Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουσείο μετατρέπεται σε τζαμί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, του οποίου ηγούνται ισλαμιστές, διέταξε την άμεση εκκένωση του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, γεγονός που προοιωνίζεται τη μετατροπή σε τζαμί της βυζαντινής αυτής εκκλησίας, έγινε γνωστό από τοπικούς δημοσιογραφικούς κύκλους.

Η εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1263 από τον βασιλιά του Εύξεινου Πόντου Εμμανουήλ Κομνηνό τον 1ο και μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάληψη από τους Τούρκους Οθωμανούς της αρχαίας Τραπεζούντας στο τέλος του 15ου αιώνα. Το κτίσμα έγινε μουσείο το 1964.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού υπό τον Ισμαήλ Καχραμάν, μέλος του Κόμματος της Ευημερίας, διέταξε να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο τα αντικείμενα που βρίσκονται στο μουσείο.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται από τους κοσμικούς κύκλους της Τραπεζούντας ως το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως διεκδικούν οι ισλαμιστές της περιοχής. Οι τελευταίοι έχουν πολλές φορές επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια να οργανώσουν τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής στο σημείο του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στο εν λόγω μουσείο στεγάζονται έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική εποχή και είναι από τα χαρακτηριστικότερα κτίσματα της βυζαντινής περιόδου και από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης.

Το "Ρεφάχ" επιδιώκει τη μετατροπή σε τζαμί και του μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Τούρκους, το 1453, και το 1938 σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ