λαό, αντικαθιστώντας το με το ψεύδος και την ευτέλεια.

***

Είναι σαφές ότι η απάντηση στο σημερινό πρόβλημα ενημέρωσης του πολίτη δεν μπορεί να δοθεί από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα που έχουν βουλιάξει στην ανυποληψία της εκάστοτε κυβερνητικής χειραγώγησης. Απαιτείται, δηλαδή, αγώνας και κατά της ασυδοσίας των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων και κατά της κρατικής - κυβερνητικής αιχμαλωσίας της ενημέρωσης σ' αυτά. Αυτό πλέον είναι ζήτημα πάλης και του ίδιου του λαϊκού κινήματος, ενταγμένου βέβαια στην προοπτική της ριζικής κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης του λαού, κάτι όμως που προϋποθέτει άλλη εξουσία, αυτήν της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Ν. Μπ.

"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ"
Η "ευθύνη" στους πολίτες και στον "πατριωτισμό" των καναλαρχών!

Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ επιδόθηκε χτες σε ένα ακόμα κυβερνητικό ευχολόγιο, όσον αφορά την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ, η οποία μόνο ως "ηλεκτρονική ζούγκλα" μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υπουργός για θέματα Τύπου και ΜΜΕ, με αφορμή το τραγικό φαινόμενο της αυτοκτονίας ενός ακόμα "θύματος" των λεγόμενων "realitys shows", επιδόθηκε σε ένα ακατάσχετο ευχολόγιο,σχετικά με την προστασία που πρέπει να παρασχεθεί στον πολίτη από την αρνητική λειτουργία των ΜΜΕ.

Ομως, ο κ. Ρέππας προχώρησε ακόμα παραπέρα, αφού όχι μόνο αμφισβήτησε ότι καταστρατηγείται πλήρως ακόμα και αυτός ο "κολοβός" νόμος, που πριν δυο χρόνια ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά επέρριψε και την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου στους... πολίτες! Παράλληλα, δεν απέφυγε να απευθυνθεί στον... πατριωτισμό των καναλαρχών, ώστε να περιορίσουν οι ίδιοι τα κακώς κείμενα, στο πλαίσιο της "αυτορρύθμισης" (!),όπως είπε, ενώ κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση των διατάξεων που τους παρέχει ο νόμος και να προσφεύγουν εναντίον των ΜΜΕ όταν θίγονται...

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέππας αφού εξέφρασε τη λύπη του για την αυτοκτονία και υπενθύμισε ότι για τη σχετική εκπομπή είχε αποστείλει επιστολή στο ΕΣΡ με παλιότερη αφορμή, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει την κυβερνητική ανοχή στην ασυδοσία σαν... "αντιλογοκριτικό πνεύμα",υποστήριξε ότι τέτοια προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν καταφεύγοντας στην "προληπτική λογοκρισία"... Συμπλήρωσε, βέβαια ότι απαιτείται σεβασμός στον Κώδικα Δεοντολογίας όσον αφορά τα τηλεοπτικά προγράμματα.

Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το "Ρ" να δώσει απαντήσεις για την ανοχή που επιδεικνύεται στην παντελή καταστρατήγηση του νόμου για τα ΜΜΕ από τους καναλάρχες, δήλωσε ότι "διαφωνεί απολύτως ότι καταστρατηγείται ο νόμος"... και ζήτησε συγκεκριμένα παραδείγματα.Οταν αμέσως μετά του τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για μια σειρά φαινόμενα (δραματοποιημένη αναπαράσταση ειδήσεων στο όνομα της ενημέρωσης, διαπόμπευση ανηλίκων, χρηματοδότηση δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών από "χορηγούς"), ο κ. Ρέππας δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί ότι μάρτυρες τέτοιων φαινομένων γινόμαστε "όλοι καθημερινά"...

Ομως, σε ό,τι αφορά το "διά ταύτα", υπήρξε αποκαλυπτικός. Στο ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος να εφαρμόσει το νόμο, απάντησε: "Υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου είμαστε όλοι. Και ο πολίτης ο μεμονωμένος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου"... Από εκεί και πέρα - και αφού υπερθεμάτισε της αναγκαιότητας να ενισχυθεί το ΕΣΡ, ώστε να παίξει το ρόλο του και επιδόθηκε σε υπεκφυγές του τύπου "οι διατάξεις πρέπει να εφαρμόζονται" - ξεδίπλωσε ένα σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο:

  • αφ' ενός οι πολίτες πρέπει να... μάθουν τις νομικές διατάξεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν κατά των ΜΜΕ, και
  • αφ' ετέρου οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ πρέπει να επιδείξουν περισσότερη ευαισθησία, στο πλαίσιο της "αυτορρύθμισης"... αφού, όπως ανέφερε, "πιστεύω στους μηχανισμούς αυτορρύθμισης, πολύ περισσότερο από την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν μέτρα ή αποφάσεις οποιωνδήποτε οργάνων είτε της πολιτείας, όπως είναι το ΕΣΡ, είτε δικαστηρίων, στα οποία πολλές φορές καταλήγουν τέτοιου είδους υποθέσεις.

Γίνεται αντιληπτό, ότι στο όνομα της "ελευθεριότητας" οι καναλάρχες έχουν εξασφαλίσει πλήρη κυβερνητική ασυλία.

Στο ... τηλεοπτικό απόσπασμα

Το ρόλο του δικαστή και του δήμιου έπαιξε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης η "δημοσιογραφική" εκπομπή "Κεντρί" του ΑΝΤ-1, "δικάζοντας" και καταδικάζοντας σε θάνατο τον 47χρονο συνταξιούχο οικοδόμο, από το Αίγιο, Στάθη Κορωνάκη.

Ο Κορωνάκης είχε κατηγορηθεί από γείτονές του για ασέλγεια σε βάρος της 13χρονης κόρης του Αγγελικής και του είχε ασκηθεί δίωξη, μετά από προανάκριση που διενήργησε η Ασφάλεια Αιγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος, αλλά και η γυναίκα και η κόρη του είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Η υπόθεση θα ξεκαθαριζόταν στο δικαστήριο, καθώς είχε οριστεί δικάσιμος για τις 3 Ιούλη. Ομως, ο 47χρονος οικοδόμος δεν είχε την πολυτέλεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, όπως έχει δικαίωμα και ο απεχθέστερος εγκληματίας, καθώς τον πρόλαβε η δημόσια διαπόμπευση και προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Αιτία ήταν το "δημοσιογραφικό" δαιμόνιο της Ν. Ράγιου, η οποία, είτε λόγω εντοπιότητας (σ.σ. κατάγεται από την Αιγιάλεια) είτε χάρη σε κάποιο "ευσυνείδητο" πολίτη, πληροφορήθηκε το θέμα και αποφάσισε να απαλλάξει το Δημόσιο από τα έξοδα μιας δίκης. Ετσι, στην προχτεσινή της εκπομπή, αποφάσισε να λύσει το γρίφο. Εστειλε κάμερες στο Αίγιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε και με τον Κορωνάκη, ο οποίος έμαθε έτσι πώς και πότε θα γινόταν γνωστός στο πανελλήνιο ως ο νέος "Δουρής".

Ενα τέταρτο πριν την έναρξη της εκπομπής, ο Κορωνάκης κατάπιε ισχυρή δόση φυτοφαρμάκου. Ο θάνατος, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν ακαριαίος. Τον αυτόχειρα ανακάλυψε η κόρη του Αγγελική, η οποία κάλεσε σε βοήθεια τους γείτονες. Ο Κορωνάκης μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο, την ίδια ώρα που άρχιζε η τηλεοπτική του "δίκη". Η είδηση του θανάτου του έφθασε στον ΑΝΤ-1 και προκάλεσε τη διακοπή της εκπομπής. Ομως, το κακό είχε γίνει.

Κανείς δε θα μάθει ποτέ, αν ο Κορωνάκης ήταν ένοχος ή αθώος. Κι αν ήταν ένοχος, η τιμωρία του (που θεωρητικά έχει διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα) είναι πια αδύνατη. Αν ήταν αθώος, "εκτελέστηκε" άδικα από εκείνους που ατιμάζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, στο βωμό της ακροαματικότητας. Το σίγουρο είναι πως ο Κορωνάκης θα μείνει στη μνήμη όλων σαν "ένοχος", γιατί η ρετσινιά που αφήνει μια πανελλαδικής εμβέλειας κατηγορία δε σβήνει ποτέ όσες απαλλακτικές αποφάσεις κι αν βγάλει το δικαστήριο. Ισως αυτό να το γνώριζε ο αυτόχειρας και να προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή του, παρά να είναι μια ζωή αναγκασμένος να αποκρούει τις κατηγορίες. Γι' αυτό το έγκλημα, δεν προέβλεψε ο νόμος, ίσως δεν έχουμε και τόσες φυλακές, που θα 'λεγε κι ο ποιητής. Μήπως είναι καιρός να μπει ένας φραγμός στην αλητεία των "ριάλιτι σόου", πριν είναι πολύ αργά για την ίδια την κοινωνία;

Μ. ΚΟΨΙΔΗΣ
Μαζική καταδίκη των "ριάλιτι σόου"

Ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, δήλωσε τα παρακάτω σχετικά με τα "ριάλιτι σόου".

"Τι μπορεί να γίνει για να προστατευθεί η κοινωνία, ο τηλεθεατής από αυτή την επίθεση εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου;

Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες των καναλιών, οι "καναλάρχες" όπως λέμε, νιώθουν - και είναι, όχι μόνο νιώθουν - ασύδοτοι. Και εδώ ευθύνεται η κυβέρνηση με την έννοια ότι έχει καταστήσει, με την πολιτική της στο χώρο της πληροφόρησης, τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, διευθυντικά στελέχη παντοδύναμα. Τόσο παντοδύναμα, που τσαλαπατούν τους κώδικες δεοντολογίας που υπάρχουν, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το ΕΣΡ, ανεξάρτητα από ευθύνες που μπορεί να έχει και εκείνο. Και δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει ότι δεν έχει ευθύνες. Παράδειγμα, στην περίπτωση Χαρτοφύλακα, επεβλήθη πρόστιμο 5 εκατομμυρίων, όσο κοστίζουν δηλαδή μια ή δύο τηλεοπτικές διαφημίσεις!

Ενα μεγάλο ποσοστό από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, δεν έχουν καταβληθεί. Γιατί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Υπάρχει και αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Θα πρέπει σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις στα "ριάλιτι σόου", παρόλο που τα πρόστιμα δε λύνουν το πρόβλημα, να καταφύγουμε και στα πρόστιμα, σε μεγάλα πρόστιμα, στις περιπτώσεις που πλήττεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο ιδιωτικός βίος. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί αν μια σειρά παράγοντες βγουν από την αδράνεια, είτε είναι η ΕΣΗΕΑ, που πρέπει εδώ να πάρει μέτρα κατά ορισμένων "συναδέλφων" σας και όχι μόνο να κάνει διακηρύξεις. Να ενεργοποιηθεί ο πνευματικός κόσμος, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, τα εργατικά σωματεία, ώστε να γίνει μια μαζική καταδίκη με κινητοποιήσεις, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αυτού του τύπου των εκπομπών που αποτελούν πληγή στην κοινωνία μας και γενικά στην τηλεόραση.

Δε θα ήθελα εγώ να υποδείξω τον τρόπο, αλλά η ΕΣΗΕΑ σαν συνδικαλιστικό όργανο επαγγελματιών δημοσιογράφων, να βρει συγκεκριμένα τον τρόπο να αντιδράσει σε συγκεκριμένους "συναδέλφους" σας που αποτελούν φορείς αυτών των "ριάλιτι σόου". Δεν μπορούμε να μένουμε στις γενικόλογες διακηρύξεις, που είναι θετικές, αλλά δεν αρκούν, που λένε καταδικάζουμε τα "ριάλιτι σόου". Το ΕΣΡ πρέπει να ενισχυθεί με αρμοδιότητες. Επίσης η κυβέρνηση να το ενισχύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι διακηρύξεις έχουμε και από τον κ. Ρέππα και από το ΕΣΡ, αλλά χρειάζονται πιο συγκεκριμένα μέτρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σας το δηλώνω υπεύθυνα και εκφράζοντας το ΚΚΕ στο ΕΣΡ, για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα υποστηρίξω και την επιβολή προστίμων. Και βεβαίως το κυριότερο, που σας είπα, είναι η κινητοποίηση των φορέων. Υπάρχει μια αδράνεια γενικά στην κοινωνία μπροστά σ' αυτό το φαινόμενο των "ριάλιτι σόου" που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο".

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟ Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης των βετεράνων κομμουνιστών του Ρέντη Γαρνέλη Κώστα, Μπαρδούνια Βασίλη, Πελώνη Μιλτιάδη, την Κυριακή 22 Ιούνη στις 10.30, στο Δημαρχείο Ρέντη (Μπιχάκη 8).

  • Η ΝΕ Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τη Δευτέρα 23 Ιούνη, ώρα 9.00 μ. μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κοσιώνης,στέλεχος του Κόμματος (γιατρός).

  • Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ,καλεί φίλους, οπαδούς, το λαό του Ηρακλείου, στην ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη 25 Ιουνίου ώρα 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα: "Η αναθεώρηση της Συνθήκης Μάαστριχτ, η συμφωνία Σένγκεν και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Μουσείο μετατρέπεται σε τζαμί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, του οποίου ηγούνται ισλαμιστές, διέταξε την άμεση εκκένωση του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, γεγονός που προοιωνίζεται τη μετατροπή σε τζαμί της βυζαντινής αυτής εκκλησίας, έγινε γνωστό από τοπικούς δημοσιογραφικούς κύκλους.

Η εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1263 από τον βασιλιά του Εύξεινου Πόντου Εμμανουήλ Κομνηνό τον 1ο και μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάληψη από τους Τούρκους Οθωμανούς της αρχαίας Τραπεζούντας στο τέλος του 15ου αιώνα. Το κτίσμα έγινε μουσείο το 1964.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού υπό τον Ισμαήλ Καχραμάν, μέλος του Κόμματος της Ευημερίας, διέταξε να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο τα αντικείμενα που βρίσκονται στο μουσείο.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται από τους κοσμικούς κύκλους της Τραπεζούντας ως το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως διεκδικούν οι ισλαμιστές της περιοχής. Οι τελευταίοι έχουν πολλές φορές επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια να οργανώσουν τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής στο σημείο του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στο εν λόγω μουσείο στεγάζονται έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική εποχή και είναι από τα χαρακτηριστικότερα κτίσματα της βυζαντινής περιόδου και από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης.

Το "Ρεφάχ" επιδιώκει τη μετατροπή σε τζαμί και του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Τούρκους, το 1453, και το 1938 σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας.

Στρατιώτης βρέθηκε νεκρός

Νεκρός βρέθηκε χτες στις 8.20 το πρωί στο ύψωμα Βαμβακιές, στην περιοχή Μάνδρας του νομού Εβρου, ο στρατιώτης Πεζικού Ρωμιόπουλος Σπυρίδωνας του Τρίφωνα, 21 χρόνων, που υπηρετούσε σε μονάδα του Εβρου. Σύμφωνα με το ΓΕΣ, ο άτυχος στρατιώτης αναζητούνταν από προχτές το απόγευμα, όταν κατά τη διάρκεια άσκησης δεν παρουσιάστηκε σε προκαθορισμένο σημείο. Μετά την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι θάνατος του προήλθε από οξύ πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα, ενώ αναμένονται μετά από μια βδομάδα και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης
  • H Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αγ. Κωνσταντίνου 10, απέναντι από το παλιό δημαρχείο).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου (Νέα Λιόσια), εκδήλωση με θέμα "Ειρήνη στα Βαλκάνια - Αιγαίο - Κύπρο, το κίνημα ειρήνης μας θέλει όλους".
  • Η Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου και Ταύρου διοργανώνουν την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στην πλατεία Δαβάκη στις 8 μ.μ., αντινατοϊκή συγκέντρωση - συναυλία με το συγκρότημα της Γιώτας Βέη. Συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ