ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΡΙΔΥΜΟ
Νέφος, ζέστη και κυβερνητική αναλγησία...
  • Τους 41 βαθμούς άγγιξε το θερμόμετρο στο κέντρο της πρωτεύουσας
  • Στα 300 μικρογραμμάρια έφτασε το όζον
  • Σε υψηλά επίπεδα για πέντε ώρες και το διοξείδιο του αζώτου, που έφτασε στα 327 μικρογραμμάρια
  • Συμβουλές στους φλεγόμενους Αθηναίους, δίνει το ΕΚΑΒ

Το θανατηφόρο δίδυμο του νέφους και της υψηλής θερμοκρασίας ξαναχτύπησε και χτες το Λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, συνεπικουρούμενο και από την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και του αρμόδιου ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο, παρότι αναμένεται η ίδια κατάσταση να συνεχιστεί και σήμερα, αρνείται επίμονα να πάρει ακόμη και τα στοιχειώδη έκτακτα μέτρα - "ασπιρίνες" και περιορίζεται στις άχαρες - και αχαρακτήριστες - συστάσεις! Και όλα αυτά, τη στιγμή - όπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ" - που η ίδια η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν 4 περίπου μήνες, τη λήψη εκτάκτων μέτρων και για το ρύπο του όζοντος.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση και κάποιοι σύμβουλοι - φωστήρες, θεωρούν τους Αθηναίους ως μελλοθάνατους. Και γι' αυτό δε λαμβάνουν, εκτός από τα έκτακτα μέτρα, κανένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση του νέφους, αν και κατά καιρούς αναλώνονται σε μακροσκελείς και ανέξοδες εξαγγελίες - πυροτεχνήματα.

Χτες η Αθήνα θύμιζε καμίνι και θάλαμο αερίων. Το θερμόμετρο στο κέντρο της πρωτεύουσας άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ρύποι του νέφους τραβούσαν συνεχώς την ανηφόρα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το όζον έφτασε στη 1 το μεσημέρι τα 300 μικρογραμμάρια στη Λυκόβρυση και στα 295 μικρογραμμάρια στο Μαρούσι, με όριο επιφυλακής τα 180 και όριο συναγερμού τα 360. (Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη η χώρα μας ως όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων είχε τα 300 μικρογραμμάρια και θα μπορούσε να το διατηρήσει, αλλά οι αρμόδιοι, προκειμένου να μην αναγκάζονται να παίρνουν ούτε καν τα έκτακτα μέτρα, προτίμησαν να θεσμοθετήσουν το όριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι τα 360 μικρογραμμάρια)!

Υψηλές τιμές παρουσίαζε για πέντε περίπου ώρες και ο ρύπος του διοξειδίου του αζώτου, με μεγαλύτερη αυτή των 327 μικρογραμμαρίων στην Πατησίων, με όριο επιφυλακής τα 200.

Κι όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ , με χτεσινή του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι "η ατμοσφαιρική ρύπανση κυμάνθηκε από χαμηλά έως μέτρια επίπεδα για όλους τους ρύπους, εκτός από το όζον, που έφτασε σε σχετικά υψηλά επίπεδα"! Και η τρικυμία εν κρανίω των φωστήρων του ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζεται, αφού στην αμέσως επόμενη παράγραφο επισημαίνουν πως "επειδή οι δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και αύριο (σήμερα), συνιστάται στο κοινό να περιορίσει τις μετακινήσεις του με αυτοκίνητο, καθώς και τις δραστηριότητες με έντονη σωματική κόπωση σε ανοιχτούς χώρους"...

Συμβουλές για καύσωνα

Στο μεταξύ, "οδηγίες προς τους φλεγομένους" Αθηναίους έδωσε χτες το ΕΚΑΒ, ώστε τις μέρες αυτές του καύσωνα και του νέφους να αποφύγουν λιποθυμίες και άλλες σωματικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ συμβουλεύει:

  • Αποφυγή της ηλιοθεραπείας. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων, όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, καθώς και βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
  • Η ενδυμασία πρέπει να είναι ελαφρά, άνετη και ανοιχτόχρωμη. Το δε υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιβάλλεται η χρήση καπέλου.
  • Ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορισμούς στα λιπαρά. Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, τότε συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών και ζαχαρούχων αναψυκτικών.
  • Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
  • Επίσης, συνιστάται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
  • Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, διότι ορισμένα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας.
Για τα νεογνά και τα βρέφη
  • Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα, όσο γίνεται πιο ελαφρά. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται με πάνες.
  • Οταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως χαμομήλι και νερό.
  • Τα βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερο χορταρικά και φρούτα και λιγότερο λίπη.
  • Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 - 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Οι δημότες θα πληρώσουν τα σπασμένα

Το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" υιοθετεί και πάλι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,αυτή τη φορά με αφορμή τη συνεχιζόμενη λειτουργία της παράνομης χωματερής του Κουρουπητού στα Χανιά.

Οπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της Αττικής, ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μεταθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αδυναμία της να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Ετσι, με επιστολή του προς την νομάρχη Χανίων Αλ. Μαρκογιαννάκη ο υπουργός ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη διακοπή της λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής και να ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης της περιοχής! Ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ - σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς - αφού ως γνωστόν η χωματερή του Κουρουπητού λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία.

Αφορμή για την επιστολή Λαλιώτη είναι η επικείμενη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων για κάθε μέρα λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής του Κουρουπητού.Και βέβαια το γεγονός αυτό χρησιμοποιείται από τον υπουργό με εκβιαστικό τρόπο, αφού όπως επισημαίνει, "το ποσό του προστίμου θα στερήσει την περιοχή από σημαντικά και αναγκαία έργα υποδομής". Συγκεκριμένα, για το Νομό Χανίων ένας μήνας λειτουργίας της χωματερής ισοδυναμεί με απώλεια πόρων 300 εκατομμυρίων και ένας χρόνος με απώλεια πόρων 3 δισεκατομμυρίων 650 εκατομμυρίων.Και ως συνήθως, τα "σπασμένα" θα πληρώσουν και πάλι οι δημότες, αφού για τους αρμόδιους αποτελούν την πιο εύκολη και πρόσφορη πηγή εσόδων...

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη οι κάτοικοι του Κουρουπητού είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της χωματερής, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης και των φορέων του νομού για την ανεύρεση νέου χώρου και τη δημιουργία εγκατάστασης των απορριμμάτων. Να σημειωθεί πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ενέκρινε πρόσφατα την περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι" Ακρωτηρίου, για την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης και χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιτίθενται στην επιλογή αυτής της θέσης, τονίζοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει την περιοχή αρχαιολογική.

Εκτός όμως από τα Χανιά και άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές, απειλούνται με παρόμοια πρόστιμα, όπως η Δυτική Αττική, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Κοζάνη και η Πρέβεζα.

Η τουριστική ανάπτυξη απειλεί το περιβάλλον

Σημαντικές ελλείψεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος από τη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξης της χώρας, προέκυψαν από μελέτη που εκπόνησε η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία".

Στόχος της μελέτης, που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ήταν η αξιολόγηση και η επισήμανση των ελλείψεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Τουρισμός", καθώς και η διατύπωση προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι η ανυπαρξία συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των τριών αρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας για τη χάραξη και εφαρμογή ενιαίας τουριστικής πολιτικής και οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο για μια φιλική πολιτική προς το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη."Πολλά από τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο τουριστικών προγραμμάτων γίνονται χωρίς να έχουν εκπονηθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη τα χωροταξικά σχέδια που υπάρχουν για τις παράκτιες περιοχές", επισήμανε η Κ. Αναγνωστοπούλου,βιολόγος και συντονίστρια της μελέτης.

Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς συνεργασίας των τριών υπουργείων είναι τα περισσότερα σχέδια και τα έργα τουριστικής ανάπτυξης που εκπονούνται να έχουν συνήθως κάκιστο συντονισμό. Παράλληλα, η νέα τουριστική πολιτική, όπως συμπεριλαμβάνεται στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επιδιώκει την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, στόχος που δε θα έχει αναγκαστικά θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον καθώς:

- η προσέλκυση επιπρόσθετων τουριστών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να έχουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

- Η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε ακόμα "παρθένες" περιοχές μπορεί να είναι επικίνδυνη και

- τα προγράμματα που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης - ΠΟΤΑ, μαρίνες κ. ά.) είναι δυνατόν να ζημιώσουν το περιβάλλον.

Τέλος, η μελέτη μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής "Αειφόρου Τουρισμού" από τα συναρμόδια υπουργεία, που θα επεξεργάζεται την πολιτική ανάπτυξης του οικοτουρισμού και την ενδυνάμωση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου με χαρακτηρισμό νέων περιοχών σαν "Κορεσμένες Τουριστικές Περιοχές", τη θεσμοθέτηση των χωροταξικών σχεδίων και χρήσεων γης και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ορισμένα έργα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πρώτα διάλυση, μετά ιδιωτικοποίηση!

Οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου προωθεί ο Στ. Τζουμάκας, ενώ καλεί "εθελοντικά" τους υπαλλήλους να διορθώσουν τα αδιόρθωτα στο υπουργείο...

Την πλήρη παράδοση στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο ολόκληρων τομέων και νευραλγικών υπηρεσιών (π.χ. για την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, έγκριση επενδύσεων κλπ.) του υπουργείου Γεωργίας και Οργανισμών που τελούν υπό την εποπτεία του, προωθεί ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας! Χτες σε σύσκεψη που οργάνωσε με τη συμμετοχή των διευθυντών και των προϊσταμένων τμημάτων των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός, αφού υποστήριξε ότι ο δημόσιος τομέας είναι "διαλυμένος", προανήγγειλε τη δημιουργία "Οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου" που θα αναλάβουν διάφορους τομείς...

Στην πραγματικότητα, ο Στ. Τζουμάκας, αφού πρώτα οδήγησε στο "ξεχαρβάλωμα και τον πλήρη αποσυντονισμό" τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, τώρα επικαλείται αυτήν την κατάσταση για να δικαιολογήσει την επιλογή του για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιακών τομέων και φορέων του αγροτικού τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΙΔΑΓΕΠ, την οποία διέλυσε, ουσιαστικά, με άκαιρες μαζικές και χωρίς νόημα μεταθέσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή των επιδοτήσεων στο γεωργικό - εξαγωγικό τομέα επί πάρα πολλούς μήνες. Γι' αυτό, τώρα, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησε η ανερμάτιστη πολιτική που ακολούθησε, καλεί τους υπαλλήλους του υπουργείου του "εθελοντικά" και με "έξτρα" αμοιβή να προστρέξουν να εργαστούν για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε στους διευθυντές και προϊσταμένους του υπουργείου ότι σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, που θα προκαλέσει "επανάσταση"! Κι αυτό όταν είναι γνωστό πως εκείνα που προωθεί σχετικά είναι μέτρα που θα οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση των συνεταιριστικών οργανώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες λόγω της αντιαγροτικής - αντισυνεταιριστικής πολιτικής βρίσκονται, ήδη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα, για την κατάσταση αυτή ο Στ. Τζουμάκας απέδωσε ευθύνες και στις κυβερνητικές ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που, όπως είπε, παραμένουν ακόμα στο παλιό ΠΑΣΟΚ!

Στρατηγική η σημασία της καπνοκαλλιέργειας

Το Διευθυντήριο της ΕΕ προωθεί την παραπέρα μείωση της παραγωγής, η οποία καλύπτει το 40% της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και συνεισφέρει περισσότερα από 400 δισ. δραχμές στα δημόσια έσοδα

Η στρατηγική σημασία της καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα αναδείχτηκε, χτες, κατά την παρουσίαση έρευνας που αφορούσε την κοινωνικοοικονομική σημασία της καπνοκαλλιέργειας και της βιομηχανίας μεταποίησης καπνού, καθώς αποκαλύπτεται ότι ο τομέας καπνού καλύπτει μεγάλο μέρος της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία, αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, ενώ συνεισφέρει τεράστια έσοδα στο δημόσιο. Το γεγονός αυτό, που καταγράφεται στην έρευνα που έκανε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Ντόναλντ Μακ Κάι επικεφαλής της "Pieda plc" και κατ' εντολή της Κομισιόν, αναδεικνύει και το μέγεθος του εγκλήματος που γίνεται με τον περιορισμό της καπνοκαλλιέργειας, ειδικότερα στην Ελλάδα. Περιορισμό που προωθεί με επιμονή το Διευθυντήριο των Βρυξελλών στο όνομα του υποκριτικού ενδιαφέροντος της "αντικαπνιστικής εκστρατείας" την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι εισαγωγές αμερικανικών καπνών και τσιγάρων στην Κοινότητα αυξάνονται...

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο τομέας καπνού (καλλιέργεια - μεταποίηση και προϊόντα καπνού) καλύπτει το 40% του χρόνου στο σύνολο της αγροτικής απασχόλησης και 11% της απασχόλησης σε επίπεδο εθνικής οικονομίας. Πάνω από 400.000 άτομα απασχολούνται συνολικά στον τομέα καπνού. Η αξία της καλλιέργειας αναδείχνεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι η καλλιέργεια αφορά τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας όπου οι 80.000 οικογένειες των καπνοπαραγωγών που καλλιεργούν δεν έχουν δυνατότητα εναλλακτικών καλλιεργειών και μ' αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές που, διαφορετικά, θα οδηγούνταν στην εγκατάλειψη ολόκληρων περιφερειών.

Τεράστια είναι επίσης, τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το δημόσιο από την καπνοβιομηχανία, από φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού. Πέρα από τα εισοδήματα των καπνοπαραγωγών και των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, στη χώρα μας εισρέουν σε συνάλλαγμα από τις εξαγωγές καπνών περί τα 30 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα φορολογικά έσοδα το 1994 έφθασαν τα 420 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 183 δισεκατομμυρίων το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη χτεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, Ελληνες εκπρόσωποι του Οργανισμού Καπνού, της ΠΑΣΕΓΕΣ, βιομηχανιών και άλλων οργανώσεων υπογράμμισαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει περαιτέρω μείωση της καπνοκαλλιέργειας, όπως την προωθεί το Διευθυντήριο της ΕΕ. Από αρκετούς ομιλητές, σημειώθηκαν και οι ευθύνες της κυβέρνησης η οποία, ενώ προβάλλει - περισσότερο φραστικά, καθώς τελικά εφαρμόζει ό,τι αποφασιστεί... - το αίτημα για μη περαιτέρω συρρίκνωση και αύξηση των ποσοστώσεων, ταυτόχρονα προωθεί την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, αντί για την αναβάθμισή του, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ