ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32

Χάγη και

για Θράκη;

Μαριέττα Γιαννάκου - ΠΑΣΟΚ Γιωργάκου...

Τελικά, ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα Πανεπιστήμια; Οι μαϊντανοί της Χαρ. Τρικούπη, που βγαίνουν στα δελτία ειδήσεων θέλοντας να καπηλευτούν τους αγώνες των φοιτητών, κάπως «μπερδεμένα» τα λένε. Σίγουρα κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν για το γεγονός ότι «μασάνε» τα λόγια τους.

Ας δούμε μερικούς τέτοιους «λόγους»:

*

«Για να πετύχουμε, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από "ιδεολογικές αδράνειες" (...). Κι εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα παραμείνει ο βασικός μοχλός για την τριτοβάθμια παιδεία. Δε φοβόμαστε όμως και άλλες μορφές μη κρατικών φορέων (...). Δε θα είχαμε αντίρρηση και σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, αλλά με συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένες διαδικασίες, της Εκκλησίας (...). Τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση με τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή - χρηματοδότη - ιδιώτη ή και δημόσιου φορέα(...). Θα πρέπει λοιπόν τα ιδρύματα να στραφούν στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα και τους κοινωνικούς φορείς (...).

(Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, Κέρκυρα, 8/10/2005)

*

Ερώτηση: «Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια;»

Απάντηση: «Ξέρετε την άποψή μου, την έχω διατυπώσει. Πρώτα απ' όλα έχω μία άποψη, την οποία και κρατώ. Είναι η δική μου άποψη και έχω ψηφίσει μάλιστα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σύνταγμα υπέρ της δυνατότητας να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Αρα λοιπόν η θέση μου είναι ξεκάθαρη (...). Η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση, τουλάχιστον ιδεολογικά αν θέλετε, είναι τα μη κρατικά. Θέλω να πάω λίγο πίσω χρονικά και θα πω, είναι ίσως περίεργο ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συζήτηση για το Σύνταγμα το 1975 μίλησε για μη κρατικά πανεπιστήμια από φορείς της κοινωνίας (σχόλιο στήλης: "Σόι πάει το βασίλειο"...). Χαίρομαι, προσωπικά εγώ, που πλέον η έννοια του μη κρατικού όλο και περισσότερο διαδίδεται ως μία πιθανότητα (...). Είμαστε σε έναν διάλογο και, εν πάση περιπτώσει, πάντα μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος. Το Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει σήμερα. Το Σύνταγμα όμως επιτρέπει μορφές όπως αυτές που σας είπα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, π.χ., στη Μαγνησία, στη Θράκη, στη Μακεδονία ή οπουδήποτε αλλού μπορούσε κάλλιστα να συνεργαστεί, εφόσον φτιάξουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, και να αναπτύξει και τριτοβάθμια εκπαίδευση (...). Δε λέω εγώ ότι το πρόβλημα της Παιδείας είναι απλώς να φτιάξουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια (σχόλιο στήλης: Είναι όμως κι αυτό ένα "πρόβλημα", έτσι;...). Είναι πολύ πιο σύνθετο και ουσιαστικά μιλάμε για την απελευθέρωση της Παιδείας, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την αυτονόμησή τους, τη συνεργία τους με άλλες δυνάμεις της κοινωνίας, την οικονομία, την τοπική κοινωνία, κ.ο.κ.».

(Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη στο ρ/σ ΝΕΤ, 9/1/2004)

*

«Εγώ νομίζω ότι μια σοβαρή πολιτεία που θέλει να ασκήσει έλεγχο σοβαρό και υπεύθυνο και εποπτεία της Τριτοβάθμιας Παιδείας θα πρέπει να απελευθερώσει τα δημόσια πανεπιστήμια από τα κρατικά δεσμά, να αποκεντρώσει ουσιαστικά το σύστημα και να βάλει υπό τον έλεγχό της τα ιδιωτικά που υπάρχουν με συγκεκριμένους κανόνες (...). Αρα λοιπόν εγώ δεν έχω ταμπού σε ό,τι αφορά το κρατικό ή μη κρατικό.

(Γ. Παπανδρέου, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 12/11/2000)

*

«(...) Ενα κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα διασφαλίζει το πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπουν ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, με έναν τρόπο όμως ελάχιστα αποτελεσματικό και οικονομικά μη αποδοτικό. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει εκφραστεί υπέρ της θεσμοθέτησης ενός απαραίτητου νομικού πλαισίου για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φορέων, όπως, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων δυνάμεων της οικονομίας. Ο αποκλεισμός της δυνατότητας ίδρυσης τέτοιων ιδρυμάτων δε συμβαδίζει με το πνεύμα της νέας εποχής».

(Αρθρο στον προσωπικό κόμβο του Γ. Παπανδρέου στο Ιντερνετ, www.papandreou.gr, με τον τίτλο «Ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»).


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη σελίδα 83 του «κυβερνητικού προγράμματος». Οχι της ΝΔ. Του ΠΑΣΟΚ...

1920 Δημιουργείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράν.

1933 Πεθαίνει η Κλάρα Τσέτκιν, μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος.

1960 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαλί.

1963 Η Σοβιετική Ενωση απειλεί το Ιράκ με διακοπή της οικονομικής βοήθειας για τις συνεχιζόμενες διώξεις Κούρδων αγωνιστών και κομμουνιστών.

1977 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει δεκτή την προσφυγή χωροφύλακα κατά της απόφασης για την απόταξή του, επειδή διάβαζε «Ριζοσπάστη».

1978 Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ» με 14 τραυματίες. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση. Στον κινηματογράφο προβαλλόταν η σοβιετική ταινία «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα».

1983 Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου». Ηταν, ουσιαστικά, ο ενταφιασμός κάθε απόπειρας για τη διαλεύκανση του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 και τα όσα επακολούθησαν. Πολλοί από τους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής τάξης και κυρίως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μπορούσαν να είναι ήσυχοι.

Τι είδους Πανεπιστήμια θέλουν στο ΠΑΣΟΚ; Και πόσο διαφέρουν απ' αυτά που θέλει η ΝΔ; Την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι, καθότι δε φτάνει που κάθε φορά λέει ό,τι λέει ο πρόεδρός τους, ενίοτε εμφανίζονται και μερικοί ΠΑΣΟΚοι για να τον... ερμηνεύσουν και να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες.

Ενας από αυτούς, ο κ. Πρωτόπαππας, από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (12/1/2004) είχε κληθεί να απαντήσει τι σόι «μη κρατικά» ΑΕΙ ήταν αυτά που την ακριβώς προηγούμενη μέρα είχε εξαγγείλει ο νεότευκτος (τότε) αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και κυρίως ποιος θα τα ίδρυε.

Και ιδού η απάντηση για το ποιος μπορεί να ιδρύσει τα πανεπιστήμια που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ:

*

«Για παράδειγμα - είπε τότε ο Πρωτόπαππας - η Εκκλησία» (σ.σ.: Α, χαα...).

Και συνέχισε: «΄Η ένας μεγάλος εργοδοτικός φορέας» (σ.σ.: Ο ΣΕΒ, ας πούμε, είναι τέτοιος «φορέας»;..).

Και συμπλήρωσε: «΄Η ένα επιμελητήριο» (σ.σ.: Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο σας κάνει, ή μήπως είναι καλύτερα το Ελληνοαμερικανικό;..)

Και κατέληξε: «΄Η ένας φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σ.σ.: Η Νομαρχία της Φώφης, μήπως;..), όπως η ΚΕΔΚΕ ή η ΤΕΔΚΝΑ, θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα ΤΕΙ ή ΑΕΙ ή μια σχολή η οποία να δίνει πρόσθετη μόρφωση και εκπαίδευση και να καταρτίζει πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες».

*

Κοτζάμ κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο Πρωτόπαππας. Επομένως, γνώριζε περίφημα τι εννοούσε με τις εξαγγελίες του ο κ. Παπανδρέου...

Επί του πιεστηρίου:

«Για το καλό του τόπου η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω»!

Πρόκειται για τη χτεσινή δήλωση του Αντρέα Ανδριανόπουλου -προσωπικής επιλογής του Γ. Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - για τις εξελίξεις στην Παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ