ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύσεις για παράταση της Ολομέλειας της Βουλής το καλοκαίρι

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής και στη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες για τους επιδιωκόμενους στόχους των μεθοδεύσεων.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να αποσαφηνίσει τους λόγους που την οδηγούν σε αυτή τη μεθόδευση, αλλά εύλογα δημιουργείται το ερώτημα μήπως ο σημαντικότερος λόγος που θέλει να κρατήσει ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής το κατακαλόκαιρο, είναι να περάσει το νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Το ερώτημα αυτό, εκτός των άλλων, ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση για το μόνο που έχει δεσμευτεί μέχρι τώρα είναι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, αλλά έχει επιμελώς αποφύγει να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει το φθινόπωρο ή σε κάποια άλλη στιγμή που θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής...

Χτες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια της Ολομέλειας «όπως μπορεί να γίνει και έχει γίνει και στο παρελθόν», παράλληλα με τη λειτουργία των Θερινών Τμημάτων. Μιλώντας στον «Αλφα 9,89» υποστήριξε ότι «η παράταση της Συνόδου αποβλέπει σε έναν και μόνο λόγο, στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των λογαριασμών που αναμένουμε από την Ελβετία για την παραγγελία των εξοπλιστικών συστημάτων που είχαν παραγγελθεί από τη Ρωσία (σ.σ. TOR - M1)». Βέβαια, σε άλλο σημείο, αν και επέμεινε ότι «αυτή θα είναι η μοναδική περίπτωση» για την οποία θα μείνει ανοιχτή η Ολομέλεια, ωστόσο συμπλήρωσε «εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δε γνωρίζω».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Τραγάκη, ο Ευ. Αντώναρος κινήθηκε στην ίδια γραμμή, επιχειρώντας να πείσει ότι η παράταση των εργασιών της Ολομέλειας το καλοκαίρι αφορά στο ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τους TOR - M1, τη στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει (δικομματικό) κουκούλωμα και για αυτό το «σκάνδαλο». «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα παραγραφούν τυχόν αδικήματα», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος.

ΠΑΣΟΚ
Αλλαγές στα πολιτικά όργανα

Σε ανασχηματισμό στο Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ) του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τα μέλη του που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αλλαγές και στο συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ συγκρότησε και «επιτροπή εκλογικού αγώνα» ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Ετσι, η Φ. Γεννηματά, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Ρ. Σπυρόπουλος, η Β. Σχοιναράκη και η Ν. Κατσέλη, που θα είναι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα έχουν πλέον αρμοδιότητες στο ΠΣ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, τους τομείς αναλαμβάνουν: Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Θ. Πάγκαλος. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ποιότητας Ζωής η Β. Παπανδρέου. Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας η Μ. Δαμανάκη. Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ο Ε. Βενιζέλος. Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και Αθλητισμού η Μ. Αποστολάκη. Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας ο Χρ. Παπουτσής.Επικοινωνίας, Διαβούλευσης και Επιμόρφωσης ο Ν. Αθανασάκης. Ανασυγκρότησης ο Θ. Τσούρας. Κινητοποίησης και Εκλογικού Αγώνα, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού και Γυναικών η Α. Γκερέκου. Πολιτικών Νεολαίαςο Β. Παπαχρήστος. Διαβούλευσης και Συνεργασίας με τους θεσμικούς - κοινωνικούς εταίρους και τα μαζικά κινήματα ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ενταξης, Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης η Μ. Κοππά.Η Α. Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει υπεύθυνη της σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Νέα πρόσωπα και νέες αρμοδιότητες αποφάσισε ο Γ. Παπανδρέου να εντάξει στους «συντονιστές» της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ετσι υπεύθυνος Οικονομίας ανέλαβε ο Π. Ευθυμίου, Περιβάλλοντος ο Στ. Μπένος, Δημοσίων Εργων ο Γ. Τσακλίδης, Ανάπτυξης ο Χρ. Πρωτόπαππας, Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μ. Χρυσοχοΐδης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης η Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υγείας η Σ. Ράπτη, Μεταφορών η Ρ. Ζήση, Δημόσιας Διοίκησης ο Ν. Ρόβλιας, Δικαιοσύνης ο Μ. Παπαϊωάννου, Παιδείας ο Ν. Αλευράς, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Μ. Μπόλαρης, Εξωτερικών ο Α. Λοβέρδος, Αμυνας ο Μ. Καρχιμάκης. Επίσης, στους συντονιστές εντάσσονται ο Κ. Σπηλιόπουλος, η Τ. Αντωνίου και ο Γ. Μαγκριώτης.

Επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τέθηκε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Εξάλλου, συνεχίστηκαν και χτες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου, με συζήτηση με θέμα «Ανδρέας Παπανδρέου, ο ηγέτης της αλλαγής», στην οποία μίλησαν ο Κ. Λαλιώτης, ο Γ. Κατηφόρης και ο Θ. Σακελλαρόπουλος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το προηγούμενο Σάββατο, με τα εγκαίνια έκθεσης στο Ζάππειο, στην οποία μίλησε ο Γ. Παπανδρέου παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Επίσκεψη Μπους στην Αθήνα;

Πιθανή θεωρείται μια επίσκεψη του Τζ. Μπους στην Αθήνα στα μέσα του άλλου μήνα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παριστάνει την ανήξερη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι μάλλον πιθανόν να επισκεφθεί την Τουρκία στις 12 και 13 του Ιούλη, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τσεϊχάν. Στα εγκαίνια, που θα γίνουν στα Αδανα, έχει κληθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ρ. Τ. Ερντογάν, ωστόσο η στρατηγική σημασία του αγωγού για τα αμερικανικά συμφέροντα και σχέδια εκτιμάται ότι στο τέλος θα οδηγήσουν ώστε να απαντήσει θετικά. Στην περίπτωση που γίνει τελικά η επίσκεψη στην Τουρκία, εκτιμάται ότι θα προγραμματιστεί και ένα «πέρασμα» από την Αθήνα, πριν ή μετά την επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

«Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση», ήταν η απάντηση του Ευ. Αντώναρου όταν ρωτήθηκε χτες αν επίκειται επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απέφευγαν να διαψεύσουν ή επιβεβαιώσουν την πληροφορία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο».

Πάντως, ο Τζορτζ Μπους φτάνει απόψε στη Βιέννη, όπου αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Αυστρίας λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, μεταβαίνοντας στη συνέχεια στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο θα συζητηθούν η ενεργειακή ασφάλεια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ, τα πυρηνικά, η οικονομική πολιτική, η θεώρηση εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες της ΕΕ, μια συμφωνία στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και η περαιτέρω στάση στη Μέση Ανατολή και απέναντι στην Κίνα.

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, στις 23 και 24 του Ιούνη.

Συγκεκριμένα:

Παρασκευή, 23/6, Ξάνθη

-- Στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

-- Στις 11.30 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΖΗΤΑ ΠΑΛΑΣ».

-- Στη 1 μ.μ. θα επισκεφθεί τη ΣΕΚΑΠ.

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κένταυρο.

-- Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Σάββατο, 24/6, Κομοτηνή

-- Στις 11 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας «Αγιος Γεώργιος» και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΧΡΗΣΤΟΣ και ΕΥΗ».

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Οργάνη.

-- Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

ΔΗΚΚΙ
Συνδιάσκεψη για τις δημοτικές εκλογές

Η κεντρική κατεύθυνση του ΔΗΚΚΙ, η απώλεια δυνάμεων «και από τους δύο πόλους του νεοταξικού δικομματισμού», με την ταυτόχρονη ανάδειξη της Πολιτικής Συνεργασίας των ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, Οικολόγων και άλλων αγωνιστικών προσωπικοτήτων, «σε ισχυρό πόλο που θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα από το βράδυ των εκλογών», επαναδιατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Το θέμα του Συμβουλίου ήταν οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, όπου έγινε από τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ αναλυτική συζήτηση για την πορεία προς τη μάχη του Οκτώβρη. Οπως τονίστηκε, η παραπάνω εκτίμηση ενισχύεται από το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια συνεργασίας συσπειρώνονται ανένταχτοι αγωνιστές και η απήχησή τους ολοένα και διευρύνεται. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν περισσότεροι από 200 αντιπρόσωποι καθώς και πολλοί υποψήφιοι του ΔΗΚΚΙ, επικεφαλής των ψηφοδελτίων συνεργασίας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής.

Οπως εκτιμήθηκε από την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής, «κανένας ψήφος του ΔΗΚΚΙ, καμιά Κυριακή, σε όλη την Ελλάδα δεν πρέπει να ξεγελαστεί και να ποτίσει τις γλάστρες του δικομματισμού». Και σημειώνει: «Το ΔΗΚΚΙ αρνείται σε κάθε περίπτωση και για κάθε Κυριακή να στηρίξει τοπικούς υποψηφίους με άμεσο ή έμμεσο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ